MIROSLAV LAZANSKI: Rusija neće sedeti skrštenih ruku i nemo posmatrati širenje NATO pakta na istok

MIROSLAV LAZANSKI: Rusija neće sedeti skrštenih ruku i nemo posmatrati širenje NATO pakta na istok

3 septembra 2014

Lazanski 8372Piše: Miroslav Lazanski

Kada je jedan ruski general upitao pre nekoliko godina svog američkog kolegu zašto se NATO širi na Istok, i zašto uspostavlja nove baze blizu ruskih granica, Amerikanac mu je odgovorio protivpitanjem: „ A zašto ste vi Rusi postavili svoje granice tako blizu naših baza?”

Možda vickasti odgovor američkog generala najbolje odslikava trenutno stanje odnosa na relaciji Moskva–Vašington uoči velikog samita atlantske alijanse u Velsu.

Rat u Ukrajini, nova vojna infrastruktura NATO-a koja će se graditi blizu ruskih granica, kao i američki sistem protivraketne odbrane u Evropi definitivno su bili poslednji ekseri zakucani u kovčeg američko-ruskog strateškog partnerstva. Sporazum NATO–Rusija iz 1977. godine ostaje mrtvo slovo na papiru, Savet Rusija–NATO više niko i ne spominje kao forum za razrešavanje svih međusobnih nesporazuma.

Iz Brisela dolaze najave o stacioniranju teškog naoružanja u zemljama članicama NATO-a blizu ruskih granica.To bi oružje trebalo da posluži NATO snagama za brze intervencije u slučaju iznenadne krize u području istočne Evrope. Brojnost takvih snaga trebalo bi da bude oko 10.000 vojnika iz Britanije, Norveške, Holandije i tri baltičke države.

No, prošlost je već pokazala da su svi pokušaji formiranja takvih snaga propali, od navedenih komandosa jedino Britanci i Norvežani imaju upotrebnu vrednost.

Nema sumnje da će se na samitu NATO-a u Velsu prolivati krokodilske suze nad Ukrajinom, da će Rusija biti satanizovana i da će „jastrebovi” voditi glavnu reč. Ukrajina je dobrodošla za postrojavanje članstva i za nove vojne budžete.

Niko neće pitati ko je odobrio državni udar u Kijevu, zašto se ignorišu napadi kijevskih snaga na gradove.

Može li se ignorisati stav 11 miliona Rusa u Ukrajini, može li neko njima da zabrani upotrebu ruskog jezika?

Može, ali onda imate rat.

Na novu vojnu infrastrukturu NATO-a Rusi će odgovoriti predislokacijom svojih snaga za brzo reagovanje, pre svega rasporedom jedne do dve vazdušno-desantne divizije u baze u Belorusiji i u oblasti Kalinjingrada. Na američki raketni štit odgovoriće raketama „iskander” u Belorusiji i u oblasti Kalinjingrada. Moguća je i ponovna proizvodnja raketa SS-20.

Doći će i do revizije ruske vojne doktrine iz 2010. godine u smislu da će se ruski „nuklearni prag” još više sniziti.

Ukratko, dobrodošli u novu fazu hladnog rata.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Lili says:

    Predaleko ili preblizo je NATO stigao da bi se to nazvalo "hladni rat" ovo je VRUCI ekonomski rat kojem je glavni uzrok de-dolarizacija sveta.Ovo je resetovanje svetske ekonomije koju pokrecu zemlje BRIKSa,i tu lezi zeko,a ovo sa Ukrajinom je samo uvertira,kojom Rusija salje poruku "partnerima"vise vam nedamo ni milimetar do ruske granice.Svaki put kada podete milimetar uzimamo sve sto zelimo, a vi vidite sta je dalje ciniti.

  2. Pingback: MIROSLAV LAZANSKI: Rusija neće sedeti skrštenih ruku i nemo posmatrati širenje NATO pakta na istok | Jadovno 1941.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *