MIROSLAV LAJČAK: Osedeo sam zbog Dodika

MIROSLAV LAJČAK: Osedeo sam zbog Dodika

25 januara 2014

Miroslav Lajčak

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak gostovao je u emisiji Interview 20 u kojoj je odgovarao na pitanja o poziciji EU prema BiH, ali i Srbiji i Kosovu.

Na pitanje da li je BiH održiva država, Lajčak je rekao: „Jeste. Ja u to ne sumnjam“.

Na komentar voditeljice da Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, ne misli tako, bivši visoki predstavnik u BiH je odgovorio: „Dodikove izjave su mi često iskomplikovale život i najviše bele kose sam dobio zbog Dodika“.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija zbog početka pregovora o pristupanju u EU u tom procesu priznati Kosovo, Lajčak je odgovorio: „Mi podržavamo evropsku perspektivu čitavog regiona, uključujući Kosovo. Činjenica je da Evropska unija traži da svaka nova država članica doprinese stabilizaciji, da ne unosi svoje probleme“.

Na pitanje urednice Sanele Prašović Gadžo kako Srbija može započeti pregovore o pristupanju u Evropsku uniju, kada je u Ustavu Srbije Kosovo deo njene teritorije, ministar vanjskih poslova Republike Slovačke je odgovorio: „Sigurno neće EU da unosi nečije nerešene probleme. U trenutku ulaska Srbije u EU to ne sme da bude nerešen problem“.

Lajčak je naglasio tokom intervjua da su Beograd i Priština, prema mišljenju većine zemalja EU, dve države, iako Republika Slovačka još uvek nije priznala Kosovo.

Emisiju Interview 20 gledajte 29. januara 2014. u 20.05 na programu BHT1.

Najavu ovog intervjua pogledajte OVDE

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *