МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Зашто Србија ћути на прозивке Соње Бисерко?

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Зашто Србија ћути на прозивке Соње Бисерко?

4 августа 2015

Bobic - Mojsilovic Biserko 324Пише: Мирјана Бобић – Мојсиловић

Док се у Хрватској ужурбано припремају за спектакуларну прославу двадесетогодишњице „Олује“, војне акције која је Хрватску очистила од преко 250.000 Срба, у Србији се одвија свакодневни живот: хиљаде и хиљаде избеглица из земаља трећег света у којима су снаге „истине и правде“ доносиле демократију, разарале им привреду, свргавале им владе и сравњивале их са земљом, сада пешаче кроз Србију у покушају да стигну до обећаног раја који се налази негде иза бодљикаве жице коју је Мађарска подигла на граници са Србијом.

За то време, Србија је заокупљена „седмицом“ на лотоу, седмицом које нема, заокупљена је оштећеном куглицом, полиграфским испитивањима учесника у превари деценије и оправданом сумњом да ништа није онако како изгледа, и онако како смо мислили да јесте. Тако да, чак ни Родни и Дел Бој више ни симболички овде немају шта да траже: илузије су нам распршене и нико од обичних људи више не сме ни да помисли ону чувену крилатицу из „Мућки“ – „Следеће године у ово доба, бићемо милионери“. Јер, нећемо. Струја нам је поскупела, као што је и било најављено, тако да нико не може да каже да Влада не испуњава оно што је обећала, укључујући и велику истрагу око куглица и лотоа, коју су најавили из министарства унутрашњих послова.

Прочитајте још:

И СОЊА БИСЕРКО ЈЕ ПРАВИЛА СПИСАК: Позивала на лустрацију и чистку, а Србија је на то ћутала

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Неће нам дати у ЕУ док не признамо Косово, док не прихватимо ГМО…

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Све што се дешава у Србији, личи на „Пинк“ и „Хепи“

Док Хрватска дува балоне којима ће украсити Трг у Книну и обележити спектакуларни егзодус преко двеста хиљада Срба, и док Томпсон увежбава домољубне хитове у којима ће по ко зна који пут очистити Хрватску од Срба, премијери Велике Британије и Француске ових дана су послали писма подршке српском премијеру, посебно истичући његово велико залагање за мир у региону. За то време Милорад Пуповац у Хрватској подсећа да након ослобађајуће пресуде хрватским генералима није настављено суђење онима који су починили злочине у „Олуји“ и да у последње три године у Хрватској поново јача непријатељство према Србима.

А Соња Бисерко узбуркала је српску јавност пригодним интервјуем пред „Олују“ у неким хрватским новинама, у коме је, између осталог, приметила да је целокупна српска историја једна велика лаж, оптуживши успут Србију за „брутални распад СФРЈ“. Истроричар Предраг Марковић је тим поводом кратко објаснио: „Пристојност налаже да се емисија ‘Парови’ и Соња Бисерко не коментаришу“, изазваши салве смеха на друштвеним мрежама, иако ништа више овде није смешно.

У време док Хрватска са помпом спрема прославу „Олује“, а Соња Бисерко по ко зна који пут показује свој патриотизам, у Србији је почело суђење неком лику из десничарског покрета, који је објавио списак србомрзаца. Тај фамозни списак је у српској јавности с правом изазвао огромну огорченост, и као злочин говора мржње тренутно се налази пред судом. Занимљиво је, међутим, споменути како српска јавност уопште није реаговала на потпуно идеолошки идентичан предложак Соње Бисерко од пре неколико година, у коме је таксативно навела професоре универзитета који су по њеном мишљењу националисти и шовинисти. На њен списак србољубаца, Србија је ћутала, јер се хелсиншком списку у зубе не гледа.

Док, дакле, Хрватска спрема прославу „Олује“, а Србија тражи куглицу, непристрасном посматрачу наших прилика запада за око како се на јавну сцену враћају деведесете. Да, „Парови“ и Соња Бисерко су неки од очигледних доказа, али поново отварање значаја Меморандума САНУ, расправе о лажљивој српској историји, хелсиншко закуцавање српских митова, али и наша колективна растућа беда и губитак наде. Ту колективну депресију не могу да поправе чак ни спектакуларни наслови да је у Бору пронађена најбогатија златна жица на свету – јер та жица одавно није наша.

Србија, нема шта да слави, што јес’, јес’. Олуја је овде, поново, само ветар, а српски пут ка бодљикавој жици којом је ограђена боља будућност несметано се наставља.

Док Хрватска спрема победничке бубњеве којима ће огласити заиста нечувену победу у Европи, наш један једини бубањ за који смо везивали све наше наде налази се под знаком питања.

Овде, где миш бели срећу дели, где певачице под шатрама и даље уз добар бакшиш певају „са олујом“ и „без олује“, и где шибицари замајавају публику, где постоји дрогирани лав, кловнови, и шећерлеме, рингишпил и велики мађионичар, ми смо више него забављени.

(Вечерње новости)

KOMENTARI28 коментара

 1. Boban says:

  U ovoj ludoj zemlji u kojoj vlada kolektivno ludilo niko nije u stnju da jednoj opasnoj ludi stane na kraj (rep). Da li zato što nismo u stanju da to uradimo ili ona ima uticajne prijatelje koje je drže na dugačkom lancu i naređuju joj da laje kada im je to lpotrebno a naše nadležne na kratkom lancu kako joj ne bi naudili, pitanje je sad.

 2. Draga says:

  Ćuti jer je gazda osmislio i ostvario progon Srba iz Hrvatske , zar bi jedna dvostruko manja država mogla da pobedila jaču da nije imala velikog saućesnika .Što se tiče Kosova priznat ćemo mi i još se izviniti zbog toga što smo proterani iz kolevke Srba . Zašto smo postali toliko "popularni i svi nam se dive n. a uspesima " a sve radi priznanja Kosova . Oni su došli da završe ono što Veliki Brat traži , došli otiće kad odrade svoj zadatak Što se tiče ulaska u EU to će biti nikada , da su nas hteli učinili bi to još davno . Što se više saginjemo to nas još više gaze , a saginjemo zbog sitnosopstveničkih interesa .

 3. milanm977 says:

  Sonja Biserko je samo jedna frustrirana osoba koja je u komunisticko vreme uzivala sve pogodnosti i sada joj nedostaje tako da pokusava da nastavi sa takvim zivotom a to joj je trenutno jedini put...

 4. milan says:

  Samo pitam jesmo li dovedeni dotle da nam gace same spadaju? Da li si mi mozemo ikako pomoci i taj uckur drzati dovoljno jakim da ne ostanemo bez gaca!@ Ako ne zna se sta sledi!

 5. Elim says:

  Замјерам не само Мирјани Бобић Мојсиловић него свима оним који стално понављају да је протјерано од 200 000 - 250 000 срба из Хрватске. То није тачно! Срба је по попису 1971. године у Хрватској било 764 000 и 300 000 Југословена. Ко су били Југословени, није потребан коментар. Овај податак је извађен из Опће енциклопедије-издање Мирослав Крлежа, које је у то време између 1970 и 1980-те имала 8 томова. Колико је сада Срба у Хрватској? око 160 000, али не вјерујем да их толико има јер у тај број се убрајају и они који су пријављени да живе у Хрватској, а у ствари живе негдје на другим мјестима. Треба знати да је један дио српског живља привремено радио и живио (за време рата) у земљама Европе и да су на неки начин исту судбину доживјели као и они који су избјегли у Србију јер се нису имали гдје вратити. Поред тога, Срби из Хрватске су почели да бјеже још од 1992. године па до 1995. године Затим "БЉЕСАК" 01.05.1995.- Западна Славонија, "ОЛУЈА" 04. и 05. 1995. Сјеверна Далмација, Лика, Кордун и Банија. На крају, исељавање из Барање, Источне Славоније и Западног Срема и прије 1995. и послије 1995. године у време тз. реинтеграције тог подручја у Хрватску. Тако да треба при објављивању података о броју протјераних Срба из Хрватске имати поуздане податке, иначе читаоце оваквих текстова доводи у забуну.

 6. Borjan says:

  Znamo svi da ta ustasica mrzi Srbe,ne treba trositi recina tu gaduru, ali one njene ustase mamu im jebem likuju , a da se branio Knin nikada ne bi osvojili ili uzogromne zrtve.Ja u tu ustasku tvorevinu nikada necu ici.Bog ce ih kazniti za sve one jame i Jasenovac, koji je radio i onda kada su bili slobodno i Beograd i Zagreb.

 7. Toto says:

  Prvo me zanima pojasnjenje samog naslova texta. Ko je to "Srbija", ko to treba da progovori i odgovori na izjave Biserkove? Drzava, intelektualci, istoricari.... Ko? Kako bi taj odgovor mogao izgledati? Protokolarna izjava, podizanje optuznice za veleizdaju, demanti, ili mozda masovni izlazak vojske na ulice i definitivni obracun sa svim onima koji se ikada drznuli da pomisle da je mozda Srbija nekada bila kriva za neki rat ili neki zlocin. Drugo, u kojem kontekstvu se u isti text stavljaju televizijski zlocini nad nasim razumom (Maldivi, Parovi, itd.) i politicko intelektualno delovanje(makar ono bilo pretenciozno i pogresno) Biserkove, i zasto? Zato sto se ovde na svaki nacin pokusava banalizovati bilo kakva mogucnost drugacijeg misljenja i pokretanje teme koja bi na kraju diskursa mogla dovesti do samoosvescenja i pronalaska nove istine po kojoj mi mozda ne bi bili toliko savrseni i slatki. Ceo ovaj text se moze svesti u jednu prostu recenicu: jao (pravi srbin uvek pocinje recenicu sa kukavnim jao), kakva su vremena dosla, em nemamo para, em nas politicari kradu, em nas kljukaju ovim glupostima na televiziji, i jos na kraju i ova Sonja, izmislja da smo ustvari mi krivi za sve. Pojava krajnosti u koju odlazi Biserko, je nista drugo do odgovor na drugu krajnost u kojoj zivimo vec godinama, ona krajnost zbog koje smo zaboravili sta nam se desavalo 90ih, zbog koje smo abolirali Miosevica i Seselja, ista ona krajnost u kojoj zivi i Bobic Mojsilovic, verovatno u pokusaju da pronadje put do novih citalaca. Moderno je biti pravi Patriota.

 8. MZ says:

  KADA GOD VIDIM LJUDE IZ NEVLADINIH ORGANIZACIJA REDOVNO GASIM SVOJ TV ILI KOMPJUTER.TO IZIVLJAVANJE TV VODITELJA ME TERA DA IH TUZIM ZA NEPOTREBNO I NICIM IZAZVANO MALTRETIRANJE KAO GLEDAOCA NECEGA STO NEZELIM DA GLEDAM A KOJE MI NAMERNO SERVIRA DRZAVNA TV KAO ULJEZ KOJI JE DOPRO I U MOJ DOM. MISLIM DA JE TV OBICNA STETNA TVOREVINA TJ BLESIMETAR KOJI SE ISKLJUCIVO KORISTI U SVRHU ZAMLACIVANJA NARODA A NE PROSVECENJA NARODA.OVO KAZEM IZ RAZLOGA DA JAVNI MEDIJI DIREKTNO STOJE IZA BOLESTI NERVNOG RASTROJSTVA NARODA A MOGUCE I NA POVECANI BROJ DANASNJIH SAMOUBISTAVA JER NAVODE NA TAJ CIN KAKO NA POJEDINCA TAKO I NA CELE PORODICE.

 9. lazic aleksandar says:

  bravo Miro...direktno u centar.....samo ge da nadjemo toliko naocara za sve one, koji ne ''vide'' sta pises...?

 10. Vasa Stajic says:

  Jako veliko otkriće! Nacionalne istorije su prepune laži i mitomanije. Pa naravno da su prepune laži. Nismo li mi jeli viljuškom pre faraona i rimskih careva? Da su istine ne bi važile samo na teritoriji koju kontroliše SANU ili HAZU ili već neki slični proizvođači mitova u kojima su njihovi tvorci najlepši, najhrabriji, najpametniji i svi im zavide i hoće da im uzmu lijepu njihovu i lijepu našu ili štagod već. U svim istorijama naš ulazak u novoosvojene gradove zove se oslobađanje a njihov ulazak u iste je okupacija dok je kod njih, naravno, obrnuto. Bilo bi zanimljivo da gđa Biserko izađe sa nekim argumentima povodom konkretnih događaja, pa da onda vidimo nekakvu razmenu i čerupanje. Ovako su se upecali samo pretendenti na nacionalne penzije, i to druga liga.

 11. Petar Kralj says:

  Poslovica staruh Grka: Jao pobedjenim.

 12. Baja says:

  Bravo Vaso Stajiću,upravo tako.Nema više ambasadorovanja. Doduše, preuzeli su ih napr(e)dnjaci. Tako da fino društvance. I njih mi je dosta zajedno sa ovom izlapelom babuskerom.

 13. anabela says:

  To je rekla zena koja zaista nema nikakav kredibiltet i koja je ogorcena, razocarana i prija joj taj status da je mnogi kritikuju i daju joj neki znacaj. Kda ona govori o fizici ili o srpkoj istoriji to je potpuno irelevatno i tu nema nista specijalno. U hrvatskom tisku se takve stvari objavljuju vec godinama, kako je srpska istorija laz, kako Srbi nisu imali pismo pre Vuka, kako su u Bosni ziveli pravoslavci koji su pre dvesta godina posrbljeni, kako su Nmeanjici bili Hrvati i stvari koje ljudi tamo vole da citaju i vole da bar malo veruju u to. Da to nije rekla Biserko rekao bi neko drugi i reci ce opet neko i to je toliko neozbiljno da je stvarno ispod svakog nivoa da bi neko to kritikovao.

 14. namcor says:

  OTVORENO PISMO, Ljubomiru i Simi: Slusajte vas dvojica morona, toliko ste se "guzili" da budete sa njom, da niko normalan vise nije hteo. I da ste je, bar (ne znam ko od vas dvojice) bar. srpski. debelo. oplajvazili....NE BI ONA DANAS JEBALA CELU SRBIJU!

 15. Boki NS says:

  Miro, zašto se čudiš, kad znaš da predsednik Kirbi i premijer Devenport podržavaju ovo. Odavno. Zemlja je pokorena i pre bilo kog isčuđavanja suludoj realnosti, treba shvatiti kome buduća opozicija treba da se obrati. Sonja je samo derivat spleta primenjenih srbicida, i to čak veoma loš, i finansijerima je to jasno, nego eto, da se pravdaju u zahtevima za fondove... MAkar i tako da ih oslabljujemo... To svedoči koliko su bedni. Nemoj im ovakvim tekstovima pridavati na važnosti. To je dupe koje bezgranično prdi, to i oni znaju...!

 16. zdenko says:

  MZ STA VREDI STO TI GASIS SVOJ TV TREBA RECI ISTINU SRBI NE VALJAJU KAO NAROD ZVUCI TESKO ISTINITO OVE GENERACIJE NE VALJJAU REKAO BIH OD ZADNJIH 100 GODINA PA DALJE. DA JE TO DRZAVA I DA SRBI U SRBIJII OSECAJU NACIONALNOST NE BIH POSTOJAO CANAK U VOJVODINI KOJI TRAZI DRZAVU UOPSTE KAO STRANKAU ZIVOTU JAVNOM NEKOM BIH MU SLOMIO NOGE IREBRQA SVAKI DAN A NE BIH GA NASLI DRUGO NE BIH OVA BISERKO BILA UOPSTE U SRBIJI NETKO BIH JOJ SLOMIO NOGE IREBRA SVAKI PUT. JEBES TAKU DRZAVU KAD JOVANOVICI BISERKO CANCI LAJU NA TV UDRGUIM DRZAVAMA NE BIH UOPSTE JAVNO DELOVALI MOGLI BI MISLITI STO HOCE NE BIH IM MASA DOPUSTILA. ALI OD SRBIJE NEMA NISTA KAO DRZAVE I DRUSTVA

 17. Dorothy says:

  "Након избијања ратних сукоба у Хрватској и Босни и Херцеговини, дошло је до великих миграција становништва српске националности, које је спас пронашло у Србији, као својој матичној републици. У зависности од жестине ратних сукоба и извора података, варирао је и број избеглих и расељених, који се кретао од 350.000 до 800.000 лица." - http://www.srbija.gov.rs/pages/article.php?id=45 - Elim says: "Zamjeram ne samo Mirjani Bobić Mojsilović nego svima onim koji stalno ponavljaju da je protjerano od 200 000 – 250 000 srba iz Hrvatske. To nije tačno! Srba je po popisu 1971. godine u Hrvatskoj bilo 764 000 i 300 000 Jugoslovena. Ko su bili Jugosloveni, nije potreban komentar. Ovaj podatak je izvađen iz Opće enciklopedije-izdanje Miroslav Krleža, koje je u to vreme između 1970 i 1980-te imala 8 tomova. Koliko je sada Srba u Hrvatskoj? oko 160 000, ali ne vjerujem da ih toliko ima jer u taj broj se ubrajaju i oni koji su prijavljeni da žive u Hrvatskoj, a u stvari žive negdje na drugim mjestima. Treba znati da je jedan dio srpskog življa privremeno radio i živio (za vreme rata) u zemljama Evrope i da su na neki način istu sudbinu doživjeli kao i oni koji su izbjegli u Srbiju jer se nisu imali gdje vratiti. Pored toga, Srbi iz Hrvatske su počeli da bježe još od 1992. godine pa do 1995. godine Zatim „BLJESAK“ 01.05.1995.- Zapadna Slavonija, „OLUJA“ 04. i 05. 1995. Sjeverna Dalmacija, Lika, Kordun i Banija. Na kraju, iseljavanje iz Baranje, Istočne Slavonije i Zapadnog Srema i prije 1995. i poslije 1995. godine u vreme tz. reintegracije tog područja u Hrvatsku. Tako da treba pri objavljivanju podataka o broju protjeranih Srba iz Hrvatske imati pouzdane podatke, inače čitaoce ovakvih tekstova dovodi u zabunu."

 18. zeka says:

  Zasto se ne ugledamo na najrazvijenije demokratije pa i mi zabranimo delovanje ne/vladinih organizacija ne videh u Americi ni jednu Rusi su naravno proterali tu gamad!

 19. miroslav says:

  Dokle god pisete ili ne daj boze gledate tu zenu ona ce primati platu.U suprotnom nece.Ko moze da mi dokaze da oni koji pisu o njoj ne dobijaju nadoknadu od istih.Ignorisite.Dugi su pipci obavestajnih sluzbi:)))

 20. Paštrović says:

  Bravo za "miroslav". Kad neko kao ono vezano kuče stalno laje a ne ujeda (a mogla bi Mira i da sredi jedno "ujedanje"), onda je to dokaz da je i Mira "lešinarka". "Dorothy"... de 'leba ti, da se ne preganjamo, pročitaj Lukajićevu knjigu "Fratri i ustaše kolju", pa nećeš morati da nam napominješ da su Srbi počeli da bježe "još od 1992."!

 21. Miodrag says:

  Od kako se opismenih,zahvaljujuci onom bez noge, ne auskaplara naravno vec Vuka Karadzica,posmatrao sam "svoj" narod kako metenise svakom gologuzovu.Lumpen proleterska nomenklatura je postavila pravila koja i danas vaze.Kurta i murta se smenjuje a sistem ostaje zakucan.Dresiran narod od dolaska i odlaska josipa uvek je trazio nekog "Harizmaticnog" koji su uspevali u svojoj nesposobnosti i sada smo tu gde smo se nasli svojom krivicom. I dalje trazimo spas u nekom jos vecem retardu i nadamo se da nam padne od boga blagoslov.Jedina uteha je sto se radujemo lektorima i kolektorima koji nam objasnjavaju vazduplohove teme o javnim nabavcima i telepromtovanje na intelektualnim "razinama"

 22. miodrag says:

  Stvarno ste inferiorni u shvatanju i u sopstvenom biću. mentalno ste inficirani. Zar vi neuki ili ufiksani TZV. srbi stvarno mislite da ovakvim komentarima i kvazi filantropskim opravdanjima izlazite na dr. mrežu i sa očiglednom nezainteresovanošču možete da obmanjujete ovaj narod kojekakvom odbranom osoba koje inflagrantno iz srca Srbije iz jebenog glavnog grada koji je ujedno i stecićte petokplonaša. Da li bi u Zagrebu takva osoba sa takvom antipatriotskom retorikom mogla da preživi tri dana. Ali ovo je " Demokratska Srbija " čiji ste nažalost vi predstavnici.

 23. Mira Mijatov says:

  ma ljudi hoće li se već jednom pojaviti još jedan Miloš Obilić i pokaze dušmanima šta je srpstvo i pravoslavlje?...

 24. Milos says:

  Zavetnici nisu bili cutali Sonji Biserko!

 25. rastko says:

  Mirjana,sestro po veri,da li je naslov pitalica za voscelu srbadiju ili za vas beogradjane.Gde ste vi Srbi kada pored vas metanisu ne godinama nego decenijama takvi izrodi i zajedno sa Vasom neaktivnoscu nanose ogromnu stetu ovoj napacenoj zemlji i nedoklanom narodu. Mirjana,spisateljka duso,cedo beogradsko,reci de mi sestro po veri da li u sledecem ratu koji nam sledi mi iz unutrasnjosti treba da oruzjem u ruci i zivotima vlastitim,kao i zivotima svoje dece da branimo grad Beograd. Ako treba,za koga da ginemo, za ove sto ne cine ili one sto nam sve ovo cine? S postovanjem!

 26. Steve Mijic says:

  Ddokle će naše medije da daju prostor i vazduh ovoj staroj kucki hrvatskoj koja ima srbijansko drzavljanstvo .. Placena od Sorosa da siri mrznju i da pljuje na sav srpski narod i državu Srbiju .. Stvarno je daljne nerazumno zašto.. Da je ona na zapadu brzo bi bila sankcionisana i izolovana .. A mi ?? Sta mi radimo ?? Dozvoljavamo joj da pravi budalu od nas i da nas naziva genocidnim narodom ,,, boze pomozi nam posto vise ni mozga nemamo

 27. milan says:

  Takvih budalesina kao sto je sonjica je uvek bilo i bice tako da ja licno nisam za to da se ona vredja i ponizava al kao covek i humanista sam za to da se zena leci treba napraviti razliku izmedju bezobrazluka i bolesti.A zena je ocigledno ozbiljno bolesna

 28. dusan says:

  Zapad nas ponizava na sve moguce nacine ,ali svemu dodje kraj kad dodje do rata a docice sigurno mi cemo opet imati svoje vodje koji ce nas kroz pakao rata voditi i osloboditi. A opet posle sto smo oslobodili ope cemo polako gubiti jer neznamo osvojeno cuvatinego delimo svom neprijatelju i ko nam je onda kriv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u