МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Најбољи папа за Србе

MIROSLAV LAZANSKI: Najbolji papa za Srbe

8 jula 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Zamislite da papa Franja drži misu na stadionu „Rajko Mitić”? Papa sa Zvezdinim šalom. On bi to sigurno želeo, ali „delije” sigurne ne misle tako. Pa čak i kad bi se papa pomolio i zatražio od svevišnjeg da Zvezda osvoji Kup šampiona. Dakle, naš državni vrh bi voleo da zbog državnih i nacionalnih interesa papa Franja poseti Srbiju. Jer Vatikan nije priznao Kosovo, a Vatikan je jako uticajan širom sveta. I ne samo u katoličkim zemljama. Sa tog aspekta gledano bilo bi korisno da papa dođe u Beograd. Problem je što je papa i verski poglavar, a ne samo šef države Vatikan, i što boravak u Beogradu, bez susreta sa srpskim patrijarhom Irinejem, ne bi imao smisla. Kako je vrh Srpske pravoslavne crkve rekao da papin put za Beograd vodi preko dolaska pape u Jasenovac i povratka procedure za kanonizaciju nadbiskupa Stepinca na sam početak, to od posete pape našoj zemlji nema ništa. Jer, kako je kod nas crkva odvojena od države, država ne može nametnuti crkvi stavove o verskim odnosima, baš kao što ne može ni crkva nametnuti državi stavove o državnim pitanjima.Verujem da u Beogradu mnogi nisu voleli papu Poljaka, ni papu Nemca, a sada ni papu Argentinca, koji je kako reče Ivica Dačić „najbolji papa za Srbe”. Zapravo, odnosi Srpske pravoslavne crkve i Vatikana su korektni, ali ništa više od toga. Pravoslavlje je zaštitnik srpskog nacionalnog identiteta, pa otud i pitanje šta se i danas zamera Vatikanu?

To što se nije jasno odredio prema genocidu Srba u Drugom svetskom ratu, posebno prema Jasenovcu. Hoće li to učiniti papa Franja, može li on u tom smislu biti reformator, je li došlo vreme za susret Srbije i pape? Ili teren za takav susret još nije dovoljno pripremljen, naravno, ne u tehničkom smislu. O čemu bi onda razgovarali predsednik Aleksandar Vučić i papa Franja? Protokolarni sastanak rukovodilaca dve države, ili razmena mišljenja o sličnostima reformi u socijalnoj državi, kakvu želimo u Srbiji, i u katolicizmu. Jer papa posebno zato što dolazi iz Južne Amerike nastavlja putem „socijalne doktrine” crkve koja je, od vladavine Lava Trinaestog, od 1878–1903, postala izvor većine formulacija trećeg puta, puta između kapitalizma i socijalizma. Čak je i papa Jovan Pavle Drugi, za kojeg je Mihail Gorbačov rekao da je borbom protiv „vesternizacije” sveta postao „najviše levo orijentisani čovek na planeti”, dakle taj je papa 1993. godine izjavio „da komunistički sistem ima i svoje dobre strane: socijalnu pravdu i brigu za siromašne”. A tome težimo i mi u Srbiji.

Šta bismo mogli sada da pitamo papu? Italijanska reč „adjornamento”, bukvalno obnova u duhu vremena, označava reformu katolicizma započetu još pre 55 godina i suštinski se odnosi na opstanak i obnovu katoličke crkve u uslovima savremenog sveta. Zaokret od ideologije vanzemaljskih ciljeva ka potrebama života „ovde i sada”. Utvrđivanje prava i dostojanstva ličnosti, saradnje i demokratije umesto hijerarhije i centralizma, tendencija ka pluralizmu, otvorenosti i dijalogu. Dakle, neka unutrašnja analogija između reforme katolicizma i socijalne države svakako postoji, u prošlosti su se ideolozi ortodoksnog marksizma-lenjinizma i katolički fundamentalisti prilično potrudili da kod ljudi stvore predstavu o radikalnoj nespojivosti marksizma i hrišćanstva, izbacujući u prvi plan ne ono što zbližava Hristovo i Marksovo učenje, već ono što razdvaja ideološke i moralne sisteme marksizma i hrišćanstva, kao i njihov pogled na svet. Pokušaji da se među njima pronađe nešto zajedničko proglašavani su kvadraturom kruga. Naravno, bez dezideologizacije marksizma i bez demistifikacije hrišćanstva veoma je teško doći do jačih dodirnih tačaka, premda je očigledno da duhu Hrista isto tako malo odgovara propoved: „Ako volite Gospoda, morate mrzeti njegove neprijatelje”, baš kao i duhu Marksa parola onih koji sebe smatraju marksistima: „ Ko nije sa nama , taj je protiv nas”.

Katolicizam je mnogo stariji od socijalne države, hrišćanska doktrina katolicizma počiva na veri, marksistička koncepcija socijalne države i pravde na nauci. Ipak, i pored svih razlika u istoriji katolicizma i socijalizma, između njih postoji zapanjujuća sličnost u uzročnoj uslovljenosti krize, i idejne i organizacione, kakve smo svedoci danas. Dogma o „nepogrešivosti pape” i dogma o „nepogrešivosti partije”, da li su to i kamen-temeljci današnjih političkih sistema? Ili izvor njihove degradacije, kako krize vere, tako i krize socijalne države, krize monopolskih institucija i njihovih ideologija, krize nepogrešivih vođa i njihovog isključivog prava da budu nosioci pravednih ideja? Pri tome su reformatori samo proizvod onog sistema kojeg žele da promene.

Je li sličnost upravo ta bezgranična vera u ispravnost izabranog puta ka Bogu, ili ka svetloj i demokratskoj budućnosti u EU, strpljiva smernost u očekivanju skorog dolaska Hrista, ili ulaska u EU već za života većine današnjih stanovnika Srbije? Vera se sticala, ili se stiče putem „hristijanizacije”, ili „evropeizacije” narodnih masa svim sredstvima propagande, uzora privrženosti, strpljenja, heroizma, prevladavanja teškoća, lišavanja i trpljenja. Ipak, nametana vera bi, ako se ciljevi uskoro ne ostvare, mogla da ima suprotan efekt: gubljenje poverenja u propovednike, duhovnost se može pretvoriti u bezduhovnost i nihilizam, vera u neverništvo, i što je najvažnije, čovek gubeći ličnu veru u brzi ulazak u EU, ili u dolazak Hrista, u mogućnost transcendentalnih ciljeva, gubi ujedno i podsticaj da promeni svoj društveni i lični život, postaje pasivan i indiferentan, a kao takav jeste i moguća žrtva novopečenih kultova, kumira i idola. Posledice toga su poznate i u hrišćanstvu i u socijalnoj državi: moralni nihilizam i gubljenje identiteta.

Atestatorski evropeizam srpskog pluralističkog društva, ili kompromis sa stvarnošću?

(Politika)

KOMENTARI9 komentara

 1. Joov says:

  Pa ko sve nije dolazio u BG svakojake sotone Sada neeka dodje i djavo

 2. Velika Metla says:

  Šta to menja situaciju pa i da "sveta Hoklica"prizna narko-zadrugu" imena "kosove"? Baš ništa! A znate li vi jadnici da je UPRAVO TA "SVETA HOKLICA"I NAPRAVILA SVO OVO ZLO SRBSKOM NARODU U POSLEDNJIH NAJMANJE 100 I KUSUR GODINA? 1/3 POBITI,1/3 PROTERATI,1/3 POKATOLIČITI! ZAR VAM OVA SITUACIJA,SLED DOGAĐAJA,U POSLEDNJIH 100 GODINA NE POTVRĐUJE OVAJ PLAN 1/3 ? Pravoslavac je proteran sa obala Jadranskog mora,što je i bio plan "svete Hoklice"! Ko to danas ne vidi taj je ne retko glup,nego gusto glup! Kao je rekao onaj naci-američki general Džeferson,"možemo da dozvolimo da Sarajevo bude nekada i u srbskim rukama,ali jadranska obala ne NIKAKO"! Boli ga briga da li će se za Sarajevo tući i ginuti balije i pravoslavci,jer ni jedni ni drugi nisu njegovi! Ali jadranska obala se zna čija je!

 3. Ivan Grozni says:

  Zasto je toliko vazno da papa dodje bas u Srbiju. Ne zaboravimo da jezuiti (papa pripada tom redu) nikad nista ne rade a da iz toga ne izvuku korist za sebe. U nasoj crkvi postoje vladike koji su se sastali sa papom pa s toga mislim da zna iz prve ruke kakav je stav Srba po pitanju njegove posete.

 4. Miraš. says:

  Papa neka bude živ i zdrav tamo gde je i neka ne dolazi u Beograd jer danas se rade svakakve operacije pod lažnom zastavom... Nostradamus: "Rimski pravosvešteniče, čuvaj se da se ne približiš varoši koju zapljuskuju dve reke, jer ćeš tu krv propljuvati, ti i tvoji, u mesecu kad cvetaju ruže" - glase stihovi proročanstava. Mnogi tumače da je "varoš na dve reke" Beograd i da će se atentat na papu desiti u mesecu maju. Neko je pokušao da pronadje neke druge važnije evropske gradove "na dve reke" koje bi papa mogao da poseti... Mikele Đanini, jedan od vatikanskih hroničara, rekao je da papa nije posećivao Srbiju iz drugih razloga, a ne zbog Nostradamusa. "Naravno da znamo za Nostradamusovo proročanstvo koje se tiče ubistva Svetog oca u Beogradu, no ovoj temi prilazimo sa dužnim oprezom".

 5. Zoran says:

  Vucic as omeksao, sad i papa malo d avas omeksa, pa da manje boli kad damo Kosovo.

 6. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Sef te drzave Vatikan je iskljuciv i netrpeljiv prema drugacijima,to dokazuje cinjenica da u toj drzavi zive samo katolici. Drugo,on je "najbolji" Papa samo zato sto je Rusija jaka a videli bi vi naivci kakav bi on bio da je vreme slabe Rusije kao 90-ih.

 7. goran says:

  Nemam nikakvu zelju da Papu vidim u Srbiji. Mogu samo da mu porucim: "Sikter".

 8. goran says:

  Moze da dodje za 1 000 godina, pod uslovom da se pokloni nasim bogopvima Svarogu i Perunu.

 9. DonDon says:

  Opet Lazanski koristi skupe izraze, a ne govori nista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *