МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ко то Србију гура у НАТО?

MIROSLAV LAZANSKI: Ko to Srbiju gura u NATO?

5 jula 2015

lazanski 456Piše: Miroslav Lazanski

Da nisam pročitao tekst kolege Milana Galovića u „Politici”, ne bih ni znao da je u Srbiji započeta službena, ali diskretna kampanja prosvećivanja naroda i medija kada je reč o IPAP sporazumu između Srbije i NATO-a. Da su sastanci između predstavnika Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, sa jedne strane, i nevladinih organizacija, sa druge, a povodom potrebe da se „o NATO-u lepo piše”, već održani, te da su redakcije u tom smislu već dobile pisma u kojima se zakazuju sastanci o toj temi. Iskreno, oduševljen sam: vraća nam se ono divno, staro vreme razrađivanja smernica Saveza komunista po radnim kolektivima, školama, fakultetima i ustanovama širom nam omiljene otadžbine. Detaljno proučavanje knjige „Pravci razvoja političkog sistema socijalističkog samoupravljanja”, ili nešto slično, druga Edvarda Kardelja Bevca. Ili ono razrađivanje i proučavanje pisma druga Tita upućenog jugoslovenskim komunistima i javnosti, posle čega je nastao vic: „Druže Tito, piši drugo pismo jer ni prvo pročitali nismo.”

Pročitajte još:

MIROSLAV LAZANSKI: Bez Amerikanaca, NATO je u Evropi totalno inferioran u odnosu na Ruse

MIROSLAV LAZANSKI: Od sada će sve biti drugačije, Rusija i Putin su zvanično proglasili NATO za neprijatelja

Elem, dođoh i ja u iskušenje da napišem pismo drugu Edvardu Kardelju Bevcu, jer on je bio ideolog prosvećivanja naroda u bivšoj nam velikoj Jugoslaviji. Možda ga, tamo gore, drug Bevc i pročita.

Dakle, poštovani druže Bevc, od nas novinara sada traže da „lepo pišemo o NATO-u”. Jeste da su neki i o vašoj knjizi, u ona nedemokratska i nenarodna vremena, lepo pisali, tada smo uostalom mi novinari imali status društveno-političkih radnika, ali sada nam naturaju status stranih najamnika. Od redakcije do redakcije. Što mi liči na vreme Kominterne i prevaspitavanja ljudi, nasilno prosvećivanje, da ne kažem nasilno pokrštavanje novinara i naroda, koji o NATO-u većinski ne misli baš lepo. Znam, reći ćete, ko šiša narod i ono što on misli, narod traži samo bolji život, to jest materiju. Možda je i tako, druže Bevc, ali samo materijalistička filozofija ne može nas izvući iz krize.

Jer, jasno je da ni materija ni telo čoveka nisu svesni sebe samih, pa ne znam da li su ovi u ministarstvima spoljnih poslova i odbrane svesni svog naroda. Naime, niti jedan deo nekog kamenog kipa nije svestan bilo čega, dok su čovek i životinje savršeno svesni onoga što ih okružuje. Rakete instalirane u državama NATO-a blizu ruskih granica nisu svesne same sebe i onoga šta predstavljaju, ali vojnici koji njima rukuju znaju gde se nalaze, a trebalo bi da budu upoznati i s promenama koje se u svetu događaju. To bi bila ta nadmaterijalna nadgradnja, druže Bevc, nešto što ste vi pokušavali da ugradite u mozgove ljudi na ovim prostorima. Ali vam nije uspelo. Vaši naslednici, ovi koji sada pišu pisma redakcijama, u skladu sa zakonima prirode, teže potpunom ideološkom svrstavanju i savršenstvu. I nisu zainteresovani ni za koju drugu vlast, osim apsolutne: žele da u ime NATO-a zavladaju našim dušama. Ako otkriju da postoji još neki drugi svet, poželeće da ga osvoje i zavladaju i tim drugim svetom. Pa će posle Srbije u NATO morati da uđe i Mars. Zato se NATO i širi, prvo na istok, onda na Balkan, pa posle u svemir. Sve do Marsa. Nije to ni tako loše, biće Srbija do Marsa. Ako uđe u NATO. Samo tada ćemo biti, naravno kao članica NATO-a, i svemogući i sveznajući. Jer, univerzum je besmrtan. Samo su rakete potrošne. Kao i ljudi.

Kažu, druže Bevc, da se rukovodimo emocijama, a ne racionalnim argumentima kada u Srbiji pričamo o NATO-u, a da je prostor koji pokriva NATO racionalan i da je razumevanje univerzalnih termina i opštih zakona, na kojima se zasniva bilo kakva diskusija, nešto racionalno, a ne emotivno, kako bi rekli cinici. To je filozofija nasilnog prosvećivanja naroda, nasilnog pokrštavanja, po kojoj je materiji i svakom materijalnom predmetu potrebno istinsko nadahnuće, potpuno oslobođeno svih čula. Ali intuitivna koncepcija sopstvene biti u čoveku definitivno je daleko od čula. Transcendentalna filozofija bi piscima NATO pisama našim redakcijama i svim ostalim spin-šegrtima koji rade na manipulacijama javnosti omogućila da shvate kako realnost saznanja predstavlja suštinu koja je odvojena od materije i kako je svaka misao odvojena od materije, pa stoga nijedna misao ne podleže zakonima materije. Pa se nama sada nameće nova mitska religija – religija članstva u NATO-u bez potvrdne volje naroda i građana Srbije.

Vojsci Srbije preti gubitak nacionalne posebnosti i karakteristika, reorganizacija i reforme vojske, struktura Generalštaba i Ministarstva odbrane, sistem borbenog rukovođenja u vidovima oružanih snaga – sve je to dovedeno u sklad s konstrukcijom analognih komandi i štabnih organa NATO-a. Ostala je još najdelikatnija sfera na kojoj se radi, ljudski faktor. Kako uvesti odgovarajući „red” u glave srpskih vojnika, podoficira i oficira, kako promeniti njihov način mišljenja, životne vrednosti i filozofiju?

Komedija „Filgud” Alistera Bitona, totalna manipulacija britanskom javnošću. Smeh zastaje u grlu…

(Politika)

KOMENTARI4 komentara

 1. Pravdaa says:

  Vladu Srbije danas sačinjavaju monstrumi ološi i izdajnici ovo je vlada Cvetković Maček sa bednikom debilom Vučićem Srbo mrzcom koji je zajahao dokle ga neko ne skloni za uvek.

 2. Pravdaa says:

  Vladu Srbije danas sačinjavaju monstrumi ološi i izdajnici ovo je vlada Cvetković Maček sa bednikom debilom Vučićem Srbo mrzcom koji je zajahao dokle ga neko ne skloni za uvek.

 3. vitez says:

  SRBIJA HOCE REFERENDUM O ULASKU U EU I NATO...plasim se da ce izdajnici na vlasti morati da daju ostavke nakon referenduma raspuste vladu....JER SRBIJA ce velikom vecinom reci "NE" nato i ''NE'' eu

 4. lova says:

  Pisuci uvek iste gluposti,lazanski dobro unovcava ovakve komentare od rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *