MIROSLAV LAZANSKI: NATO je poput Trećeg rajha, a Ukrajina mu je potrebna da nastavi opkoljavanje Rusije

MIROSLAV LAZANSKI: NATO je poput Trećeg rajha, a Ukrajina mu je potrebna da nastavi opkoljavanje Rusije

14 decembra 2013

miroslav-lazanski-L2Piše: Miroslav Lazanski

Nazovimo stvari pravim imenom, demonstracije u Kijevu samo su nastavak višegodišnje bitke za Ukrajinu između SAD i Rusije i zapravo su nastavak politike pokušaja opkoljavanja Rusije i stvaranja sanitarnog kordona oko nje. Niko ne može da me ubedi kako je političarima iz EU i SAD stalo do boljeg života naroda u Ukrajini, do ljudskih prava i demokratije i da zato po svaku cenu zovu Kijev da potpiše sporazum s EU.

Ako je altruizam ideja vodilja u ponašanju EU i SAD prema Ukrajini, zašto EU ne ponudi i Rusiji isti takav sporazum? Da i ruski narod živi bolje. Ili, zašto NATO u svom pohodu na istok ne ponudi članstvo u savezu i Rusiji? Može li mi neko objasniti zašto NATO i posle završetka hladnog rata i propasti Varšavskog ugovora i Sovjetskog Saveza nikada nije ponudio Rusiji članstvo u NATO-u? Pa da zajedno sa Rusijom u NATO uđe i Srbija.

Ali ne, to se Moskvi ne nudi, jer Rusija je krajnji cilj i meta širenja NATO-a na istok. S druge strane, koliko je to demokratski da nekoga, pod pretnjom sankcija, praktično na silu zovete u svoj klub, koji je eto oličenje demokratije i ravnopravnosti? Koliko to liči na ponašanje Trećeg rajha oko pristupanja drugih država Trojnom paktu?

I zašto i danas, u eri borbe protiv svetskog terorizma, 80 odsto vojnih vežbi NATO-a godišnje predstavljaju manevri oklopno-mehanizovanih snaga i desantne operacije mornaričke pešadije i padobranaca? Protiv koga vežbaju te snage? Protiv talibana? ’Ajte molim vas, ako su nekadašnje NATO vežbe tipa „Rifordžer“ premeštene sa obala Holandije, Belgije i Francuske na obale baltičkih država onda se zna za koga se spremaju te jedinice.

Ili, šta ćemo sada s američkim protivraketnim štitom u Rumuniji, kada je s Iranom postignut dogovor oko atomskog programa Teherana. Pošto su Vašington i Brisel godinama tvrdili da je taj protivraketni štit namenjen odbrani od iranskih raketa sa nuklearnim bojevim glavama, dok je Moskva od prvog časa upozoravala da je reč o delu ofanzivnog raketnog potencijala SAD blizu ruskih granica. Hoće li SAD sada odustati od baze u Rumuniji sa antiraketnim štitom?

Naravno da neće, biće samo zanimljivo kako će siroti Rumuni pravdati i sebi i drugima protiv koga je sada taj štit na njihovoj teritoriji. Protiv Irana više nije, Severna Koreja je daleko, Sirija ima svojih briga, biće ipak da je sada aktuelno Pridnjestrovlje. To je deo Moldavije gde je većinsko stanovništvo rusko, ima tu i ruske vojske, a Bukurešt očito želi da priključi Moldaviju Rumuniji. Umesto velike Srbije imaćemo uskoro veliku Rumuniju. Ako, tako i treba, oni su naši prijatelji i još nisu priznali Kosovo.

Svako ko nije priznao Kosovo automatski je naš prijatelj, onaj ko je priznao Kosovo automatski nam nije prijatelj. Osim ako nema puno para, ili ako je velika ili srednja sila, za nas su sada skoro svi srednje sile, o velikim da i ne govorim, ili ako je bivša jugo-republika. Pa nećemo se valjda inatiti sa bivšom braćom.

Dakle, Ukrajina je za EU samo jedno novo veliko tržište i mogućnost da se još više, NATO, geografski priđe Moskvi. U Ukrajini je na delu vrlo ozbiljan geopolitički sukob Rusije i SAD. Ukrajinu je u važno geostrateško pitanje pretvorila ne Moskva, već Amerika, koja odbija da prekine sa hladnoratovskom politikom opkoljavanja Rusije nastojeći da za sebe pridobije sve bivše sovjetske republike.

Pišući u „Gardijanu“ u jesen 2004. novinar Džonatan Stil je taksativno naveo ko je sve učestvovao u naporima da Janukovič izgubi a Juščenko dobije izbore: Američka nacionalna fondacija za demokratiju, USAID, „Fridom haus“, Karnegi fondacija, Institut za otvoreno društvo Džordža Sorosa, zapadne ambasade u Kijevu… Džon Laflend takođe je u „Gardijanu“ u jesen 2004. objavio članak o dvostrukim standardima zapadnih medija kada je u pitanju Ukrajina.

Nezavisna i prozapadna Ukrajina ima odlučujući uticaj na geopolitičko slabljenje Rusije. Zapad taj adut i koristi. Pobedu „narandžaste revolucije“ 2004. godine Putin je doživeo kao lično poniženje, jer je Kremlj morao da popusti i prizna naknadnu pobedu Juščenka. Zapad, opet, Janukoviča smatra proruskim političarem, ali u Moskvi ni Janukoviču ne veruju previše, jer on Rusiju više ne gleda kao saveznika već sve tretira strogo pragmatično. Ljudi u pozadini Janukoviča, oligarsi iz istočne Ukrajine, rukovode se samo ekonomskim interesima, po sistemu ko da više.

Rusija i Ukrajina sarađivaće i dalje bez obzira na koju će se stranu okrenuti Kijev. Bliskost interesa to jednostavno nameće, oko 40 odsto ruskog gasa za Evropu ide preko Ukrajine, zajedno prave avione Tu-334, posao je vrlo isplativ. Ukrajini danas nije najvažnija nekakva integracija sa Rusijom, već samopotvrđivanje kao nove države, koja nikada do sada nije postojala u ovim granicama. I to je samopotvrđivanje na osnovu razlikovanja od Rusije, pa čak i suprotstavljanja njoj. Rusi i Ukrajinci, to su vam Srbi i Hrvati. Samo što Rusija ima Putina, a Ukrajina ga nema…

(Politika)

KOMENTARI4 komentara

 1. Srbo Trifunović says:

  eeee da...drugim rečima od moje želje da cetar za vanrene situaije u Nišu vremenom postane i nešto više od toga i da Baćuška sa Kopaonika virne šta ima Sredozemju i na zapadu Evrope..nema ništa?... Šteta... a baš sam se ponadao da će uz ,,gasnu cev,, stići još ponešto...eto koliko da se zaštiti i osigura strateški važna investicija....Znači moraćemo kalibar iz 7,62 da menjamo u u 5,56... o standardizaciji ostalog naoružanja i opreme da i ne govorimo . Mhhhh...Mnogo će to da nas košta..Mnooogo...prilagodjavanje kalibra i ostalog hoću da kažem...

 2. sofija says:

  Rusi I Ukrajinci, nisu srbi I hrvati vec srbi I crnogorci /Mada moze I ovo prvo/ Ukrajina - samo ime kaze - krajina za odbranu od raznorazne fukare..

 3. sofija says:

  I da, jos je Solzenjicin pisao o "strareskom opkoljavanju Rusije"...mogu da Je opkoljavaju koliko hoce, nije Im Gospod dao onoliki komad zemlje for. Othing:-)

 4. marko says:

  Nema od tog opkoljavanja Rusije nista to su samo geopoliticke bajke i ne vidim sto bi geopoliticki nato tu mogao naskoditi Rusiji i da dodje ova bagra nacionalista Rusija ima i baze ili ce imati i na svom delu crnomorskog mora prevelika je 3 puta Europa da bi se mogla opkoliti izlazi na 4 mora NEMOGUCA MISIJA.Sto se tice tog stita Rusija ima vec sad oruzje za odbranu ii napad a to je jars 11 maha ajax jedina hipersonicna letjelica na svetu 14 maha prakticki 8000 km prelazi za 24 min kad dodje na visinu 40 km padas nje za manje od 8 sek nemoguce pogoditi imateslinu zraku smrti odbaciav balistiske rakete 50 km od cilja ivise ima elektroimpuslno oruzje koje unistava elektroniku raketama i radare ima t-50 koji s premazom kompozitima plazmom doslovce se ne vidi ne razlikuje na radaru mi 28 nm i ka 52 koji imaju premaze plazmu poritv radara i domete protiv oklopnih raketa s mi 28 nm i do 29 km brzine 4 maha 4000 km prelzai hermes za 3 sekunde s ovakvim oruzjem nikakvei manervi nato ma kako oni bili elitni nemaju sanse protiv kopnene vojske RUSIJE barem ne zasad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *