МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Кинези су озбиљно схватили поруку Збигњева Бжежинског!

MIROSLAV LAZANSKI: Kinezi su ozbiljno shvatili poruku Zbignjeva Bžežinskog!

6 septembra 2015

Lazanski 5Piše: Miroslav Lazanski

Amerika više nema vojnu superiornost u vodama zapadnog Pacifika. Ovim prostorom od sada vlada Kina. To je pokazala vojna parada u Pekingu povodom 70 godina od pobede i završetka Drugog svetskog rata. Manifestacija je bila zaista veličanstvena – i po vojničkom držanju kineskih vojnika i po novitetima vojne tehnike. Kinezi su pokazali savršenu uvežbanost paradnih ešalona, sjajnu sinhronizaciju vojničkog pozdrava i stavili sve zapadne analitičare pred velike dileme oko raketnih programa Pekinga.

Naime, u delu parade koji je sve vojne posmatrače najviše i zanimao prošle su kineske rakete interkontinentalnog, povećanog srednjeg, srednjeg i kratkog dometa kako kopnenog, tako i mornaričkog baziranja. Problem u razvrstavanju i klasifikovanju zapravo je nemoguće rešiti vizuelnim putem, posebno ne preko TV slike.

Pročitajte još:

MIROSLAV LAZANSKI: Kina je „bacila rukavicu u lice“ Amerikancima!

VOJNI ANALITIČARI: Kinezi su postali ozbiljna vojna sila!

TAJNO KINESKO ORUŽJE: Ovaj moćni projektil može da uništi sve američke nosače aviona!

Dakle, prošle su interkontinentalne rakete DF-15B, a kineska vojska ima četiri brigade sa raketama DF-15, ali kratkog dometa, što znači da su na tu raketu dodali nove stepene da bi je pretvorili u interkontinentalnu DF-15B. Iza tih raketa prošli su i prvi put javnosti predstavljeni projektili srednjeg dometa DF-16 (CSS-11), ali nije poznato koja kineska jedinica sada raspolaže tim raketama, pa onda rakete DF-21D (CSS-5), odnosno projektili supersonične brzine namenjeni i za udare po velikim površinskim brodovima. U raketnom ešalonu nastupile su prvi put i rakete DF-26, DF-10A, interkontinentalne rakete DF-31A (CSS-10, model 2) i interkontinentalni projektili DF-5B, pa podmorničke taktičke rakete YJ koje ispaljuju nuklearne podmornice klase „han”.

Raketni ešalon parade u Pekingu pokazao je svu raznovrsnost kineskog naoružanja na taktičkom i strategijskom nivou. Rakete sa kineskim nuklearnim bojevim glavama mogu sada da dosegnu bilo koji cilj na prostoru SAD, bilo lansiranjem sa kopna, bilo iz nuklearnih podmornica. Ešalon PVO bio je predstavljen od samohodnih topova 35 i 37 mm, do raketa HQ-9, kineska verzija S-300, „tor”, pa do HQ-6 i HQ-12 (na lanseru po dve rakete). Prošla je i kineska modernizovana verzija starog francuskog „krotala”.

Kineski tenkovi na paradi pokazali su zapadni dizajn, nešto između nemačkog „leoparda” i američkog „abramsa”. Imaju u osnovni upresovan aktivno-reaktivni oklop. Borbena vozila pešadije su amfibijskih sposobnosti i sa topovima kalibra većim od 76 mm, desantna vozila padobranaca vrlo su moderna, samohotke od 155 mm više liče na američke nego na rusku samohotku MSTA. Borbena vozila, točkaši 8X8 prvi put predstavljeni imaju top od 100 ili od 105 mm.

Radari na kamionima bili su svi trodimenzionalni, neki od radara i sa faziranom rešetkom, što je tehnološki vrh. Kinezi su prvi put pokazali i svoju verziju američkih bespilotnih letelica, „global hoka” i naoružanog „predatora”. Lepe i jeftinije kopije. Proletela su i dva tipa „avaksa”, jedan klasični sa radarskim tanjirom na krovu aviona, što je ruska ili američka šema, i drugi sa elektronskom gredom na krovu, što je švedska šema, a 1990. godine trebalo je da bude rešenje i za Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo.

Borbeni jurišni helikopteri zapadnog su dizajna, nešto između „apača” i „tigra”, proleteli su i tankeri koji su gorivom punili najmodernije kineske lovce. Prvi put je javnosti predstavljen i mornarički lovac-bombarder J-15 sa kukom za spuštanje na nosače aviona. Kina trenutno ima jedan operativno sposoban nosač aviona, „Ljaoning”, inače bivši sovjetski nosač aviona, a još jedan kineskog tipa, verovatno nuklearni, u izgradnji je.

Zbignjev Bžežinski je još pre deset godina izjavio da je Pacifik područje budućeg najbržeg ekonomskog razvoja i da mu verovatno zato pripadaju i svi mogući budući konflikti. Kinezi su paradom u Pekingu pokazali da su poruku na vreme shvatili.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. miroslav says:

    SVIM VODAMA SUVERENO VLADAJU NATO I AMERIKA.SADA JE TAKO.A KAKO CE BITI UBUDUCE ZNA MALI BROJ LJUDI.TEBI SIGURNO NECE DA KAZU KAO NI MENI.

  2. Drago Bricelj says:

    Masone Lažanski, zemlja u kojoj trenutno živiš gori Amerike i EU, od masonskog ološa u vođstvu svih srbijanskih stranaka, od Šiptara i azilanata. A Ti komentarišeš događaje sa drugog kraja planete. Kad si tako pametan, blago nama, posavjetuj nas, kako da se riješimo američkog zuluma u Srbiji, u zemlji u kojoj trenutno živiš.

  3. Svetislav says:

    Nije Lazanski kriv sto je Beograd okupiran i otrovan od 1944-te. Ne slazem se sa nekim njegovim nostalgicarskim jugoslovenskim pogledima, ali za srpske nevolje vise od polovine mi smo sami krivi, sto ne oslobodimo zemlju od olosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *