МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Да ли ће Русија против Израела… (ВИДЕО)

MIROSLAV LAZANSKI: Da li će Rusija protiv Izraela… (VIDEO)

14 maja 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Izraelska avijacija bombarduje i iranske i sirijske ciljeve u Siriji takoreći kada god to poželi. Dokle, to može da traje. Da li će Rusija učiniti za Siriju ono što je Sovjetski Savez uradio za Egipat i egipatsku vojsku od 1967. do 1973. godine?Moskva je posle Trećeg arapsko-izraelskog rata i poraza arapskih armija, isporučila Kairu ogromne količine najmodernijeg oružja i vojne opreme, a u Egipat je tada stiglo i oko 4.000 sovjetskih vojnih instruktora. Nastojali su da poboljšaju i kvalitet komandovanja i rukovođenja u egipatskim oružanim snagama. Što se pokazalo uspešnim u Četvrtom arapsko-izraelskom sukobu 1973. godine.

Sovjeti su u Siriji još 1983. godine izgradili dve baze za PVO sistem SA-5 s ukupno 48 raketa svrstanih u osam baterija u bazama Dumeiri, dvadesetak kilometara severoistočno od Damaska, i u Šimšaru, južno od grada Homsa. Između sirijske zone bezbednosti i mesta gde su se nalazili projektili SA-5, a to je prostor veći od tri kilometra, tada se nalazila isključivo sovjetska zona sa baterijama PVO, rakete SA-2, SA-6, SA-8 i SA-13, koje su štitile postrojenja u te dve baze. Tada su te dve PVO baze sa raketama SA-5, uz koje su stalno bile jedinice od po 500 do 600 sovjetskih vojnika, bile povezane i sa sovjetskim radarsko-osmatračkim stanicama na Kavkazu, i sa sovjetskim brodovima za elektronsko izviđanje i osmatranje u Mediteranu. Sa dometom od 250 km, PVO sistem SA-5 bio je pretnja izraelskoj avijaciji, ali odluku o njegovoj upotrebi donosili su Sovjeti.

„Imajte poverenja u nas, Sovjetski Savez neće dozvoliti da Sirija doživi novi poraz“, rekao je tadašnji lider SSSR-a, Jurij Andropov sirijskom predsedniku Hafezu el Asadu. U međuvremenu, obojica lidera su umrla, a i Sovjetskog Saveza više nema. No, linija izraelsko-sirijske konfrontacije na terenu i dalje postoji, posebno na Golanu.

Naime, linija sadašnjeg izraelsko-sirijskog fronta na Golanskoj visoravni ide od libanske granice severno do planine Hermon, do mesta Fik, blizu jordanske granice na jugu. Ona ima oblik isturenog luka, dok sama širina fronta iznosi, vazdušnom linijom, oko 90 km. Taktička dubina vojišta, na izraelskoj je strani oko 50 km i ide linijom Džebalal — Šeik — Kafr — Nafata — Mahdžar, s operativnom dubinom od oko 100 km. U tom su prostoru smeštene i glavne rezervne jedinice izraelske armije za to vojište.

Vojište na sirijskoj strani proteže se linijom Damask — Savara — Kabra — Suvejda, prosečno oko 60 km u dubini sirijske teritorije. Raspored snaga na tom prostoru pokazuje da su Sirijci utvrdili četiri linije odbrane, svaka dubine od dva do četiri kilometra, s otpornim tačkama za kružnu odbranu. Na samoj liniji fronta na Golanu sirijska vojska ima povoljnije položaje, jer je front s izraelske strane ispupčen, pa ga je moguće obuhvatiti po bokovima. No, kako posebno istaknut položaj na celom tom vojištu ima planina Hermon, a kako izraelska strana Golanske visoravni dominira nad sirijskom teritorijom, to ukupno gledajući Izraelci imaju povoljnije uslove za odbranu. Za napad ne, zbog kamenitog i nepošumljenog terena, ali za odbranu da.

Granica između Izraela i Libana, te između Izraela i Jordana, smanjuje izraelski manevarski prostor prema Siriji, a istovremeno otkriva bokove izraelskog dela eventualnog bojišta i čini ranjivim pravce prema Nazaretu i Haifi. Istina, Izrael može u slučaju kopnenog rata sa Sirijom da skrati na pola liniju fronta, držeći se planine Hermon na severu i Galilejskog jezera na jugu.

Sve te činjenice imaju u vidu i komandanti iranskih snaga, koje ratuju u Siriji za račun Damaska. Izrael ne želi da mu se snage proiranskog Hezbolaha i snage iranskih pazdarana približe na liniji razdvajanja sa Sirijcima na Golanu. I zato i bombarduje iranske ciljeve u Siriji. Sa druge strane, Damask je prisiljen da trpi Irance na svojoj teritoriji, jer Teheran dobrim delom i plaća ratne napore Sirije, a iranske i proiranske snage i ginu u Siriji za Bašara el Asada.

Kojom će brzinom Rusi osposobiti sirijsku PVO da može potpuno samostalno da brani svoj vazdušni prostor, zavisi od nekoliko političkih faktora u jednačini Moskva — Tel Aviv — Damask — Teheran — Vašington…

(Sputnik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Zoran says:

  Nema nista od Rusije....treba protiv Izraela, Amrike, Britanije,... i oni vec postavili baze u Siriji. Oni ce od Sirije da naprave Vijetnam Rusiji i naterace je da se brani na svojim granicama.

  • Miraš says:

   Ne mogu da naprave Vijetnam Rusiji jer ruske snage u Siriji imaju sa čime da se brane i odbrane, ali problem je šta čeka Siriju. Amerikanci i Izrael i KSA jesu u nekoj prednosti jer američke snage su u već odavno u Iraku. To što Ameri obećavaju da će ubrzo napustiti Irak u to ne treba verovati jer praviće nova i nova opravdanja zašto produžavaju boravak u Iraku. Dakle iz njihovog ugla treba samo eliminisati Iran pa će lakše sprovesti komadanje Sirije. Sirija i tada može da opstane ali kao puno manja teritorija te bi ruska pomoć Siriji mogla postati predmet opšteg podsmeha. Tako bi uspeli da diskvalifikuju Rusiju te niko više u svetu ne bi računao na pomoć Rusije. Najlakše im je da u Iranu izvedu obojenu revoluciju što su već pokušali prošle godine. Ako bi sada u tome uspeli onda Rusija ima teži zadatak da kao jedini saveznik pruža sve vrste pomoći Siriji, a to znači da treba da pruži još i kopnene trupe i finansijske kredite za opstanak države Sirije što je dosad pružao Iran. .... Američka velika vojna baza Tanf može za kratko vreme da bude uništena i relativno lako jer je u pustinji bez značajnih naselja. Ali tada zbog ruske pomoći u američkom upadljivom porazu da li bi se razvio direktan konflikt Rusija-SAD. Ipak postoji smetnja za takvu vojnu operaciju jer u poledjini baze nalazi se sirijski izbeglički logor Rukban. Sirijske vlasti već su pozivale ta izbegla lica da se vrate svojim kućama, ali oni su već prevaspitani i izdresirani te to odbijaju. Za Amerikance te sirijske izbeglice su odlični taoci zbog kojih njihova baza manje je verovatno da će biti napadnuta.

 2. M says:

  Kao što ni Izrael ne želi prejake protivničke snage u svojoj blizini-Blistoku,to ne želi ni Rusija,a bome ni Kina,proporcionalno svojim snagama!A tu su i drugi!Zato i jest ta zona bure baruta jer je na dodiru jakih sila i interesa!Kako god se savezništva sklapala, razvrgavala i preoblikovala,taj problem će ostati jednako velik,samo s mogućim drugim predznacima-smjerovima,ali i dalje konfliktan jer su suprotnosti velike,pa stoga i mogućnost Velikog Sukoba,bez obzira u kom obliku savezništva!Zapravo je važno tko će s kim protiv koga,kao i dal' će do tog Velikog Rata tu doći,jer on će preoblikovati budućnost svijeta-smjer,jer će se tu sudariti najvažniji svjetonazori i religije svijeta,a pobjednik će dati Novo Usmjerenje cijelom svijetu! U tom kotlu,mora biti obračunato s krivim ideologijama,religijama,svjetonazorima,usmjerenjima,i mora pobijediti progresivniji svjetonazor,religija,Put,što li već!Daklen,do tog Velikog Rata mora doći,al će on biti vjerovatno drugačiji nego što učesnici očekuju,jer će iznjedriti progresivnije rješenje-Put,Novi Put Spasenja za sve(cijeli Svijet)!Jer ako to ne uspije,bit će propast za sve,besmisleni rat za sve,bez izlaza,ideje,Ljepote-Dobrote!

 3. Gaso says:

  Profesore Milinovicu! Jesteli to Vi (usa)djavolov igrac??? Zbogom profesore!

 4. Miraš says:

  Rusija neće protiv Izraela, ali zato Izrael hoće protiv nje i to veoma dvolično, lukavo i sračunato. Izrael će uvek raditi u interesu SAD jer Ameri im više pružaju, evo upravo ceo Jerusalim je postao glavni grad Izraela po odluci ujka Sema. I biće toga još što će im ujka Sem obezbediti najčešće na uštrb drugih država u regionu. Rusija neće ukrotiti Izrael milom te greši što jednostavno ne obezbedi najbolju moguću PVO odbranu za Siriju; neka ona bude sa ruskom postavom a ne mora se ni objavljivati čija je to postava. Rusi jesu od nas jači ali su manje inteligentni od nas i prosto je neverovatno u kakve gluposti upadaju.

 5. M says:

  Tu su počeli događaji koji su bitno utjecali na cijeli svijet,a tu će i završiti,odnosno započeti Novi!

 6. Beli Orao says:

  Neće ništa Rusija uraditi jer nisu joj interesi da okreće savzapadni svijet protiv sebe zarad neke pravde prema arapskom ( Iranskom ) svijetu a ni same Sirije ! Kad bi mogla mirnim putem onda bi vratila čak i Golan Siriji ali takve stvari idu samo ratom kao i naše Kosovo se vraća samo ratom jer to je tako u svijetu a pogotovo na zapadu i njihovom shvatanju pravde i prava!!! Znači u kratko "jači otima i ne vraća"!!!

  • Miraš says:

   Nije Rusija na ovakvom mestu a ni mala kao mi pa da se poput deteta naivno drži za suknju Zapada. Taj zapadni svet se odavno okrenuo protiv Rusije, setimo se samo i to u novije vreme sankcija povodom Krima, a i u šta je pretvorena slovenska država Ukrajina. Sirija je druga linija odbrane južnih ruskih granica te nije reč samo o pravdi za Siriju i ostale države tj. narode Bliskog istoka. Uspeće Rusija dosta u tom regionu već samo na osnovu toga da se spasi i sačuva Sirija.

 7. Highlander says:

  Što ste svi uspaljeni kao da pratite box meč? Ovde nema pesničenja, to je rat živaca, inteligencije i strpljenja. Ko prvi trepne , završio je, prema tome ko je shvatio-razumeće:sami rat će se desiti u "trenu" , a svi imaju šansu da dožive taj tren. Ali ne svi i da prežive. Zato se radujte životu i ne prizivaju Satanu . Ona je već tu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *