МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Побуна у НАТО пакту! Одбија се послушност САД!

MIROSLAV LAZANSKI: Pobuna u NATO paktu! Odbija se poslušnost SAD!

24 juna 2016

lazanski-720 37356Piše: Miroslav Lazanski

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je da u odnosima s Rusijom „ne bi trebalo da glasnim zveckanjem oružjem i ratnim pokličima dalje zaoštravamo situaciju”.

Time je Štajnmajer izazvao lavinu komentara, gde su ga optužili za „akt nelojalnosti bez presedana, kao i za „ulickanu diplomatiju koja stalno daje budalaste izjave”. Izjava nemačkog šefa diplomatije je kao da Romeo pređe u Julijin klan Kapuletija.

Istovremeno, kancelarka Angela Merkel najavljuje povećanje nemačkog vojnog budžeta i naglašava „kako bezbednost Nemačke ne može da čuva samo NATO, već se Nemačka pre svega mora osloniti na sebe kada je odbrana u pitanju”.

Moram priznati da sam malčice zbunjen, jer sam sve do sada čvrsto verovao kako samo NATO može da sačuva Nemačku. Sada gospođa Merkel kaže da ne može. I američki generali kažu da NATO ne može da odbrani tri baltičke države od iznenadnog ruskog napada i da bi Rusi za najviše 60 sati, ako požele, zauzeli sve tri baltičke države, inače članice NATO-a. Čekajte, a što su onda te zemlje uopšte i ulazile u NATO?

Koje garancije imaju članice NATO-a ako jedna Nemačka sada mora više da povede računa o svojoj odbrani nego što je to bilo ranije? Šta ćemo onda mi siroti na Balkanu, koji u NATO-u vidimo konačan spas? Šta se to zbiva u odnosima EU i SAD?

Zamislite porodicu koja se 66 godina svađa oko novca, vere i odeće. To oko odeće zapravo je dilema – „ko nosi pantalone, mama ili tata”? I sada su u tu porodicu došli novi i daleki rođaci, koji sa komšijama, a nekada saveznicima i rođacima, imaju istorijske nesporazume. I stalno sumnjiče dojučerašnje rođake, a sada samo komšije, da ih, kao bajagi, žele napasti.

S nestankom Sovjetskog Saveza nestao je i neprijatelj Zapada. S nestankom neprijatelja disciplina popušta. Članovi porodice se polako razilaze svako na svoju stranu postavljajući i pitanje zašto tata i dalje vodi ratove po svetu.

Francuzi su otvoreno stali protiv američko-britanske invazije na Irak 2003. godine, Nemci takođe. U Evropi se osetio prirodni poriv da se ujedine protiv glavnog badže, da se sputa Šef. To je Evropa uradila sa Nemačkom u 20. veku, sa Napoleonovom Francuskom u 19. veku. Međunarodni sistem gnuša se neravnoteže moći, takav je gvozdeni zakon istorije.

Poruka za Šefa uvek je ista: ne možete sami upravljati svetom, morate se suzdržavati, ili ćemo vas mi na to naterati. Morate da živite po pravilima koje smo svi pisali, ne možete koristiti silu svuda i svaki put isključivo po svom nahođenju.

Vreme Garija Kupera u filmu „Tačno u podne”  nepovratno je prošlo. To je pokušao da kaže i Frank Valter Štajnmajer, to je i najmučnije pitanje za porodičnim stolom NATO-a 2016. godine. Šefu bi bilo najbolje da razgovara sa klincima. Oni su sada svi odrasli i više im ne treba ključ od tatinih kola. Pa ako već žele da bučno turiraju motore ispred komšijskih prozora, neka gorivo plaćaju sami…

(Politika)

KOMENTARI4 komentara

 1. ajduk s says:

  Ovoga su ubacili u sns, da svojom šizofrenijom dokaže da vodjine dijagnoze nisu jedine!

 2. Sasulja says:

  Pa to je nemacka politika za usi Miroslave,bar ti bi trebao da znas to.Kakva neposlusnost,kakvi bakraci,Nato (Amerika) diktira svetsku politiku,ovi samo izvrsavaju zadatke.Udarili bi oni na Rusiju vec odavno ali ih strah da ne dobiju po njuski.

 3. vlada says:

  Kakva nemacka politika,ona nije nemica!

 4. Petar says:

  Naslov: Pobuna. E pobuna !!! I odbija se poslušnost SAD. Još samo fali organizirao Putin. I slika nasmijanog Putina. Hahahaha. Ludi su naslovi ovdje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *