MIROSLAV LAZANSKI: Putin na sve načine pokušava da odvoji Ameriku od Evrope (VIDEO)

MIROSLAV LAZANSKI: Putin na sve načine pokušava da odvoji Ameriku od Evrope (VIDEO)

18 jula 2014

miroslav-lazanski-L2Cilj ruskog predsednika Vladimira Putina je da odvoji SAD od EU – i ekonomski; i politički. U tom procesu Britanija je tu kao američki prilepak.

Važna je za američko-evropske odnose Nemačka. Zato Putin ima dobre odnose sa Angelom Merkel. Ne zaboravimo, tokom rusko-nemačkih dogovora razgovor se vodi na nemačkom jeziku jer Putin veoma tečno priča jezik Angele Merkel – ne zaboravimo da je ruski predsednik bio šef KGB jednog dela Nemačke, baš onog regiona iz kojeg dolazi nemačka kancelarka. Tako da se ruski predsednik i prva dama Nemačke jako dobro razumeju.

Tu je i ekonomski interes. Oko 10 000 nemačkih firmi rade u Rusiji. Godišnji obrt kapitala je preko 80, 90 milijardi evra. Nemačkoj bi bilo veoma skupo da se liše ruskog tržišta samo da bi se interesi SAD ostvarali Ukrajini.

Zato i ruski predsednik igra na kartu odvajanja Nemačke od SAD. Afera sa duplim špijunima u Nemačkoj pokazuje da dolazi do velikih promena u američko-nemačkim odnosima. Osoba koja je radila istovremeno za nemački BND i američku CIA je proterana iz Nemačke. To je prvi znak osamostaljivanja Berlina u odnosu na Vašington i Amerikanci su tim potezom bili šokirani jer nikada do sada, Nemačka nije proterala američkog agenta sa svoje teritorije, a bilo je itekako povoda i razloga.

Ovim potezom je Nemačka poslala svima poruku da sebe vidi ne samo kao velikog evropskog već i svetskog igrača.

Ne treba zaboraviti još jednu zanimljivu činjenicu – Nemačka je novi svetski prvak u fudbalu, a iduće fudbalsko svetsko prvenstvo se odigrava u Rusiji 2018.god. Putin može ponuditi Angeli Merkel da nemačke firme grade stadione, odnosno nemačkim firmama nove poslove u vrednosti od par milijardi evra. U tom slučaju teško će moći nemačka kancelarka da odbije višemilijardeske poslove za svoju privredu u Rusiji, zarad nekih principa, koji nisu ni izvorno nemački, i radi ostvarivanja američkih interesa u Ukrajini u cilju održavanja hegemonije SAD nad Evropom i celim svetom.

Ubeđen sam da je Putin navijao u Rijo de Žaneriu, na Marakani, da Nemačko postane svetski prvak, jer time dobija u ekonomskom prostoru Nemačku u Rusiji, a samim time Berlin na svojoj strani. A ako je Nemačka ekonomski u Rusiji, onda će hteti i Francuska, pa i ostale evropske zemlje. Tada padaju i ozbiljne zapadne sankcije protiv Rusije, a Vašington može samo da ceo taj proces posmatra sa strane; jer sport je samo nastavak rata drugim sredstvima.

 

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *