МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Неинформисани генерал Скапароти

MIROSLAV LAZANSKI: Neinformisani general Skaparoti

18 marta 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ulazi u istoriju kao prvi ministar odbrane sa ovih prostora povodom čije je izjave Pentagon reagovao, što čini posebnu čast i ministru i Srbiji. Naime, portparol Pentagona Džon Majkl izjavio je „da su dezinformacije navele ministra Vulina da kritikuje vrhovnog komandanta NATO-a generala Kertisa Skaparotija, i da Vulinov komentar nije zasnovan na tačnim informacijama”. Portparol Pentagona dalje kaže „da su se u srpskim medijima pojavile dezinformacije u kojima je generalu Skaparotiju pripisana netačna izjava sa ciljem da se protiv njega i protiv SAD raspire srpska osećanja”.

Da bi se objasnilo šta je ko rekao, a šta mislio, ko je koga pogrešno citirao, ko raspiruje srpska osećanja protiv generala Skaparotija, a ko protiv SAD, kako iz cele ove gužve izaći „i vuk sit i koze na broju”, u Beograd je hitno doleteo predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, češki general Peter Pavel. Još jedan znak priznanja ministru Vulinu i Srbiji, jer, eto, još nemamo S-300, ali imamo osećanja protiv Skaparotija i protiv SAD. I to je, naravno, jako zabrinjavajuće. Za ceo svet, a posebno za NATO.

Elem, predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a general Pavel je u Beogradu dao neke uopštene izjave, kakve svaki dan slušamo sa Zapada, „kako moramo naći načina da sarađujemo i kako da iskoračimo iz istorije i stvorimo nove veze koje će nas zbližiti”.

Super je izjava generala Pavela, eto, hajde da iskoračimo iz istorije, one iz 1999. i da stvaramo veze koje će nas zbližiti. Da li u te veze spada i stvaranje kosovske vojske, njena obuka koju predvodi NATO, njeno naoružavanje koje omogućava NATO, a čiji je predsedavajući Vojnog komiteta general Pavel? To nije istorija, to je sadašnjost, to se zbiva svaki dan. Kako iskoračiti iz te sadašnjosti, generale Pavel? Ili da iskoračimo ne samo iz istorije već i iz sadašnjosti? I direktno ukoračimo u budućnost? Svetlu budućnost po modelu generala Pavela, odnosno po modelu NATO-a? Pa to ni Ajnštajn nije mogao da zamisli.

General Pavel je u Beogradu bio vrlo konfuzan u objašnjavanju „ruskog uticaja” u Srbiji rekavši „da NATO ne plaši taj uticaj, ali da su zabrinuti kada god ruski uticaj pređe granicu i preraste u mešanje”. Na novinarsko pitanje, ima li takvog ruskog mešanja u Srbiji, general Pavel je odgovorio kako „on to ne može da tvrdi, jer ne raspolaže sa dovoljno informacija”.

Neverovatno je da predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a dođe u Srbiju, priča o ruskom uticaju i mešanju, i to priča usred Beograda, a onda kaže „da ne raspolaže sa dovoljno detalja”. General Pavel dalje je izjavio kako „nije problem kada Rusija širi uticaj, ali jeste problem kada to širenje pređe granicu legalnosti, kada se pretvori u mešanje u unutrašnje stvari suverenih država”. Možda je neko u Beogradu trebalo da šapne generalu Pavelu da pitanje bilo čijeg mešanja u unutrašnje stvari Srbije nije pitanje kojim treba da se bavi NATO, to je isključivo stvar Srbije.

U poslednje dve godine ovo je već drugi put kako general Pavel ima „bisere” od izjava, prošli put se bavio Republikom Srpskom. U interesu borbene gotovosti NATO-a, generala Pavela treba pod hitno smeniti sa funkcije, priča priče a onda kaže da nema dovoljno detalja. A predsedavajući je Vojnog komiteta NATO-a. Neozbiljno.

Ministarstvo odbrane Srbije izdalo je saopštenje kako smo zadovoljni što je pojašnjeno da izjava generala Skaparotija „da ga Srbija unutar Balkana najviše brine u pogledu ruskog uticaja nije stav Pentagona”. Upozorio bih odgovorne u Ministarstvu odbrane Srbije, posebno one koji su sastavljali ovo saopštenje, da rizikuju novi demanti Pentagona. Jer, Pentagon zvanično uvek stoji iza svakog vrhovnog komandanta NATO-a, budući da je svaki vrhovni komandant NATO-a uvek američki general. Ministarstvo odbrane Srbije je radi objektivnog informisanja javnosti, a kako bi sprečilo različita tumačenja, priložilo deo video-snimka, kao i deo transkripta obraćanja generala Skaparotija pred Odborom za oružane snage Senata SAD od 8. marta 2018. na engleskom i srpskom jeziku.

General Skaparoti na tom snimku kaže „da postoji neka veza između ruskog uticaja i Srbije kao države, ali i srpskog stanovništva unutar Balkana, da očigledno postoji istorijska veza i naklonost”. Dakle, general Skaparoti na snimku ne kaže da su Srbi na Balkanu problem, kao što je to navela „Al džazira”, a svi mi citirali, već konstatuje istorijsku vezu Srba i Rusa i da ga Srbija brine u pogledu ruskog uticaja, da Rusi koriste dezinformacije i uticaj na srpsku populaciju i da se u nekim slučajevima javlja efekat „prelivanja” tog uticaja na Kosovo i na BiH. Skaparoti je pred senatorima rekao da na Balkanu postavljaju i pitanje „je li Zapad ozbiljan u vezi sa željama naroda da bude deo tog Zapada”.

Ne znam ko je generalu Skaparotiju preneo tu želju kada su građani Srbije u pitanju? Ko je ustanovio tu želju? Kada, gde i kako?

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. ralence says:

  Sve je to Hrvatsko maslo. Klerofašisti ne prestaju da lažu i tužakaju Srbe po svetu. Hrvatski agenti vršljaju po Srbiji i šalju svojim gazdama nameštene i lažne iformacije o Srbima.

 2. Trifun says:

  Taj general na 37-oj minuti tog snimka na pitanje tog americkog klipana a koja je to drzava problem na Balkanu kaze : Srbija. Klipan ga opet navodi pitanjem Srbija drzava ("proper")? a on kaze Srbija kao nacija ('Serbia as a nation') pa onda jos doda Srbija kao populacija na Balkanu ('Serbia as a population within the Balkans')...SNIMLJENO, prevedeno i potvrdeno. Kada te neko ubijeduje da to nije to nego nesto drugo samo ga ignorisi i ne odstupaj ni centimetar. Zapadne genocidne hijene su pocinile bezbroj genocida nad nama, a ovaj 1999 je najmonstrouzniji bacanjem nuklearnog otpada po nama. Ne gubimo vrijeme, naoruzavajmo se da zatvorimo nebo jednom za sva vremena i naparavimo sporazume sa Rusijom na vojnom planu u slucaju da im ikada vise padne na pamet da nas napadnu. Njihova kalkulacija je da oni nas vise ne moraju ni da napadaju jer bacanjem radioaktivnog otpada mi cemo NESTATI ionako, trovanjem zivotne sredine oni ce nas unistiti ako ne nademo nacina da to saniramo nekako. Na zalost nas narod je toliko uspavan i izmrcvaren tom torturom i genocidima koje su ti monstrumi zajedno sa Hrvatima sprovodili da nije u stanju da prepozna da smo pred ISTREBLJENJEM zbog tog napada 1999. Drzati nebo sirom otvoreno tim monstrumima, znajuci sve ovo, je KRIMINALNO. Pa i Turska koja je u NATO ce dobiti s-300 prije nas! Pozivam sve odgovorne da UBRZAJU NAORUZAVANJE, to je prioritet BROJ JEDAN zajedno sa zaustavljanjem ljudi u Srbiji i povecanjem nataliteta. Nema nazad.

  • Željko says:

   @ Trifun OK, sa dijelovima vašega komentara se moram složiti ali čemu toliki antagonizam naspram Hrvata? Da li se nekada zapitate što su svi vaši susjedi protiv vas? Ne možete naći ispriku, tipa Orbanova Mađarska nije jer je to trenutačno ili Rumunjska jer sa njima imate problema oko položaja rumunjske nacionalne manjine u Srbiji koju u Srbiji nazivaju Vlasi! A o Hrvatima, Albancima, Bošnjacima, Bugarima- Dimitrovgrad, Bosilevgrad i ostatak istočne Srbije naseljen Bugarima,Crnogorcima i od skora Makedoncima da i ne govorimo!

   • Trifun says:

    @Zeljko, da bi promijenio stav prema Hrvatima potrebno je da se zatrazi oprostaj, duboko na koljenima, i da se svaki oblik glorifikacije najmonstruoznijeg genocida u istoriji covjecanstva kaznjava drasticnim kaznama na svim nivoima u Hrvatskoj. To bi bio pocetak otopljavanja odnosa sto se mene tice. Onda bi se imovina tih protjeranih nesrecnika morala vratiti, i zlocini kazniti. Sa svoje strane Srbija bi takoder morala da uradi sto se opravdano ocekuje od nje. A toga nema nigdje na vidiku. Naprotiv.

 3. PRVA LINIJA says:

  TREBA U DOGOVORU SA RUSIMA DA SAMI TRAZIMO PRIJEM U NATO A KAD NAS PRIME DA IH IZROKAMO S LEDJA, NIJE U TRADICIJI SRPSKOG NARODA DA NEPRIJATELJU PUCAMO U LEDJA ALI OVO NIJE NI OBICAN NEPRIJATELJ NI KLASICAN RAT, BOMBARDOVATI CIVILE SA URANIJUMOM, GADJATI SKOLE, BOLNICE, GRADSKE CETVRTI SA KASETNIM BOMBAMA !!!??? GAMAD I OLOSI...STA KAZE CESKI VILIDZBOJ, DA PREVAZIDJEMO... OCEMO KAD VAM VRATIMO SVE STO STE ZASLUZILI I CIME STE NAS ZADUZILI...SMRADOVI...

 4. Dondon says:

  I ovaj lazanski poceo da smara sa svojim analizama. Vecina su zanimljive zaista, ali jako cesto je poceo ovakve smor analize da pise.

 5. Ognjen says:

  Nema tu ništa novo. Pa mi smo bombardovani zato što smo bili veći rusi od rusa. A ni do dan danas nas nisu slomili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *