МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ О НОВОЈ РУСКОЈ БАЗИ: На брзака. То се зове блиц-база…

MIROSLAV LAZANSKI O NOVOJ RUSKOJ BAZI: Na brzaka. To se zove blic-baza…

16 juna 2016

52869_14-lazanski-sirija1_fPiše: Miroslav Lazanski

Na naslovnoj strani Vladimir Putin, veliki transportni avion Il-76 i deo geografske karte sa crvenom, a kojom bi drugom bojom i moglo kada su Rusi u pitanju, ucrtanom pozicijom aerodroma Ečka kraj Zrenjanina.

Na naslovnoj strani Vladimir Putin, veliki transportni avion Il-76 i deo geografske karte sa crvenom, a kojom bi drugom bojom i moglo kada su Rusi u pitanju, ucrtanom pozicijom aerodroma Ečka kraj Zrenjanina.

I udarni naslov „Nova ruska baza u Srbiji”. Nema šta, svi rusofili u Srbiji će da kupe novine, a zapadne ekselencije u Beogradu koje, naravno, dobro znaju šta su to blic-naslovi, malo će da vrte glavama. Jer, nikad se ne zna, Srbi su oduvek bili skloni Rusima. Da li belima, ili crvenima, nije ni važno.

Čim sam video taj naslov zapitao sam se: ako je Ečka moguća „nova ruska baza u Srbiji”, koja je to stara ruska baza u Srbiji? Aerodrom „Konstantin Veliki” u Nišu i tamošnji humanitarni srpsko-ruski centar za pružanje pomoći u vanrednim situacijama? Ruska vojna baza na međunarodnom aerodromu sa kojeg poleću civilni avioni?

Na aerodromu koji je, takoreći, smešten u širem centru grada? Da li je kroz sve ove godine otkako postoji taj rusko-srpski centar u Nišu tamo sleteo i jedan ruski borbeni avion ili borbeni helikopter? Niti jedan.

Pa ipak, srpski atlantisti stalno sumnjiče taj centar kao tajnu rusku vojnu bazu. Iz koje će srpska vojska, potpomognuta ruskom avijacijom, krenuti u konačno oslobađanje Kosova i Metohije. Jer, kada Ameri mogu da imaju bazu Bondstil na Kosovu, što i Rusi ne bi imali bazu u Nišu.

Pošto je, službeno, Kosovo i dalje deo Srbije. Time smo potpuno ostvarili i u praksi pokazali šta znači vojna neutralnost Srbije. Malo jednima, malo drugima.

Praksa može da bude i fleksibilna, pa ruskim vatrogascima nikako da priznamo određeni imunitet. Dok gase požare ili nam pomažu u poplavama imaju imunitet, ali taj imunitet iznenada nestaje posle 16 časova.

Dakle, „nova ruska baza u Srbiji”, aerodrom Ečka kraj Zrenjanina dramatično ruši vojnu neutralnost Srbije, jer će onda Rusi imati dve baze u Srbiji, a Ameri samo Bondstil. Koji je po Ustavu u Srbiji.

Novine koje su to objavile razotkrile su tako pravi razlog najnovije nervoze zapadnih ekselencija u Beogradu. U panici su zbog aerodroma Ečka. Sa kojeg će ruska borbena avijacija, uz pomoć srpske pešadije, da napadne američki antiraketni štit u rumunskom selu Deveselo. Što da ne, nije Deveselo ni tako daleko.

Pišu dnevne novine kako na Ečku može da sleti i avion mig-29. Svašta. Migovi-21 i migovi-29 nikada ne sleću na travnate piste.

Aerodrom Ečka nema nijedan metar betonske ili asfaltne piste. Nemci koji su ga izgradili 1943. radi lovačke zaštite naftnih postrojenja u Rumuniji, napravili su oko 600 metara betonske piste, ali je inženjerija JNA 1968. godine sve to minirala i razorila, u vreme intervencije Varšavskog ugovora u Čehoslovačkoj 1968. Preventiva.

Ečka sada ima samo travnatu pistu od 1.500 metara, a nema ni radionavigacione instrumente. Ali joj to ne smeta da bude proglašena „novom ruskom bazom u Srbiji”. Nekima to treba.

Na brzaka. To se zove blic-baza…

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Pogledajte ovaj fenomenalni intervju. Sve u vezi sa RS i odnosima u regionu. https://www.youtube.com/watch?v=8U5UlN0VTqI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *