MIROSLAV LAZANSKI: Ko to u Srbiji može danas da garantuje da nas za nekoliko godina EU neće prevariti?

MIROSLAV LAZANSKI: Ko to u Srbiji može danas da garantuje da nas za nekoliko godina EU neće prevariti?

23 novembra 2014

Miroslav-Lazanski 344rfPiše: Miroslav Lazanski

Jednom u 30 godina nemački „Špigl” se dohvati teme sovjetskog ili ruskog vojnog prisustva na Balkanu i onda se od raznih spekulacija pravi arsenal političkih pritisaka na Beograd.

„Špigl” je u broju od 4. oktobra 1982. preneo u delovima moj tekst iz zagrebačkog „Starta” o mađarskoj armiji i grupaciji od četiri sovjetske divizije stacionirane južno od Balatona.

„Špigl” me je korektno citirao, sa imenom i prezimenom, imenom lista koji je po Nemcima pravi časopis za muškarce, „red golih žena, red oružja”. Zaključak magazina koji čita osam miliona Nemaca, bio je „da je vojni ekspert iz Zagreba Miroslav Lazanski namerno objavio priču o sovjetskim divizijama u Mađarskoj, sa potpuno tačnim podacima, ne bi li upozorio jugoslovensku javnost na moguću sovjetsku invaziju na Jugoslaviju”.

Slatko sam se smejao, nisam imao temu za taj broj „Starta”, pa hajde malo o Mađarima i Sovjetima u Mađarskoj.

Sada, posle 32 godine „Špigl” diriguje bubnjevima nemačkih i EU upozorenja Beogradu zbog navodnog ruskog vojnog i političkog uticaja u Srbiji. Najsumnjiviji je, ispada po „Špiglu”, srpsko-ruski centar za humanitarne akcije na aerodromu u Nišu.

Pa je Angela Merkel ubedila Beograd da se ruskim pripadnicima tog centra ne dodeli diplomatski status, jer oni su, eto, špijuni. Američki vojnici koji se kreću Srbijom po sporazumu SOFA nisu špijuni.

Da budem jasan, samo amateri mogu da zamišljaju nekakav špijunski centar na međunarodnom aerodromu u Nišu, aerodromu gotovo usred grada, gde sa solitera možete da vidite i prisluškujete sve šta se tamo događa.

Koliko god nemački i EU političari, koji ovih dana dolaze u Beograd, naglašavali da na Srbiju ne vrše pritisak oko sankcija prema Rusiji, upravo tim naglašavanjem jasno je da vrše pritisak. To čak i zvanični Peking tvrdi. U međunarodnim odnosima to je nedopustivo.

Jedan od najslobodnijih i najistaknutijih nemačkih intelektualaca prošlog veka Hans Magnus Encesberger izjavio je još 1990. godine „da osnovnu karakteristiku nemačkog društva predstavlja trijumf mediokriteta i trgovačkog duha”.

Dakle, Nemci nam nude besramnu trgovinu: uvedite sankcije Rusiji i dozvolićemo brži proces otvaranja poglavlja oko ulaska Srbije u EU. Je li to EU tutor naše sudbine na putu ka savršenstvu?

Ili se mi vodimo isključivo strateškim koristoljubljem, pri čemu su moralni principi od drugorazrednog značaja? Ko to u Srbiji može danas da garantuje da nas za nekoliko godina EU neće prevariti?

Kao što su Berlin, Brisel i Vašington prevarili Moskvu nekoliko puta. Ko može da garantuje da će za deset godina EU i dalje postojati? Imam pravo da sumnjam, jer sumnja je jedan od oblika slobode.

Džordž Buš je za EU rekao: „Ona nije loša, ne pomaže, ali i ne smeta.” Jedan visoki funkcioner njegove administracije definisao je američku politiku prema EU rečju „disagregacija”, odnosno „razdruživanje”.

Srbija neće ući u EU sve dok izričito, de fakto i de jure ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. To svi znaju, ali o alternativi kao da niko glasno ne razmišlja. Osim, recimo, Vulin. Ili – vozi Miško pa dokle stignemo. Dotle će putnici možda i zaboraviti gde smo krenuli…

Šta znači izjava komesara EU Johanesa Hana „da je Srbija slobodna zemlja”? Nisam to znao, zahvaljujem komesaru. Šta znače naše izjave „da za sada neće biti srpskih sankcija Rusiji”? Da će ih jednog dana biti? U ime čega? U ime našeg ulaska u EU?

SR Jugoslavija, odnosno Srbija bila je prva žrtva globalizma. Na nama su isprobana sva kršenja međunarodnog prava, a sada nas teraju da i mi prekršimo međunarodno pravo. Gospodo, bilo koje sankcije bez odobrenja Saveta bezbednosti UN su protivne međunarodnom pravu.

Naravno, ako hoćemo sporazum sa MMF-om oko kredita, a to smo dobili, ako hoćemo nemačke investicije u srpsku mašinsku industriju, to tek treba da se desi, onda je status diplomata za ruske pripadnike srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu u drugom planu?

Doduše, čvrsto verujem da oni taj status neformalno već imaju i da je to Moskvi direktno i saopšteno. Inače bi oko ruskog gasa bilo problema.

Za vreme prvog hladnog rata imao sam razumevanja za Zapad i NATO. Nije mi to bila prepreka da dobijem, od najznačajnijih sovjetskih vojnih ličnosti, intervjue u kojima su objašnjavali svoje stavove. Sada u drugom hladnom ratu imam razumevanje za ruske stavove.

Jer su u pravu. NATO se proširio do ruskih granica, opkolio je Rusiju svojim satelitima. Amerika postavlja antiraketni štit u Rumuniji i Poljskoj, navodno protiv raketa iz Severne Koreje i Irana i traži da joj Evropa u vezi s tim veruje.

Evropa će razumeti Vašington, ali Putin neće. Jer, on je jedini ruski lider, posle Lenjina, koji je živeo u Evropi. Pukovnik Vladimir Vladimirovič Putin u Drezdenu…

(Politika)

KOMENTARI4 komentara

 1. FORum LIvii says:

  Berlin, Brisel i Vašington prevarili Moskvu nekoliko puta. Pa i Srbiju su vise puta. Holbruk je prevario Karadzica , milosevica i ostale. SArebrenica je nastala na velikoj prevari. Haski tribunal je cista prevara. OEBS, takodje. To se sprema sa navodnim Sudom za Kosovo. Imamo puno prava da budemo skepticni prema SVIM obecanjima EU. Narodna izreka: OBECANJE , LUDOM radovanje !!!

 2. Karagjule says:

  E....ee START to su bila vremena, duplerica' pa Lazanski, a bio je tu i neki Horvat koi je trubio oko Kosova, i to godinama, cudna mesavina je bio taj mjesecnik, ili dvonedeljnik i sa danasnje ivice, vidim... da nie bio slucajan. Drago mie da se autor tako dobro seca "STARTA". I ovaj teks je odlican, istinit, prekardasilo, ali plasi me, kao sto plasi i ove intelektualce sa pedigreom. Sve ovo ovaj pritisak na zemlje koje su borci, na zemlje gde su jos uvjek groblja francuskih, ruskih, srpskih, nemackih, sve to mirise na "barut" ili neki savremenii prah pomesan sa uranom. Sve to podseca na "stoljece kraj stoljeca" preslikani pocetak sa malim tajmngom. Zar opet ovde bice linija, zar opet ovde ce se prekrsiti? Kakva ce sad groblja trebati, pomisliti i zaustoviti to, recima, sve ostalo je kotraproduktivno. Trebaju novine istinske prave koje ne zavise od vladinih reklama. Moraju stati ucene, pohlepa .... Pa niko nista ne radi, svi globalno kockaju na rezultate koje se znaju dve nedelje unapred. Gde ide taj novac, kome treba takvo "gnjezdo kukavica". I zasto sada ucene, mozemo li "gandijevski" napraviti hranu za sebe, sasiti odecu za sebe, pa i obezbediti energiju koju nam je bog podario, vise ako je osalo, ako ne onda sopstvenim pogonom. Ima jos.... mora im neko reci dosta je !!! ( ucena, fondova, lihvarski kredita,dok na prste se mogu brojati one koje prodaju to su izabrani), dosta je lazi i prevare, dosta je instalacija. Jesmo li ljudi, robovi sigurno jesmo, ali najgore je sto oni misle da su bog i ta njihova zabluda je nasjtrasnija za sve pa i za njih. Ako jesu novi mesija onda "to je religja bez ljubavi", to je vec nesto sa druge strane ... ili kazna ... ko ce ga znati .... let it be

 3. rale says:

  Ako je naša vlada podplaćena,nema nam spasa od €U i NATA.

 4. Božidar Stevanović says:

  Gospodine Lazanski vi kažete ko garantuje da nas neće prevariti,pa hoće nas prevariti i uvek su nas samo lagali i varali zato što im smetamo... Rusi nas nisu nikada prevarili a ovi lažovi sa zapada kada god je njima to odgovaralo a uvek im je odgovaralo.Kada nas je Evropa pomogla uvek je bilo protiv interesa naše zemlje. Hvala vam na komentarima aktualnih događaja čitam vaše tekstove redovno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *