МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Да ли Срби треба да се удруже са Јеврејима?

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Да ли Срби треба да се удруже са Јеврејима?

20 августа 2018

Пише: Мирослав Лазански

Може ли Србија своју спољнополитичку позицију, посебно када је реч о Косову, побољшати лобирањем код америчких Јевреја и још бољим односима са државом Израел?

Да ли је суштина предстојеће посете израелског премијера Бенјамина Натанијахуа Београду управо у томе, или се ради о посети која треба да ублажи негативне реакције јавности Србије због недавног налета израелских авиона Ф-16 изнад Книна на обележавању годишњице „Олује“?С јеврејским интелектуалцима у последњих 25 година, посебно у Француској и САД, нисмо баш имали среће када је у питању имиџ државе Србије и Срба уопште. Штавише, они су предњачили у осудама Срба и Србије, за разлику од интелектуалаца у Израелу, па и саме државе Израел. Израел није признао Косово, Јевреји у Израелу добро знају да су Срби у Другом светском рату имали исту судбину као и они, памте и помоћ коју им је Југославија пружила приликом оснивања државе Израел. Додуше, памте и војну помоћ коју је Југославија упутила Египту одмах после арапско-израелског рата 1967. године.

Генерално гледано, не постоји „израелско-јеврејски монолит“ на збивања у бившој СФРЈ, па и у Србији током последњих 25 година. Да ли у томе и лежи шанса да преко водећих политичара Израела, пре свега премијера Натанијахуа, „дошапнемо“ Доналду Трампу своје ставове о питању Косова? Да ли Натанијаху то жели и може да уради за Србију? И шта ми евентуално нудимо као контрауслугу? Да ли је данас утицај израелских политичара на Белу кућу такав да уопште размишљамо о тој опцији?

Почетком осамдесетих година прошлог века у САД је живело скоро шест милиона Јевреја, два пута више него што је тада живело у Израелу. Данас у Израелу живи осам и по милиона становника, у САД живи око осам милиона Јевреја, али остаје чињеница да се многе пресудне битке за Израел и око Израела воде далеко од Израела, у САД.

Приходи просечне породице америчких Јевреја за 75 одсто су већи од прихода америчке породице. Ниједна јеврејска заједница у историји није била тако бројна, добростојећа, утицајна и сигурна као амерички Јевреји последњих шездесет година.

Гледајући у прошлост, још 1953. године сваки шести амерички Јеврејин имао је факултетско образовање, а тек сваки двадесети Американац који није био Јеврејин. Пре четрдесет година амерички Јевреји у доби од 25 до 34 године имали су већ иза себе у просеку 16 година школовања, док су Амероиталијани, или Ирци, имали по 12,5 година школовања. Јевреји су у САД били, или су још увек, власници и издавачи најутицајних новина, окосница финансијског система, оснивачи највећих робних кућа, највећи телевизијски и холивудски магнати, истакнути политичари, научници, глумци, писци: Пулицер, Ајнштајн, Кисинџер, Гимбелс, Ворнер, Китон…

Премда је прва скупина Јевреја дошла у САД 1654. из Бразила у насеље које се тада још звало Нови Амстердам, садашњи Њујорк, највећи део данашњих америчких Јевреја вуче порекло из источне Европе, ашкенази. У САД политичка традиција не значи много, у прошлости су се израелски политичари више ослањали на тзв. оријенталне Јевреје, сефарде. Колико је то било блиско америчким Јеврејима, тешко је проценити, али Израел је данас једина вера свих америчких Јевреја. Када се то у политици банализује, јеврејски народ се идентификује с Израелом, а Израел са Натанијахуом. Иако наравно за америчке Јевреје остаје питање тзв. двојне лојалности, земљи у којој живе и гласају, или земљи која испуњава њихову дубоку духовну потребу. Но, амерички Јевреји увек држе „ниски профил“, не претресају своје проблеме јавно.

До избора 1980. године амерички Јевреји били су део традиционалне демократске коалиције која је ту странку још од Рузвелта доводила и држала на власти. У тој коалицији су амерички Јевреји били јако присутни финансијски и пропагандно, а демократе су и увек враћале дуг на овај или онај начин. Но, та се коалиција распала 1980. и Роналд Реган је на делу показао да јој ништа не дугује. Управо од тог времена ни фамозни „јеврејски лоби“ у Вашингтону није више оно што је некада био.

Доласком Трампа у Белу кућу израелски политичари добили су „свог“ човека на челу САД, тако да им јеврејски лоби у САД заправо и није директно потребан. Односно, потребан је више као „осигуравајући фактор“ у случају да Трамп промени мишљење о Јерусалиму, Ирану и Палестинцима.

У том контексту америчко-српски однос посебна је прича. Однос су прво, управо због Косова, затегли Американци који су се понашали и још увек понашају као да је тај однос једносмерна улица, при чему и ми нећемо отворено да кажемо где су, што се тиче нас, границе те затегнутости.

Може ли Бенјамин Натанијаху да нам око тога помогне код Доналда Трампа?

(Спутњик)

KOMENTARI13 коментара

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Samo treba ući u ODKB i ne mešati se sa zlotvorima iz USA.

  • Deda Micko says:

   Srbi su postali mentalni prosjaci, stalno bi da im neko pomogne, a sami sebi odmazu. Nije li to dokaz sizofrenije.

 2. Nina says:

  Medlin Olbrajt je američka Jevrejka, doduše njeni roditelji da bi izbegli progon navodno prešli su iz judaizma u katolicizam. Vesli Klark je američki Jevrejin takodje. Koliko njima sličnih po opredeljenju i veoma uticajnih Jevreja još ima u Americi? Da se setimo i njega - Zbignjev Bžežinski: "Komunizam je mrtav, na redu je da uništimo pravoslavlje". O, neće američki Jevreji zaratiti izmedju sebe zbog Srba i Srbije. Šta bi nam tek tražili zauzvrat? Mnogo toga, a verovatno i da se odreknemo pravoslavlja te da predjemo u neku drugu religiju.

 3. Velika Metla says:

  Срби МОРАЈУ да се удруже ЈЕДИНО с Господом Богом Свемогућим! Све остало води ка уништењу,које нам је и обећао Бог,због овоземаљске безбожности и греха! Ко зна шта је Божје Краљевство зна о чему пишем! Они који не знају.............,нека се упознају!

 4. Nina says:

  Jedan od najuticajnih jevrejskih lidera 20 veka bio je rabin Menachem Mendel Schneerson. (18 april 1902, Nikolajev Carska Rusija sada Ukrajina - 12 jun 1994, NJujork). Otac mu je takodje bio rabin. Napustio je Rusiju 1923 godine i živeo je neko vreme u Varšavi, Berlinu, boravio je i u Parizu. U SAD se preselio 1941 godine... Na zahtev kongresa SAD tadašanjem predsedniku Džimiju Karteru njegov rodjendan je odredjen kao nacionalni dan obrazovanja u SAD. On jeste dosta radio na obrazovanju mladih, ali prvenstveno Jevreja, ... Poznat je kao izraziti slovenomrzitelj i rusomrzitelj.

  • Deda Micko says:

   Нина, Шнирсон мрзи све народе осим јеврејског. Такав је био и Рабин Овадија, такви су сви рабини одувек. Шнирсонове изјаве мржње далеко премашују све што је Хитлер говорио о другим народима. Нацизам је настао из јудаизма, то су признали и неки честити јеврејски интелектуалци, али узалуд. Ционистичка мафија контролише медије.

 5. Dane Radakovic says:

  Srbi su udruzeni sa Evrejima po Okopaciji zapada i i po istom genocidu koji su i Srbi i Evreji zajedno doziveli to je isti narod i nacija kojie niko ne voli na Z A P A D U'

 6. Deda Micko says:

  Ko god je citao Stari Zavet, Talmud, dokumente iz ostavstine raznih rabina, morao je shvatiti (osim ako nije glup kao Gospodin Lazanski) da je u sustini jevrejske religije mrznja prema svemu sto nije jevrejsko. Oni imaju rasisticki odnos cak i prema onima koji su se rodili u judaistickoj vedri kao sto su falasa Jevreji. Safardi su i dalje gradjani drugog reda u Izraelu kojim vladaju Askenazi. Ideja da bi Jevreji u bilo cemu i bilo kome pomogli je dokaz totalnog nepoznavanja tradicije tog naroda, a pre svega njegove vere.

 7. Milan says:

  Ovaj je poceo da lupa kao njegov sef stranke. Trampa je na vlast dovela italijanska mafija a on jevrejima duguje pare. A mafija i jevreji su u stalnoj borbi ali i saradjuju protiv japija. A mafija ne voli Srbe zato sto mnogo kradu po italiji. Jedan od razloga je sto se svi cigani kad odu u italiju i nemacku izjasnjavaju kao Srbi.

 8. NEZABLUDIV says:

  Jerusalim je razorio rimski vojskovođa i kasnije car Tit Flavije Vespazijan 06.09.70. Pre toga srušio je Solomonov Hram kojeg Jevreji oplakuju na Zidu Plača u prazniku Tiša Beav. U tu čast u Rimu je podignut Slavoluk. Niti jedan Jevrejin nikad nije nogom kročio na taj trg u prošlih 1 900 godina. Svoju državu Jevreji su proglasili 14.05.1948., dakle nakon 1 878 godina i to pošto su za stvaranje jevrejske države ERETZ ISRAEL prineli svom bogu Adonaju KRVNU ŽRTVU = 4 miliona duša u Holokaustu..!! Šta to Srbe i Jevreje povezuje ???....ama baš ništa ! Mi smo svoju Srpsku Državu dobrovoljno ukinuli pre 100 godina presrećni što upadamo u Fatalnu Jugoslovensku Zabludu i klaonicu 2,5 miliona džaba žrtava. Lazanski se sprda sa pameću jer kad Srbi budu barem u nečemu kopirali Jevreje onda se možemo malo nadati da će za 1 778 godina neko novo pokolenje Srba da obnovi SRPSKU DRŽAVU. Članak je za humoresku u Politikonom Zabavniku za rubriku Popaj i Oliva.

 9. Dane Radakovic says:

  Srbijom komanduju najjj. veci nepretelji Evreja a to su titini komunisti zato srbiji ne pomazu IZREJELCI ato se Srbi ne vide Srbi su lud narod u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u