МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Господо у Сарајеву и у Мостару, тражили сте, имате…

MIROSLAV LAZANSKI: Gospodo u Sarajevu i u Mostaru, tražili ste, imate…

4 decembra 2017

Piše: Miroslav Lazanski

Priča o Mostaru je priča o mostu, bilo da je reč o turskim subašama, bilo devojkama iz grupe „Mostarske kiše”. Vekovima je stari most opstajao, spajajući u kotlini dve obale plahovite, opasne i lepe reke. Neretva je bujala i opadala, grad uz most neprekidno je rastao, a Mostar bez starog kamenog mosta nije mogao biti Mostar kakvog smo ga svi poznavali. U prošlosti gazili su most i kazandžije i kožari, i kalfe i trgovci, pesnici i vojnici, muslimani, Hrvati i Srbi vekovima su prelazili sa jedne obale na drugu. Kao dečaci Mostarci su sanjali da se jednog dana popnu na ogradu i pred zadivljenim pogledima okupljenog sveta majstorski, elegantno skoče u Neretvu, dokazujući da su postali muškarci. Oni najsmeliji na glavu, „lastu”, oni manje vešti na noge. A trebalo je biti precizan i pogoditi mesto ispod mosta gde je odgovarajuća dubina, jer odmah pored su kamene hridi.

Na mostu su se rađale ljubavi, ali i umirale. Onda je došao rat i ludaci nisu poštedeli ni ljude u Mostaru, a ni njihov most. Danima je tužno stajao nalik na strašilo, obavijen krpama, starim automobilskim gumama i letvama, ne bi li ga barem to sačuvalo od rušenja, od pogodaka granata i raketa. Nije vredelo, srušio ga je diplomirani umetnik sa činom hrvatskog generala. Onako, umetnički, kao pravi dramaturg. I još sve to snimio kamerom.

I sada sud u Hagu kaže da je stari kameni most bio legitiman vojni cilj. Jer su preko njega mogli da prelaze vojnici, Hrvati ili muslimani. Tenkovi i kamioni sigurno ne. Sud u Hagu, koji treba da doprinese pomirenju, zbližavanju i zajedništvu nekadašnje braće, aminuje rušenje mosta koji ih je nekada spajao…

Bosna i Hercegovina bila je Jugoslavija u malom. Tako se uvek govorilo, time su se u BiH i ponosili. Procenjivalo se da bi raspad SFRJ najkrvavije mogao da se odigra upravo u toj centralnoj jugoslovenskoj republici. Sve se znalo, a ipak dogodilo se. Prema popisu stanovništva iz 1991. BiH je imala 4.354.911 stanovnika, i to 43,7 odsto  muslimana, 31,3 odsto Srba, 17,3 odsto Hrvata i 7,6 odsto Jugoslovena, od kojih su najvećim delom bili Srbi, ili deca iz mešovitih brakova.

Rat ne počinje prvim metkom, uostalom to i nije presudno značajno, rat je izbio onog trenutka kada je političkom voljom muslimanskog i hrvatskog vođstva poništen princip ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH, odbačen konsenzus, kao ranije dogovoreni i jedini demokratski način odlučivanja o vitalnim pitanjima političkog organizovanja u uslovima dubokih međunacionalnih podela. Rat je izbio u BiH kada je praktično suspendovan parlamentarni život, čime je ceo jedan narod, Srbi, „isključen iz igre” i grubo lišen mogućnosti da se političkim sredstvima ravnopravno bori za ostvarenje svojih osnovnih prava. Ako danas bošnjački političari u Sarajevu tvrde da je u BiH do Dejtona važio ustav SR BiH, onda je morao da važi i princip konstitutivnosti i konsenzusa sva tri naroda. Jer, po ustavu SR BiH, ta BiH nije bila unitarna i još manje građanska država, već Socijalistička republika BiH, a svi ustavni projekti stvaranja nekakve građanske i unitarne BiH, na čemu su insistirali muslimani-Bošnjaci, a u početku iz taktičkih razloga i Hrvati, imali su za cilj obezbeđenje državno-pravnog okvira za vlastitu dominaciju, pre svega nad Srbima u BiH. Konstitutivnost Srba u SR Hrvatskoj i u SR BiH upravo je i bila uneta u  ustave tih republika da ne bi došlo do nacionalnog nadglasavanja. Nema konstitutivnosti, eto nama rata.

Šestog i sedmog maja 1991. u Zagrebu na tajnoj sednici Saveta za narodnu obranu, prisustvovali su Stjepan Kljujić, predsednik HDZ BiH, i Muhamed Čengić, lider SDA, razmatrano je prisajedinjenje BiH Hrvatskoj, a već 25. maja 1991. formiran je Glavni odbor za obranu muslimana na nivou SFRJ u čiji su sastav ušli između ostalih i Alija Izetbegović, Muhamed Čengić, Salem Šabić, Irfan Ajanović, Sulejman Ugljanin, Rusmir Mahmutčehajić. Počinje ilegalno formiranje i naoružavanje muslimanskih „zelenih beretki” i „Patriotske lige”. To je još 1991. godina kada Srbi u BiH još veruju u Jugoslaviju. Na mitinzima u gradovima BiH u čvor su zajedno vezane zastave SDA i HDZ-a. U nekim gradovima i zastave Saudijske Arabije.

Alija Izetbegović u svojoj knjizi „Islamska deklaracija”, koja je objavljena 1988. između ostalog piše: „Naš cilj je islamizacija muslimana, naš put je verovati i boriti se. Islam nije samo religija. Prvi i najvažniji zaključak jeste nepomirljivost islamskih i neislamskih sistema. Nema mira i koegzistencije između islamske vere i neislamskih društvenih i političkih institucija. Država mora da predstavlja izraz muslimanskih koncepata i religije. Kada budemo imali 52 odsto stanovništva u državi imaćemo islamsku državu. To je ono za šta ću se boriti”. Alija Izetbegović je u SFRJ osuđen na zatvor zbog pripadanja fundamentalističkoj organizaciji „Fida Ivan-e Islam”, i kao autor manifesta kojim se zalagao za rušenje SFRJ.

Gospodo u Sarajevu i u Mostaru, zdušno ste rušili SFRJ, i Hag vam je baš na dan SFRJ napisao novu istoriju. Tražili ste, imate…

(Politika)

KOMENTARI11 komentara

 1. Djuka says:

  Treba napomenuti da su Srbi dali nacrte za obnovu i rekonstrukciju mosta i na taj način simbolično još jednom doprineli zbližavanju sva tri naroda.

 2. Meda says:

  Napišite imena ubica, ovako sve je rekla kazala, bar za nas koji malo više znamo o Tome!

 3. goran says:

  Lazo, kako su Migovi, ucis li da pilotiras???

  • Ahmed says:

   Nije on za tebe Lazo, majmune.

 4. Trifun says:

  I da li su te informacije na kojem su sluzbe sjedile 25 godina jer ja to prvi put da ovo cujem, bile dostupne odbrani u tom kvazi sudu u Hagu? I zasto niko nikada nije pisao i pricao o tome sve ove godine???? Sumnjam da su 'srpske' odnosno antisrpske komunisticke sluzbe takoder ucestvovale u toj raboti iz sopstvenih interesa koji se razilaze sa interesima srpskog naroda i drzave. Nema nazad.

 5. Slavko says:

  Znači poenta je da svaka srpkinja rodi desetoro a da država to finansijski i ekonomski podrži i da na nas za 20-30 godina bude 30-35 miliona i neće balije ustaše i šiptari moći nos da promole iz svojih rupa.

 6. mila says:

  Dobar tekst,ali bih da se osvrnem na mišljenje našeg intelektualca,Dušana Zurovca o Starom mostu izneseno u knjizi :"Zapis iz mostarske tamnice".Naime Dušan je početak rata proveo u okupiranom Mostaru ,pa je onda prebačen u logor.On navodi da su zarobljenici radeći za njihovu "združenu" vojsku išli preko Starog mosta na kome su bile pokovane daske koje su ga kao bajagi štitile.Oni su sageti prolazili ispod tih dasaka,a na izlazu su ih sačekivali i dočekivali udarcima što šakama,što lopatama ili palicama,čime se stiglo.Kad je Stari most srušen on je napisao da mu je drago da je srušen taj simbol srpskog stzradanja(a Srbi su stradali i gradeći ga).Dakle ne radi se ni o kakvom simbolu bratstva i jedinstva.

 7. ilija says:

  Mostar JE SRBSKI GRAD I KRAJ U Mostaru je Srbska Mnastir i Crkva stara -700- godina zasto srbske teretorije i zemlja mora ici kod ustasa u ruke ko je krivac iz Begrada i odgovoran za predaju mostsara ustsam to treba objaviti

  • Djordje says:

   Srpski Ilija,da ti se ne rugaju ustaše i balije.Gde su Srbi iz Mostara,Sarajeva,Sanskog Mosta...

 8. Masha says:

  Bravo Lazanski, kratko i jasno. Postovanje.

 9. Kulak says:

  Jugoslaviju je uništio HRVATSKI NACIONALIZAM.Da nije bilo HRVATSKOG NACIONALIZMA Jugoslavija bi sigurno postojala i dan danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *