MIROSLAV LAZANSKI: Napad na Siriju moguć za dan ili dva, a rat može da se prenese na ceo region

MIROSLAV LAZANSKI: Napad na Siriju moguć za dan ili dva, a rat može da se prenese na ceo region

1 septembra 2013

Miroslav-LazanskiVojno-politički analitičar Miroslav Lazanski smatra da Siriju dan ili dva deli od vojne intervencije SAD i Francuske, kao i da postoji realna opasnost da se rat sa ovog područja prenese na Tursku, Izrael, Kipar ili Iran.

Lazanski je rekao Srni da bi se glavni zagovornik intervencije američki predsednik Barak Obama sada, kada su ga napustili Britanci, a NATO iskazao uzdržanost, povukao iz cele priče, ali da jednostavno ne može odstupiti.

“To je taj problem. Kada oni postave stav i takozvanu crvenu liniju, a to je u Siriji bila upotreba hemijskog oružja, verovatno sami sebe obavezuju na intervenciju”, naglasio je Lazanski.

On je uvjeren da će napad uslediti odmah po održavanju sednice Saveta bezbednosti UN o Siriji ovog vikenda, bez obzira na oštro protivljenje i veto Rusije.

“Videćemo kako će Rusija reagovati na sve to. Međunarodno pravo je odavno mrtvo i postoji samo pravo jačeg. UN su debatni klub dokonih političara i ne služe više ni za šta. Odluka je na onima koji imaju moć”, smatra Lazanski.

On ističe da postoji realna opasnost da se nakon eventualne intervencije SAD i Francuske u Siriji sukob proširi i van granice ove zemlje.

“Moguće je da se rat proširi na Tursku ukoliko ustupi vazdušni prostor za američki napad na Siriju, zatim na Izrael ukoliko usledi intervencija Hezbolaha. Tu je i britanska baza na Kipru, koju rakete sirijskog predsednika Bašara al Asada mogu da dohvate, a pitanje je kako će se Iran ponašati. Mislim da će biti uzdržan, ali sve je neizvesno”, naglasio je Lazanski.

On smatra da će širenje sukoba u velikoj meri biti uslovljeno snagom napada i dužinom trajanja intervencije SAD i Francuske u Siriji.

“Ako akcija bude ograničenog karaktera i na par dana, možda na dva dana na neki napušteni objekat, sukob ne mora da traje i da se proširi. Međutim, ako je cilj svrgavanje Asadovog režima i ti udari budu radikalni, pitanje je može li Sirija ostati uzdržana, pošto ona ima ofanzivni kapacitet da uzvrati po okolnim zemljama”, naveo je Lazanski.

On je ponovio da postoji velika verovatnoća da je masovno ubistvo civila u Siriji deo scenarija moćnih, kako bi opravdali svoj napad na ovu zemlju.

Lazanski ističe da je veoma indikativno da je u eri kada postoje nevidljivi bojni otrovi napad na nedužne građane izvršen sarinom, koji datira iz vremena Drugog svjetskog rata.

“Verovatno da je to deo scenarija i rukopisa koji se ponavlja u zadnjih 25 godina. Istorija je puna spontanih događaja, koji nisu bili spontani. Verovatno je dosta scenarija uzeto i sa prostora BiH i bivše Jugoslavije. To je situacija kada ne morate ništa da pitate ni Savet bezbednosti ni UN”, zaključio je Lazanski.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *