МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Мој некадашњи познаник је учествовао у креирању „Олује“…

MIROSLAV LAZANSKI: Moj nekadašnji poznanik je učestvovao u kreiranju „Oluje“…

16 jula 2017

Piše: Miroslav Lazanski

Srbi i Hrvati obožavaju ratne mitove. Znate ono o tome da su Draža Mihailović i De Gol bili zajedno na vojnoj akademiji Sen Sir, a Draža nikada nije bio na toj akademiji, ili onu već ustaljenu budalaštinu da je JNA 1991. bila četvrta armija u Evropi, što vole danas da ističu Hrvati ne bi li pokazali protiv koga su ratovali, a i Srbi da dokažu na šta je uzaludno trošen novac. Iole pismen čovek zapitao bi se kako smo to 1991. godine mogli biti četvrti u Evropi pored sovjetske vojske, američke vojske, britanske, francuske, nemačke, turske, italijanske, španske, poljske vojske? Koje su sve bile i brojčano i tehnički jače od nas.

Da, bili smo četvrta armija u Evropi, ali samo 1945. godine kod Trsta, kada je Jugoslovenska armija, to je tada bilo njeno službeno ime, zaista bila četvrta armija u Evropi, sa oko 800.000 pripadnika. Ispred nas su tada bili samo Sovjeti, Amerikanci i Britanci, a iza nas Francuzi s armijom generala De Gola.

Elem, američki sekretar za odbranu, penzionisani general marinaca Džejms Matis primio je u Pentagonu hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića. Sve sa svečanim strojem svih vidova američkih oružanih snaga postrojenim ispred glavnog ulaza u Pentagon u čast visokog gosta iz Hrvatske. Verujem da je generalu Krstičeviću, kao nekadašnjem potporučniku JNA, koji je vojnu akademiju završio u Beogradu, pa i kao bivšem članu SKJ, to sigurno imponovalo, ali on verovatno zna da takav doček imaju svi ministri odbrane, od Hondurasa i Gvineje Bisao do Hrvatske i Srbije. Je li general Matis baš izjavio da je hrvatska operacija „Oluja“ bila „dobro isplanirana i vojno i politički odlično vođena“? Možda i nije sporno da je Matis to rekao. Ali, da se ta akcija proučava u vojnim školama, odnosno u SAD, e to je već smejurija od generala Matisa.

Bio sam dva puta gost najprestižnije američke vojne akademije Vest Point, 1983. i 2002. godine, imao intervjue sa superintendantom akademije, odnosno komandantima Vest Pointa, 1983. sa generalom Skotom, 2002. godine sa generalom Lenoksom. Tokom druge posete, 2002. pitao sam generala Lenoksa, da li na akademiji proučavaju nedavne ratove sa prostora Balkana, Hrvatske ili Bosne? Samo se nasmejao i rekao: „Mali, prljavi ratovi, nije to za proučavanje.“ Ono što je na Vest Pointu 2002. godine imalo bilo kakvu vezu sa Balkanom bila je jedna vojna zastava u svečanoj dvorani gde su bile izložene zastave iz svih ratova i vojnih intervencija u kojima su učestvovale američke oružane snage, bela zastava s američkim orlom i natpis: „Kosovo 1999“. Kao gost, nisam pitao generala ništa o toj zastavi, ali on je primetio da sam ja primetio zastavu. I ćutao je…

Dakle, ko to u SAD proučava „Oluju“ kao primer vojne akcije? Na Vest Pointu sigurno ne, ipak moguće je da neko od hrvatskih kadeta na toj akademiji, u okviru Dana predstavljanja svoje zemlje, ispriča svoje viđenje „Oluje“, ali to isto pravo ima i kadet iz Salvadora o fudbalskim ratovima u Srednjoj Americi. To nije i službeno proučavanje „Oluje“, to je Dan predstavljanja svoje zemlje. Sličan dan postoji i na generalštabnom koledžu armije SAD u Fort Levenvortu, Kanzas. Tamo se školuju i strani oficiri od čina majora, pa naviše. Kada sam boravio u Fort Levenvortu 1983. godine, zamenik načelnika general Krozbi Bič Sent u vreme razgovora držao je noge na stolu, pa me onda iznenada upitao zašto varamo Ameriku?

U čemu to varamo?

– Poslali ste ovde nedavno na školovanje dva majora, Tulipića i Timotića, Hrvata i Srbina. I naveli ste da je jedan član SKJ, a drugi nije. A mi pouzdano znamo da su obojica članovi SKJ.

– Pa dobro, hoće li to naškoditi njihovom školovanju?

– Ma neće, ovde su samo godinu dana, imaju jedno predavanje za Dan predstavljanja Jugoslavije, kao i svi strani oficiri. Vaša dvojica su se dogovorili da pričaju o Dubrovniku i da prikažu turističke mogućnosti vaše zemlje.

Dva „klasića“ iz Fort Levenvorta – Tulipić je završio u ZNG Hrvatske u Zadru, Timotić je ostao u JNA u Beogradu.

No, „Oluju“ svakako proučavaju penzionisani generali iz kompanije MPRI, među njima i moj nekadašnji poznanik general Krozbi Sent. On je učestvovao u kreiranju te akcije, američke bespilotne letelice su poletale sa Brača i izviđale položaje oko Knina, američki avioni F-14 su prvog dana akcije uništili radiorelejni čvor Čićevac kod Knina. MPRI je dao Zagrebu sve obaveštajne podatke, jer je saradnjom sa MPRI Zagreb kupio i sve lične veze penzionisanih američkih generala sa Pentagonom. Srbi iz Čikaga su zbog svega toga tužili MPRI američkom sudu i dobili spor.

No, ne bi bilo objektivno negirati i da se Hrvatska odlično spremila za „Oluju“ i da je operaciju vodio najsposobniji hrvatski general Petar Stipetić, inženjerac i bivši general JNA, načelnik operativnog odeljenja Pete vojne oblasti JNA u Zagrebu…

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  Lazo, sta si hteo da kazes? Da ces opet glasati za Vucica?

 2. Edmond Dantes says:

  Treba izucavati kako su se Franja i Sloba sve lepo dogovorili.I zauvek je Sloba osramotio srpski, vojnicki obraz.

 3. Kulak says:

  Tzv "Oluja" je napad hrvatske vojske podržane od NATO pakta na malobrojno stanovništvo Sjeverne Dalmacije,Like,Korduna i Banije koje nije podržao niko.

  • Bambula says:

   A zašto je itko trebao podržati to "malobrojno stanovništvo"?!

   • Portopranco says:

    Da.Danas svi znamo da se podrška kupuje lobiranjem.

 4. RS says:

  "herojski" savez nato-hrvatska,napali i protjerali civilno stanovnistvo,tek kada se vojska povukla...uzas!

  • Ban says:

   Znaci prvo se vojska povukla pa mi protjerali civile . Pih jake vam vojske bjezi prije civila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *