МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ево шта би Путин урадио кад би Порошенко напао! ЗБОГ ОВОГА НАТО И АМЕРИКА НЕЋЕ РАТОВАТИ ЗБОГ УКРАЈИНЕ

MIROSLAV LAZANSKI: Evo šta bi Putin uradio kad bi Porošenko napao! ZBOG OVOGA NATO I AMERIKA NEĆE RATOVATI ZBOG UKRAJINE

2 decembra 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Proglašavanjem ratnog stanja posle zarobljavanja tri ukrajinska ratna broda, koji se nisu odazvali pozivima ruske obalne straže u području Kerčkog moreuza, a koji su ušli u teritorijalne vode Rusije, Kijev je podigao ulog u sukobu s Moskvom. Da li je to, zapravo, i bilo potrebno ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku uoči izbora? Jer, samo dva meseca ranije dva ukrajinska ratna broda prošla su Kerčkim moreuzom potpuno nesmetano, uz urednu najavu ruskim vlastima. Međunarodno pomorsko pravo precizno reguliše pravo neškodljivog prolaska stranih ratnih brodova kroz teritorijalne vode druge države. Kada su svojevremeno u posetu Jugoslovenskoj ratnoj mornarici dolazili brodovi američke Šeste flote, čemu je prethodila dozvola Beograda, obično bi jedan naš ratni brod sačekao američke brodove u visini Visa, Lastova, ili južno od Dubrovnika i dopratio ih do luke, ili sidrišta. Sve vreme plovidbe kroz teritorijalne vode strane države ratni brod druge države mora da ima borbene sisteme u tzv. pasivnom položaju, odnosno da topovi imaju na sebi cerade, a rakete da budu u zatvorenim kontejnerima-lanserima. Sudeći po fotografijama i video-snimku, ukrajinski brodovi-čamčići svoje topove nisu pokrili ceradama. Formalnopravno, narušili su međunarodno pomorsko pravo i Rusi su postupili skladno tom pravu.Ukrajina sada poziva u pomoć NATO i SAD, nudi Amerikancima vojnu bazu na svojoj teritoriji, istovremeno se naoružava i sprema za rat sa Rusijom. Predsednik Porošenko ukazuje da Rusija gomila snage na ukrajinskoj granici i da je to velika pretnja za Kijev. Istina, od novih jedinica koje je Rusija rasporedila u tom području posle puča na Majdanu 2014. godine tu su 150. motostreljačka divizija, 102. motostreljački puk, 856. motostreljački puk, 3. motostreljačka divizija, 752. i 252. motostreljački pukovi, 53. brigada PVO i 448. raketna brigada, kao i 22. brigada specijalnih snaga. Sve su te jedinice u sastavu 20. kombinovane armije kopnene vojske Rusije.

Na Krimu Rusi imaju oko 28.000 vojnika svrstanih u dve brigade mornaričke pešadije, po jednu brigadu artiljerije i izviđača, puk ABHO i puk vazdušno-desantnih snaga, 50 tenkova T-72B3, oko 500 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera, obalne raketne sisteme „bastion” i „bal”, samohodnu artiljeriju od 122 mm i 152 mm, avione Su-25SM, Su-24M, Su-30SM, Su-27SM, Su-30M2, borbene i transportne helikoptere raznih tipova, PVO sisteme S-300PM i S-400, a najverovatnije i rakete „iskander”.

Sa druge strane, oružane snage Ukrajine sada se obučavaju po NATO standardima, pri čemu su elitne vazdušno-desantne snage sada strateška rezerva po modelu američke „strajker” brigade. Ako bi Ukrajina izabrala avanturu direktnog vojnog sukoba sa Rusijom, onda da pretpostavimo da bi svaka strana u borbu uključila po deset brigada da bi obezbedila ofanzivu na liniji fronta od Luganska do Gorlovke. Pretpostavimo da Ukrajina izvrši snažan vojni udar na Donbas i na Krim i da Rusi moraju da uđu u rat. Dakle, odgovor Rusa počinje udarima „iskandera” i avio-naletima na štabove, čvorišta veze, na aerodrome, skladišta goriva i municije, na „parkinge” tehnike po celoj dubini rasporeda ukrajinske vojske. Rusi bi u borbu uključili moderna sredstva za radio-elektronsku borbu poput sistema „avtobaza”, istovremeno bi višecevnim raketnim bacačima „smerč” preoravali prve borbene linije Ukrajinaca. Istovremeno bi napred krenule mehanizovane izviđačke patrole, onih deset brigada. To bi mogla da budu odeljenja sa oklopnim transporterima, ali i pojačane grupe s dva do tri tenka, ili dva do pet borbenih vozila pešadije. Njihov zadatak bio bi da otkriju maršrute kretanja protivničkih taktičkih grupa na udaljenostima 75–100 kilometara. Pokrete tih patrola pratili bi udarni helikopteri, a zadatak bi im bio i da unište protivničke patrole i da „opipaju” prve linije protivnikove odbrane, ili samo otkrivanje pokreta protivnikovih osnovnih snaga.

Od Luganska do Severodonjecka – ključne granice zone „Sever” – samo je 60 kilometara. To znači da bi najisturenije ruske jedinice već do kraja trećeg dana obišle Svatovo i Slavjansk. Četvrtog dana bi se rat već preneo u Harkovsku i Dnjepropetrovsku oblast. Prva i druga linija ukrajinske odbrane bile bi probijene po celoj dubini. Njihove najisturenije brigade bile bi praktično razbijene i lišene teške tehnike. Zato bi preostale ukrajinske jedinice bile prinuđene da pređu na stacionarnu odbranu, tamo gde bi se zatekle.

Šta bi u takvoj situaciji mogli da urade Ukrajinci? U borbu bi ubacili svu svoju raspoloživu avijaciju sa udaljenih aerodroma. Pre svega sa aerodroma na zapadu Ukrajine. Ali, ni Rusi ne bi sedeli skrštenih ruku. Zato bi već u prvim danima operacije po svakom od tih aerodroma svoje „odradile” rakete s kopna i one koje nosi avijacija. Naravno, ni Ukrajinci im ne bi ostali dužni. Aerodromi, transportna čvorišta, mostovi i sve ključne tačke ruske vojske uz front bile bi podvrgnute masovnim udarima. Od tog momenta počinje nezaustavljiva eskalacija sukoba. Jer, onaj ko u tome zakasni, taj garantovano gubi rat. Vojni poraz dovodi do opšte političke krize na strani poraženog, koja dovodi i do smene vlasti.

Ukrajina nema taktičko nuklearno oružje, ali mogu li SAD to isporučiti Kijevu, ili se vojno direktno umešati na strani Ukrajine? Na ekranima radara „tomahavci” izgledaju kao nosači nuklearnog oružja. Ako bi samo jedan „tomahavk” pogodio neki veliki grad u Rusiji, automatski bi usledio odgovor. A ako bi na krstarećim raketama bile atomske bojeve glave, sukobljene strane bi se našle pred neizbežnom razmenom strateških nuklearnih udara.

Upravo zato NATO i SAD neće ulaziti u rat sa Rusijom zbog Ukrajine.

(Politika)

KOMENTARI8 komentara

 1. SLAVKO-KNIN says:

  Lazanjski uzadnje vrjeme prilicno lupeta.Ki prvo niti Americi odgovara da Ukrajinci zauzmu Dombans a niti Rusiji odgovara da se Lugansk i Donjeck prikljuce Rusiji.Jednima i drugima odgovara tinjajuci rat iz svoji interesa.Americi odgovara rat u Donbansu iz dva razloga prvi je iscrpljivanje Rusije a drugi je da se Rusiju vavje prikaziva ki agresora i opasnog Svjetskog razbojnika.Rusiji sa druge strane rat u Donbansu odgovara samo iz jednog razloga a to je da se Ukrajina drzi sta dalje od NATO.Jer Ukrajina bi momentalno bila primljena u NATO pod uslovom da nema tog rata.Americi ne odgovara uvlacenje Ukrajine u NATO koja je u sukobu sa Rusijom.Tako da i Rusija izvlaci benefite od take Americke pozicije po pitanju clanstva Ukrajine u NATO.Tako da ce rat u Ukrajini vjerojatno trajati naredni 15 do 20 godina tinjajuceg intenziteta kaki je trenutno.

 2. Deda Micko says:

  Zašto bi Vajcman-Porošenko napao Rusiju kad u njoj ostvaruje milione dolara prodajom svojih čokolada, što mu je dozvolio Putin. Sve je to samo igra za naivne da se upecaju kao som na dudubak.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Tacno Majkane samo nemoj zaboraviti da rat u Ukrajini odgovara i Rusiji.Jer tako drzi Ukrajinu van NATO.Inace Rusija ne zeli DNR i LNR da ujedunjuje sa Rusijom.Amerika bi volila da DNR i LNR Rusija pripoji sebi ki sta je Krim pripojila.Da bi Amerikanci imali opravdanje za daljnje angazovanje protiv Rusije.Ali Rusija to ne zeli uraditi.Zato ovaj rat odgovara i jednima i drugima a to ce trajati sigurno 15 do 20 godina.

 3. Barakuda says:

  Deda Micko: još malo pa će Potrošenko moći prodavati svoje čokoladice samo u Izraelu....

 4. marko says:

  lazanski krivo imas misljenje napada rusije ako bih ih napali ukrajinci s nato paktom ne rusija bih gadjala ta mesta skladista rovove avio baze komandna mesta s cime saramtom bez nuklearne glave kinzalom to su brzine od 10,5 maha do 24 maha i napali bih ne avionima vec dronovima na baze ukrajinske vojske iz vazduha. navodjeni dronovi dlajinski upralvjani imaju domet 300 km i proturadsrksi mraketama dometa 290 km bih pogdjal iradere ukrajinske armije. te vazdusno desantne snage ukrajinske armije su beskorisne gde bi h se one iskrcale na koji teritorij novorusije il i rusije nemoguce jer lako se teretni avion pogodi raketom na vecoj daljini

 5. Budi Bog s nama says:

  Vrlo loša formulacija, jer neće oni ratovati zbog Ukrajine, oni to rade zbog sebe i svog interesa a Porošenka su navukli na tu opciju. NATO hoće da napadne jer je NATO buduće topovsko meso za Ruse, a onda će i "nevidljivi" iz amerike, nisu zapravo svesni da čačkaju mečku, sve dok ne iščačkaju. A uskoro će početi i protesti od naroda Ukrajine protiv svoje vlasti, pokušaće da smene i uklone Porošenka. E, a tada će iscenirati amerika hemijski napad i proglasiće Putina za diktatora, pa će da vode iscrpljujući rat koji će loše da utiče na sav ovaj svet. Kada prebace fokus na Ukrajinu, zajedno sa Izraelom će krenuti u konačnu ofanzivu na Asada. A Porošenkova Ukrajina će uskoro izgledati ko i Sirija, biće naravno u ruševinama a biće i izbeglica u NATO zemlju - Nemačku. Zatim će usput preseći trgovačke puteve Kine, pa će i Kina da odreši svog zmaja... itd, itd, ali ovaj komentator to ne zna, jer on pokušava da priča nešto što njemu izgleda kao ispravno u okviru realnog vremena, a toga više nema.

 6. teoretičar says:

  Na više negde lepo piše da je nepopularna vlast Ukrajine pred "demokratskim" izborima koji ipak imaju efekta ako preovlađuju istomišljenici. Pošto to u Ukrajini ima, Porošenko trenira strogoću, patriotizam i sledeći mandat, jer ako ga ne izaberu, neće biti ni u stanju Sakašvilija posle toga. Drugo, sve da su Porošenku obećali i NATO i ceo svet da će ga slediti samo neka napadne, čak ni Porošenko nije toliko glupav pa da napadne a da oni nisu sa njim u prvim redovima jer zna da bi to Rusija morala da reši pod hitno. To se njemu ne isplati ni najmanje a plus bi izgubio i tržište za svoju čokoladu i svoje vabrike u Rusiji. Bazajući ovako raduje javnost Zapada i ipak tera Rusiju na iscrpne pripreme, jer drugo je kako to sve izgleda od onoga u šta bi se moglo pretvoriti za samo jedan minut. Poena kolko hoćeš, neprijatelja unutar Ukrajine sve više, ali Dačići, Porošenci i poneki analitičari ipak sve preživljavaju. I komunizam i tranzicionizam i postefekte. Pošto ja samo teoretišem, imam još jednu teoriju a to je da će Porošenko tražiti azil u Rusiji na kraju krajeva. Kada napravi sledeći veći iskorak, moju teoriju pretvaram u hipotezu a od toga do zakonitosti nije daleko.

  • Posmatrac says:

   Ako plati dovoljno I dobit ce azil.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *