МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ово је лексикон аматерске шпијунаже!

MIROSLAV LAZANSKI: Ovo je leksikon amaterske špijunaže!

26 marta 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Dok zemlje EU proračunavaju koliko će ruskih diplomata da proteraju, i kojih, s obzirom da znaju da će Rusija odgovoriti recipročno, što nekim državama EU može otežati rad diplomatskih misija u Moskvi, posebno ako nisu brojne, dilema koliko špijuna zapravo Rusija ima na Zapadu izazov je za leksikon amaterske špijunaže.

Šta su kratice, a šta nadimci u špijunaži?

CIA ili Cash in advance plaćanje unapred u gotovini.

KGB ili Kind Good Boys ljubazni dobri dečaci.

DIA ili Defence Intelligence Agency agencija za odbranu inteligencije.

Patriota je jedan od nas koji radi za nas.

Izdajica je jedan od nas koji radi za njih.

Neprijatelj je jedan od njih koji radi za njih.

Agent je jedan od njih koji radi za nas.

Emigrant je jedan od njih koji želi da postane jedan od nas, a ne želi da radi protiv njih.

Dvostruki agent je jedan od nas koji se pravi da radi za njih, a zapravo rad za nas. Dobra mogućnost da se ostvari dvostruka zarada.

Trostruki agent je neko ko radi za nas iako radi za nas. Trostruki agenti su pohlepni, pametni, ali i zbunjivi. Svog bračnog druga obično uveče pre seksa, ako su za to uopšte i sposobni od briga kome zapravo pripadaju, pitaju: „Dragi/draga, za koga sam u stvari danas radila/radio?“

Krtica je agent sa dugom dlakom, šiljastom facom i sitnim okruglim očima.

Spavač je špijun koji dugo godina vodi normalan, jednostavan i neupadljiv život dobrog čike, ili tete u nekom predgrađu kod njih, pre nego što se aktivira da radi za nas. No, tada počinje opasnost da istovremeno radi i za njih. Lepotica Ana Čepmen je izuzetak od tog pravila.

Šifra je zamršena poruka špijunima sastavljena tako da ne može da se razume. Šifru ne treba mešati sa govorom političara.

Kristina Kiler je fina engleska droca koja je davnih dana spavala sa polovinom članova britanske vlade, uključujući i ministra odbrane, neke još mlađahne lordove koji kao mogu, ali i sa sovjetskim vojnim atašeom u Londonu. Zbog potrebe za kontinuirano dobrim odnosima između Londona i Moskve, ona nije imala pravo na menstruaciju. Raskrinkali su je surovi britanski sindikati koji su otkrili da ona, zapravo, radi za britansku vladu, a ne plaća članarinu sindikatu. U međuvremenu je Kristina Kiler umrla od starosti, zlobnici kažu i od napornog rada…

Slatka zamka je trik KGB-a, ili sada FSB-a da namami zapadne diplomate u krevet sa ženskim, odnosno britanske diplomate sa muškim agentima. FSB pravi snimke nedozvoljenog seksa i preti da će ih objaviti u novinama. Za britanske diplomate, FSB već duže mora da smišlja i novu „slatku zamku“ budući je seks muških diplomata sa muškim agentima kod njih normalna stvar i nisu podložni takvoj vrsti ucene.

Što se tiče penzionisanog pukovnika Sergeja Skripalja, on po meni spada u nešto između dvostrukog i trostrukog agenta. Doduše, mogao bi da bude i Kristina Kiler u muškom izdanju. To je u Britaniji jako moderno.

O da, našim političarima je opet zabranjen ulazak na Kosovo. Lepo sam se i sasvim jasno u „Politici“ još 2008. godine zauzeo za otvaranje hitnog alpinističkog kursa: „Kako stazama i šumskim bogazama ući na Kosovo“. Ali jok, niko da me posluša i krene na taj kurs. I šta sada? Ili ćemo ući stazama i bogazama, ili ćemo opet vrištati do neba da Priština nije kooperativna. Pošto oni imaju podršku naših prijatelja iz SAD. Jer prijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.To ni Kristina Kiler ne bi smislila. A tek engleski sindikati…

(Sputnik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Zoran says:

  Idi bre goledaj Kosovo, pusti te gluposti, PATRIOTO.

  • Simma says:

   Kosovo je komična predigra u kojoj učestvuju svi.Ovo je bilo da ti zamagle vidike za sve ono što se sprema. Treba progutati tu gorku kosovsku pilulu ali bez pripreme ne ide tako lako, znaju to svi. Svakako, bez konkretnih dokaza da je Rusija izvršila trovanje agenta i njegove kćeri niko ne sme okriviti drugog. Pravio na odbranu ima svako okrivljeni pa i onaj ko je krivo okrivljen. Krajnje je nekorektno da se na međunarodnom planu iznose ovakve optužbe. To je moguće negde na nekom vašaru, ali u krugovima ozbiljne diplomatije a pogotovu engleske diplomatije nedozvoljeno je bez dokaza okriviti na viđen način Rusiju. Što ja najgore, takvom neljuskom postušpku priklonile su se i druge zemlje poput daleke Australije, Španija, Francuska, Italija...itd. na prosto se priključenje Estonije, Poljske, Letonije, Finske , Ukrajiene može, i očekivano je , shvatiti , jer su to već viđene antiruske politike. Anglosaksonsko pravo nasuprot tome zahteva konkretan nedvosmisleni dokaz za svako delo koje se je za osudu i suđeenje a toga se nosilac tog prava ne pridršava, tako da sve to postaje krajnje sumnjivo i odiše široko nevericom. Ovo se zove u suštini pokušaj lažne zastave i presuda na mesarskom panju.

 2. Batina says:

  La(za)njski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *