МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Амерички и немачки пси ће први ударити на Русе

MIROSLAV LAZANSKI: Američki i nemački psi će prvi udariti na Ruse

24 marta 2015

Miroslav Lazanski 6780688k8Piše: Miroslav Lazanski

Dok su bili u Varšavskom paktu Rumuni su uvek bili nešto posebno, nisu učestvovali u intervenciji snaga Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj u avgustu 1968. Nikolaje Čaušesku vodio je nezavisnu spoljnu politiku, Bukurešt je imao odlične odnose sa NR Kinom i kada su između Moskve i Pekinga postojale ozbiljne nesuglasice.

U vreme sovjetske vojne prisutnosti u Avganistanu nije bilo nijednog rumunskog vojnika. Istina, tamo, osim sovjetskih, nije bilo nijednog vojnika iz država članica Varšavskog pakta. U vreme Varšavskog pakta u Rumuniji nije bilo sovjetskih vojnih baza.

Ali, sve je to bilo nekada, svet se promenio, nestalo je Varšavskog pakta i Sovjetskog Saveza, Čaušesku je svrgnut i Rumuni su se među prvima odazvali američkom pozivu i poslali vojsku u Avganistan. Posle su ušli u NATO, a Bukureštom je u okviru kampanje za ulazak zemlje u alijansu godinu dana kružio tramvaj sa simbolima NATO-a.

Pre pet godina, kada su Amerikanci počeli s izgradnjom antiraketnog štita u Evropi, Česi su odbili da ga prime, Poljaci i Rumuni su pristali. Poljaci ne mogu da zaborave Rusima Katinsku šumu, a Rumuni Besarabiju. Zločin u Katinskoj šumi počinili su Sovjeti, među njima je osim Rusa bilo i svih drugih naroda tadašnjeg SSSR-a, ali Poljaci za zločin krive samo Ruse. Jer su ih, zajedno sa Nemcima, tri puta delili u istoriji. No, Nemcima to deljenje Poljaci, izgleda, opraštaju. Evro je evro, a rublja je ipak samo rublja.

U Drugom svetskom ratu rumunska vojska se pod Staljingradom i na Krimu borila protiv Crvene armije. Kada su ušli u Sevastopolj rumunski vojnici postavili su svoju zastavu na spomenik čuvenom ruskom admiralu Nahimovu, što je izazvalo zgražavanje čak i oficira Vermahta. Nemački front kod Staljingrada pukao je upravo na mestu koje je držala rumunska vojska, tako da i američki antiraketni štit u Rumuniji treba gledati u tom kontekstu.

Ipak, ono što je fascinantno jesu najnovije tvrdnje Bukurešta kako je antiraketni štit „defanzivnog karaktera, i da nije uperen protiv Rusije”. Ne, valjda je uperen protiv raketa iz Severne Koreje i Irana? Što onda ne postave taj štit u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Turskoj, Japanu ili Južnoj Koreji? Zašto se štit postavlja na južnim i severnim prilazima teritoriji Rusije?

Da bi kontrolisao ofanzivne interkontinentalne raketne sisteme Rusije. Da bi se jednom raketom stvorio efekat EMP i izbacila iz upotrebe sva elektronika Rusije na određenom prostoru. Da bi se rakete štita, kontejnerskog tipa, u svakom trenutku mogle da zamene s ofanzivnim balističkim projektilima.

Hruščov je 1962. postavio sovjetske rakete na Kubu i tvrdio da one nisu pretnja za Ameriku. Kenedi mu nije poverovao. Zašto i kako sada Rumuni misle da će im Putin poverovati?

(Politika)

KOMENTARI10 komentara

 1. z-i says:

  Putin sin Bozji Pravoslavni treba rumune da rokne prvom prilikom i da im zavede goru diktaturu nego causesku

 2. pravdaa says:

  Rumuni probudi te se zadnje je vreme zbacite izdajničku namesničku vladu i uzmite svoju budućnost u svoje ruke ne u NATO ne u Evropsku uniju.

 3. Za Srbiju says:

  Naravno da će da udare amer. i nem. psi. Zašto da ginu Nemci i kauboji...

 4. Apis says:

  Amerikanci, Englezi i Vatikan su potpisnici ili supotpisnici svih zločina u zadnjih nekoliko stoleća. Njima veruju samo dve vrste ljudi? Prvi koji se ih plaše i ne smeju ništa reći i drugi koji se nadaju ostacima nekog razbojničkog plena. PRAVI SRBIN NIJE KUKAKAVICA A NIJE NI RAZBOJNIK.

 5. beogradjanin says:

  kao srpski psi sto su udarili na bosance.Lazanjski nemas ti pojma,samo se reklamiras kod izopacenih mozgova,a tu ti je i mesto kako se moze videti

 6. pravda says:

  Rumunija je greska pravoslavlja,a ni Bugari nisu nista bolji. Zato Rusija im mora malo podviknuti,jer jedino tako ce znati ko je stariji brat i ko komanduje. zivela Carska rusija,sa CAREM Putinom u KIJEVu Ruskoj prestolnici.

 7. z-i says:

  beogradjanin sto se tako prestavljas kad si balija teska iz neke rupe u bosni idi slusaj odzu oni su pismeni za vas nepismeni

 8. Svetislav says:

  I u Rumuniji kao i kod nas ne odlucuje narod, nego rumunski placenici i americka ambasada. Tako ce samo posluziti kao topovsko meso protiv Rusije a nijedan svoj nacionalni cilj nece ispuniti.

 9. rale says:

  beograđanin:lepo laješ N acističko A gresorso T eroristična O rganizacija BG, slažešli se

 10. z-i says:

  Beogradjanin se ne javlja sramota od srpskog izroda balija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *