MIRJANA BOBIĆ-MOJSILOVIĆ: Srpska sklonost ka cinizmu i kriticizmu dovela je do toga da nam Tasovac služi za sprdnju i pljuvanje

MIRJANA BOBIĆ-MOJSILOVIĆ: Srpska sklonost ka cinizmu i kriticizmu dovela je do toga da nam Tasovac služi za sprdnju i pljuvanje

31 avgusta 2013

MirjanaBobicPiše: Mirjana Bobić-Mojsilović

Narodu se ne može ugoditi, pogotovo ne narodu u Srbiji. Naša tragična prošlost i takođe ništa manje tragična sadašnjost proizveli su jedan opšti cinizam, agresiju i kriticizam – kao da je to jedina spasonosna formula, jedina sigurna ostavština za budućnost. Slučaj Ivana Tasovca, kandidata za ministra kulture, više je nego pogodan za dokazivanje ove teze. Sve dok nije prihvatio ponudu Dačića i Vučića da postane ministar kulture, ovaj pijanista i uspešni direktor Filharmonije, inače ekstremno duhovit čovek, bio je miljenik kulturne elite. Odjednom je, međutim, postao meta sprdanja i kritike, pre nego što je izgovorio i jednu drugu reč osim sudbonosnog „da“ Ivici Dačiću. Kritike idu od toga da je postao bedni SPS-ovac, do toga da će u spisak javnih nabavki sigurno ući i nekoliko stotina kilograma laka za kosu i gela, kako bi njegova frizura ostala čvrsta.

Da stvar bude još luđa, u parlamentu mu je jedan od predstavnika opozicije, inače čovek poznat po širokom životu iz spektra „ima se, može se“, prebacio nešto o „morabiti sumnjivim“ namerama sa kojima je Tasovac prihvatio mesto ministra kulture, „u zemlji u kojoj niko za kulturu ne mari i u kojoj za kulturu nema više ni dinara“. Dotični opozicionar, međutim, nije ni bio svestan da je tim pitanjem zapravo rekao najveću istinu ne samo o sebi, nego i o prirodi politike u Srbiji. Tamo gde je novac – tamo je gužva, a gde novca nema, a ima kandidata – ili je u pitanju budala, ili stoji neki nedokučivi i pokvareni plan.

Možda, dakle, Ivan Tasovac ima neki pokvareni plan, ali ne možemo ga kritikovati pre nego što je bilo šta rekao ili uradio. A šta ako je Ivan Tasovac čovek sa idejom? A šta ako ipak ima nameru da nešto uradi sa srpskom kulturom?

Prosto je šokantno kako je mesto ministra kulture u zemlji starleta, uvredljivih tvitova, lopovluka i kriminala, u zemlji u kojoj vođa navijača može da uđe na fudbalski teren i skine kapitensku traku fudbaleru, u zemlji u kojoj je pljačka drugo ime za svaku „uspešnu“ biografiju u politici ili u biznisu, odjednom toliko važno. Zašto bi Tasovčevo „da“ Dačiću bilo strašnije nego „da“ koje je Dačiću, kad je bilo gusto, rekla čitava Demokatska stranka? Kako je moguće da tako brzo zaboravljamo, i kako je moguće da drugima ne opraštamo ono u čemu smo i sami učestvovali? Tasovac je kolateralna šteta našeg kolektivnog ludila i naše sklonosti da zamenjujemo teze. Ivana Tasovca možemo zavitlavati zbog gela za kosu, ali teško da mu se mogu „pripisati sitni kolači“, krađa pozorišnih cipela, ili neka slična sitna tuga koja je odlikovala neke prethodne nesrećnike na tom nekada uvaženom položaju. Uzgred, najbolji ministar kulture bila je Nada Popović Perišić, i bila je kadar SPS.

Ako se niko nije upitao zašto je Srđan Dragojević postao visoko rangirani član SPS, a od pre neki dan i njihov poslanik, nejasno je zašto se Tasovac unapred izvodi pred streljački vod javnosti – zato što se prihvatio tog mesta u ovom trenutku, ili zato što se prihvatio tog mesta u tom društvu? Šta je smešno, uostalom, u činjenici da je ministar kulture bio uspešni direktor Filharmonije?

Možda se neko prepao da će sada u Srbiji biti više Mocarta i Betovena nego Mice Trofrtaljke i njoj sličnih narodnih genija, te da će Filharmonija profitirati više nego druge institucije kulture, ali moraće da sačeka na njegove prve konkretne poteze. Ipak, ako Tasovac uspe da uredi, bar delimično, javašluk, lošpovluk i partijski protekcionizam koji caruje u kulturi isto kao i u svakoj drugoj oblasti, kao što je uredio Filharmoniju, moći ćemo samo da mu jednog dana kažemo hvala.

Do tada možemo samo da sa poslovičnom uvređenošću što to nismo mi cedimo kroz zube „Ja imam talenat“, da sedimo u svojim zaparloženim ljušturama i ne radimo ništa.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Tanja says:

  Hvala Mirjani,uvek tako lepo napise,sve sto ja mislim a nemam talenat da iskazem.

 2. P.svaba says:

  CINIZAM,KRITICIZAM,SPRDNjA I PLjUVANjE...NISU SKLONOST NASEG SRBSKOG NARODA.To je vasa sklonost, VAS novinara, koji ste izludeli narod prodavajuci mu muda za bubrege a potom ga proglasavate svim i svacim.Ko pljuje po I.Tasovcu?Srbski narod sigurno NE.Provokatori i vase kolege novinari bave se pljuvanjem.Narod samo slusa sta vi i vase kolege komentarisete na TV-u i u novinama. SRBSKI NAROD JE ZA IVANA TASOVCA...

 3. Dušan says:

  Nadam se da će doći dan kada će novinari kritikovati novinare baš zbog razloga gore izrečenih... a ne kriviti narod za svoja nedela.Kakve su nam pozorišne predstave takava nam je i glumačka elita - sklona cinizmu, pljuvanju i sprdnji i to baš po svom srpskom narodu.Da li o televiziji treba još nešto reći...Naći ću 250 starica u Srbiji koe će biti mudrije i poštenije od poslaničke političke elite voditi zemlju. Problem u narodu jeste psovka, a da se to sa svih strana još ne pojačava iz svake ustanove kulture, ne bi bilo ni primećeno... Kada g-đo Mirjana, bez obzira na svoje patriotsko opredeljenje, prestanete da optužujete narod, narod će vam i više verovati...

 4. Stevan says:

  Koliko sam ja obavešten,narod niko ništa nikada ni ne pita.I ako ga pita,pitanje je obicno tipa ankete,gde su odgovori unapred formulisani i ponudjeni tako da ne možeš mnogo reći osim ono što su ti ponudili kao na glasanju.Narod nema informacije i sudi na osnovu pretpostavki,koje najčešće nisu tačne.Niko ne zna kome verovati?E,eto nam sklonosti ka cinizmu i kriticizmu to je zbog neobaveštenosti i spinovanja tj.raznih navlakuša.A novinari vešti u retoričkoj akrobatici,svojim pisanijem odokativnim često narodu veliku štetu čine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *