МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ искрено о стању у Војсци Србије!

MIROSLAV LAZANSKI iskreno o stanju u Vojsci Srbije!

23 oktobra 2016

Lazanski 435

Piše: Miroslav Lazanski

Vojska Srbije je na svim frontovima. Čak i tamo gde nije bila ni nekadašnja JNA: od administrativne linije prema Kosmetu do južnog Libana i Somalije. Gordo to zvuči, naravno osim te administrativne linije, no pitanje je imamo li dovoljno sredstava da ostvarimo sve te ambicije. Pošto našu vojnu prisutnost u Africi i na Bliskom istoku delom plaćamo mi s objašnjenjem da tako poboljšavamo ugled države i jačamo njen prestiž. Niko još nije izmerio za koliko je poboljšan taj naš imidž i prestiž kod onih koji nešto u vezi s nama i odlučuju, samom činjenicom da su naši vojnici u Africi i na Bliskom istoku. Konstantno poboljšavamo imidž i prestiž, a oni ipak žele da nam ukradu „Trepču” i „Telekom”. Da li to onda znači da kradljivci ne poštuju i ne vrednuju naše napore da doprinesemo miru na jugu Libana i borbi protiv zlih pirata u Indijskom okeanu?

Pošto su to najverovatnije konačno shvatili i odgovorni u sistemu odbrane, rešili smo da pojačamo naše oružane snage. Deo noviteta našeg novog oružja i opreme prikazaćemo danas na maloj paradi i taktičko-tehničkom zboru u Novom Sadu povodom dana oslobođenja tog grada od nacista. Dakle, videćemo borbeno vozilo pešadije, točkaš „lazar-3”, proizvodnja „Jugoimport-SDPR”, već je ranije viđeno, Vojska Srbije bi trebalo da do kraja godine dobije prvih šest takvih vozila. Tu je prisutna i samohodna haubica „nora-B-52”, kalibra 155 mm, takođe proizvod fabrike „Jugoimport-SDPR” iz Velike Plane, koje je već prodato armijama Bangladeša, Mjanmara i Kenije. Kako naša vojska slabo stoji sa parama, to je kompanija „Jugoimport-SDPR” poklonila Vojsci Srbije šest samohodnih haubica „nora-B-52”. Lep gest. Ista kompanija proizvodi i borbeno-izviđačko vozilo „bov-11”, koje je takođe prodato Bangladešu, Keniji i Mjanmaru, ali i policiji Srbije u dve verzije.

Na tehničkom zboru u Novom Sadu imaćemo priliku da drugi put vidimo i novi modularni višecevni bacač raketa „morava”, koji može da lansira rakete od 122 mm sistema „grad” povećanog dometa do 40 km, ali i projektile od 128 mm sistema „plamen” i „oganj”. Ipak, najveća zvezda vojne izložbe jeste samohodni hibridni PVO sistem „terminator”, kojeg javnost Srbije ima priliku da prvi put vidi. Na šasiji kamiona „fap-2026”, inače drugog po redu proizvedenog kamiona u toj seriji još iz SFRJ, ugrađen je univerzalni protivavionski top „bofors” od 40 mm švedske proizvodnje i dvostruki lanser za protivavionske rakete sovjetske, odnosno ruske proizvodnje. Oklopljenu kabinu radila je firma „Zastava kamioni”, a top i PVO rakete integrisali su „Prva petoletka” iz Trstenika, „Tehnički remontni zavod Čačak” i VTI. Finalnu integraciju celog sistema i izradu hidraulike izvela je za samo 10 dana firma „Srboauto” iz Beograda. Inače, „Srboauto” je privatna kompanija braće Tomić, firma koja odbačene stare kamione sa livada naših kasarni i iz vremena bivše JNA, vraća u operativno stanje. Recimo, kamioni „fap” i „tam” dolaze u tu firmu u očajnom stanju, nisu voženi po 15, ili 20 godina, ali imaju malu kilometražu, i izlaze iz hale praktično novi po ceni koja je deset puta manja nego da se kupuje novo vozilo te klase: obnovljeni motori, kabine, hidraulika, spone, kardani, elektrika. Vojska Srbije još uvek živi od zaliha bivše JNA, još živimo od dividendi bivše SFRJ i kada već nemamo para za supernovu tehniku i tehnologiju, prisiljeni smo na modifikacije i modernizacije postojeće tehnike.

Samohodni PVO sistem „terminator” ima top od 40 mm „bofors” velike kadence gađanja, koji uspešno deluje po ciljevima u vazduhu, ali i na zemlji. U novoj verziji taj je top dobio još jedan magacin municije, a sa topom je spregnuta i dvostruka lansirna rampa za rakete zemlja-vazduh tipa R-13. Reč je o sovjetskoj raketi vazduh-vazduh R-13, koju su nosili avioni „mig-21”, a kako imamo dosta takvih projektila, prilagodili smo ih za verziju zemlja-vazduh. Raketni sistem je dobio TOMS optoelektronsku stanicu, a projektil startni buster motor i IC samonavođenu bojevu glavu. Leti do osam kilometara visine i 12 km daljine. Nešto slično je VTI uradio i tokom agresije NATO-a na Jugoslaviju 1999. Na vozilu „praga” postavljena je raketa R-60MK sličnih dometa.

Vojska živi u vremenu štednje, nemamo para za superskupe projekte, pa otuda i čuđenje da se sada opet eksperimentiše sa statusom dva za vojsku dragocena zavoda: „Tehnički remontni zavod Čačak” i „Moma Stanojlović”. Neki mudraci bi opet da ih sa budžeta prebace na dohodovno poslovanje. Pokušano je to pre više godina i imali smo katastrofu u „Momi”, otišli i inženjeri i visokokvalifikovani radnici. Kako „Moma” da se samofinansira kada godišnje u sadašnjim okolnostima jedva remontuje dva ili tri aviona naše proizvodnje? „Gužva” je i oko VMA, kolegijum VMA je protiv modela reorganizacije kakav je predložilo Ministarstvo odbrane. Nije protiv reorganizacije, ali jeste protiv ponuđenog modela.

Ali to nećemo videti na paradi u Novom Sadu.

(Politika)

KOMENTARI13 komentara

 1. cika dule says:

  Lazo, da li si obukao uniformu ili bi samo da drugi ginu, a ti i tvoj Gospodar Vucko da posmatrate?

  • Dragan sa dorchola says:

   Ej ti dule ne zajebavaj ,Lazanski svakako nije idealan ,ali i on mora da živi od posla koji je njegov i koji zna .zašto si tako Zloban ,otiće i Vučić a drumovi će poželit "turaka " figurativno no znaš već priču i nu Turaka više biti neće -No ozbiljno ,ako misliš da znaš bolje .Zašto ne idadješ na crtu na 100 metara sa preponama -kapiraš sve najbole Inače >>>

  • obren says:

   LAZANJSKI JE STUDIRO U KATOLICKOJ DRZAVI DAVNE 1970 GODINE I BIO NAJUREN KO BESPERSPEKTIVNI KADAR SA POREKLOM COKALIJE. I GDE CE COKALIJA NEGO U UDBU I TAMO COKALISKI PROBAO SEFOMIA DAL IM JE DUPE SLANO. COKALIJA JE FALIO ARKANA PRONALAZIO 4 RAJH I FALIO PUTUNA. FALI COKALIJA PUTINA I LAZE DA SU PUTINU STIKLE 6 SANTIMETARA A NE 10 DA PUTIN RONI AMFORE IZ MORA SA DUBINE OD 4000 METARA BEZ MASKE[vidi sliju] DA BIJE DIVLJEG GRIZLIJA A MECKU OCAS ZGUZI A DA NEPISEM KAKO JASI GO MUSTANGE DAJE 30 GOLOVA U HOKEJU ZA CETVRTINU , FALI COKALIJA PUTINA I NASEG VODJU A ONI MU VRACAJU TAKO STO NEMORA DA PLACA ALIMENTACIJU VAMBRACNOJ CERKI CIJU JE MAMU OBESCASTIO OBECAVAJUCI POSAO. NEBI ON ZIVIO U RUSIJI NIKAD ZNA KOJI SU TAMO OLOSI NA VLASTI ALI VOLI PARE A ONI PLACAJU DA IH FALI , FALI ON NJIHOVE BRODOVE KOJI PUSE I JEDVA PLOVE FALI ZARDJALE TEHNIKE I AVIONE SVE FALI JEL JE COKALIJA UDBAS DA NE PISEM RUSOFIL DILINDARA

   • Grešnici says:

    Imaš veliki problem u glavi, leči se inače si ga najebao, sledi šizofrenija..želim ti da brzo ozdraviš.

 2. dejan says:

  COVEKU SE GADI KAD SE ISTO MORAM RECI SERE O TIM PARAMA NEMA PARA NEMA DOK DRZITE KRETENA VUCICA SNS I SDP TU STOKU NA VLASTI. PONAVLJAM PO TKO ZNA KOLIKI PUT SRBIJA BEZ UGLJA VEROVATN OJE VREEDNOST KAMENOG VECE OD MRKOG IMA S BAKROM 40 MILJARDI DOLARA NALAZISTA NIKLA ISTE KOLICINE KAO BAKAR POSTO NIKAL VREDI 3 PUTA VISE OD BAKRA TO JE 160 MILJARDI DOLARA BEZ DRUGIH NALAZISTA GVOZDA OLOVA CINKA ITD .PREAM TOME OD OVIH NALZISTA DRZAVA JER ODBRANA JE PROV MOE ODMAH IZVUCI 30 ,MILJARID PRODAJA BAKRA I NIKLA I EXPRESNU VOJSKU TAKO OPREMITI DA TAJ PROBLEMATICNI PVO BUDE JAK PAR 6000 RAKETA DOMETA 340 KM I NEBO JE ZAUVKE ZASTICENO NAD SRBIJOM NATO BIH IZGUBIO SVE LETELICE AMERICKE I EVROPSKE TO TREAB URADITI.BUDEL I OVAJ KRETEN VUCICI NA VLASTI JOS 10 GODINA SIPTARI CE OSVOJITI JUG U POLA SRBIJE ZAUVEK S NATO PAKTOM.SRBIJA NECE UCI U EVROPU SIGURNO NITI BOSNA NITI CRNA GORA NIT MAKEDNONIJA EVROPA SE CEPA NE MOZE IZDRZAVATI VECTJ JOS 4 CLANICE KAD 80 % EVROPE NEMA NOVCE I RASTE NEZAPOSLENOST KOJA PO MOM MISLJENJU NIKAD NECE BITI RESENA..JE OSTATAK SVETA NAPROSTO RASTE OGROMNOM BRZINOM POPULACIJOM

 3. tinman19 says:

  Dejane, hajde malo prouči gramatiku, ne stavljaj glupe komentare kad si potpuno nepismen. Prvo smisli što hoćeš napisati, pa tek nakon što si siguran da znaš što hoćeš napiši JEDNU PO JEDNU rečenicu. Ovako ispadaš totalni idiot. Pišeš o bakru i niklu a nemaš pojma ni o jednom ni o drugom.

  • Don't Mess with Russia says:

   Ahahahahaha! Mozda je mislio na Celik i Cink?

 4. namćor says:

  Sve lepo i jasno. ALI, gde su oni MIG-ovi, BUK-ovi iz Ruskog poklona? Ne sumnjam u Rusku želju da pomognu. Niti nameru! Već u želju i nameru Velikog Vođe da taj poklon i primi! Još jednom je iskoristio plemenite namere Rusa, u svoje, dnevnopolitičke svrhe. Plasirao priču...a onda se lepo povukao i ostavio narodu da nagađa. Samo, problem je u tome što nećemo imati oružje onda kada bude trebalo. A to će biti ubrzo...Albanci, Hrvati, Bošnjaci...svima se digao qrac na neki deo Srbije....Znam da junački narod može sve da odbrani, ali, sa dobrim oružjem, bar bi manje izginuo!

 5. micky says:

  Ovaj se pic..koustom u dupe zavuce da mu se jos samo cukljevi vide. Al sta ces...AV se "ne odbija". Tako i ovaj dzibronja moze da drpa sa grbace naroda. Treba ga popisati kao i sve druge dupelizce. Ajde Lazanski ne baljezgaj, govedo jedno.

 6. Egoista says:

  Zovu ga Lažanski već par godina. Ne, nemam ništa protiv njega. Obožavam ga ali ga ne bih kući vodio. Imam 5 ovaca i jednog ovna koji je prilično star, pa bolje ne. Ali ljudi, zašto smo ga toliko zaNEvoleli? Čovek pred penzijom pa malo mora. Lažanski je DR. Teoretisanja, ali daleko bolji od mene.

 7. Sendvič says:

  Koliko se ja razumem u matematiku, obrez i dejan su jedna ista ličnost. Kanda dvostruko jednostruka, ko onaj fini dečkić iz Psiho-a. A ja sam jedan od onih koji redovno čitaju njihove komentare izcela. Kažu psiholozi da se ta moja bolest zove mazohizam.

 8. loncar says:

  nemoze svak nositi uniformu ludace lazo radi dosta za srbiju samo vi postujte srbsku crkvu a ne kafice i prostuciju narod srbije je otiso od boga i naroda a trazi da im neko cuva dupe

 9. goran says:

  Zemlja u kojoj je Lazanski medijska zvezda, nema budućnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *