МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ко још може да поверује у то да су ракетни штитови у Пољској и Румунији постављени због Северне Кореје

MIROSLAV LAZANSKI: Ko još može da poveruje u to da su raketni štitovi u Poljskoj i Rumuniji postavljeni zbog Severne Koreje

1 marta 2015

miroslav-lazanski-dnevne 567567Piše: Miroslav Lazanski

Amerika je u velikom strahu od jačanja ruskog uticaja u Srbiji, u Vašingtonu tvrde da su Rusi pokupovali medije u Srbiji, voleo bih da mi neko prišapne i koji su to mediji. Podsekretar za odbranu SAD Kristin Vormut izjavila je pred Odborom za oružane snage američkog Kongresa „da bi Rusija, i njen predsednik Vladimir Putin, u svojim nastojanjima da se destabilizuje Srbija, i ostale male zemlje koje nisu članice NATO-a, mogla da se posluži informacionim operacijama i tehnikama koje je koristila u Ukrajini”. Britanski list „ Indipendent” lansirao je tezu, pozivajući se na navode iz ruske „Nove gazete” kako je „Vladimir Putin skovao plan puča u Kijevu, plan kako da rasparča Ukrajinu i pripoji njene delove Rusiji, i sve je to Putin smislio 12 meseci pre Majdana”.

„Indipendent” navodi kako je tajni Putinov plan puča i rasparčavanja Ukrajine, plan koji sadrži detalje ruske strategije, procureo iz Putinove kancelarije. Onako, direktno iz Putinove kancelarije u desk „Indipendenta”. Mora da neko u Putinovom kabinetu radi honorarno za „Indipendent”.

Naš stari poznanik, kojem na svim evroatlantskim skupovima pojedinci, evroatlantisti, iz Srbije onako familijarno tepaju „helou Tim”, dakle Tim Džuda, novi Kris Cvijić za Balkan, požurio je da konstatuje „da je prirodno da se zapadne vlade, posle izbijanja krize u Ukrajini pobrinu i za pojedine balkanske zemlje”. Ne znam šta je prirodno oko toga, ali je legitimno i normalno da se mi brinemo sami za sebe, a ne drugi za nas. Pošto nismo zvanično okupirani. Kaže dalje naš Tim „kako je Angela Merkel nedavno izjavila da Rusija širi uticaj na Balkanu, a to znači da su evropski i američki zvaničnici veoma ozbiljno shvatili pretnju od uplitanja Rusije u ovom regionu”.

Jutros me je nazvao moj drug Volođa iz Moskve i kaže kako su u Rusiji veoma zabrinuti zbog širenja uticaja Nemačke i Amerike u Srbiji. Ja mu kažem da ništa ne brine, jer mi u Srbiji širimo samo srpske interese, a Amerikanci vole da šire paniku i predimenzioniraju stvari u čemu im svesrdno pomažu i neki naši izvođači radova iz zajednice NVO.

Analiza zapadnih medija, koji se bave Rusijom, kaže da na jedan neutralan članak, ili TV prilog o Rusiji i Putinu u američkim medijima dolazi šest članaka i TV priloga izrazito negativnih. U nemačkim medijima odnos neutralnih i izrazito negativnih priloga o Rusiji jeste jedan prema 7,5. Nemačka je punom snagom krenula u medijski rat protiv Rusije i Vladimira Putina. Takva unisonost plodno je tlo za novu setvu totalitarnih ideologija. Mrtvački dodir totalitarizma zapadnih medija već se oseća i u intelektualnom životu nekih država Zapada. Kao 1933. godine, kada sve do 1941. više od 1.300 pisaca i pesnika napušta Nemačku, a kulturna plodnost vajmarskih godina ustupa mesto državnoj umetnosti. Veliki dirigenti i kompozitori odlaze iz Nemačke, a tadašnje raspoloženje najbolje je opisao Kristofer Išervud, čije su „Berlinske priče” poslužile kao inspiracija za mjuzikl i film „Kabare”.

Zapravo, kako vreme prolazi sve više verujem da je Amerika zemlja iracionalnog optimizma okružena okeanima iracionalnog straha. Jednom su to kriminalci koji napadaju bogate i pristojne građane, pa ovi moraju da stanuju u posebno zaštićenim naseljima iza visokih zidova, onda su to uragani i virus sa zapadnog Nila, pa posle ajkule tako da je „Tajm” 2001. godine proglasio „leto ajkula”, iako živote Amerikanaca više ugrožavaju pčele, ose i zmije. Šansa da nekog Amerikanca ubije grom 30 puta je veća nego šansa da ga pojede gladna ajkula. Posle je stigla „pretnja” od raketa iz Severne Koreje, koja eto, planira samoubilački raketni atomski napad na teritoriju SAD, pri čemu Severna Koreja ne može da održi ni redovno snabdevanje električnom energijom ni za svoj glavni grad. Ali zato je počeo da se ostvaruje projekat američkog antiraketnog štita u Poljskoj i u Rumuniji. Zbog raketa u Severnoj Koreji. Čisti Holivud.

Pretnje se lako preuveličavaju, ali svaka pretnja zadovoljava i izvesnu potrebu. Uzmimo samo zdravstvene probleme, gde neprestane reklame pomažu da se Amerikanci uznemire zbog opasnosti od stanja kao što su „anksiozni poremećaju društvenog ponašanja”, odnosno stidljivost, „sindrom preterano aktivne bešike”, potreba za čestim mokrenjem, ili „refluks kiseline”, jeli ste previše pice. Za svako od ovih stanja postoje i vrlo skupi lekovi koje proizvode multinacionalne farmakološke korporacije, koje se trude da na vašim problemima zarade milione.

I tu postoji paralela i sa raketnim štitom, gde američka industrija oružja zgrće milijarde dolara zbog veštački proizvedenog straha od severnokorejskih raketa. A na strahu od ruskog širenja uticaja u Srbiji zaradiće neke naše NVO, Pentagon će dobiti dodatna sredstva za suzbijanje ruske propagande, mnogi zapadni mediji dobiće „tajanstvene dotacije”, a ja ću imati o čemu da pišem. I nije tako loše…

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. milan says:

    E, Miroslave jesi cinik! Kažeš nijedno zlo bez nečeg dobroga!

  2. ivan says:

    Moze zapad da ulaze milijarde evra u medije u Srbiji.Srbi znaju ko ih je ubijao.To nisu bili Rusi.Zapad moze da kupi srpske politicare ali ne i srpski narod.Srbi su i bice uz Ruse.Vlada Srbije se dodvorava zapadu ali nas Nemac,Englez,Ausrrijanac ili vecina tog naroda ne voli i hoce da nas "disciplinuje"kao i 1914 ili 1941godine.Rusima i Kinezima se ne dodvoravamo(vlada),a oni nas vole.Sloboda brale nema cenu.Srbin nije sto i Hrvat.Srbin nije sto i Musliman(Bosnjak).Srbin nije sto i Crnogorska vlada koja je uvela sankcije Rusiji.Zato vas gospodine Laznski molim da svojim uticajem uglednog novinara podizete svest srpskog naroda da se sprema velika"oluja"i da nam nece biti lako ali Srbija mora preziveti.Ni Nemcima nije hteo niko da se zamera 1941 god. sada je Amerika preuzela tu ulogu i terorise svet u kontinuitetu 14godina.Mi pripadamo(Srbi) pravoslavnom korpusu kao i braca Rusi.Zapadu trebaju ruski energenti ali trebaju i Rusima.Pozdrav.

  3. Slavica says:

    Mogu autisticni Amerikanci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *