МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ КРИТИЧКИ О ВЛАСТИ: „Да ли је могуће да допуштамо све ово?“

MIROSLAV LAZANSKI KRITIČKI O VLASTI: „Da li je moguće da dopuštamo sve ovo?“

23 aprila 2017

Piše: Miroslav Lazanski

Otvoriš naše novine, a ono pršte naslovi: „NATO sprema invaziju na Srbe“, „Srbi, čeka vas pakao kao 1999“, „NATO i Albanci hoće rat“, pa „Šiptari hoće da otmu Niš“, pa izvesni predsednik opštine Bujanovac Jonuz Musliu preti: „Srbi, budite srećni što vam nismo uzeli Niš, bez njega nema velike Albanije“. Iz Tirane dolaze zvanične izjave „da ako EU ne primi u svoje članstvo Albaniju, e onda će se Albanija i Kosovo ujediniti“.

A Kosovo je po ustavu još uvek deo države Srbije. Naravno za nas, ali za više od 100 država sveta nije. Gledam sve to i ne mogu da verujem, ko je ovde lud, mi ili „oni“?

Jer, iz sedišta EU nema reakcija na sve ove ratne pokliče, sirota Maja Kocijančić izjavljuje nešto u stilu „opšte saradnje, tolerancije, smirivanja, bezbednosti i stabilnosti regiona“, nešto što se može odnositi i na korejsko poluostrvo, ali i na Gvineju Bisao, možda i na Burkinu Faso.

A samo sprat ili dva, ispod kabineta ministra odbrane Srbije, dakle u istoj zgradi, jeste kancelarija NATO-a.

Pa što neko ne pozove gospodu iz te kancelarije da ih priupita da li oni spremaju invaziju na Srbe, da li samo na Srbe ili i na Srpkinje, da li i na druge naše mile narode i narodnosti koji žive u Srbiji, da li je istina da Srbe čeka pakao kao 1999, šta misle o izjavi Jonuza Musliua o velikoj Albaniji do Niša, kako se vojna obuka pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, što je shodno našem ustavu ilegalna paravojna formacija, koju obuku vrše instruktori iz država NATO-a, dakle kako se ta obuka uklapa u odlične odnose vojske Srbije i NATO-a?

Naravno, odgovor bi bio da oni ne komentarišu političke izjave, niti pisanje naših novina.

Da li je zvaničnom Beogradu sada konačno jasno da će svaka vlada u Tirani, leva, desna, poluleva ili poludesna, vlada koalicije ili bez koalicije podržavati projekat ,,Velike Albanije“? Baš kao i svaka albanska vlast u Prištini. Da li nam je sada konačno jasno da između zvaničnog Beograda i Prištine, između zvaničnog Beograda i Tirane neće biti nikada iskrenih prijateljskih odnosa sve dok Beograd i zvanično ne prizna suverenitet Kosova?

Treba li opet da na jug Srbije, bez poziva zvaničnog Beograda, dođe predsednik Albanije, pa da izvesni Musliu počne da trabunja o Nišu. To što smo pustili albanskog predsednika da bez zvaničnog poziva dođe na jug Srbije, mi mislimo da smo time pokazali našu snagu i toleranciju, ali u konkretnom slučaju uopšte nije važno šta mi mislimo o tom potezu, niti šta misle o tome u Briselu ili u Berlinu, već kako ga shvataju tamošnji Albanci. A oni ga očito shvataju kao našu slabost i defanzivu, pa su izjave tog Musliua i sve ovo što dolazi iz Tirane samo posledica svega što se događa na relaciji Beograd–Priština–Brisel. A kako će sve to shvatiti Srbi na severu Kosova ili Srbi na jugu Srbije, daj Bože da to sve shvate kao našu snagu i tolerantnost…

U diplomatskim odnosima između država sveto je pravilo reciprocitet. Ti meni vize, ja tebi vize. Ti meni ne dozvoljavaš ulazak na Kosovo, ali ja ću tebi dozvoliti ulazak na jug Srbije bez poziva. Odnosno, kako bi bilo da predsednik Srbije, gospodin Nikolić, odluči da na poziv lokalnih Srba u Skadru skoči malo do Skadra, ali bez zvaničnog poziva Tirane? Pa ne možemo ni do Zubinog Potoka bez odobrenja Prištine.

Zašto, dakle, pljušte zapaljive izjave albanskih zvaničnika? Zato što im se može? A zašto im se može? Ne samo zato što imaju otvorenu podršku Zapada, već i zato što mi nikako da razmotrimo alternativna gledišta, pošto smo mi na Balkanu najveći zagovornici osećajnosti, harmonije, samilosti, autonomije, sporazumevanja, savesti, saradnje, međusobne odgovornosti, dijaloga, empatije, pravednosti, spremnosti da se sasluša onaj drugi, humanosti, identiteta, razmene, pravde, učestvovanja, priznavanja, poštovanja, jedinstvenosti, solidarnosti, pomoći, univerzalnosti i nežnosti…

To je naša logika mira, i ona je u načelu u redu, ali stvarnost na Balkanu i u svetu pokazuje da druga logika, logika surove sile dominira aktuelnom međunarodnom politikom. Da li za tu logiku imamo generacijsku strategiju? Očito da nemamo. Jer, koja je to logika da NATO instruktori, koji obučavaju pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga, koji su zapravo već sada armija Kosova, ali se još samo formalno tako i ne zovu, dakle da NATO praktično ima diplomatski status kada je u Srbiji ili kada prolazi kroz Srbiju, a da onih 14 ruskih vatrogasaca u Nišu to nemaju.

Pa nije onda ni čudno što taj Musliu priča o Nišu, kao eto ostavlja ga Srbima, ne treba im Niš u okviru ,,Velike Albanije“. Jer, Musliu dobro zna da ruskih 14 vatrogasaca u Nišu nema status kao NATO i dobro zna da će se Putin, ako Musliu, Tači i Rama krenu na Niš, zapitati: „A moji vatrogasci, kako oni tamo žive i rade?“

Želeti neki cilj znači želeti i imati sredstva. Želeti cilj, a pretvarati se da nema problema sa sredstvima, predstavlja samoobmanjivanje. Vredi to za Albance, ali malkice i za nas…

(Politika)

KOMENTARI19 komentara

 1. Bane says:

  Osvojiti vlast na izborima pa onda biti neodlučan i nesposoban da primenjuješ ustav i zakone gore je nego biti u opoziciji i biti odlučan i sposoban. Opozicija je opozicija interesima našeg naroda, a ne vlasti. Kako god, ne možemo ratovati, a možda ćemo morati. Ne možemo još jednom izdržati udar kao devedesetih, a slabije naoružani i demoralisani, osiromašeni i bez jakog seljaka kao podrške. Izvesno je da se moramo boriti sa ono malo resursa što imamo. Bez borbe (političke i vojne odbrane naših interesa) nema nam života. Samo se treba složiti prvo koji nam je nacionalni interes.

 2. Barabe crvene says:

  Kome pricas!? Ti si ta vlast! Sram Vas bilo!

 3. lilit says:

  Gsn Miroslave, pa što ste na listi SSns kada vidite da je udvorička i bez državne strategije, pardon, imaju samo strategiju za ličnu promociju? Gde su im Migovi, Bukovi i sva ta skalamerija? Od svega toga su nam samo PRAĆKE ostale da gađamo te "neprijatelje" koje svakodnevno izmišlja Vučićevićev "Der Sturmer"(Informer).....

 4. Igor says:

  Placi Srbijo,nasta smo te doveli tvoji sinovi predaka za secanje. Mi smo najgora nacija na svetu nismo dostojni "pisljivog" boba.

 5. pirus says:

  Gospodine Lazanski sve dok Srbija,Makedonija i Grcija ne donesu deklaraciju o zaednickog vojnog delovanja u slucaju stvaranja velike Albanije sve do tad albanci izigravace nekakvu silu.Problem je u politicku strukturu triju drzava koji po svemu izgleda od licnog interesa ne gledaju dalje.A Nato i zapad boli ih uvo o tome sto ce mo se mi ovde pobiti na kraju ce opet oni profitirati.Zamislite samo jedan primer nakon ovakvih izjava albanaca da pretaednici Srbije,Makedonije i Grcije odu kod Putina na konsultacije,e tad ce odmah zlostvori sa zapada da reagiraju a albanci ce smiriti nihove izjave.

 6. gaga says:

  Sve ugovore stavini na moratorijum i okrenuti se odmah rusima!pa neka posle trljaju glavu!

 7. kuka says:

  To što ti nazivaš logikom mira je zapravo logika ljigavosti. Zahvaljujući njoj, Šiptari i Albanci sad prvi put u svojoj istoriji (ako je uopšte imaju) mogu da se osećaju kao muškarčine, pa koriste priliku da se nauživaju. A i AV, vidim, lepo.

 8. Miki says:

  Tako nam i treba, da se pokazemo kakav smo i bili narod. Nije nam valjao Tito jer smo morali biti svi radni i slicni. Nije nam valjao Milosevic jer je branio poslednju ostupnicu za opstanak Srbije.Sada je tacno da smo skoro svi ulizice neradnici i poltroni jer se prodajemo na svakim izborima za nekakve toboz velike vodje. BICE BOLJE MALO SUTRA osim kad glasam u svojoj ulici za pravu vrednost kandidata, a sve ostalo je stampa, televizija i bilbordi

 9. milos says:

  Istaknuti clan vladajuce SNS !

 10. Pastrovic says:

  Miroslave, nadam se da je i tebi jasno da smo sve sto su Sipci pozeljeli, jos od II svjetskog rata, isto dobili "na tacni", uz gromoglasan aplauz sludjenih Srba? Zar nam nijesu ni makar malkice zasmetale siptarske zastave po Srbiji poslije, makar, one frtutme na "Rasa e kosares", kad su nas tukli i kosovski Sipci, i kompletan NATO, a posebno i - regularna vojska drzave koja se zove Scipnija?

 11. Ne računj na mene says:

  Ti si lažanski, svoje čitaoce izgubio, kad si se priključio SNS-u.

  • zec says:

   I na mene da ne racuna, takodje.

 12. Voja Siki says:

  Drzava Srbija jos uvek nije tuzila NATO zbog bombardovanja i preko 100 milijardi ratne stete i ubijemih 3000 ljudi.Rezolucija koja predvidja 1000 vojnika i policajaca na KiM da cuvaju srpske svetinje jos niko ne sme da pomene od strane politicara iz Beograda. Zasto?

 13. dusko says:

  ZAR JE MOGUCE PA NJIH INTERESUJE SAMO VLAST I PARE , A NE I SRPSKI NAROD ! ONI SU UCENJENI OD ZAPADA I AKO BI ZAUZELI OZBILJAN STAV U ZASTITI SRPSKOG NARODA IZGUBILI VLAST !!! DAKLE SRPSKI NAROD IH UOPSTE NE INTERESUJE A IZGUBILI SU POVERENJE I RUSIJE !!!

  • Srdjan says:

   Lzanski kritikuje vlast, pa on se lično stavio na stranu Vučića u svakoj tv emisiji mu se ulizuje da mi je muka , mi nemamo vojsku od modernizacije samo priče i obećanja. Na svakom sajmu naoruzanja se slikaju i hvale nekakvim maketama firme SDPR a ništa od tih čuvenih projekata nije ni zaživeo a kamoli ušao u naoružanje. A da, sad će sajam noružanja u Beogradu pa eto im prilike da se opet hvale i slikaju sa maketama. Biće i ona čuvana Šumadija samo što ne poleti....

 14. deki says:

  Ma sto dalje od nato,to nam je mozda spas ,to su zlikavci treba ih izbaciti iz nase zemlje,i dosta svari iza sipca stoji turka,saudicka arabija,teze da vladaju u svetom sa islam, koji su se nakotili,bukvalno im skoro neteeba oruzije preplavljaju balkan i evropu,onda treba da nam bude sve jasno,ako to se dozvoli necemo biti vise svom na svome pozz svima.

 15. Kvante says:

  Šta je Lazanskom trebalo da se priključi vladajućim strukturama koje sada kritikuje u ovom tekstu?

 16. Pera says:

  Poštovani Miroslave, ako Vas zaista interesuje šta misle građani Srbije o mate riji o kojoj pišete o Vašem učlanjivanju u SNS, zaista možete već iz ovih neko liko prvih komentara da steknete sliku stanja i odnosa u Srbiji i oko Srbije!* Lično, veoma Vas cenim kao novinara sa odličnim poznavanjem političkih vojn ih pitanja na svetskom nivou i ne zameram Vam što ste prišli SNS-u, svako može biti u situaciji da pogreši a s druge strane možda je tako i trebalo bi ti da biste i iz te pozicije, bolje sagledali kakva nam je državna politika i da bi dali primer drugima i ohrabrenje da slobodno govore o slabostima, ne bi li bismo bili bolji i jači! * Nekritični aplauzi i prećutkivanja samo nas mogu uvesti u fazu tragičnih zabluda, što se već i dešava!!!* 24.04 2017.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *