МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ о војсци БиХ и одбрамбеној моћи Републике Српске и Србије!

MIROSLAV LAZANSKI o vojsci BiH i odbrambenoj moći Republike Srpske i Srbije!

22 septembra 2016

lazanski-720 37356

Piše: Miroslav Lazanski

Nije problem što je penzionisani general armije BiH Sefer Halilović trabunjao o nekakvom novom ratu protiv Srba u Republici Srpskoj, o Dejtonu i Ustavu, o JNA, Srbiji i tenkovima, „o najviše 15 dana koliko Republika Srpska može izdržati da se ta priča dovede do kraja”, problem je što se niko u Sarajevu od službenih instanci nije povodom toga oglasio, to jest ogradio.

Niko da kaže da se gospodin Seferović malo zaigrao, da je sve to bubnuo u nastojanju da osnaži svoju mladu političku stranku. I što je gospodin Bakir Izetbegović pre deset dana izjavio „da je referendum u Republici Srpskoj ta crvena linija koja se ne sme preći”.

I šta znači „crvena linija” u kontekstu predstojećeg referenduma u RS? Vojni napad na Republiku Srpsku, ili incidenti u Republici Srpskoj? A gospodin Bakir je ipak službeno lice, nije vojni „penzić” da se neodgovorno razmeće izjavama.

„Da se ta priča dovede do kraja”, reče penzionisani general armije BiH Sefer Halilović. Kako da se „dovede do kraja”? Da se svi Srbi u BiH ili pobiju ili proteraju u Srbiju? Samo zato što hoće da slave svoj rođendan? „Konačno rešenje” Sefera Halilovića? I Hitler je imao „konačno rešenje”. Za Jevreje.

Nervozna retorika iz Sarajeva ne može nikoga uplašiti, posebno ne Srbe u Republici Srpskoj, koji dobro znaju potencijale oružanih snaga BiH, pa i mudžahedina koji su se odomaćili u nekim delovima BiH.

Oružane snage BiH su sastavljene od tri nacije, komande većih sastava su mešovite, svaka nacija ima samo po jedan puk koji nastavlja tradicije, ili vojske Republike Srpske, ili HVO-a, ili armije BiH, ali i ti pukovi nisu sami u kasarnama.

U oružanim snagama BiH, koje broje ukupno 10.500 pripadnika, Srbi, Bošnjaci i Hrvati paze na svaki korak onih drugih. Apsolutno je nemoguće pokrenuti neku jedinicu jaču od čete bez saglasnosti više komande.

Oficiri Bošnjaci rade i na vojnom delu aerodroma u Banjaluci, istina borbeni avioni „orlovi” i „jastrebovi” odavno ne lete, ali i Srbi oficiri rade u Tuzli i u Sarajevu.

Sistem nacionalne pomešanosti posebno je izražen u generalštabu i u Ministarstvu odbrane BiH, tako da ideje gospodina Sefera, pa ni gospodina Izetbegovića, ni u teoriji ne mogu da prođu. Da li je moguće protiv Republike Srpske angažovati neke „jarane” izvan službenih vojnih struktura BiH?

„Mudžose”, koji su se pritajili u izolovanim naseljima? Možda, ali redovna i rezervna policija Republike Srpske ima kapacitete da to u korenu saseče.

Na izjave iz Sarajeva reagovao je službeni Beograd. „Nećemo dozvoliti nestanak Republike Srpske”, izjavio je premijer Vučić. „Ako bilo ko misli da ponovno ubija Srbe i baca ih u jame, a da Srbija to mirno gleda, grdno se vara”, rekao je ministar Stefanović. Neki su to jedva dočekali da optuže Srbiju kako eto „zvecka oružjem i nekome preti?

Ne, nego treba da nas ponovno bacaju u jame. Nikada više, kažu Jevreji.

(Politika)

KOMENTARI13 komentara

 1. Dimnjacar says:

  Fino je to Lazanski objasnio. Sta mislite da ce iz Kasarne Kozara ili Manjaca, ili iz Mahovljanja neko izvesti naoruzanje i okrenuti protiv Srba ? Naravno da nece, niti moze ... jer tamo su i Srpski oficiri i vojnici koji bi dobili podrsku Policije. Policija je u stanju da se veoma brzo mobilise ... pa i sve Muskarce, koji su odsluzili Vojsku u VRS do 2004. Protiv tekovsko i pjesadijsko noruzanje u vecoj kolicini moze zaustaviti taj jedan dio Vojske BiH. Veci je problem napad Hrvatske, ali to je vec agresija na suverenu drzavu a ne gradjanski rat ... zato ni Srbija nebi cekala i posmatrala. Sto vec uvodi u neki veci balkanski rat. Uostalom, ne moze Hrvatska kao clan NATO pakta samovoljno napasti nikoga, nego samo ako je to odluka NATO pakta. A odluka NATO pakta da se napadne RS pa i Srbija, moze povuci vece posljedice pa i treci svijetski rat. Zato sumnjam da bi BiH Muslimanima bilo ko dozvolio da raspale rat tih razmjera, ni NATO ni RUSIJA.

  • Radikal says:

   Isis Lale, daeš brale...

 2. bob marli says:

  Bogami, ova retorika mi je poznata, cim Vucko obecava da nece biti rata i progona, racunajte da hoce. Srbi ce biti prognani iz Bosne i niko nece ni prstom mrdnuti, a pogotovo ne Vucko. Putina zabole za Srbe, on ima vece probleme.

 3. dejan says:

  LAZANSKI BOJIM SE DA SRBIJA NE BIH UOPSTE UCESTVOVALA U OBRANI SRBA U BOSNI I 1991 SU BACALI U JAME SRBE U BOSNI TK O JE MRDNUO PRSTO M IZ SRBIJE PO NEKA DOBROVOLJACKA JEDINICA ZA RAT TREBA HRABRSOT TAM O SE GINE TAM O SE IDE AL I NE VRACA NIJE TO JEDNOSTAVAN POSAO. SRBE U BOSN I SAMO ONI MOGU BRANIT SAMI SEBE NITKO DRUGI

 4. kuka says:

  Naravno da nije problem šta kaže tamo neka boranija u BiH. Problem je što ameri hoće ratove po celom svetu i potpuno im je svejedno ko će pobediti, ko izgubiti, koliko će ljudi izginuti, koliko će biti razaranje i gubici (što više to njima bolje). Oni će u svakom slučaju dobiti. Ako ništa drugo, ono bar imovinu zaraćenih strana, a u najboljem slučaju uvući će Rusiju u dovoljan broj kriza, nadajući se da će je tako iscediti do nestajanja.

  • kuka says:

   ZATO, HAJMO BRAĆO SLOŽNO SVI U NOVI RAT ZA AMERIČKE INTERESE!!!

 5. Borko says:

  Amerikanci bi dobili rakete Kalibar i Iskandere na planinama RS ako se usude pokrenut rat opet. Uperene po njihovim bazama Bondsteel, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugaraskoj i drugdje po Evropi.

 6. Kulak says:

  Nekom rat,nekom brat.Učinimo sve da predstojeći rat za nas Srbe bude brat,a za balije pakao.

  • Blaženik Stepinac says:

   To vam je u genetskom kodu. INSTRUKCIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA OD 20. DECEMBRA 1941. KOMANDANTU ČETNIČKIH ODREDA U CRNOJ GORI I KOMANDANTU LIMSKIH ČETNIČKIH ODREDA O ORGANIZACIJI, CILJEVIMA I UPOTREBI ČETNIČKIH ODREDA[1] KOMANDA ČETNIČKIH ODREDA Jugoslovenske Vojske GORSKI ŠTAB Str. Pov. Dj. Br. 370 20. decembra 1941. god. POLOŽAJ ĐENERALŠTABNOM MAJORU g. ĐORĐU LAŠIĆU[2] — KOMANDANTU ČETNIČKIH ODREDA JUGOSLOVENSKE VOJSKE U CRNOJ GORI I KAPETANU g. PAVLU ĐURIŠIĆU KOMANDANTU LIMSKIH ČETNIČKIH ODREDA JUGOSLOVENSKE VOJSKE INSTRUKCIJA: (...) Ciljevi naših odreda jesu:[5] (...) 2.) Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije – Crne Gore – Bosne i Hercegovine – Srema – Banata i Bačke. (...) 4) Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata. 5.) Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa. (...) 8) U krajevima očišćenim od narodnih manjina i nenacionalnih elemenata izvršiti naseljavanje Crnogorcima (u obzir dolaze siromašne nacionalne ispravne i poštene porodice). (...) Upotreba četničkih odreda u Crnoj Gori: u danom trenutku![9] 1.) Jednim delom snaga dejstvovati iz doline Lima pravcem: Bijelo Polje – Sjenica sa zadatkom očistiti Pešter od Muslimanskog i Arnautskog[10] življa. 2.) Delom snage dejstvovati pravcem preko Čakora ka Metohiji sa zadatkom da se na tome pravcu očisti teritorija od Arnauta, kao i da se presretnu oni koji će biti gonjeni iz Peštera – Sandžaka. (...) DA ŽIVI NJEGOVO VELIČANSTVO KRALJ PETAR II! DA ŽIVI CEO NAŠ NAROD! M.P.[29] [30] Primljeno k znanju. Raspis upućen radi instrukcije Srpskim komandantima u akta. KOMANDANT: Đeneralštabni đeneral Drag. M. Mihailović Str. pov. br. 10, 10.I.1942.g. Komandant, pešad. kap. I kl. M.P.

 7. Željko says:

  Čujem i ne mogu da vjerujem da su naši zrakoplovi nadlijetali Bosanski Novi ( Novi Grad ) i Bosansku Dubicu ( Dubicu ) danas !!P.S. Ne može vam nitko ništa , hahahaha....

 8. Dražen Jovan Petrović says:

  U Zagrebu nestalo je masti,sve je kante polizao Ante

 9. Portopranco says:

  Ante ima dobru konjanicu,tri magarca,jednu magaricu!

 10. Don says:

  Pa dobro ako bude rata ici cemo i mimo Srbije.Ako nema nijednog politicara da ponudi narodima posao i normalan zivot.Onda je bolje da nema ni nas ni njih!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *