МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Да ли Срби треба да се удруже са Јеврејима?

MIROSLAV LAZANSKI: Da li Srbi treba da se udruže sa Jevrejima?

20 avgusta 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Može li Srbija svoju spoljnopolitičku poziciju, posebno kada je reč o Kosovu, poboljšati lobiranjem kod američkih Jevreja i još boljim odnosima sa državom Izrael?

Da li je suština predstojeće posete izraelskog premijera Benjamina Natanijahua Beogradu upravo u tome, ili se radi o poseti koja treba da ublaži negativne reakcije javnosti Srbije zbog nedavnog naleta izraelskih aviona F-16 iznad Knina na obeležavanju godišnjice „Oluje“?S jevrejskim intelektualcima u poslednjih 25 godina, posebno u Francuskoj i SAD, nismo baš imali sreće kada je u pitanju imidž države Srbije i Srba uopšte. Štaviše, oni su prednjačili u osudama Srba i Srbije, za razliku od intelektualaca u Izraelu, pa i same države Izrael. Izrael nije priznao Kosovo, Jevreji u Izraelu dobro znaju da su Srbi u Drugom svetskom ratu imali istu sudbinu kao i oni, pamte i pomoć koju im je Jugoslavija pružila prilikom osnivanja države Izrael. Doduše, pamte i vojnu pomoć koju je Jugoslavija uputila Egiptu odmah posle arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Generalno gledano, ne postoji „izraelsko-jevrejski monolit“ na zbivanja u bivšoj SFRJ, pa i u Srbiji tokom poslednjih 25 godina. Da li u tome i leži šansa da preko vodećih političara Izraela, pre svega premijera Natanijahua, „došapnemo“ Donaldu Trampu svoje stavove o pitanju Kosova? Da li Natanijahu to želi i može da uradi za Srbiju? I šta mi eventualno nudimo kao kontrauslugu? Da li je danas uticaj izraelskih političara na Belu kuću takav da uopšte razmišljamo o toj opciji?

Početkom osamdesetih godina prošlog veka u SAD je živelo skoro šest miliona Jevreja, dva puta više nego što je tada živelo u Izraelu. Danas u Izraelu živi osam i po miliona stanovnika, u SAD živi oko osam miliona Jevreja, ali ostaje činjenica da se mnoge presudne bitke za Izrael i oko Izraela vode daleko od Izraela, u SAD.

Prihodi prosečne porodice američkih Jevreja za 75 odsto su veći od prihoda američke porodice. Nijedna jevrejska zajednica u istoriji nije bila tako brojna, dobrostojeća, uticajna i sigurna kao američki Jevreji poslednjih šezdeset godina.

Gledajući u prošlost, još 1953. godine svaki šesti američki Jevrejin imao je fakultetsko obrazovanje, a tek svaki dvadeseti Amerikanac koji nije bio Jevrejin. Pre četrdeset godina američki Jevreji u dobi od 25 do 34 godine imali su već iza sebe u proseku 16 godina školovanja, dok su Ameroitalijani, ili Irci, imali po 12,5 godina školovanja. Jevreji su u SAD bili, ili su još uvek, vlasnici i izdavači najuticajnih novina, okosnica finansijskog sistema, osnivači najvećih robnih kuća, najveći televizijski i holivudski magnati, istaknuti političari, naučnici, glumci, pisci: Pulicer, Ajnštajn, Kisindžer, Gimbels, Vorner, Kiton…

Premda je prva skupina Jevreja došla u SAD 1654. iz Brazila u naselje koje se tada još zvalo Novi Amsterdam, sadašnji Njujork, najveći deo današnjih američkih Jevreja vuče poreklo iz istočne Evrope, aškenazi. U SAD politička tradicija ne znači mnogo, u prošlosti su se izraelski političari više oslanjali na tzv. orijentalne Jevreje, sefarde. Koliko je to bilo blisko američkim Jevrejima, teško je proceniti, ali Izrael je danas jedina vera svih američkih Jevreja. Kada se to u politici banalizuje, jevrejski narod se identifikuje s Izraelom, a Izrael sa Natanijahuom. Iako naravno za američke Jevreje ostaje pitanje tzv. dvojne lojalnosti, zemlji u kojoj žive i glasaju, ili zemlji koja ispunjava njihovu duboku duhovnu potrebu. No, američki Jevreji uvek drže „niski profil“, ne pretresaju svoje probleme javno.

Do izbora 1980. godine američki Jevreji bili su deo tradicionalne demokratske koalicije koja je tu stranku još od Ruzvelta dovodila i držala na vlasti. U toj koaliciji su američki Jevreji bili jako prisutni finansijski i propagandno, a demokrate su i uvek vraćale dug na ovaj ili onaj način. No, ta se koalicija raspala 1980. i Ronald Regan je na delu pokazao da joj ništa ne duguje. Upravo od tog vremena ni famozni „jevrejski lobi“ u Vašingtonu nije više ono što je nekada bio.

Dolaskom Trampa u Belu kuću izraelski političari dobili su „svog“ čoveka na čelu SAD, tako da im jevrejski lobi u SAD zapravo i nije direktno potreban. Odnosno, potreban je više kao „osiguravajući faktor“ u slučaju da Tramp promeni mišljenje o Jerusalimu, Iranu i Palestincima.

U tom kontekstu američko-srpski odnos posebna je priča. Odnos su prvo, upravo zbog Kosova, zategli Amerikanci koji su se ponašali i još uvek ponašaju kao da je taj odnos jednosmerna ulica, pri čemu i mi nećemo otvoreno da kažemo gde su, što se tiče nas, granice te zategnutosti.

Može li Benjamin Natanijahu da nam oko toga pomogne kod Donalda Trampa?

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Samo treba ući u ODKB i ne mešati se sa zlotvorima iz USA.

 2. Dušan says:

  Ne treba.

  • Deda Micko says:

   Srbi su postali mentalni prosjaci, stalno bi da im neko pomogne, a sami sebi odmazu. Nije li to dokaz sizofrenije.

 3. Dušan says:

  He tpeba

 4. Nina says:

  Medlin Olbrajt je američka Jevrejka, doduše njeni roditelji da bi izbegli progon navodno prešli su iz judaizma u katolicizam. Vesli Klark je američki Jevrejin takodje. Koliko njima sličnih po opredeljenju i veoma uticajnih Jevreja još ima u Americi? Da se setimo i njega - Zbignjev Bžežinski: "Komunizam je mrtav, na redu je da uništimo pravoslavlje". O, neće američki Jevreji zaratiti izmedju sebe zbog Srba i Srbije. Šta bi nam tek tražili zauzvrat? Mnogo toga, a verovatno i da se odreknemo pravoslavlja te da predjemo u neku drugu religiju.

 5. Velika Metla says:

  Srbi MORAJU da se udruže JEDINO s Gospodom Bogom Svemogućim! Sve ostalo vodi ka uništenju,koje nam je i obećao Bog,zbog ovozemaljske bezbožnosti i greha! Ko zna šta je Božje Kraljevstvo zna o čemu pišem! Oni koji ne znaju.............,neka se upoznaju!

 6. Nina says:

  Jedan od najuticajnih jevrejskih lidera 20 veka bio je rabin Menachem Mendel Schneerson. (18 april 1902, Nikolajev Carska Rusija sada Ukrajina - 12 jun 1994, NJujork). Otac mu je takodje bio rabin. Napustio je Rusiju 1923 godine i živeo je neko vreme u Varšavi, Berlinu, boravio je i u Parizu. U SAD se preselio 1941 godine... Na zahtev kongresa SAD tadašanjem predsedniku Džimiju Karteru njegov rodjendan je odredjen kao nacionalni dan obrazovanja u SAD. On jeste dosta radio na obrazovanju mladih, ali prvenstveno Jevreja, ... Poznat je kao izraziti slovenomrzitelj i rusomrzitelj.

  • Deda Micko says:

   Nina, Šnirson mrzi sve narode osim jevrejskog. Takav je bio i Rabin Ovadija, takvi su svi rabini oduvek. Šnirsonove izjave mržnje daleko premašuju sve što je Hitler govorio o drugim narodima. Nacizam je nastao iz judaizma, to su priznali i neki čestiti jevrejski intelektualci, ali uzalud. Cionistička mafija kontroliše medije.

 7. Dane Radakovic says:

  Srbi su udruzeni sa Evrejima po Okopaciji zapada i i po istom genocidu koji su i Srbi i Evreji zajedno doziveli to je isti narod i nacija kojie niko ne voli na Z A P A D U'

 8. Deda Micko says:

  Ko god je citao Stari Zavet, Talmud, dokumente iz ostavstine raznih rabina, morao je shvatiti (osim ako nije glup kao Gospodin Lazanski) da je u sustini jevrejske religije mrznja prema svemu sto nije jevrejsko. Oni imaju rasisticki odnos cak i prema onima koji su se rodili u judaistickoj vedri kao sto su falasa Jevreji. Safardi su i dalje gradjani drugog reda u Izraelu kojim vladaju Askenazi. Ideja da bi Jevreji u bilo cemu i bilo kome pomogli je dokaz totalnog nepoznavanja tradicije tog naroda, a pre svega njegove vere.

 9. Milan says:

  Ovaj je poceo da lupa kao njegov sef stranke. Trampa je na vlast dovela italijanska mafija a on jevrejima duguje pare. A mafija i jevreji su u stalnoj borbi ali i saradjuju protiv japija. A mafija ne voli Srbe zato sto mnogo kradu po italiji. Jedan od razloga je sto se svi cigani kad odu u italiju i nemacku izjasnjavaju kao Srbi.

 10. NEZABLUDIV says:

  Jerusalim je razorio rimski vojskovođa i kasnije car Tit Flavije Vespazijan 06.09.70. Pre toga srušio je Solomonov Hram kojeg Jevreji oplakuju na Zidu Plača u prazniku Tiša Beav. U tu čast u Rimu je podignut Slavoluk. Niti jedan Jevrejin nikad nije nogom kročio na taj trg u prošlih 1 900 godina. Svoju državu Jevreji su proglasili 14.05.1948., dakle nakon 1 878 godina i to pošto su za stvaranje jevrejske države ERETZ ISRAEL prineli svom bogu Adonaju KRVNU ŽRTVU = 4 miliona duša u Holokaustu..!! Šta to Srbe i Jevreje povezuje ???....ama baš ništa ! Mi smo svoju Srpsku Državu dobrovoljno ukinuli pre 100 godina presrećni što upadamo u Fatalnu Jugoslovensku Zabludu i klaonicu 2,5 miliona džaba žrtava. Lazanski se sprda sa pameću jer kad Srbi budu barem u nečemu kopirali Jevreje onda se možemo malo nadati da će za 1 778 godina neko novo pokolenje Srba da obnovi SRPSKU DRŽAVU. Članak je za humoresku u Politikonom Zabavniku za rubriku Popaj i Oliva.

 11. Dane Radakovic says:

  Srbijom komanduju najjj. veci nepretelji Evreja a to su titini komunisti zato srbiji ne pomazu IZREJELCI ato se Srbi ne vide Srbi su lud narod u Srbiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *