МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Парада у Москви је прилика да покажемо ко је на којој страни!

MIROSLAV LAZANSKI: Parada u Moskvi je prilika da pokažemo ko je na kojoj strani!

26 aprila 2015

miroslav-lazanski-L267687665Piše: Miroslav Lazanski

Srbija će imati svoje vojnike na paradi povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi kao jedina od svih republika bivše SFRJ. Srbija je tako pokazala da je u spoljnopolitičkom pogledu i najsamostalnija država bivše SFRJ. Jer, svi drugi junaci bivše nam zajedničke države nikom ponikoše, svi su poslušali naređenje iz Vašingtona, visoki politički funkcioneri iz drugih republika nekadašnje SFRJ ne smeju da dođu u Moskvu. Tužna spoznaja o toliko željenoj „samostalnosti“. Sada u okviru novog lagera. Koji ne trpi disonantne tonove malih.

Naravno, i u Srbiji ima onih koji se protive učešću srpskih vojnika na paradi u Moskvi, pa se izjavljuje svašta, od toga da je to „poltronstvo“, do pitanja zašto nas nisu zvali na ranije parade na Crvenom trgu. Na ranije parade nas nisu zvali jer nekadašnji Sovjetski Savez nije imao taj običaj da zove inostrane vojnike da promarširaju Crvenim trgom. Na paradi 2010. godine u Moskvi bio je tadašnji predsednik Boris Tadić u ulozi vrhovnog komandanta Vojske Srbije. Naših vojnika nije bilo, jer tada nismo pokazali interes da dođemo. Poziv se obično upućuje kada se prethodno „sondira teren“, kada se ustanovi potvrdan odgovor onog koga se poziva. Naši zapadni saveznici nisu nas 2014. godine pozvali na proslavu godišnjice iskrcavanja u Normandiji, iako je Jugoslavija sve do 6. juna 1944. bila drugi front u Evropi. A u Normandiji se tog 6. juna 2014. okupilo društvo, među kojima je bilo i nekih čije zemlje sa borbom protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu nemaju blage veze.

Istina, Francuzi su nas pozvali i naši su vojnici promarširali 2014. Jelisejskim poljima povodom godišnjice početka Prvog svetskog rata. Marširali su naši vojnici pre nekoliko godina i pred pukovnikom Gadafijem u Tripoliju povodom godišnjice libijske revolucije. Čudno, niko u Srbiji nije postavio pitanje tadašnjim vlastima je li to izraz poltronstva prema Gadafiju?

Imamo sve razloge da budemo ponosni na naše vojnike koji će marširati Crvenim trgom. Oni su to i zaslužili, Jugoslavija je bila jedina zemlja u porobljenoj Evropi u kojoj je od početka do kraja rata postojala slobodna teritorija, bez direktnog oslonca na vojne snage i frontove koje su držali SSSR, Velika Britanija i SAD. Rat smo započeli u uslovima potpuno neravnopravnog odnosa snaga, kako u živoj sili, tako i u tehnici, a završili smo ga kao četvrta po snazi saveznička armija u Evropi. Prvi zarobljeni nemački vojnici u porobljenoj Evropi bili su u Užicu. Za slom fašizma i nacizma narodi i narodnosti Jugoslavija dali su najviše što su mogli, oko 1.700.000 života.

Početkom marta 1945. Jugoslovenska armija imala je četiri armije, deset korpusa, te jednu Operativnu zonu (4.), s ukupno 52 pešadijske, sedam divizija KNOJ-a, dve vazduhoplovne divizije, jedinice Ratne mornarice, samostalne jedinice nižih štabova i vojnoteritorijalne komande. Od ukupno 61 divizije u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije angažovano je 49 divizija, od toga 33 divizije na frontu, a 16 divizija u pozadini neprijatelja. U zahvatu fronta, osim pomenute 33 divizije, bile su angažovane dve tenkovske, 24 artiljerijske, sedam inženjerijskih, tri protivavionske i jedna konjička brigada, te više desetina partizanskih odreda. Na zadacima podrške delovale su dve vazduhoplovne divizije i dve samostalne vazduhoplovne eskadrile. U tim završnim borbama 1945. godine Jugoslovenska armija je raspolagala sa: 1.152 topa, 3.634 minobacača, 103 tenka, 19.974 mitraljeza, 222 borbena aviona, 251 brodom…
Gubici koje su Nemci i kvislinške formacije imali u završnim borbama na jugoslovenskom prostoru bili su: više od 100.000 poginulh vojnika, oko 340.000 zarobljenih. To je više od dve trećine od ukupnog brojnog stanja nemačke Grupe armija „E“.

U Jugoslaviji je u periodu 1941-1945. bilo prosečno vezano borbenim operacijama i drugim oblicima borbe između 30 do 55 fašističkih i kvislinških divizija, a kada se uračunaju i neke manje jedinice to je od 600.000 do 850.000 naci-fašističkih i kvislinških vojnika.

Dajući puni doprinos savezničkoj pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu narodi i narodnosti Jugoslavije svrstali su se u isti stroj sa velikim protagonistima moderne istorije. Oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu delo je bivših Jugoslovena. Ali, oni koji su i danas živi mogu slobodno da se zapitaju za šta su se tada borili, za šta su izginuli njihovi drugovi? Jer, njihovi naslednici su sve izneverili i prodali.

Dobro je što ćemo barem mi biti na Crvenom trgu, pokazaćemo da ipak imamo i čast i obraz. Nismo pljunuli na tolike žrtve iz perioda 1941-1945. i nismo to zaboravili. Ako tada nismo bili poltroni, kada su mnogi u Evropi bili i poltroni i kvislinzi, sada imamo priliku da pokažemo toj Evropi ko je i gde bio ratnih godina, da punom snagom zagazimo „strojak“. Srećno momci!

(Politika)

KOMENTARI9 komentara

 1. Filip says:

  Druze Lazanski, promasio si malo, Makedonska politicka delegacija bice takodje na paradi u Moskvi.

 2. Za Srbiju says:

  Ajde Lazanski, ne seri. Volim ja tebe da slušam, jer imaš mozga i časti. Ali ovaj put si promašio temu. Srbi su izneli antifašistički pokret u Jugoslaviji i podneli žrtve o kojima govoriš. Jedino je nama mesto na Crvenom trgu i ovo jeste istorijska stvar. Vreme je prestrojavanja, da se vidi ko je ko. Ko su stvarno bili antifašisti, a ko je od rata i ratovanja pravio biznis. Sledi vreme obračuna. Srećno našim momcima i svim učesnicima parade! P.S. Onaj magarac od tome, nije ni svestan, kakavu je odluku doneo, zahvaljujući njegovom sukobu sa vučićem.

 3. Miodrag says:

  Sam si rekao Filipe: Makedonska politicka delegacija bice takodje na paradi u Moskvi. Srpski VOJNICI ĆE MARŠIRATI!!! To ni u kom slučaju nije isto, i češki predsednik Zeman će biti u Moskvi ali neće biti vojnika...

 4. Radomir Stanivukovic says:

  Naravno da prilikom pominjanja kvislinga mislite na Ustase i handzar divizije ! Makedonija se svemu tome prikljucila tek u oktobru 1941! Sve ofanzive su vodili na teritoriji Srbije a u Sloveniji i Hrvatskoj se ponovo vratla na vlast saveznicka elita Hitleru i kao takvi su primljeni u EU ! Prema tome tamo i jeste jedino mesto da se ali samo Srbi pojave kao ucesnici parade jer Slovenci 'Rvati marsiraju u sklopu IV rajha gde i pripadaju !Dobro da je tako a jos bi bolje bilo da se prekine bilo kakav kontakt po politickoj liniji sa EU jer mi nismo jedno te isto dok sa Rusima svakako jesmo potpuno isti po svim vidovima ! Jos jedino iskljuciti Amere iz naseg svakodnevnog zivota ! Inace G Lazanski vi ste jedna od najvecih legendi kao vojno-politicki komentator u ex-Jugi !

 5. Lady Gaga.........potpuno uverena da premijer voli patku........... says:

  PONAVLJAMO SAOPŠTENJE ZA PUČANSTVO (ispravljeno i dorađeno) Štovani prijatelji, draga braćo i sestre, uvaženi građani i građanke, ovim putem obaveštavamo da će novoosnovano udruženje nezadovoljnih i poniženih SPSS-SAMO PATKA SRBINA SPASAVA održati manifestaciju PROŠETAJMO PATKU kao vid protesta protivu nazadne politike Napr@dne S@ranke. Patku ćemo prošetati ispred Vlade Srbije, u pet do dvanaest, i već sada je izvesno da će ovo biti najmasovnije šetanje patke u novijoj povijesti Srbije,ali i regiona,šta god to bilo. Dakle, PROŠETAJMO PATKA, DA NAM BUDUĆNOST BUDE SLATKA........ P.S. Mole se se imaoci velikih i podebelih patki da nam se pridruže, kako bi protesti imali što snažniji efekat. Do ovoga trenutka je potvrđen i dolazak mnogih prijatelja iz inozemstva, poznatih po gajenju izuzetnih pataka,kao što su Ron Jeremy,Rocco Siffredi,te neizostavni Robrerto Mallone. Hvala.

 6. Lady Gaga.........potpuno uverena da premijer voli patku........... says:

  DELEGACIJE NEKE BUGARAŠKE BJRM MOŽE DA ODE NA PARADU U MOSKVU, ALI SAMO DA POČISTER SMEĆE I DA ORIBAJU CRVENI TRG NAKON MANIFESTACIJE. Uostalom, radi poboljšanja svoje ekonomije te deviznog priliva,koji će im pomoći da očiste onu selerndru od Skoplja,koje je priglašeno najprljavijom prestonicom Evrope, na Paradi mogu da prodaju suncokret i leblebije.

 7. mik says:

  Samo Srbi to zasluzuju da idu Srbi su najveci teret podnjeli i casno izginuli banda fasisticka kukavicka hrvatska slovenska onda su bili izdajnici i mrzitelji srba to su pokazali i 1991 i sad u ovo vrijeme.

 8. Stjepan-Zagreb says:

  Lady Gaga,pa gdje nade ovu trojicu?I ja se furam na njih.............

 9. Dragan says:

  @Lady Gaga ti to po onoj staroj domacoj svako pominje ono sto mu treba :-) dakle tebi treba da setas necije patke .... znas ocito je da bi za tebe bila najboplja parada u ovalnoj sobi u beloj kuci kod obanane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *