МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ово је лексикон аматерске шпијунаже!

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ово је лексикон аматерске шпијунаже!

26 марта 2018

Пише: Мирослав Лазански

Док земље ЕУ прорачунавају колико ће руских дипломата да протерају, и којих, с обзиром да знају да ће Русија одговорити реципрочно, што неким државама ЕУ може отежати рад дипломатских мисија у Москви, посебно ако нису бројне, дилема колико шпијуна заправо Русија има на Западу изазов је за лексикон аматерске шпијунаже.

Шта су кратице, а шта надимци у шпијунажи?

ЦИА или Cash in advance плаћање унапред у готовини.

КГБ или Kind Good Boys љубазни добри дечаци.

ДИА или Defence Intelligence Agency агенција за одбрану интелигенције.

Патриота је један од нас који ради за нас.

Издајица је један од нас који ради за њих.

Непријатељ је један од њих који ради за њих.

Агент је један од њих који ради за нас.

Емигрант је један од њих који жели да постане један од нас, а не жели да ради против њих.

Двоструки агент је један од нас који се прави да ради за њих, а заправо рад за нас. Добра могућност да се оствари двострука зарада.

Троструки агент је неко ко ради за нас иако ради за нас. Троструки агенти су похлепни, паметни, али и збуњиви. Свог брачног друга обично увече пре секса, ако су за то уопште и способни од брига коме заправо припадају, питају: „Драги/драга, за кога сам у ствари данас радила/радио?“

Кртица је агент са дугом длаком, шиљастом фацом и ситним округлим очима.

Спавач је шпијун који дуго година води нормалан, једноставан и неупадљив живот доброг чике, или тете у неком предграђу код њих, пре него што се активира да ради за нас. Но, тада почиње опасност да истовремено ради и за њих. Лепотица Ана Чепмен је изузетак од тог правила.

Шифра је замршена порука шпијунима састављена тако да не може да се разуме. Шифру не треба мешати са говором политичара.

Кристина Килер је фина енглеска дроца која је давних дана спавала са половином чланова британске владе, укључујући и министра одбране, неке још млађахне лордове који као могу, али и са совјетским војним аташеом у Лондону. Због потребе за континуирано добрим односима између Лондона и Москве, она није имала право на менструацију. Раскринкали су је сурови британски синдикати који су открили да она, заправо, ради за британску владу, а не плаћа чланарину синдикату. У међувремену је Кристина Килер умрла од старости, злобници кажу и од напорног рада…

Слатка замка је трик КГБ-а, или сада ФСБ-а да намами западне дипломате у кревет са женским, односно британске дипломате са мушким агентима. ФСБ прави снимке недозвољеног секса и прети да ће их објавити у новинама. За британске дипломате, ФСБ већ дуже мора да смишља и нову „слатку замку“ будући је секс мушких дипломата са мушким агентима код њих нормална ствар и нису подложни таквој врсти уцене.

Што се тиче пензионисаног пуковника Сергеја Скрипаља, он по мени спада у нешто између двоструког и троструког агента. Додуше, могао би да буде и Кристина Килер у мушком издању. То је у Британији јако модерно.

О да, нашим политичарима је опет забрањен улазак на Косово. Лепо сам се и сасвим јасно у „Политици“ још 2008. године заузео за отварање хитног алпинистичког курса: „Како стазама и шумским богазама ући на Косово“. Али јок, нико да ме послуша и крене на тај курс. И шта сада? Или ћемо ући стазама и богазама, или ћемо опет вриштати до неба да Приштина није кооперативна. Пошто они имају подршку наших пријатеља из САД. Јер пријатељ мог непријатеља је мој пријатељ.То ни Кристина Килер не би смислила. А тек енглески синдикати…

(Спутник)

KOMENTARI3 коментара

  1. Zoran says:

    Idi bre goledaj Kosovo, pusti te gluposti, PATRIOTO.

    • Simma says:

      Kosovo je komična predigra u kojoj učestvuju svi.Ovo je bilo da ti zamagle vidike za sve ono što se sprema. Treba progutati tu gorku kosovsku pilulu ali bez pripreme ne ide tako lako, znaju to svi. Svakako, bez konkretnih dokaza da je Rusija izvršila trovanje agenta i njegove kćeri niko ne sme okriviti drugog. Pravio na odbranu ima svako okrivljeni pa i onaj ko je krivo okrivljen. Krajnje je nekorektno da se na međunarodnom planu iznose ovakve optužbe. To je moguće negde na nekom vašaru, ali u krugovima ozbiljne diplomatije a pogotovu engleske diplomatije nedozvoljeno je bez dokaza okriviti na viđen način Rusiju. Što ja najgore, takvom neljuskom postušpku priklonile su se i druge zemlje poput daleke Australije, Španija, Francuska, Italija...itd. na prosto se priključenje Estonije, Poljske, Letonije, Finske , Ukrajiene može, i očekivano je , shvatiti , jer su to već viđene antiruske politike. Anglosaksonsko pravo nasuprot tome zahteva konkretan nedvosmisleni dokaz za svako delo koje se je za osudu i suđeenje a toga se nosilac tog prava ne pridršava, tako da sve to postaje krajnje sumnjivo i odiše široko nevericom. Ovo se zove u suštini pokušaj lažne zastave i presuda na mesarskom panju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u