MIROSLAV LAZANSKI NA KRIMU: Izgleda da je sve spremno za referendum i pripajanje Rusiji

MIROSLAV LAZANSKI NA KRIMU: Izgleda da je sve spremno za referendum i pripajanje Rusiji

8 marta 2014

Miroslav-Lazanski-Piše: Miroslav Lazanski

Ako je centralna izborna komisija u Kijevu kompjuterskom blokadom biračkih spiskova mislila da spreči najavljeni referendum na Krimu 16. marta, ovdašnji političari su odmah odgovorili da su lokalni birački spiskovi već odavno spremni, da su ih sačuvali još od prošlih izbora i da će ih shodno nekim promenama samo ažurirati.

Politički život je u znaku „biti ili ne biti” za Krim čiji su lideri otišli u Moskvu da ispitaju raspoloženje Kremlja za svoje poteze.

Na konferenciji za novinare ovde u Simferopolju potpredsednik vlade Autonomne Republike Krim Rustam Temirgalijev rekao je da su od petka ruske oružane snage jedine zakonite oružane snage na celoj teritoriji Krima, a sve druge, dakle i ukrajinske, nelegalne su i okupatorske, jer je odluka o pristupanju Krima Rusiji već stupila na snagu.

Na pitanje čemu onda referendum, on je odgovorio da vlast na Krimu želi da narod potvrdi tu odluku. Šta će biti ako narod na referendumu ne potvrdi tu odluku? Ništa, onda idemo na izbore za novu skupštinu Krima.

Na pitanje da li je oko Krima moguć kondominij Ukrajine i Rusije, odnosno zajedničko obavljanje vlasti te dve države na Krimu, potpredsednik je odgovorio negativno.

Lider Krima Sergej Aksjonov istovremeno je uputio proglas oficirima i vojnicima ukrajinskih oružanih snaga na Krimu da polože oružje, da ne služe „banderovcima“ u Kijevu. Situacija je istorijska, niko ne želi oružane sukobe, on razume da su oni dali jednu zakletvu, a oni koji ne žele da se zakunu novoj vlasti na Krimu mogu slobodno da odu u Ukrajinu. Oni koji ostanu imaće iste ili više činove i bolje plate.

Tu postoje određene nejasnoće. Jedni iz vlasti Krima pozivaju ukrajinske oficire i vojnike da uđu u sastav novih oružanih snaga, drugi im poručuju da jednostavno pređu u sastav ruskih oružanih snaga na Krimu. Ili je samo reč o verbalnom driblingu.

Procenjuje se da je do sada na drugu stranu već prešlo oko 3.500 pripadnika ukrajinske vojske. No, sve baze te vojske na Krimu nisu još razoružane, ima oficira koji odbijaju predaju.

Službeni Kijev je objavio da je ruska Crnomorska flota namerno potopila staru krstaricu „Očakov” i tako blokirala prolaz ukrajinskim ratnim brodovima. Šteta, bio sam na krstarici „Očakov”, tada komandnom brodu Crnomorske flote, kada je ona bila u poseti JRM u Splitu još u vreme SFRJ.

Stopama Krima krenuo je i grad Sevastopolj, čija je vlast takođe odlučila da se priključi Ruskoj Federaciji i da oko tog poteza testira volju građana na referendumu. Sevastopolj je na Krimu, ali je istorijski oduvek imao poseban status, pa ako uđe u sastava Rusije takođe traži poseban status.

Sevastopolj je još od 29. oktobra 1948. bio pravno izdvojen iz Krima i postao je posebna teritorijalna jedinica u sastavu Ruske Federacije.

Krim je jedina autonomna republika u sastavu Ukrajine, teritorija od 27.000 kvadratnih kilometara koja je, u okviru proslave 300 godina od ujedinjenja Rusije i Ukrajine, februara 1954. godine odlukom tadašnjeg šefa SSSR-a Nikite Hruščova dekretom predata Ukrajini.

Krim je od tada imao poseban status autonomne republike, a u okviru teritorije Krima grad Sevastopolj je opet imao svoj poseban status. Odluka da se Krim preda Ukrajini 1954. nije ništa govorila o promeni statusa grada Sevastopolja.

Do oktobra 1991. i raspada SSSR-a Sevastopolj je privredno, finansijski i organizaciono bio direktno podređen vladi SSSR-a, odnosno Savetu ministara SSSR-a bez ikakvih ingerencija Ukrajine nad tim gradom, iako je u ustavu Ukrajine iz 1978. Sevastopolj spomenut kao grad u sastavu Ukrajine. Ta odredba tada nije dobila i saglasnost Rusije. Postojao je SSSR pa na to niko i nije obraćao pažnju.

Ako se za većinu stanovnika Krima može reći da je proruski nastrojena, onda to za Savastopolj važi još više.

Da nisam ovde pomislio bih da je celokupan život na Krimu u znaku očekivanog referenduma. Ali kao da nije tako. Da nije nekoliko arhaičnih kozaka sa ogromnim šubarama, referendum se i ne bi osećao na ulicama. Osim što je javljeno da će ulica Feodosija ubuduće biti osvetljena celu noć, i da se u glavnom gradu Krima rekonstruiše ulaz u park „Ševčenko”.

Na raskršću ulica Gorkog i Žukovskog svi muškarci nose cveće, a sve žene nose crne čarape. Veći broj crnih čarapa i mini sukanja po glavi stanovnika valjda ne postoji nigde drugde u svetu.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *