MIROSLAV LAZANSKI: Kako Nemačku nije sramota da nas ucenjuje posle svega što je počinila na ovim prostorima 1914–1918, 1941–1945, i 1999?.

MIROSLAV LAZANSKI: Kako Nemačku nije sramota da nas ucenjuje posle svega što je počinila na ovim prostorima 1914–1918, 1941–1945, i 1999?.

30 novembra 2014

miroslav_lazanski 698Piše: Miroslav Lazanski

Mi mislimo da Evropa postoji i odlučuje, odnosno da je Evropski parlament neki faktor. Ja mislim da Evropa, odnosno EU ništa bitnije ne odlučuje, zapravo, da se sve bitne odluke Zapada donose isključivo u Vašingtonu. Dakle, Staljin i Hitler, izjednačavanje nacizma i komunizma, lov i engleska govedina, budžet, grčki dugovi i evro, veličina skija i obnova Kosova, hrvatski predlog rezolucije o Šešelju, Haški tribunal i vojvoda, o tome raspravlja Evropski parlament. Dekor je dobro poznat i nepromenjiv, dnevni red kako kada, evropski parlamentarci sastaju se jednom nedeljno na plenarnoj skupštini u Strazburu. Ostatak vremena posvećen je sastancima komisija, ili grupa u Briselu. Samo naivni poslanici veruju u vrednost njihove izgovorene reči, posle saznaju da su šefovi grupa kompromisima proizveli tekst neke rezolucije obično bez mirisa, boje i okusa. Jer, dnevni red se utvrđuje samo nekoliko dana ranije, poslanici često i ne uspeju da pročitaju materijale o kojima treba da raspravljaju od ponedeljka do četvrtka.

Rasprave? Niz monologa koji se čitaju u očajnički praznoj polukružnoj sali, gde svaka politička grupa ima određeno vreme da govori o svakoj temi. Govor može da traje od jednog do tri minuta, predsednik može da produži to vreme za 20 sekundi pre nego što isključi mikrofon. To je sistemska prednost, nema brbljivaca niti beskrajnih govora, ali je problem što se tako onemogućava svaka ozbiljna rasprava. Najintenzivniji rad se odvija između 12 i 13.30 časova kada se svi sastaju da bi glasali i to je trenutak kada se otkriva prava priroda ove institucije. Puni se sala od evropskih naroda izabranih predstavnika i tada počinje rušilačka lakrdija onoga što bi mogao da bude rezultat demokratskog procesa. Glasanja, stotinjak, odvijaju se u zadivljujućem ritmu, otprilike jedno glasanje u minutu. Možda tada Evropski parlament i shvata da njegov politički glas ima malu političku vrednost, ali i neku cenu. Jer, to pozorište senki svakog meseca za petodnevni put u Alzas, sa svojih 3.000 poslanika, funkcionera, pomoćnika i savetnika, sekretara i sekretarica, a da ne spominjem kolonu kamiona koji prevoze njihove kofere, sve to košta milijardu franaka godišnje. Beskonačna papirologija, sporo, birokratsko i administrativno funkcionisanje, to su glavne karakteristike nekontrolisanog parlamenta, koji je totalno izolovan od svojih glasača i kojeg Evropska komisija često ignoriše.

Eto, takav parlament je doneo rezoluciju o Šešelju, gde se osuđuje i Srbija.

Premijer Aleksandar Vučić je u ime Srbije adekvatno odgovorio. Pošto je Hrvatska celu stvar i pokrenula, sada joj se vojvoda u predvečerje predsedničkih izbora vraća kao bumerang. Čiji je to tata bio partizanski oficir i udbaš, ko je likvidirao ustaše, a ko žene i decu, ko sve od hrvatskih političara ima srpska krvna zrnca u familiji? Takvim pitanjima Šešelj objektivno politički pomaže HDZ-u u borbi za predsedničku fotelju. Zašto, koji su to motivi? Politički egzibicionizam? Da li je to za Srbe u Hrvatskoj vladavina HDZ-a bila bolja od sadašnje vladajuće koalicije? Šešelj je u Hrvatskom saboru ujedinio i Srbe i Hrvate. Možda je to i hteo, da dokaže da je reč o istom narodu, samo je vera malo različita…

Verovatno je to hteo da dokaže u Saudijskoj Arabiji i naš ministar gospodin Rasim Ljajić. Bio je u službenoj poseti, pa je u Meki obavio i verski obred – umru u trajanju od skoro sat vremena. U Meki je prvo morao da obiđe sveti kamen sedam puta, pa onda u drugoj prostoriji u kojoj je obilazio, nije naveo šta, još tri i po kruga. Nakon toga je usledilo šišanje. Za vreme verskog obreda – umre ministar Ljajić je bio umotan u bele čaršave, kada sam to pročitao ozbiljno sam se zabrinuo, jer koliko znam tako se u islamskom svetu umotavaju pravi mrtvaci. No, ministar me je odmah i razveselio rekavši da se ta bela nošnja zove ihram, da je obavezna za svakoga, bio on prosjak ili kralj, da se ispod ihrama ne nosi ništa, te da je simbolika i poruka da su svi ispod ihrama jednaki…

Oglasio se i nemački predsednik Joahim Gauk, koji se inače po funkciji skoro nikada i ne oglašava. Sada nam poručuje da moramo da izaberemo stranu, Brisel ili Moskvu. Nemac smatra „da je širenje EU na jugoistok Evrope od ključnog značaja za sprečavanje uticaja Rusije”. Neverovatno je da bilo koji nemački političar, posle svega što je Nemačka počinila na ovim prostorima 1914–1918, 1941–1945, i 1999. drži lekcije Srbiji. I zašto Srbija na to ćutke pristaje? Da li Nemačka može tako da se ponaša prema Izraelu? Zašto u srpskom društvu nema debate o nemačkoj krivici prema Srbima? Nemci ne smeju da izbrišu Aušvic iz svog sećanja, ali mogu Kragujevac. To je pitanje za nas.

Na nemačkim poštanskim markama već devet godina ne piše Bundesrepublik, već Dojčland. Da pogađam zašto?

(Politika)

KOMENTARI19 komentara

 1. ratko says:

  FANTASTICAN TEKST BRAVO LAZANSKI

 2. nikola says:

  VEC SAM MALI MILON PUTA DAO KOMENTAR NA TU TEMU A SADA KRATKO STA HITLER NIJE MOGAO NAPRAVITI SILOM TO SADASNJA NJENACKA RADI POD PLASTEM EU I DEMOKRATIJE SAMO DA DO KAJA HITLEROV PLAN OSTVARI.PRATIM TE GODINAMA MIROSLAVE ODLICNO SI POTKOVAN I UVJEK POGADJAS U CENTAR ALI NAZALOST SI USAMLJEN.

 3. nikola mali says:

  A vi ovo ko niste znali pre njegovog texta? Samo jos da mu ga p..pusite , alo momci . Komentarisi temu ne ulizuj mu se i ne velicaj ga. Nije kralj jebo te. Samo je vojni analiticar bolje klase.

 4. milan says:

  Tek ce da se vidi da li je Miroslav osamljen-ik! Ako Srbija udje u NATO ili pristane da ucenjena donese odluku o donošenju sankcija Rusiji, tad slobodno ti koji tada budu doneli takove odluke u Srbiji mogu odmah da si kupe užad da se bese! Bez ikakve velike opčinjenosti ili mržnje, prema Istoku ili prema Zapadu, neke stvari se same po sebi znaju unapred. Loše sa ovim podguznim političarima, političarima uvlakačima za nekakvi dolarski sitntiš, je to što neka pitanja otvaraju kao mala deca. Pitanja koja se niakda nemogu pred nekim staviti na stol. Kod ove Vlade koju imamo danas i Predsednika Srbije, da budem pošten do kraja onaj pre njega je stvorio i stvarao preduslove za ovo danas, meni otvaranje tih pitanja, koja su što namerno što pod pritiskom stavljena na stol izgleda kao da su Vučic i Nikolic, Dačic asistencija, skinuli gace i stavili ih na stol...pa imamo i sentencu koja se vrti i na televiziji se vrtila...necu da ju kažem!!!

 5. petar says:

  nazalost imamo samo jednog pametnog coveka Lazanskog ali on se nepita bas nizasta

 6. Paštrović says:

  Lazanski, sram da te bude! Kao da je Njemačka jedina koja je pravila toliko zla "po glavi Srbinovoj"! Daleko je Njemačka, pa bi bolje bilo da nam kažeš nešto o ovima s kojima se "laktamo u GSP-u", a koji nas perfektno i temeljno satiru. E pa sad... da nije tih tupsona Njemaca, vjerujem da bismo imali davna saznanja o govnima s kojima smo pravili, i s kojima smo živjeli u tvojoj nikadprežaljenoj SFRJ. Kako ti ne padne na pamet da su Njemci nama radili isto ono što su Englezi, Španci i Francuzi radili onim milionima "primitivnih domorodaca" ne na dva, no na četiri kontinenta. Tamo Njemaca nije bilo! Otkad to Srbina boli dupe za tuđe patnje, Miroslave? I ispiši sina iz nekakve bruke, zvane Vojska Srbije... pa da počnem da vjerujem da si častan čovjek. Do tada... i dalje uživaj u pogledu na Antin barjak u Miloša Velikog!

 7. Milorad says:

  mislim da je Lazanjski iskreno sve dokučio al isto mislim da je Vučić svestan svega i da zna dokada i koliko će trpeti švabicu,neće joj dozvoliti da nas rastavi odbraće ni njoj neće uspeti nakana kao ni njenim predhodnicima njena potpora su ameri al oni imaju velik problem kod kuće pod plaštom demokratije mazijaju OBAMINU btaću i moraju joj okrenuti leđa,a i Vladimir je tu da joj RUS kaže koga sme da dira a koga ne

 8. ARTILJERAC says:

  ZAŠTO BI NEMAČKU BILO SRAMOTA , SRAMOTA TREBA DA BUDE NAS SRBE KOJI SMO ZABORAVILI SVOJE ŽRTVE I VUČEMO NACISTE ZA RUKAV DA NAM DAJU KOMAD HLEBA KOJI MOŽEMO SAMI DA NAPRAVIMO........

 9. Zoka says:

  Dokle ovo prazno zvakanje svih nas i tamo i ovamo postaje dosadno i niko da se pokrene iz apatije,izumiremo LJUDI zar vam nije jasno, gadi mi se sve ovo, zvakanje,, zvakane i zvakanje pa dokle vise ejjjj, predjimo u vatikan ili istambul i zavrsimo jednom za svagda,bljak gadi mi se sve.

 10. zuba zubic says:

  Nije lepo da lajem ali par vas koji kakite na nekom stranom dijalektu idite u sobu za plakanje smirite se, Lazanjski nije samo vojni analiticar, cak ne, on ima strahovito znanje globalne istine neki od vas bi trebalo u pionirsku maramu pa ponovo ponovo dok ne postanete ponavljaci. Ne poznajem gospodina Lazanjskog ali nekako bih sebi dozvolio sto mislim da doticni ne moze iz ociglednih razloga da se izrazi, jebem vam mamu maminu koljasku. Ne trazim oprostaj I ako g. Lazanjski ima drugo misljenje, svi nekada omanemo u zivotu,jebi ga.

 11. Apis says:

  PAŠTROVIĆ I NIKOLA MALI ! Ja bih voleo da g. Lazanski sa svim svojim radom spada u red prosečnih srpskih novinara. ALI G. LAZANSKI JE TOLIKO NAJBOLJI MEĐU NOVINARIMA DA JE POTPUNO USAMLJEN NA VRHU. I zato ja lično molim Boga da nam čuva taj biser!

 12. Despot says:

  Artiljerac, tvoj komentar je pun pogodak, vidi se da si "artiljerac" i dobro obucen. Samo je sve badava, srbi su gluvi, coravi, bez ukusa i mirisa. Kad svinju vuces na klanje ona se dere i vristi a ova moj narod cuti li cuti, Sta ceka, jebem li ga.

 13. ZORAN says:

  Uopšte ne mislim da se Nemačka sadaneprijateljski ponaša prema nama.Oni su uzeli šta su hteli, Sloveniju i Hrvatsku. Šiptarima kao nagradu za verno držanje u svetskim ratovima Kosoovo i Metohiju. Sada nam dobro čine jer ne možemo u EU. Ljudi, pa to i nije tako loše (što bi Laki rekao u maratoncima)!

 14. Milan Aba says:

  U, bre, Lazanski, kad ces da odrastes!?

 15. soko says:

  Ovo je super rečeno i objašnjeno da nema gde bravo Kazanski samo tako imaš podršku sa moje strane.

 16. Emi says:

  Samo jedan detalj za neupućene i one koji ne čitaju s raumevanjem,LAZANJE su vrsta jela a LAZANSKI je prezime ovog gospodina čiji tekst smo čitali i dajemo komentare.

 17. Akademik,prof.dr Mitar Lutovac says:

  Zašto plemeniti narodi uvjek zaborave svoje stradanje i oproste zločincima? Ipak ,,Krvava Bajka" iz Kragijevca i Kraljeva nikada se ne može zaboraviti. Oprostiti možemo, ali zaboraviti stradanje djece ne možemo,toliko dugujemo našim precima i budućim pokoljenima.

 18. Agaton says:

  @ Nikola mali a . grande primitivo...!!!

 19. Diana Borović says:

  Tekst je odličan!Lazanski je realan novinar i da se ja pitam on bi bio MINISTAR ODBRANE! Žalosno je da je do juče ministar odbrane bio jedan prostak!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *