MIROSLAV LAZANSKI: Bez Amerikanaca, NATO je u Evropi totalno inferioran u odnosu na Ruse

MIROSLAV LAZANSKI: Bez Amerikanaca, NATO je u Evropi totalno inferioran u odnosu na Ruse

1 novembra 2014

miroslav-lazanski-L2Piše: Miroslav Lazanski

Ruski borbeni avioni u vazdušnom prostoru iznad Baltika, NATO avioni ih presreću, zapadna štampa od toga pravi spektakl. A uopšte nije jasno niti je dokazano jesu li ruski avioni ušli i povredili vazdušni prostor neke od članica NATO-a, ili su bili u međunarodnom vazdušnom prostoru na Baltiku. U čijem prostoru ima pravo da leti i srpska borbena avijacija, kada bi imala te kapacitete. Odnosno, kako to da spektakl nije kada danski i britanski borbeni avioni lete uz granicu sa Rusijom, a jeste spektakl i provokacija kada ruski borbeni avioni lete uz granice NATO država.

Ili da pogledamo hronologiju, daleko pre događaja oko Krima i Ukrajine, vazdušne patrole NATO zemalja godinama su krstarile duž granica Rusije. Nekoliko puta tokom proteklih godina na ovom mestu sam se zapitao zašto NATO obnavlja aerodrome u baltičkim državama članicama saveza, da bi ti aerodromi mogli da prime i bombardere s atomskim oružjem. Zvanična objašnjenja iz Brisela tada su govorila da se to radi „zbog borbe sa teroristima u svetu”. Nije valjda zbog talibana u Avganistanu? Nezvanično, to je rađeno da bi se Rusiji jasno pokazalo da je SSSR izgubio hladni rat i da Rusija mora da se pomiri s gubitničkom ulogom i mestom u svetu kojim gospodare SAD.

Ako je zvanični i važeći stav Vašingtona, a jeste, da je svaka tačka na kugli zemaljskoj tačka od vitalne važnosti za interese nacionalne bezbednosti SAD, onda se Zapad sada mora pomiriti da je došao kraj unipolarne arhitekture evropske i svetske bezbednosti. NATO borbeni avioni uz granice Rusije, i ruski borbeni avioni uz granice NATO država, čemu zaprepašćenje, čemu medijska uzbuna? Tražili ste, gledajte. Osim toga, šta to mogu evropske NATO borbene avijacije u konfrontaciji sa Rusima? Ništa. Od nemačkih stotinjak „tajfuna” operativno je tek desetak aviona, od transportnih 72 „transala” u stanju je da poleti tek 26 aviona. Bez Amerikanaca, NATO je u Evropi totalno inferioran u odnosu na Ruse.

Ako je istina prva žrtva rata, u politici se ona ubraja u lakše povređene. Uz sve nedaće koje u Evropi izaziva situacija u Ukrajini, treba preživeti i provalu opštih mesta. Jer, dok se avioni i jednih i drugih iznad Baltika vraćaju neoštećeni, zapadni mediji o masovnim grobnicama na istoku Ukrajine, u kojima je navodno sahranjeno na stotine žena, ni reči…

Promene koje je izazvalo medijsko ludilo ne treba više ni dokazivati, ako je i bilo Trojanskog rata izgleda da više nije sigurno da je bilo agresije NATO-a na Jugoslaviju. Virtuelno se nadmeće sa dokazivim. Vitezovi štampe pišu istoriju koja će najmanje nauditi političkim šefovima. Prave brojke i pravi podaci o uzrocima ratova i sukoba, šteti i mrtvima, cirkulišu pod plaštom, u zavisnosti od ideoloških tabora i manipulacija javnog mnjenja.

Od sukoba do sukoba primetne su razlike, sukob teži da izbegne svoje ime. Razni „casus belli” pretrpeli su promene. Civili su u Beogradu i Bagdadu bili žrtve vazdušnih udara, a ne bombi i raketa, tako su tada i kasnije pisali zapadni mediji. Treći rajh se, pogledajte samo Hitlerove govore, borio „za ujedinjenu Evropu bez granica, sa jednom zajedničkom valutom, kao i za bezbednost njenih istočnih granica”. Za životni prostor na Istoku. Na te istočne granice upravo NATO sada šalje dodatne vojne snage. I upravo radi bezbednosti istočnih granica država članica NATO-a.

Osporavani kolonizatori ulazili su u ratove radi odbrane Zapada, danas se ratovi vode u ime „majčice zemlje”, demokratije, humanitarizma i lidersko-mesijanske uloge u svetu sadašnjosti i budućnosti.

Možda je, kako kaže Arnold Tojnbi: „Istorija ponovo u pokretu”. Američka je moć upravo na primeru ukrajinske krize prošla vrhunac, Evropa se još jednom potvrdila kao frustrirani i nemoćni igrač u svemu zavisan od SAD. Ta je Evropa blizu Bliskog istoka, od njega zavisi u pogledu nafte, a arapske manjine koje žive u Evropi pažljivo posmatraju šta se sve zbiva na tom i takvom Bliskom istoku. Pri tome je sadašnja politička vizija EU posledica njene slabosti, dok je politička vizija Amerikanaca oduvek proizlazila iz njihove moći. Ili nemoći.

Evropa u svom spoljnopolitičkom nastupu naglasak stavlja na diplomatiju, pregovore , trgovačke veze i multilateralizam, Amerika je protagonista politike sile. Pod pritiskom SAD Evropa odustaje od politike kakvu je preporučio nemački filozof Imanuel Kant u svom slavnom „Projektu večnog mira”. Amerika želi status Rimske imperije, da o ratu i miru odlučuje potpuno samostalno i suvereno. Te činjenice mogu izazvati optužbe za „antiamerikanizam”, ali to je imperijalni prerogativ: poslednje pribežište onih koji izvrću intelekt i moral jeste zahtev zakletve na lojalnost…

(Politika)

KOMENTARI9 komentara

 1. Zapadnjak says:

  Prokleto tačno,gospodine Lazanski!"ali to je imperijalni prerogativ:poslednje pribežište onih koji izvrću intelekt i moral jeste zahtev zakletve na lojalnost".Naprimer, ne traži zakletvu na lojalnost Rusija od Srbije,traži samo poštovanje rokova isplate gasa,što podrazumeva poštovanje poslovanja između dve prijateljske zemlje,ako Rusija Srbiji obeća ogromne kredite više nego povoljnih kamata,to automatski ne znaći da ne mora plačati gas.Ugostivši trilateralnu agendu u glavnom gradu Balkana,premijer Srbije se kocka sa definitivno opstankom te i takve Srbije,pa ako se ulaznica za Euro-show plača tako,to je greška,rekao bih,ili se iza toga krije nešto sasvim drugo,no,opreza nikad dosta,možda i lukavstva a pameti da se ne govori,uza sve to slušati otkucaje srca naroda,i čak ako treba dati i život za njega.Ah svašta sam napisao,možda se samo nasmejete na ovo moje pisanije,ali eto,a možda još neko ovako rezonuje,šta vi mislite,gospodine Lazanski?

 2. Aziz Tafro says:

  NATO JE JEDINA SVJETSKA VELESILA NATO je jedina sjvetska velesila a nikako se NATO ne može posmatrati bez Amerike (USA) ili sa Amerilom. NATO čine sve njene članice, a Amerika, Njemačka, Turska su okosnice nata. Potpuna zabluda Srbije je da u ovim globalnim odmjeravanju snaga traži svoje mjesto i analizira svoju ulogu i to iz više razloga. Prvi razlog zašto Srbija ne može imati nikakvu ulogu u globalnom vojnom odmjeravanju stana je taj što Srbija više nije SFRJ sa vojnim efektivima JNA i budžetom koji bi podržavao tako močnu vojnu mašineriju. Drugi razlog je taj što je NATO Srbiju i Crnu Goru (malu Rusiiju)sanitarnim koridorom (Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom) odijelio od Rusije. Dakle, to u prevodu znači da je prije desetak dana, dok je dolazio u Srbiju, gospodin Putin - Predjsendik ruske FEderacije letio iznad zemalja članica NATO pakta, dakle letio je iznat teritorije NATA, a obzirom da je letio predjsedničkim komandnim avionom, dakle vojnim avionom, bila mu je neophodna suglasnost NATA pri preletu preko teritorija "sanitarnog koridora2. Treći razlog je taj što Srbija više nije u zajednici sa Crnom gorom i što nema izlaz na more, što bi eventualno Ruskoj FEderaciji, u nekim ratnim operacijama svjetskog karaktera bilo potrebno. Četvrti razlog je taj što je Srbija ekonomski, vojno, politički na koljenima. Pokojni Slobodan Miloševć, bivši predjsenik Srbije, umro je u kazamatu Ševeningena optužen za zločin protiv čovječnosti. U ovo vrijeme isti Sud sudi samozvanog vojodu Vojislava Šešelja za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosnni i Hercegovini i Vojvodini. Posebno naglašavam Vojvodini! Peto - zato što Srbija od ništa napravi mit. Nedavna posjeta gospodina Putina Srbiji nema nikakav strateški niti bilo koji interes za Srbiju. Putin je to učinio radi svog biračkog tijela, jer je zapleten u mrežu koju mu je splela grupa terorista - seperatista u Ukrajini, a od koje se na vrijeme nije distanciorao, doveden u poziciju diplomatske izolacije, pa mu je trebao diplomatski izlet. Od Evropskih zemalja izabrao je Srbiju, a to je u Srbiji pobudilo stare mitove. Puno pametnije bi Putinu bilo da je posjetio Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Između ostalog i zato što se Sarajlija Vojislav Šešelj, na našu sreću predstavlja kao Beograđanin. Nije ovo trenutak za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku da se bavi globalnom politikom, jer su nas ta globalna previranja u koje smo ulijetali kao skakaći sa Starog mosta u Neretvu, uvijek koštali stotinama hiljada žrtava. Ključ našeg problema je uspostavljanje korektnih odnosa između naših zemalja koje će nas dovesti do pomirenja i veoma brzo do blagostanja kakva je imala Titova Jugoslavija sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. I za kraj: daleko su Njemačka, Rusija i Turska a mi smo tu, brat bratu po porjeklu, jeziku, vodi i zraku koji dišemo i sigurno bliži jedni drugim neko Šumadijski Sibircima, Bosancii Anadolcima i Dalmatinci Bavarcima. E pa neka nam je sretno Aziz Tafro, Sarajevo 02. 11. 2014. goidne

 3. qryber says:

  azize iz sarajeva, šta si se primio, nema Srbija ambicije da bude globalna vojna sila, niti da vodi globalnu politiku, Srbi jedino žele da se oslobode NATO okupacije, koju ste vi rado prigrlili, čak i na sve svoje ste pljunuli, samo da im se uvučete u dupe, i, posledično, da ih iskoristite za svoj džihad. Korektnih odnosa između vas i hrvata, i nas neće biti nikada...mi smo na granici civilizacija, a sledi sukob civilizacija, i nas to ne može da zaobiđe. Bratstvo koje spominješ je nestalo da se nikada više ne vrati, ponajviše zahvaljujući upravo tebi i tvojima, i hrvatima koje ovde spominješ...moje lično mišljenje je da je bolje da nestanemo boreći se, nego da se bratimimo sa vama i hrvatima, goreg zla nema od toga....vi ste pristali da budete besni psi nato, udarna pesnica, i dobijaćete po nosu koliko god je potrebno, da smirite svoje divljačke nagone. Azize, čoveče, pre neki dan ste slavili Franca Ferdinanda, i osuđivali Gavrila Principa, Muhameda Mehmedbašića kao teroriste! Neka vam je, ali mi sve pamtimo, ne zaboravljamo, od prvog poturice, preko svetskih ratova do sada, uvek ste bili spremni sa nožem da koljete srbe, to sve vam se zbraja!!!!

 4. Mare says:

  Lepo pises Aziz i sve sto si napisao je istina, ali mislim da Srbija nije bitna u ovom tekstu koliko odnosi NATO-Rusija. Takodje mislim da je i uloga Turske u NATO paktu preuvelicana. Ispustio si Englesku i Francusku da pomenes no nema veze. Poenta je dobra. Svi su oni daleko, a Mi smo tu sami sa sobom jednaki pred Bogom. Da nam je bilo pameti na vreme, danas bi mozda opet pravili nesto mocno kao sto smo bili posle WWII. Pozdrav

 5. Aziz Tafro says:

  Nema plina bez novca (Daaleko me Moskva, bliže je Sarajevo) Nema ruskog plina bez novca, Rusija ne trguje prijateljstvom. Da. A godinama je bilo bosanskog uglja bez novca. I drveta. I korištenja hidropotenijala Drine bez novca. A da graničite sa Rusima i da recimo imate hidrocentrale na zajedničkoj rijeci, kao što imate sa nama na Drini, platili bi ste za svaki kilovat. Da. Možda ne znate, vi živite u informativnoj blokadi. Znate li kako se do 2001. godine trošio novac Elektroprivrede Srbije koji je bio namjenjen za plaćenje korištenja hidropotencijala rijeke Drine. Ne znate! E njim je Srbija plaćala svoju ratnu armiju od 1992.do 2001. godine - 30. kadrovski centar pod komandom Ratka Mladića, 17 miliona maraka godišnje. Da, to se krije. Da ste to uradili Rusiji!? Šta bi bilo? Ratovao bi ovaj neko, ko se uzgred ne smije predstaviti, sa nama po posljenjeg: Koga posljednjeg? Bošnjaka? Pa teško da se može pobiti sav narod i da on baš ubije posljednjeg Bošnjaka, kojeg on zove poturicom.. A ko bi to još ratovao u njegovom borbenom rasporedu? Šumadijska djeca? Budala! Nema Srbija djecu da je daje njemu i Ratku Mladiću da ginu na mom kućnom pragu! Huškali su ovakvi djecu da ratuju u Hrvatskoj! Huškali su i Srbe iz Hrvatske i doživjeli takav poraz kakav do sada srpska historija ne pamti: Doveli su do potpunog etniičkog čišćenja Srba iz Hrvatske i takvog pogroma kojeg će se stidjeti buduće generacije. A to dobijanje po nosu na koje me podsjeća: Misli on na Srebrenicu! Budala, baš je prava budala. Svi se normalni i pošteni Srbi stide Srebrenice. I oni koji to žele reči i oni koji ne žele priznati (ili ne smiju od njega, ovog što prijeti Bosni i Bošnjacima). Kuda vode ovakve ideje? Uzrokovanje krize u Vojvodini! Kako bi se završila ta kriza? Zna se! Bio bi to sukob Pravoslavlja i Katoličanstva, kakav je bio u Hrvatskoj. I rezultat bi bio isti. Na štetu Srba, najviše Srba, ali bi i mi trpili. Ili misliš na Sandžak. I to je problem, veliki problem. Daleko je Rusija i Turska, ali je zato blizu vojna baza Avijano! Da, i to ne zbog Bošnjaka već zbog Rusa. Zbog NATA i Rusa. Istih onih Rusa što hoće da vam zavrnu plin ako im ne platite. Bosna ima ugalj. Iz Breze, kopaju ga rudari, a u Bosni su rudari po pravilu Bošnjaci. Alija Sirotanović je bio Bošnjak. E moj spisatelju, kad bi vam zatrebalo, kad bi se počela smrzavati beogradska djeca, kao što su se smrzavala izranjavana sarajevska djeca 1992. -1995., mi bi smo vam dali besplatno ugalj. Da, isto onako kao što smo dali priloge da se obnovi Crna Gora poslije zemljotresa. A to da smo se branili, i da ćemo se braniti ako neki Arkan ili Šešelj dovede plaćenike da ubijaju, pale, siluju, pljačkaju, a pri tom lažu da mi ubijamo njih, braniti se moramo od budala, čovječe. Ako baš podržavaš te militante i uživaš u njihovim djelima, daj im ti nek silutu tvoju sestru, nek zapale tvoju kuću, nek ubiju tvog sina. Mi nedamo, mi ćemo se braniti a nikad nećemo doći, niti smo kad dolazili u Šumadiju da sijemo smrt. A o tom junaštvu o kom mi govoriš, misliš li na junaštvo počinjeno u Sjeverinu, u svojoj državi. Vojnici zaustavili autobus civila, radnika, sirotinje. Izdvojili Bošnjake, opljačkali iz, mučili, tukli, pobili. Oduzeli im pravo na pravično suđenje, pravo na život, pravo na dostojnu smrt, a na kraju pravo i na grob. Ni danas im se ne zna grob. I to ti je junaštvo . Ti takav bi sjedio u nekoj kafani i pio, a na moju kuću u brdovitoj Bosni poslao djecu iz Šumadije! Da, bi ti to uradio, ali ti ne bi došao, niti bi poslao svog sina kao što to nije uradio niti Slobodan Milošević. Čuvao je on svog Marka a onda mu napunio kofere novcem i poslao ga u Rusiju. Čijim novcem? Tvojim novcem, budalo. I sad te neko huška, i ti sad nekog huškaš da sije smrt, da ubija kao što je ubio Princip i otpočeo svjetski rat. Prvi put u istoriji civilizacije otpočeo svjetski rat. Nije u Sarajevu slavljen rat već mir sa porukom da rata nikad ne bude. I nije ga trebalo biti u Hrvatskoj jer ste u Hrvatskoj vi gubitnici, vi Srbi. Nije ga trebalo biti u Bosni jer smo u Bosni mi gubitnici, mi Bošnjaci, izgubili smo pola Bosne. A Srbi su izgubili drugu polovinu Bosne. Da. Srbi su življeli na cijeloj teritoriji Bosne a sada žive samo na 49% teritorije Bosne. Nije ga trebalo biti na Kosovu jer ste izgubili Kosovo. I to bi još ratova. Gdje? U Vojvodini? Zašto, da izgubite i Vojvodinu!? Da, sigurno bi ste izgubili Vojvodinu, pamte Nijemci da ste ih istjerali iz Vojvodine, da ste ( da smo) otpočeli Prvi svjetski rat, da smo im pomogli da izgube II svjetski rat, a najviše Srbi. A Madžarska, a Vatikan, pa Francuska, Austrija, Španija? Da, svi bi se uključili u taj rat. Ne bi taj rat trajao dugo ali bi imao velike žrtve, znaš ti to. Znaš ti i što je salaš u Vojvodini 200 eura (evra) Sele se ljudi, boje se tog rata, a ti i tvoji istomišljenici umjesto da učinite sve da do njega ne dođe, vi izazivate sudbinu gubitnika. Ili bi možda zauzeo Mađarsku, bilo bi dobro i Rumuniju zauzeti. Da se boriš po posljednjeg mladića iz Smederevske palanke! Da, bi ti ali ne bi dao svog sina, znam. Hoćeš da govorimo o Sandžaku. Drugi put ćemo pisati i govoriti o Sanžaku jer vidim da mi ne vjeruješ, da si sam sebe ubjedio u svoje laži pa nema smisla da ti o tome pišem. Tebi savjetujem da se javiš psihijatru. Možda bi ti on pomogao da shvatiš istoriju a posebno ovu noviju, ali ne Radovanu Karadžiću, molim te, ne idi njemu. Nađi nekog čestitog ljekara. I ovo da znaš, ako Rusija prestane isporučivati Srbiji plin i ako to vi ne budete tražili od nas Bosna će vam ponuditi besplatni ugalj. Daleko je Rusija, bliža je Bosna. Aziz Tafro, u svojoj zemlji Bosni, u Sarajevu, 03. 11. 2014. godine

 6. Jagodinski Žižak says:

  NATO Evropi apsolutno nije potreban-i u odnosu na Ruse.To,po svemu sudeći,biva jasno i Briselu a naročito Berlinu.

 7. Boke says:

  e moj azize što se ti nalupa gluposti. npr. vi bi nama dali besplatno-ha ha, rusi će da nam naplate- normalno jer se predsjednik glupira i hoće na dvije stolice a to danas više ne ide. mi da se stidimo što su hrvati protjerali 350 000 ljudi- valjda oni treba da se stide, o kakvim bošnjacima ti pričaš da su izgubili pola bosne kada ste izmislili to "bošnjaci" u zadnjem ratu pa samim tim i niste mogli izgubiti nešto što niste ni imali...a da mi je sarajevo bliže to je tek posebna priča. pogledaj nadrealiste opet i vidjećeš kakvo je sarajevo bilo i kakva je raja bila, a onda prošetaj i obrati pažnju na ljude koji sada tu žive i koliko je novih "raketa" postavljeno. ne smiješ reći da si srbin. a knjiga ti je glupost nenormalna da smo mi plaćali dobrovoljce grke i ruse, pa još da je bilo i japanaca???.čime smo ih plaćali, bonovima vojničkim?? srbe nazivaš pobunjenicima? je li to znači da na 49% teritorije sada žive pobunjenici? zašto nisi pisao o el mudžahid odredu za koji se zna da su kidali glave srbima i došli ko zna odakle i još im dali državljanstvo. ma šta se zamaram sa ovim tvojim insinuacijama...

 8. Aziz Tafro says:

  Teško se suočiti sa istinom Gospodine Boke Teško se suočiti sa istinom pogotovu ako je istina ovako mračna i sa takvim pogubnim posljedicama. Jedna od karakteristika genocida je poricanje. A knjigu "Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH" nisi pročitao. Dakako ja se protivim i islmamskim dobrovoljcima koji su dolazili u BiH u vremenu kad smo bili okruženi sa svih strana, kad ni ptica nije mogla ući u BiH ( bili smo napadnuti od Srbije, Crne Gore i Hrvatske) mudžanidi su dolazili preko Zagreba u Srednju Bosnu. O njima je napisana knjiga "Garibi". Pročitaj je. Napisao je Bošnjak, a o ruskim i grčkim plaćenicima niko od Srba nije napisao knjigu pa sam je napisao ja. P.S. Dana 22. juna 1992, godine iz kasarne "Slaviša Vajner Čiča" u Lukavici kod Sarajeva odvedeno je i ubijeno 46 hadžičkih Bošnjaka. Ni nakon 22 godiine niste nam otkrili gdje su im tijella da ih dostojno sahranimo. Nije pošteno prema njihovim porodicama. Pošalji mi e-mail, javi mi gdje je lokacija te masovne grobnice. Aziz Tafro, 04. 11. 2014. godine

 9. Dragoslav says:

  azize pukao si načisto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *