MIROSLAV LAZANSKI: Ako proruske snage izdrže još dva, tri dana, Ruska vojska će vojno intervenisati

MIROSLAV LAZANSKI: Ako proruske snage izdrže još dva, tri dana, Ruska vojska će vojno intervenisati

3 маја 2014

Situation In Slavyansk After Special Operation By Ukrainian Armed ForcesPiše: Miroslav Lazanski

Kombinovanim napadom helikoptera, oklopnih vozila, padobranaca, komandosa, evromajdanovaca i pripadnika „Desnog sektora“ na grad Slavjansk, juče ujutro započela je nova faza „antiterorističke operacije“ Kijeva protiv pobunjenika federalista na istoku i jugoistoku Ukrajine. Plan operacije je da se ukrajinski komandosi i padobranci ubacuju direktno u centar grada, gde bi brzom akcijom pokušali da zauzmu zgrade lokalne vlasti i televiziju i tako slome moral federalista pobunjenika. Podršku operaciji daju ukrajinske oklopne jedinice na periferiji Slavjanska vezujući uz sebe snage lokalne samoodbrane na barikadama.

Naravno, to je bio ratni plan Kijeva, a kako nijedan ratni plan ne preživi sudar sa realnošću, tako i ovaj već na početku pokazuje ozbiljne nedostatke. Naime, ukrajinski padobranci i komandosi spušteni su u centar Slavjanska helikopterima Mi-8, koje su iz vazduha štitili jurišni helikopteri Mi-24. Rezultat prvog jutra operacije jesu tri srušena helikoptera: dva Mi-24 i jedan Mi-8. Kijev je odmah obustavio nalete svojih helikoptera, jer je očito da federalisti pobunjenici raspolažu ručnim protivavionskim raketnim sistemima „strela-2M“ i „igla“. Federalisti pobunjenici mogli su te rakete da dobiju od Rusije, ali su mogli da ih uzmu i iz zauzetih magacina ukrajinske armije u tom području. Jer, kako je pre tri meseca oružje masovno uzimano iz kasarni i magacina ukrajinske vojske na zapadu zemlje za potrebe Majdana, posle se to isto događalo na jugoistoku države za potrebe federalista pobunjenika.

Uglavnom, obaranje tri helikoptera ukrajinske vojske samo tokom jednog jutra pokazalo je da vazdušni prostor u tom delu države nije bezbedan za letenje. Ukrajinski padobranci iskrcani u centru Slavjanska ostali su sada bez borbene i logističke podrške helikoptera. Ukoliko bi im pritekla u pomoć ukrajinska borbena avijacija, avioni bi morali da se spuste nisko radi preciznog gađanja i izbegavanja kolateralne štete, a onda bi i oni bili cilj za rakete tipa „igla“. Jer, ukrajinska avijacija ne raspolaže superpreciznim raketama i bombama za gađanje sa velikih visina ili razdaljina. Druga mogućnost za pomoć padobrancima u centru Slavjanska jeste prodor ukrajinskih oklopnih jedinica sa periferije ka centru grada. To donosi i ulične borbe i žrtve, mada se na TV snimcima vidi kako građani golim rukama pokušavaju da zaustave ukrajinske oklopne transportere, koji ih u laganoj vožnji odguruju.

Ključ cele priče jeste vreme: koliko dugo snage federalista u Slavjansku i u drugim gradovima na jugoistoku Ukrajine mogu da izdrže pritisak vojne operacije Kijeva. Ako izdrže sledeća tri dana – oni su pobedili, jer kroz to vreme mogli bi da steknu status žrtve čak i u evropskom javnom mnjenju, a sa druge strane Moskvi daju šansu da direktno vojno interveniše.

Dakle, tri su moguća scenarija u sledećih desetak dana. Prvi je da najnovija vojna operacija Kijeva ne uspe, što će sigurno zakomplikovati političku scenu u Kijevu uoči izbora 25. maja i ohrabriti referendum o nezavisnosti jugoistoka Ukrajine zakazan za 11. maj. To bi ujedno bio i veliki poraz Zapada i najbolji razvoj situacije za Rusiju. Moskva ne bi morala da vojno interveniše, a pokazala bi se snaga i autentičnost pobune federalista. Sumnjam da će Kijev, a pogotovo Zapad, dozvoliti takav razvoj događaja.

Druga mogućnost jeste da snage Kijeva vojno savladaju federaliste pobunjenike na jugoistoku zemlje – imaju sasvim dovoljno vojno-policijskih efektiva za tako nešto, naravno, pod uslovom da narod jugoistoka Ukrajine ne ustane na masovnu pobunu i po cenu velikih žrtava. U tom slučaju Moskva će poslati svoju vojsku u to područje pod oznakom mirovnih snaga ZND-a. Rusija može brzom operacijom vazdušno-desantnih snaga i udarima oklopnih jedinica preseći sve pravce i naprosto blokirati i opkoliti sve jedinice ukrajinske vojske u tom području i prisiliti ih na predaju. Za takvu operaciju dovoljne su dve vazdušno-desantne brigade i četiri oklopno-mehanizovane brigade kopnenih snaga. Zaštitu vojišta mogu da pružaju i teški sistemi PVO, kao što je S-300PMU1 sa teritorije Rusije. Prevlast u vazdušnom prostoru tog dela Ukrajine ruska avijacija može lako da uspostavi.

Kako bi se ponašale ukrajinske jedinice u slučaju sudara sa ruskom armijom? Ili bi se raspale, povukle, ili predale. Ruska vojska može da uspostavi liniju razdvajanja na reci Dnjepru već za 48 sati.

Treći scenario jeste da usled uvođenja sankcija SAD i EU protiv Rusije i zbog žrtava među civilima na jugoistoku Ukrajine, ruska vojska krene sve do Kijeva. Ko bi mogao da je zaustavi?

I u NATO-a sa žaljenjem konstatuju: „Niko“. Jer niko u Evropi i nije sposoban da danas ratuje s Rusijom zbog Ukrajine – a nadajmo se da većih sukoba ipak neće biti.

(Politika)

KOMENTARI8 коментара

 1. Mare says:

  Evo Gospodin Lazanski iz analiticara prelazi u proroke. Vec vidim velike redove pred njegovom ordinacijom..

 2. sasa says:

  Cilj SAD-a je da Rusiju uvuce u rat da se i Rusija trosi i da ima zariste..Ameri su izabrali Ukrajinu da bude to zariste...Nikako ne treba navijati za ratnu opciju nego samo na opciju zrtve kao sto i jesu rusko stanovnistvo u Ukrajini su zrtve kao srbi u Hrvatskoj...

 3. Карамазов says:

  Ове војне анализе Лазанског су као временске прогнозе "Очекује се лијепо и сунчано вријеме са могућим падавинама".

 4. sotir says:

  Rusija mora ili napasti vojno fasiste i teroriste koji su oteli vlast ili da naoruza narod koji ce goniti fasiste i u kijevu obesiti onu litvinjenko likosenko,turcina i ostale placenike zapadnih fasista i genocidnih ubica!

 5. Svetislav says:

  Kao i uvek Lazanski pogadja u "sridu" i narodnim recnikom objasnjava moguce scenarije u ovoj odlucnoj fazi pocetka sukoba u Ukrajini. Nadam se da ce ruska vojna sila reagovati sada brzo, i vratiti vlast u Kijevu legalnim izabranim predstavnicima ukrajinskog naroda (kakvim takvim), nego imati obzira prema teroristima koji su izvrsili promenu vlasti na silu sa jednog trga. Neka im u tome najbolji primer posluzi greska tadasnjeg Beograda kada nije iskoistio da 1991ve prednost tadasnjeg vojnog kontrolisanja Zagreba i da uhapsi na vreme ustaske teroriste.

 6. Crnoje says:

  Samo BLIC KRIG do Kijeva a ako moze i do B.Luke

 7. velimir says:

  LAZANSKI ĆE MOŽDA POGODITI ŠTA ĆE SE DESITI ZA DVA DANA, ALI JE SIGURNO U PRAVU DA RUSIJA NEĆE SEDETI U FOTELJI. ŽIVELA RUSIJA I SLOBODOUMAN SVET

 8. Mare says:

  Prodjose tri dana i prorok Lazanski nista nije pogodio. Slaba mu preporuka za nastavak vidovnjastva. Nek se vrati na analize, ima tu jos nekolicina ljudi koji se kunu u njega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u