МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ево шта ће се десити ако Израел нападне Иран…

MIROSLAV LAZANSKI: Evo šta će se desiti ako Izrael napadne Iran…

13 maja 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Da li znate za istinu koja je tabu. A ona je sledeća: SAD su jedina država u svetu koja je svojevremeno stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se apeluje na vlade da poštuju međunarodno pravo. Setih se te istine sada, kada su SAD povukle svoj potpis iz sporazuma s Iranom o nuklearnom programu. Jer, ekipa koja se sada nalazi u Beloj kući i kreira američku spoljnu politiku sastavljena je od pravih američkih fundamentalista, to su zapravo naslednici Džona Fostera Dalesa i Alana Dalesa, baptističkih fanatika koji su pedesetih godina prošlog veka bili na čelu Stejt departmenta, odnosno CIA, i koji su slamali reformističke vlade u jednoj po jednoj zemlji: Iranu, Iraku, Gvatemali… I cepali međunarodne ugovore, kao što je Ženevski sporazum o Indokini iz 1954. godine, čija je sabotaža od strane Džona Fostera Dalesa direktno dovela do rata u Vijetnamu i oko pet miliona poginulih.Dosijei sa kojih se u Vašingtonu postepeno skida oznaka „poverljivo” govore da su SAD dva puta bile na ivici da upotrebe nuklearno oružje. Hoće li i najnovije američko cepanje međunarodnog ugovora s Iranom dovesti do rata – i kakve to dokaze za kršenje tog sporazuma od strane Teherana ima Vašington?

Nedeljama posle 11. septembra 2001. godine, liberalni britanski „Obzerver” objavljivao je izveštaje u kojima se nastojalo da se Irak poveže sa događajima od 11. septembra i sa strahom od antraksa. Priču su forsirali „izvori unutar britanske vlade” i „obaveštajni izvori”. „Dokaza je sve više…”, rečeno je u jednom od tih tekstova. Dokaza uopšte i nije bilo, kao što ni sada, oko navodnog iranskog kršenja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu, verodostojni dokazi nisu ponuđeni.

Veliki američki disident Edvard Herman je u svom eseju „Banalnost zla” opisao podelu posla između onih koji smišljaju i proizvode najmodernija i najsmrtonosnija oružja, onih koji donose političke odluke o njihovoj upotrebi i onih koji stvaraju iluzije koje opravdavaju njihovu upotrebu.

„Funkcija eksperata i glavnih medija”, napisao je on, „jeste da ono što je nezamislivo učine sasvim normalnim i uobičajenim za najširu javnost.”

Džon Pilger je to u „Nju Stejsmenu” nazvao „opasnošću od geopolitičkog fašizma, koji se razvija od 1945. godine, a čiji je razvoj ubrzan posle 11. septembra”. Nove granice pravde, ili novi američki eskapizam? U Avganistanu su krajem 2001. razbojnici i ubice iz Severne alijanse upravljali letovima američkih aviona koji su gađali razbojnike i ubice iz sastava talibana. Zbog masovnih zločina protiv ratnih zarobljenika u Avganistanu, u Kunduzu i u Mazar-i-Šarifu, koje su počinili američki saveznici iz Severne alijanse, Vašington nikoga nije izveo na optuženičku klupu. Ako tada Buš nije uspeo da shvati moral državnika Bele kuće, sada ga očito na shvata ni Donald Tramp.

Senke duhova oko nas podsećaju nas na posledice ubistva istine na nivou države. Od 11. septembra 2001. godine Amerika je izgleda zemlja koja se plaši da otvara poštu i da leti, gde se danas mnogo ljudi oseća bolesnima. Slab je izgovor da će vođenje ratova preko posrednika poslužiti kao efikasna terapija onima koji su tako duboko ogrezli u bežanje od istine.

Odluka Vašingtona o iranskom nuklearnom programu početak je nuklearnog košmara na Bliskom istoku, Teheran će neko vreme čekati i ako ga Vašington podvrgne novim ekonomskim i političkim sankcijama Iran će nesumnjivo opet pokrenuti svoj vojni nuklearni program. Da bi proizveo atomsku bombu treba mu još najviše godinu dana. Nedostaju mu samo upaljači, odnosno ktitroni. A njih verovatno može da kupi na „slobodnom tržištu” onih država koje su takođe pod američkim sankcijama.

Ako Izrael odluči da napadne Iran i njegov nuklearni program vrati 15 do 20 godina unazad, izraelska avijacija može bombama tipa GBU-28 uništiti dobar deo iranskih podzemnih nuklearnih postrojenja.

No, šta će biti „Dan posle”? Hoće li i čime Iran uzvratiti? Balističkih raketa koje mogu dosegnuti Izrael Iranci i nemaju mnogo, samo 12 lansera za 20 projektila tipa „šahab-3”, te deset silosa za „šahab-3” i „šahab-2”. S druge strane, izraelska PVO raspolaže sa 17 baterija raketa „houk” poboljšane verzije, deset baterija raketa „patriot”, osam baterija projektila „erou” i sa najmodernijom mrežom radara za gledanje „iza horizonta”, sve locirano kod Hadere, Palmačima, Nevatima i Beršebe. Čak i da Iran lansira rakete na Izrael, vrlo mali broj tih projektila eventualno bi i prošao kroz PVO sistem Izraela. Eventualnom blokadom Hormuza, Teheran bi samo pomogao SAD, pa i nekim zemljama Persijskog zaliva, da i one uđu u sukob. Ostaju još napadi Hezbolaha. I cene nafte. I međunarodni odnosi?

I to je sve…

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  Sledi dalje razaranje u ime Velikog Izraela. Obratite paznju da Lazanski o tome govori bez vrednosnog suda. Voli da kevce na Ameriku, a ne sme da zucne protiv Izraela. A sta i da kaze kada se njegov pokrovitelj Vucko nedavno uslikao sa Putinom i Natanjahuom na paradi u Moskvi.

  • KUZMAN says:

   Putin je Cionisticki igrac.Pigledaj na primeru Hrvatske ko je ustasama saveznik?Rusija i Izrael Rusija im spasava Agrokor a Izrael im postane strateski saveznik.Jasno ko dan kome se Srbija treba prikloniti.A to je NATO i Anglosaksonski faktor.

   • Miraš says:

    Popij lekiće strašljivko. Anglosaksonski faktor nam radi o glavi najmanje 100 godina bez prestanka.

 2. KUZMAN says:

  Kako to odjednom Lazanjski menja pricu kako je Netanjahu bio kod Putina na paradi? Lazanjski je do skoro hvalio Iran kao mocnu vojnu silu koja moze poraziti i Izrael i Saudijsku Arabiju? Sad odjednom Lazanjski menja pricu da Iran nema nista cime bi ugrozio potencijalne agresore.Znaci lazanjski se okrece kako se Moskva okrece.Ako recimo Moskva podrzava Iran Lazanjski ce odma hvaliti Iran.A ukoliko Moskva podrzava Izrael Lazanjski ce hvaliti Izrael a kuditi onu drugu stranu koju je do juce hvalio kao nepobedivu.

  • Miraš says:

   Nije to zbog posete Netanjahua Moskvi, a ni zbog zvanične Moskve. Time što je njegov šef bio na paradi u Moskvi ne znači da su saznali sve što zna Moskva i kakvi su planovi Rusije. Jedino Lazanski jeste shvatio da se opet vodi veća geopolitička igra i da je najbolje sakriti se u mišju rupu dok se ne vidi ishod toga. Lazanski se okreće spram svojih strahova.

 3. Miraš says:

  DRŽAVA SAD SE BOJI DA AMERIČKA BAZA U AL TANFU U SIRIJI VRLO LAKO MOŽE DA BUDE ZAROBLJENA OD IRANSKIH SNAGA. A tek Izrael sam ne može ništa značajno da postigne protiv Irana te zato nastoji da ugura u akciju SAD i Pentagon. Ako SAD ipak odluči se da samo napravi raketni napad na Iran to će biti fijasko, a tek pokušaj pravog rata protiv Irana, i jedan i/ili drugi izbor, samo bi zakomplikovali i otežali položaj već prisutnih američkih snaga u Iraku i Siriji. ... Ali specijalni tj. hibridni rat protiv Irana već postoji. Sve što radi Izrael i SAD unazad 4-5 meseci treba porediti sa aktivnostima u skladu sa ponovo utvrdjenim zajedničkim okvirima saradnje protiv Irana krajem prošle godine. Dana 29.12.2017.godine delegacije SAD i Izrael u Vašingtonu postigle su dogovor o zajedničkim okvirima buduće saradnje u vezi sa "neprijateljskim" delovanjem Irana. Tačnije utvrdili su svoje neprijateljsko delovanje prema Iranu! Pregovori najviših državnih činovnika počeli su ranije 12.novembra, a ovo nam govori koliko je pažljivo razradjivan program i način saradnje. Konačno SAD i Izrael su potpisali „Memorandum o razumevanju u vezi s iranskim pitanjem“. Dokument podrazumeva osnivanje četiri stalne radne grupe: a) prva radna grupa će se baviti „tajnim i diplomatskim radom na ukidanju iranskog nuklearnog programa“. b) Cilj druge grupe biće „ograničavanje prisustva Irana u regionu, pre svega u Siriji i Libanu“. c) Zadatak treće grupe je „obuzdavanje balističkog programa Irana“ i „ograničavanje pokušaja da se iranske rakete isporuče Hezbolahu“. d) Četvrta grupa će pratiti širenje napetosti u regionu u koje bi mogao da bude umešan Iran.

 4. Beli Orao says:

  Sve više ludih koji su sebi umislili da nešto znaju!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *