МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: „Не смета им 40 милијарде штете током бомбардовања 1999. године, али им сметају 4 ватрогасца у Нишу!“

MIROSLAV LAZANSKI: „Ne smeta im 40 milijarde štete tokom bombardovanja 1999. godine, ali im smetaju 4 vatrogasca u Nišu!“

21 maja 2017

Piše: Miroslav Lazanski

Kada je 1948. godine sovjetski ambasador u Jugoslaviji došao kod Tita da mu uruči pismo Informbiroa, čiji je sadržaj bio ultimativan, Tito ga je primio u Zagrebu. Sedeo je i nešto pisao u svom kabinetu u vili na Tuškancu. Ambasador je ušao, Tito nije ni podigao pogled sa spisa na stolu.

„Ostavite to što imate na stočiću pored vrata. Slobodni ste“, bile su jedine maršalove reči. Ni da gost sedne, da popije kafu, viski, ili votku. Bila je to godina ideološkog razlaza sa Moskvom, bili smo sami, pomalo gladni i pomalo bosi, istina niko nam još nije rekao da se ponos i nacionalno dostojanstvo ne sipaju u traktore. Koje još skoro da nismo ni imali, jer su Amerikanci mislili da samo fingiramo sukob sa Staljinom, pa je Vašingtonu trebalo pune dve godine da se uveri da je razlaz stvaran.

Uvek kada nas strane diplomate ponižavaju svojim izjavama setim se tog Titovog gesta na Tuškancu. Znam, mnogi će reći da su to bila druga vremena i okolnosti, no veliki ljudi stvaraju istoriju, baš kao što i istorija stvara njih.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji optužio je Rusiju za „maligni uticaj“ na Balkanu, rekavši „da srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu vrlo verovatno ima za krajnji cilj uticaj na formiranje javnog mnjenja u Srbiji i da oko tog centra namere nisu čiste“.

Dobro da je premijer i budući predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana rekao „da su špekulacije o nekakvoj ruskoj bazi u Nišu gluposti“. Što bi značilo, ili da Hojt Ji nije pročitao šta je izjavio budući predsednik Srbije, ili Hojt Ji nije razumeo Vučića, ili se američka diplomatija ponaša imperijalno. Jedno od toga je svakako istina. Pošto je Hojt Ji već izjavio kako se oko njegove balkanske turneje nije prethodno konsultovao sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom, pa bi to moglo da znači da se ni oko izjava nije konsultovao.

Hojt Ji nastavlja dalje u stilu Brusa Lija: „Savetovali smo Srbiji da postavi teška pitanja: zašto im je potrebna ta ustanova u Nišu, zašto traže specijalni status za nju i šta će da rade tamo što se već ne radi u Beogradu.“ Ta teška pitanja Srbija, valjda po Hojtu, treba da uputi Rusima. Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD ne savetuje, već javno traži od Srbije da pita Ruse šta to rade u Nišu, šta četiri (4) ruska vatrogasca u centru koji nema ni ogradu, i koji je 24 sata otvoren za bilo koju posetu domaćih i stranih novinara, diplomata i svih drugih zainteresovanih, tamo rade? Što bi rekla bivša braća Hrvati: „To je škandal.“ Pa čiji su to avioni sletali u Beogradu i u Nišu sa humanitarnom pomoći u poplavama 2014. u Srbiji? Ja nisam video nijedan američki avion. Druže Tito sa Tuškanca…

Javio se i američki ambasador u Beogradu gospodin Skot. Kaže da su Amerikanci uložili u srpsku privredu oko četiri milijarde dolara, a Rusi skoro ništa i da to javnost u Srbiji takoreći ignoriše. Dodaje ekselencija da su 18 godina posle Drugog svetskog rata Nemci i Amerikanci postali najbolji prijatelji, a eto Srbi još pamte i zameraju Amerima 1999. godinu. Sve što je gospodin Skot rekao u suštini je tačno, ali ekselencija je izbegla do doda i neke „sitnice“. Jesu SAD uložile u Srbiji četiri milijarde dolara, ali su 1999. godine i razložile ekonomiju Srbije za najmanje 40 milijardi dolara. Za agresiju NATO-a na SRJ, a time i na Srbiju 1999. nije postojalo pravno odobrenje Kongresa. Nerešenim glasanjem u Kongresu nije pružena podrška vazdušnim udarima NATO-a, to je bio nelegalni rat koji je preduzelo neobuzdano izvršno telo bez bilo kakvog legitimiteta koji bi mogao biti dat rezolucijom o ratnim ovlašćenjima. Tadašnja Klintonova administracija „proterala“ je UN i drsko proširila NATO izvan ciljeva saveza, izvan statuta NATO-a i povelje UN. Toliko o vladavini zakona, o bombardovanju Srbije 1999, o četiri milijarde uloženih dolara, najmanje 40 milijardi dolara štete 1999. i četiri ruska vatrogasca u Nišu.

Amerika je imperija koja to ne priznaje, imperija u domenu vojske, ekonomije, diplomatije i kulture. Sve atributi imperija iz prošlosti. Cinici bi rekli, američki despotizam. Koji se sprovodi utoliko lakše što oni koju su mu izloženi nisu toga ni svesni. Možda je prošlo vreme osvajanja, ali je sada vreme kontrole duhova. Svaka imperija koja želi da potraje mora da uspe da potčini duše.

Oldos Hakli je još 1931. godine rekao: „U vreme napredne tehnologije, veću opasnost po ideje, kulturu i duh nacije može predstavljati neprijatelj nasmešenog lika nego protivnik koji uliva strah i mržnju.“

Većina stanovnika Srbije po svom mentalitetu ne pripada Zapadu. Jeste da viša klasa u Srbiji kupuje nemačke automobile, jede u italijanskim restoranima i ispija francuski konjak, ali to nije srce Srbije.

Slovensko-američka različitost demonstrirala se kada je gospođa Buš prilikom posete Moskvi 2002. u jednoj biblioteci čitala na engleskom deci jednu basnu o patkama. Desetak minuta na licima mališana bio je sve veći nemir. Prevodilac je čak i englesko „kva-kva“ morao da prevede na rusko „krja-krja“. Deca nisu shvatila zašto bi patke na engleskom kvakale drugačije nego na ruskom…

(Politika)

KOMENTARI6 komentara

 1. punca says:

  NATO bombardovanje Jugoslavije 1999 je bila Kobna greška, takva intervencija transformisala je NATO od odbrambenog vojnog saveza u mehanizam za agresivne pohode na nacije. Nasilno amputiranje teritorije jedne suverene države stvorio je zabrinjavajući šablon u međunarodnom sistemu posle hladnog rata.Vašington i dalje ugrožava međunarodno pravo mimo Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija. Te mere stvorile su izuzetno štetan presedan i vratile su se i muče zapad. I na kraju te akcije SAD i njenih saveznika na Kosovu dodatno su zatrovale odnose sa Rusijom. Klintonova američka misija na Kosovu 90te bila je KONTRAPRODUKTIVNA! ***R**A**T**K**O******M**L**A**D**I**Ć*****S**R**P**S**K**I*****H**E**R**O**J*** Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije.

 2. Jovan says:

  E drug Tita je bio gospodin(doduse engleski djak), a danasnji (isto anglo- soros djaci) koje su NATO teroristi postavili 5.oktobra da vladaju Srbijom- obican antisrpski izdajnicki sljam! Dokaz da je "bravar" bio bolji od DOSmanlija za srpski narod. je to sto u njegovo vreme Hrvati, Shiptari, i Handzar divizija bili zlocinci i genocidni sljam. Od 5.oktobra srpske heroje ubijaju a srpski narod. sami AUTOSOVINISTI iz Srbije proglasavaju za genocid svoj NEVINI narodi casne heroje. Pod jedan znaci i od Broza ima gorih po Srbe. Pod dva, STETA koju su nacinile NATO PLJACKASKO-TERORISTICKE HORDE od 1992.- 2017. Srbiji je mnogo veca od hiljadu milijardi $!!!

 3. Pirus says:

  Amerika je imperija zla,nepismenosti,narkomanije,interneta i dolara bez pokrice.Konacno neko se drznuo da tom imperiom stane na vrat i zato su postali nervozni,nepredvidljivi i veoma opasni.Ali kao i svim imperijama zla tako i ovoj docice kraj.

 4. Batina says:

  Miroslave, ne siri laznu propaganda, steta nije 40 milijardi no se mjeri u hiljadama milijardi, samo toliko.

  • milos says:

   Kao clan SNS-a mora da smanji stetu

 5. kuka says:

  Da ja donosim odluke odavno bih Rusima za taj centar dao status kakav god traže i ponudio im da izgrade još 2-3 baze na tlu Srbije. Rusi bi posle toga već umeli da sami i na najbolji način objasne Amerima šta rade u centru i bazama. Ovo naše beskonačno odugovlačenje nas dovodi u glupu situaciju da vodimo medijski rat sa amerima oko nepostojećih aktivnosti treće zemlje (Rusije).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *