МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Балканом владају страни агенти

MIROSLAV LAZANSKI: Balkanom vladaju strani agenti

8 februara 2015

miroslav-lazanski-L267687665Piše: Miroslav Lazanski

Bio sam na jedno popodne u Skoplju, zvali su me u TV emisiju Milenka Nedelkovskog na „Kanalu 5”. Gospodin Nedelkovski je jedan od trojice najboljih makedonskih novinara, zbog njegovih stavova i emisija zapadne ambasade redovno ulažu proteste kabinetu premijera Makedonije.

Kada ih šef kabineta premijera Makedonije upita: „Šta da se radi sa Nedelkovskim, da mu se zabrane emisije?” Onda uvažene zapadne ekselencije, naravno, kažu: „A ne, mi to ne tražimo.” Ne, došli su kod šefa kabineta premijera Makedonije da bi ga pitali koji je današnji datum…

Elem, cela politička javnost Makedonije ovih je dana u atmosferi skandala, odnosno, pokušaja političkog puča. Naime, lider glavne opozicione stranke SDSM gospodin Zoran Zaev pokušao je da politički reketira premijera Makedonije gospodina Nikolu Gruevskog. Stranka gospodina Zaeva izgubila je izbore i sada na sve načine pokušava da dođe do vanrednih izbora.

Tako gospodin Zaev već duže preti da će aktivirati pravu „bombu”, koja će srušiti vladu i dovesti do prevremenih izbora. U tom iščekivanju da „bomba” eksplodira prođoše meseci i onda je premijer Makedonije gospodin Nikola Gruevski sazvao vanrednu i dosta dramatičnu konferenciju za štampu, na kojoj je izjavio „da je gospodin Zaev četiri puta dolazio kod njega u kabinet i pretio mu objavljivanjem ’kompromitujućih dokumenata’” protiv premijera, a koje je dobio, po rečima Zaeva, od jedne moćne svetske obaveštajne službe.

Gospodin Zaev je, po rečima premijera Makedonije nudio raspisivanje vanrednih izbora, do tada „tehničku vladu”, a za uzvrat on neće aktivirati „kompromitujuću bombu”. Saradnja sa stranom obaveštajnom službom nije koštala lidera opozicije istražnog zatvora, samo mu je oduzet pasoš.

Sutradan po konferenciji za štampu premijera Makedonije, ambasador EU u Skoplju gospodin Aivo Orav je otišao direktno kod lidera opozicije gospodina Zaeva. Verovatno da sazna ime te strane moćne obaveštajne službe. Je li diplomatski red bio da se prvo zaputi u vladu Makedonije?

Kakva je to diplomatska poruka Makedoniji, ali i ostalim sredinama, ako američki ambasador u Makedoniji, gospodin Pol Volers na otvaranju Muzeja holokausta u Skoplju kaže „da su Jevreje tokom Drugog svetskog rata na prostorima Balkana spasavali samo Albanci”? Je li diplomatama SAD dozvoljeno ignorisanje i izvrtanje istorije i činjenica samo zato što iza njihovih reči stoji Šesta flota?

Da li su zbog situacije u Ukrajini i sukoba između SAD i Rusije celokupna američka obaveštajna infrastruktura i domaća logistika na Balkanu sada podignute na viši stepen aktivnosti? Izgleda da jesu.

U TV emisiji na „Kanalu 5” u Skoplju rekao sam šta mislim o problemu saradnje domaćih političara sa stranim obaveštajnim službama. Svugde u svetu se to procesuira, ali na Balkanu izgleda ne.

Pošto se na Balkanu sve zna i ne postoje nikakve tajne. Posle 5. oktobra 2000. godine u zemlji Srbiji je došlo do tektonskog urušavanja celokupnog sistema bezbednosti. Bezbednosni klirens postao je stvar slobodne procene stranačkih vladajućih kadrova, sedmodnevne kurseve FBI prolazili su, dok su bili samo stranački kadrovi, kasnije i čelni ljudi sistema bezbednosti u ovoj zemlji, dobijali su kitnjaste diplome, koje su svedočile da su oni lideri Balkana za 21. vek.

I sve su to naši mediji zadivljeno gutali. Strani obaveštajci bili su redovni gosti TV emisija, Džejms Lajon se nije skidao sa TV ekrana. A toga nema ni u Gvatemali…

Imali smo slučaj da je na mesto pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane postavljena osoba koja je prethodno radila u ambasadi Norveške. Mogla je ta osoba da bude i najbolji izbor za to mesto, ali takvih primera nema u svetu. Kritikovao sam to tada na ovim stranicama. Nikom ništa.

Onda smo imali slučaj da su na sednice Generalštaba, sastanke na kojima je analizirana borbena gotovost armije, dovođeni britanski i holandski generali. Kritikovao sam to na ovim stranicama.

Nikom ništa. Onda smo dali Norveškoj da nam digitalizuje celokupnu vojnu arhivu, jer to je koštalo oko 250.000 evra, a Norvežani su se ponudili da nam to urade besplatno. Kritikovao sam to na ovim stranicama. Nikom ništa.

Dozvolili smo misiji NATO da ima svoje prostorije u zgradi Ministarstva odbrane. Ne mislim da oni u toj zgradi mogu nešto da špijuniraju, niti mi njih možemo da špijuniramo, no, reč je o dostojanstvu države i vojske.

Ima toliko slobodnih kuća i vila po Beogradu, zar je baš moralo pravo pa u zgradu Ministarstva odbrane. To je taj „uvlakački” mentalni sklop. Da su bar rekli, evo, gospodo dajemo vam 25 miliona evra pa popravite te dve zgrade.

Ne, nego svaki dan ulaze u zgradu koja je oslonjena na zgradu koju su delom srušili u bombardovanju 1999. Kakav moral! Šta oni posle svega da misle o nama?

Da se razumemo, ovo je nasleđeno stanje, nova vlast očito ne želi da otvara neka pitanja iz te oblasti, ali moraće, jer je manevarski prostor sve manji.

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. Miško says:

  Čudne se stvari dešavaju: -susreti sa Blerom i ostalim srbomrscma? -izbacivanje sveštenika iz Crnje Gore - kupovina firmi od amerikanaca i Soroša? - kupovina medija od strane CIJA-biznismena - ORGANIZOVANA akcija šiptara, koji namerno idu za Mađarsku(umesto preko Crne Gore, Hrvatske , Bosne), pa se vraćaju u CENTRALNU SRBIJU, da provociraju i da ih izdržavamo. -Najava RASPRODAJE tenkova i dr. vojne opreme, baš SADA??? --------------- Sprema se nešto veliko, širi se nesigurnost, a naše Službe i Režimlije iznenađeni? U državnim službama ima dosta plaćenika? Ubrzano čudno kadriranje , dovode se plaćenici...?

 2. Pravdaa says:

  Miroslave pa ti si u Srbiji patrijota u manjini nas ne pitaju za đjabe ima li srba u Srbiji u aprilu će doći do opasnog RATA na BALKANU to su nam Ameri već spremili zato se naša nesreća ovako razvodnjava. Vojsku nam preuzimaju špijuni oružje pretapamo u saro gvožđe a vladu vodi KIRBI Srbija je klekla na kolena čeka se samo kada će još da je komadaju.

 3. milan says:

  Tek treba da dodje do pičvajsa.

 4. spectator says:

  kako to nisi pitao velikog novinara milenka za spomenike u skoplju,za siromastvo naroda... pa cim se makedonija uvrstava u najbednije zemlje , gde caruje klan, koji radi sta hoce, onda je normalno da svrljaju strani obavestajci ... ovde obavestajaca ima kolko hoses, pa i srpskih...

 5. karagjule says:

  g-dine Lazanski, Vi ste analticar, i kad gostujete u neku emisiju mora da znate nesto o emisii i voditelju! Cenim vas, i citam jos od START -ta ali ne smete da se poigravate sa Vasim autoritetom. Pricate pausalno i dnevno politicki. Tendenciozni ste. Svakako Makedonija je oaza stranih sluzbi to je svima jasno, jos od 1992. Ali to je presutni dogovor sa ovdasnjom vladom koja je na vlada od 1996 god. Od kad je Milenko postao novinar, pa on je bio avanturista, fudbalski mestar, pa soumen, tatin sin koi veoma trosi a sada sluzi rezimu, kao "nezavisni" glasnogovornik koi zivi od vladinih reklama. U krajnoj liniji je diletant bar za mene, neuk i povrsan. Ne sluzi vasem renomeu da gostujete kod njega! Ima jos puno toga, ali hteo sam samo da Vam porucim, ne budite povrsni i brzi, ocigledno Makedonija za vas je enigma i bila je Van Vaseg interesovanja! Hvala

 6. slobodan slobodan says:

  ZIVA ISTINA SAMO 1989 GODINE IZ AMERIKE JE U BEOGRAD - ZAGREB - TITOGRAD - LJUBLJANU - SKOPLJE - SARAJEVO - MOSTAR - TREBINJE. NIKSIC - - NOVI SAD - PRISTINU - SPLIT - ZADAR - RIJEKU - PULU - KNIN - DUBROVNIK - SUBOTICU - NIS - UZICE ITD..DOPUTOVALO JE 3000 (TRI HLJADE) CIA OPERATIVACA.. SVI SU JUGOSLOVENSKOG POREKLA I GOVORE MATICNE JEZIKE BOLJE OD ONIH KOJI SU SE TU I RODILI.. SVE JE OVO DOKUMENTOVANO I U SRPSKOJ ARMIJI POCETKOM DEVEDESETIH GODINA OBJAVLJENO.. U REDOVIMA TADASNJE SDB I SADASNJE BIA NALAZI SE VELIKI BROJ TIH CIA PIJONIRA.NOVOG PORETKA - .GLAVNI SEF ZA CIJELU JUGOSLAVIJU BILI SU US GUVERNER VOJINOVIC I US PRIVATNI BANKAR DJORDJEVIC - OD TOG VREMENA PA DO DAN DANAS CIA VEDRI I BLACI NA SVIM PROSTORIMA OKUPIRANE JUGOSLAVIJE..

 7. Desanka says:

  Veoma diskutabilno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *