MIROSLAV LAZANSKI: Kakav je zapravo Vladimir Vladimirovič Putin izbliza?

MIROSLAV LAZANSKI: Kakav je zapravo Vladimir Vladimirovič Putin izbliza?

18 oktobra 2014

putin-lazanski-_Piše: Miroslav Lazanski

Ako lidera neke zemlje želite da najlakše i najbrže demonizujete, onda mu u medijima obavezno navedete da u kupatilu ima slavine od čistog zlata i da mu je daska u toaletu optočena kožom od foke. Usput i da ima velike dolarske račune u zapadnim bankama. Za običan i pristojan svet on je odmah surovi diktator koji bezobrazno arči narodne pare.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin nije ni Arapin ni ruski oligarh da bi njegov državni avion imao enterijer optočen zlatom i dragim kamenjem, kako je to navedeno u većini naših medija ovih dana. Ne znam gde je nađen taj „podatak”, da li u zapadnim medijima ili je uzet iz ruskih opozicionih medija, ko je to video i potvrdio, da li nekome lajsna obojena u žuto izgleda kao zlatna ili bi žarko voleo da je to tako…

Možda je neko od novinara kružio po predsedničkom avionu i detektorom za metale ispitivao prirodu materijala ugrađenih uleteće komandno mesto Vladimira Putina? Hoće li onda neko i sliku u zgradi „Politike” s okvirom žute boje proglasiti za sliku sa zlatnim okvirom? Jer – u našoj je zgradi i Komercijalna banka.

Svašta je objavljeno u našim, a još više u stranim medijima povodom vojne parade u Beogradu i posete Vladimira Putina. Deo srpske opozicije zamera vlastima „umiljavanje i prilagođavanje” Rusiji, to jest Putinu. Tvrdi se da je datum vojne parade usklađen sa datumom dolaska Putina u Beograd. Hajde, i da je to istina, u čemu je problem? Da nisu možda svojevremeni dolasci Džozefa Bajdena i Hilari Klinton u Beograd usklađivani sa slobodnim vremenom tadašnjih lidera Srbije?

„Halo, Bela kućo, obaveštavamo vas da potpredsednik SAD neće moći biti primljen u Beogradu 15. maja jer naš predsednik ima tog dana koktel u hotelu ’Metropol’ povodom konferencije o razvoju lokalnih zajednica i filantropije.” Pa ko je primao državnu sekretarku SAD gospođu Klinton ispred Palate „Srbija” sa svim počastima koje se daju samo predsednicima država? Ili zašto je Džozef Bajden imao u Beogradu državni tretman predsednika SAD? Ko se to tada umiljavao i prilagođavao Vašingtonu da bi sada imao bilo kakvo moralno pravo da prigovara vojnoj paradi i Putinu. Svi znamo ko.

Beograđani su mogli da ruskog predsednika vide uživo sa razdaljine od dvadesetak metara, gospođu Klinton i gospodina Bajdena nisu mogli da vide ni kroz rupe od tavanskih crepova, samo i isključivo na televiziji. To je specijalna vrsta srpske dobrodošlice, nema majci kontakta sa narodom. Mislim na ove s omiljenog Zapada. Tako će nas voleti još više. Do potpunog umiljavanja.

Dakle, vojna parada je protekla u savršenom redu, vojska je pokazala da uspešno dejstvuje u svim meteouslovima. Naravno, nismo pokazali sve što imamo, ali, ukupno gledano, sve je bilo sjajno.

Čak su i generali bez šlemova izgledali dovoljno militantno da ne deluju previše preteći.

Medijska pažnja sveta, pre svega sa prostora nekadašnje SFRJ, bila je, barem tog dana, usmerena na Beograd, a Srbija izgleda polako preuzima ulogu nekadašnje Jugoslavije. U pozitivnom smislu: ekonomija, saobraćaj, trgovina, politika, vojna industrija…

A kakav je Vladimir Putin izbliza? Pre svega, zrači neviđenom harizmom. Za neke je ona hladna, za druge prijateljska. Gleda vas očima koje pažljivo i trenutno procenjuju sagovornika. Gleda vas analitički i izgleda kao da nikome odmah ne veruje sto odsto. Po svemu sudeći, njegovo poverenje mora dobro da se zasluži. Ima nešto i dečački i hladno preteće u očima. Inače je sasvim jednostavan u ponašanju, možda malo više uzdržan u odnosu na naše političare.

I okruženje Vladimira Putina sasvim je jednostavno i prirodno, Putinov portparol Dmitrij Peskov pravi je profesionalac. Videlo se i da sekretarice za medije imaju veliko iskustvo u radu sa novinarima. One i dame iz protokola Putina bile su obučene sasvim jednostavno i bez visokih štikli od 20 centimetara. Ali je zato našprotokol bio kao sa modne revije. Bio sam prosto zadivljen…

No, ako ignorišemo naše štikle od 20 centimetara, onda je Vladimir Putin u Beogradu poručio svetu da postoje samo tri moguće opcije budućnosti sveta: haos koji će se i dalje produbljivati, a time i nesigurnost i dezintegracija mnogih država, nastavak američkog imperijalnog ponašanja ili alternativno američko odustajanje od svoje „izuzetnosti”. Nastavak haosa nije neizbežan, ali nije neizbežan ni reakcionarni povratak međunarodnim paradigmama iz daleke ili bliže prošlosti. Da bi se to sve i prebrodilo, potrebni su volja i sredstva da se to i sprovede. Amerikanci sredstva imaju. Da li imaju i volju?

(Politika)

KOMENTARI6 komentara

 1. Mare says:

  SADisti razumeju jedino zakon sile i onog momenta kad po njihovim procenama Rusija bude bila u rangu sa njima sve ce se vratiti u okvire medjunarodnog prava i kiselih osmeha, ali opet dijalog ce biti prisutan. Medjutim SADisti moraju znati da ce mozda tada Rusiji biti nepotrebno prijateljstvo sa SADistickom imperijom.

 2. Toma says:

  Pa Lazo dobro si primetio visoke stikle i ostalo cime se naoruzao nas protokol.Posto pratis dosta ruske tv kanale,mozda si i primetio kako se oblace njihove spikerke ili novinarke,t.j. one koje vode ili citaju vesti.Prvi si koji je to javno izneo i bravo.Mora da se zna u normalnoj drzavi kako da se ponasaju njeni sluzbenici. Pre nekoliko dana si bio gost na Studiu B,valjda kod v.d.direktorke.Tema ti je bila interesantna,ali da ti otvoreno kazem da sam celo vreme gledao u direktorkine butove tako da i ne znam sta si sve rekao.Nazalost tako je.Valjda je to naredjenje od nasih "zapadnih prijatelja" da bi narod sto manje znao.Moram da priznam ,kod mene su uspeli.

 3. milan says:

  Toma, Toma daj se koncetriši malo !

 4. Alehandro says:

  Nikad u Nato! Pogledajte snimak! http://www.youtube.com/watch?v=rEDDOoOR69U

 5. LADY GAGA......al pazi kasu mi se svi isponapeli na......ynate vec sta.... says:

  Dakle,bi nam Putin,i hvala mu na tome. Ali bi i parade, i da nije bilo onako jadno i tužno, još bismo i od smeha mogli da crknemo. Znači, juče videsmo da nam je od vojske ostao circus Kolorado, koji bi, samo ako se naljute, Šiptari mogli da rasture za 24 sata,ali nama to i nije potrebno, jer smo pokazali kolike smo si@se, prekjuče, kad su nam ga pomenuti Šiptari zavukli do yaya. Apsolutno je tragicčno oduševljenje ovog tupog i nepismenog naroda štrapacirungom nečega što mediji nazvaše vojskom, a što je pre ličilo na pokislu izvedbu labuđeg jezera,pri čemu je idiotizmu kao discipline naročitu draž dala plesna tačka vojnika i vojnikinja,koji samo što jedni drugima oči ne isteraše bajonetima iz 1912.godine. Tehnika koju su nam prikazali nije ni za stočni sajam, a ne za trijumfalnu kolonu koju je trebalo provesti u čast velikom gostu,i sva je pomenuta tehnika zapravo prefarban skup sokoćala koja su se i 1985.godine jedva kretala.Lokacija na kojoj se manifestacija održala je posebno katastrofalna, neprimerena bilo kakvoj,naročito ne vojnoj paradi, i umesto da da na utisku monumentalnosti, sve se svelo na trećerazrednu egzibiciju prerijskih plemena koji su se, ko zna kako,dokopala vatrenog oružja. A zamislite,letela su i ona dva aviona koja čine našu kobajagi avijaciju, i da nije bilo Strižija, Srbi bi bili uskraćeni da na svom nebu vide ozbiljni vazduhoplov. Naroda je bilo malo. Da bi sve to izgledalo maestralno, na pomenutom mestu je moralo biti najmanje 500.000,ako ne i million ljudi, ali kako se već unapred dalo pretpostaviti da je na videlu debakl, građani i nisu imali volje da troše cipele po onoj kiši. I kakva je i kome upućena poruka tom šmrljavom paradom? Da li je to poručeno Šiptarima na Kosovu das mo mi Srbi spremni da svim sredstvima oslobodimo našu svetu zemlju? Da li je koljačima sa odvratnim bradurinama u Raškoj Oblasti,koju oni zovu nekakvim Sandžakom priprećeno istrebljnjem samo ako se osmele da se još jednom prošetaju u mudžahedinskim uniformama centrom poturčenog Novog Pazara? Zar prešednik i kancelar ne rekoše da se više neće ratovati, pa makar Šiptari došli do Terazija,usput sve paleći? A preksinoć bismo svedocima das u još malo pa u Skupštinu Srbije ušli,sa sve bespilotnim letiljkama. Dakle,naša jadna armija nam služi samo zato da po sto hiljaditi put pokažemo da nismo ni za šta, i da na mrtvog vuka i zec mož da šilji onu stvar.A mi čak nismo ni mrtav vuk. Trenutno smo nedefinisana crkotina. Danas ceo dan gledam i slušam polušuntave penzose i gospoje u frigidnim godinama kako orgazmiraju na gacanje po barama isuviše dobro plaćenih oficira koji vola ne bi umeli dubodu, a na moje pitanje da li je to vojska koja će da oslobodi Kosovo,većina je,sva zapenjena, zalajala kako Kosovo nije Srbija, i da ih u principu boli stojko i za Kosovo, i za Rašku oblast, i za bilo šta van kruga dvojke. Znate šta? Mi Srbi nismo narod, mi smo stoka, i za sve što nam se desilo sami smo krivi,jer smo kukavice,defetisti, poltroni i samoživi bezmudići.

 6. Paštrović says:

  Gaga... e, pukoh od smijanja. Ova krajnja definicija ti je biseeeeeerrrr...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *