МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Сат откуцава, рат се приближава!

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Сат откуцава, рат се приближава!

20 маја 2019

Пише: Мирослав Лазански

Сједињене Америчке Државе концентришу све више ваздухопловно-поморских ефектива у подручју Хормуза. Вашингтон повлачи дипломате из Ирака, америчке санкције задају све више проблема Ирану, Техеран је годину дана после једностраног америчког изласка из споразума у нуклеарном програму Ирана, дакле сада је и Техеран одустао од неких ставки тог споразума.

Са своје стране, Европске унија скоро да и не зна како да поступи. Хтела би да споразум с Ираном око атомског програма остане на снази, али те напоре Брисела Вашингтон свесно саботира. Чини се да пешчани сат за америчку одлуку полако цури, Доналд Трамп ће тешко остати миран и у случају Ирана и у случају Венецуеле. Сада је само питање где му је лакше да војно удари, а да му се то не освети на председничким изборима следеће године. Шта је лакше маркетиншки „продати” својој и светској јавности – рат против Ирана или против Венецуеле?Венецуела је компликован случај, јужноамерички савезници Вашингтона нису баш одушевљени да отворено улазе у рат, Венецуела има само нафту и Америка је може „давити” унедоглед. Иран има лош имиџ главног спонзора Хезболаха, жели нуклеарно оружје и најлакше га је оптужити да тиме ремети светски мир. Плус има нафту. Плус што Амери ту имају у непосредном суседству Израел, који једва чека да мало избомбардује Иран. Дакле, ако буде неког скорог рата, типујем на Иран. Трамп се за сада томе опире, али је питање до када.

Израел је војно способан за операцију бомбардовања Ирана, има капацитете, знање и средства за тако нешто. Осим тога, Израел је сценарио такве операције већ проигравао. Наиме, пре неколико година израелска авијација имала је велику и врло сложену вежбу, при чему је око 250 борбених авиона, Ф-15 и Ф-16, одлетело до границе територијалних вода Шпаније, тамо кружило око пет минута, и затим су се сви вратили у матичне базе.

Израелски авиони приближили су се територијалним водама Шпаније скоро до Гибралтара, долетели су из разних праваца, у ваздуху су борбене групе биле одвојене и до 150 километара, али сви су се авиони нашли изнад замишљених циљева у минут истовремено, што је довољно јасно показало да је реч о вежби синхронизованог удара на више просторно удаљених циљева. Током лета борбене авионе горивом су снабдевали авиони-танкери КЦ-130 из 103. и 131. сквадрона, као и авиони-танкери КЦ-707 из 120. сквадрона израелских ваздушних снага. Истовремено са том ваздухопловном вежбом у Израелу се одвијала и велика вежба целокупног система ПВО, као и масовна мобилизација свих структура цивилне заштите. Скоро целокупно становништво било је у склоништима. Ако све то није била вежба за могући сукоб с Ираном, онда је сигурно била за дочек ванземаљаца.

Израел има супериорну авијацију која може да долети до Ирана и изврши ударе по одређеним циљевима. Авиони Ф-15 и Ф-16 могу да прођу кроз ваздушни простор Јордана или Ирака без већих проблема. Јордан сигурно неће ометати израелске авионе, јер знају како би то завршило, а Ирачани скоро да и немају ПВО. Израелци могу да користе и ваздушни простор Саудијске Арабије, Ријад не жели да Иран постане регионална сила која још има и атомску бомбу.

Преко Саудијске Арабије, па онда у ниском лету изнад Персијског залива, да их не би открили ирански радари, израелски авиони могу релативно лако да се нађу изнад својих мета. Сваки авион Ф-15 и Ф-16 може да понесе по четири америчке специјалне бомбе ГБУ-28, које продиру дубоко кроз земљу, бетон и челик и тек онда експлодирају. Те бомбе зову „убицама бункера”, а њихову куповину договорили су председник САД Џорџ Буш и израелски премијер Ехуд Олмет још 2007. године. Израел је тада купио и бомбе ГБУ-39 за гађање мањих циљева.

Ако су израелски генерали одлично обавештени шта све и где од нуклеарних постројења имају Иранци – а јесу, онда су могућу операцију бомбардовања до сада сигурно и компјутерски симулирали барем хиљаду пута. Наравно, ниједан ратни план не преживи у потпуности и судар са реалношћу, али шта се дешава од момента уласка израелских авиона у ваздушни простор Ирана? Пре свега, Израелци сада не могу да рачунају са стратешким изненађењем, као што су били изненађени Ирачани 1981. гађањем Осирака у операцији „Вавилон” и Сиријци 2007. године. Иранци се спремају да дочекају евентуални удар израелске авијације, али је ирански систем ПВО далеко од технологије 21. века. Чак ни руски ПВО систем С-300 ту не може много да помогне, јер Амери имају С-300 већ неко време на проучавању. Израелске групе авиона имаће ваздушну заштиту коју ће чинити ловци Ф-15 без бомби ГБУ-28. У борби са Ф-15 ниједан ирански авион нема великих шанси за успех.

Шта ће бити „дан после”? Хоће ли и чиме Иран узвратити? Балистичких ракета које могу досегнути Израел Иранци немају много, 12 мобилних лансера за 22 пројектила „шахаб-3”, те 18 лансера за „шахаб-1”. Ту је и нова ракета „корамшар” домета 2.000 км. С друге стране, израелска ПВО располаже супериорним ПВО системима америчке и израелске производње: „хоук” побољшане верзије, ракете „патриот”, пројектили „ероу” и најмодернијом мрежом радара за гледање „иза хоризонта”, све лоцирано код Хадере, Палмачима, Неватима и Бершебе. Евентуалном блокадом Хормуза Техеран би само помогао САД, па и неким земљама Залива, да и оне уђу у сукоб. Остају још терористички напади „Хезболаха”. И цене нафте.

(Политика)

KOMENTARI41 коментара

 1. Dulle says:

  Samo da nafta ne poskupi. A i nadam se da od tog rata neće biti ništa. Rat je velika nesreća.

  • Velika Metla says:

   Дулле.има горих ствари од рата! Рат траје 1,3,10 година и прође,а постоје ствари које уништавају народ и државу,а трају деценијама! Чак и стотинама година.

   • samostalan says:

    Bela kuga, umiranje od radijacije i GMO-a, vakcinacija...

    • Nebeska Srbija says:

     Samo kazi Srbija umesto svega navedenog.

  • Milan says:

   Iran će sada napasti sa ciljem da ostvare prevlast na Bliskom Istoku, da nastave igru opkruživanja Rusije u blizini njenih južnih granica i možda najvažnije da zaustave prodor Kine prema Evropi. Karta koju je 2017 godine otkrila državna kineska agencija Xinhua pokazuje kineske planove za deonicu “Novog puta svile” koji najpre prolazi kroz srednju Kinu i severni Xinjiang, odakle putuje kroz srednju Aziju ulazeći u Kazahstan južni deo, Avganistan, potom u Iran severni deo (!!!), Irak severni deo (!!!), Siriju severni deo (!!!), a zatim ide u Istanbul u Turskoj, zatim putuje kroz jugoistočnu Evropu Rumunija, Ukrajina Moskva, pa savija na Zapad Evrope preko Belorusije, Poljske i Nemačke do Holandije itd. itd. ... Zapadno od Irana je Irak zatim pored njega je Sirija te slamanjem Irana sigurni su da Irak ostaje pod njihovom kontrolom, a sever Sirije sada ni ne drže snage SAA nego Kurdi i Turska. Dakle kineski put svile bi bio zaustavljen!!! Eto zašto se ne povlače iz Sirije, nastavljaju veliku stratešku igru. Siriji bi ostao samo 1 strateški saveznik Rusija i onda bi nastojali da i Rusiju istisnu tj. u početku bar da joj jako smanje bliskoistočni prostor na kom ima kontrolu. Od Irana istočno su Avganistan i Pakistan tj. cela srednja i južna Azija. Na severu preko Kaspijskog mora Iran ima vezu sa Rusijom i severno su još Turska, Jermenija, Azerbejdžan i Turkmenistan. Dakle opkolili bi i Rusiju. Ovo je baš velika strateška igra i zato ne verujem da će SAD uspeti da je odigra, prevelika je.

  • Željko says:

   Voljeli vi to ili ne, sustav na planetu Zemlji će i dalje funkcionirati na način na koji to " veliki brat " želi !!

   • Velika Metla says:

    Жељко,милија је вама ватиканодима балега "великог брта" него било чија "торта" доносиоца слободе! Типичан пример,школски пример,онога који не цени слободу и не зна шта је слобода! Значи,припадник мале небитне групације,која ни о чему не одлучују! Ви се ватиканоиди у "вашој" кући ни за своје гаће не питате!

 2. mister_no says:

  to znaci da su i iranci i venecuelanici bacili pare u pesak kupnjom "cuvenog s-300" koji je izgleda samo "cuven" i nista vise od toga po vasim recima.

  • Milan says:

   S-300 ima svoje šifre i zaključava se tj. ne radi kad se nadje u neovlašćenim rukama. Аmerikanci i Izraelci mogu da nadju samo stare sisteme S-300 (u Slovačkoj , Ukrajini), ali to im ničemu ne koristi jer sistem ne radi u tudjim rukama i još važno je da u medjuvremenu proizvodnja istih je značajno uznapredovala. Ne mogu da saznaju kako današnji PVO sistemi S-300 i S-400 funkcionišu.

 3. Milan says:

  "Čak ni ruski PVO sistem S-300 tu ne može mnogo da pomogne, jer Ameri imaju S-300 već neko vreme na proučavanju." - reče vajni ekspert i ostade živ.

 4. milorad2 says:

  Amerika MORA da vrati naftu na 120$ deficit im je ogroman a mućke sa petrodolarima lepo pune kasu.Rat sa iranom i blokada venecuele su upravo instrumenti poskupljenja nafte.Samo,ako se previše zaigraju možda će nafta da ode još više,zatim sledi globalna katastrofalna recesija i onda će svi da stanu na ruski šalter za naftu i gas:)To bi mogao da bude ishod američkih ratova.Treba konvertovati devizne rezerve u pravom momentu.Konvertovati u trajna dobra ili rezerve resursa i smanjiti ih tj. potrošiti bar pola novca na nabaveke strateških zaliha za srbiju, jer kad počne kriza teško da će moći da se kupi bilo šta, može se desiti totalni kolaps trgovine sem u lokalu.Moramo da obezbedimo mogućnosti da makar poljoprivredna proizvodnja funkcioniše jer će kriza biti duboka i dugačka kao posledica ovog rata koji se sprema.Iran može bez problema da uništi naftne terminale zalivskih država ako one budu učestvovale u napadu na iran.Čak i davanje vazdušnog prostora je, što se tiče irana objava rata a da ne pričamo o američkim bazama.Znači prvi potez irana će sigurno biti uništenje transportnih kapaciteta u zalivu,luke naftovodi i rafinerije a verovatno i najproduktivniji grozdovi bušotina.Sve to iran može da olupa za par dana a onda počinje igranaka na berzama.Uopšta nije pitanj da li će usa napasti , pitanje je samo kada jer oni kroz rat sa irano žele da rešavaju svoje unutrašnje ekonomske i političke probleme , kao i mnogo puta dosada, samo mislim da će ovoga puta ta šema da ispadne veoma skupa, katastrofalno skupa za USA.

  • rajko says:

   Da, i meni se čini da će napraviti fatalnu grešku ako napadnu iran. Sve se promenilo. I svet i Iran, pa i oni sami. Čini mi se da ne postoji način da oni ili izrael izvuku bilo kakvu korist iz ovog rata, a lako mogu uništiti sebe same.

 5. Istina says:

  ...amerika je najzaduženija zemlja na svetu, ni jedna zemlja nije toliko zadužena koliko je amerika, njih su jevreji toliko zadužili da nemogu da vrate dug još ceo milenijum...jedina opcija za rešavanje ekonomskih problema amerike su novi ratovi, novi ratovi obogačuju američku vojnu industriju, novi ratovi pružaju podržku kongresmenima, novi ratovi smanjuju stanovnike po svetu, novi ratovi promovišu prodaju oružja...jedina opcija je da se američki dolar odbaci kao valuta i da se sve zemlje od zapada evrope do istoka azije udruže protiv zločinačkih tamnih vladara senke koji žele da ubiju porodice i normalan svet koji čežnji za slobodom i mirom, tako će kazniti ameriku i odbaciti dolar zauvek, tako će amerika da propadne, druga opcija je da nema ratova, što je u ovom trenu veoma težko jer Amerika cilja na više ratišta (Ukrajina, Kosovo, Venezuela, Sirija, Iran, Libija,itd... Problem nikada neće biti rešen, dok god postoji dolar, postojaće rizik od ratova i smenjivanja vlada...

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Dolar je najlakše uništiti napadom na S.Arabiju (Rusija i Kina kao najzainteresovanije države) a samo je fantazija da će EU i istok Azije (Japan,J.Koreja...) pa i Australija,Kanada...da napuste usd. Preko nafte S.Arabije su demontirali "zlatni" dolartj.zlatni standard i napravili petrodolar; logika kaže da ga je tako najverovatnije najlakše i uništiti. Ako bi Rusija i Kina iskoristili rat protiv Irana u koji će se uključiti i S.Arabija naravno protiv Irana, logičan potez Rusije i Kine treba da bude napad na S.Arabiju, uništenje porodice Said i celokupnog režima povezanog s njima te aneksija i tako indirektno uništenje petrodolara a slobodno možemo da smatramo da je to i kraj USA kao jedinstvene države.

   • Milan says:

    Napuštaće i bliži saveznici i vazali Amerike dolar kad USD počne da hvata osetnija i brža padavica, povodom "a samo je fantazija da će EU i istok Azije (Japan,J.Koreja...) pa i Australija, Kanada...da napuste usd". Npr. Japan ima ugovoren izvoz u SAD sa naplatom u USD sa rokom naplate od 60 dana. Ako US dolar ubrzano pada na svetskom tržištu u odnosu na druge valute/devize onda u roku tih 60 dana Japan će izgubiti na tom izvozu. Posebna je priča da li Amerika uopšte ima zlatne rezerve s kojima bi u slučaju poremećaja mogla da plaća, a nema ih. Dakle Japan će nastojati da preusmeri izvoz na stabilnijea tržišta, tamo gde se on neće obezvrediti. Zato vidimo u ovoj fazi pripreme gomilanje zlatnih rezervi kod nekih država. Slično kao za pomenuti Japan važi i za ostale zemlje. Prosto je: Sa Amerikom su dobri, ali kese im nisu sestre.

    • živoder iz Oseka i Ovčare says:

     Dolar u ovakvom sistemu, dok postoji kao petrodolar, ne može da osetnije depresira te je zato stabilan za države koje sada trguju njime. Ti padovi kursa o kojima pričaš veoma su mali, nikada tu nema ni 5% a da ne govorimo o 20, 30 ili 40% ili više, to se nije desilo. Zašto? Zato što kurs usd NE OVISI o tržištu, tu si u zabludi. Dolar je VOĐENA valuta kao i gotovo svaka druga danas, s tim što je njima najlakše da fiksiraju kurs usd ili dozvoljavaju samo neznatne fluktuacije ili namerno dozvole nešto malo veći pad da podstaknu izvoz ili umanje uvoz. Ja sam ekonomist-finansijer, tako da ne znam koliko je to tebi blisko. NAŽALOST, ja u tržištu ne vidim mogućnost da se dolara reše države koje su u zapadnom sistemu, a recimo evro je daleko više ugrožen od usd, a ruska valuta a i kineska,usprkos zlatu koje vidiš kao osiguranje ili garant (a zlato nema NIKAKVE veze danas sa kursom i tu si opet u zabludi) nedavno su devalvirale svoje valute u visokim procentima zbog čega ne može da se tvrdi da su za druge države one sigurne valute. I još nešto-nema USA dovoljno zlata, ali znaj da nemaju ni Kina ni Rusija jer zlatne rezerve koje poseduju su samo oko 90 mlrd.usd a to je tek mali delić novčane mase u opticaju tj.rublje i juani nisu pokrivene zlatom ne u 100% iznosu nego ni u 5%. Upravo zato što je zlata višestruko manje od realne privrede čisti zlatni standard je propao i zamenjen je delimičnim a posle i ukinut papirnom valutom.

     • Milan says:

      Gordijev čvor je sinonim za veliki problem koji se veoma teško rešava. Legenda o Gordijevom čvoru kaže da u Anadoliji je postojalo kraljevstvo Frigija čija prestonica se zvala Gordijum. Kad je Frigija ostala bez kraljeva proročanstvo je odredilo da prvi čovek koji udje sa volovskom zapregom postaće kralj. Tako je siromašni seljak Mida postao kralj. Mida svoju volovsku zapregu posvečuje jednom od bogova i vezuje je izuzetno komplikovanim čvorom. Proročište predvidja da će onaj ko odveže taj čvor postati kralj Azije. Aleksandar Makedonski je rešio taj problem jednim potezom mača. ... IMA JAKO PUNO SLIČNOSTI SA DANAŠNJIM VREMENOM. Onaj ko vlada najvećim svetskim kontinentom Evroazijom biće gospodar celog sveta. Bitka za Aziju je u toku, zato su napadnute čas Rusija, čas Kina, čas S.Koreja, čas Iran, a tek Avganistan, Sirija, Irak, Liban itd. Midina volovska kola to je današnja američka ratna mašinerija na Bliskom istoku, a baš su doćerali svega i svačega. Tramp i liči na deda Midu. Zamršeni čvor je petrodolarski sistem. I još glavni iranski general reče "Amerika će biti na kolenima posle samo jednog (!) strateškog udara! Taj jedan i baš strateški udar da li bi bilo uništenje najvećeg saudijskog naftnog polja? Nikson je 70-tih napravio čitav set raznih ugovora sa S. Arabijom da bi napravili petrodolar, a ti zamršeni ugovori ne moraju da se dreše, dovoljno je eliminisati S.Arabiju kao značajnog proizvodjača i izvoznika nafte. Posle toga bitno je da ostale zemlje veće izvoznice nafte i gasa napuštaju dolar.

   • теоретичар says:

    Милане, Јапан и сви остали за које се мисли да "извозе" у Америку, чак и Кина, имају и морају по Америчким законима да имају производне погоне у САД. Дакле, није то извоз као што ти мислиш. Није Америка тако блесава па да све увози из њиних држава. Тај и такав увоз је спречен давних година. На пример, Кина има једну од највећих транспортних и светских трговачких организација звану "ЦОСЦО" стационирану у Америци. ЦОСЦО, кинеска компанија, увезе у Америку робу из Кине. Мислиш да би Кина ризиковала затварање ЦОСЦОа преко ноћи? Па отишло би јој под лед бар 25% светског извоза. Има још много сличних ствари које су амерички трговци осмислили давно, давно..

   • Milan says:

    Jasno je da "padavica dolara" moguća je samo ako se dolar manje koristi u medjunarodnim plačanjima, tj. mora najpre da bude narušen ovakav petrodolarski sistem. Najveće nalazište nafte S. Arabije nalazi se blizu Persijskog zaliva, dakle Iranu je ono ispred nosa. Eto baš Iran bi mogao da bude taj junak koji će jednim potezom da raseče zamršeni Gordijev čvor. Da bi to uspešno izveo Iran mora najpre da zaštiti sebe tj. da ima izuzetno jaku sopstvenu PVO i još izuzetno dobre rakete (one su mač). ... Zlato kao dodatna garancija u slučaju poremećaja kursa juana, rublje i ostalih nedolarskih valuta deluje psihološki pozitivno da se koriste te druge nedolarske valute/devize, a u praksi primena te garancije (naplata u zlatu) redje će se dešavati. Jasno mi je da nije izvodljiv povratak na zlatni standard.

 6. Cp6a says:

  Дошло време за "шишање траве". Том логиком се одавно руководе западни монструми. Одатле њима та јебена "изузетност". Иран је мало усправио главу, а то западу одмах смета. Зато онолико целивање Трампа и Натањахуа, је су се договорили. Венецуела је поприлично придављена и измрцварена, тако да може да причека.

 7. Vladimir says:

  13 porodica vlada svetom. Engeska kruna poseduje 40 posto svetskog bogatsva. Samo cetiri centralne banke u svetu nisu pod njihivom kontrolom, centralna banka Severne Koreje, Kube, Venecuele i Irana. Valjda vam je sve jasno.

 8. petrovgrad says:

  Sve dok je dolar u opticaju u Rusiji, Kini, Indiji, Iranu, ... rata nece biti. Čitam da Rusija treba da plati neku štetu zbog nafte Belorusiji i to zamislite u dolarima, Ni jedna ni druga država nesmeju da spomenu svoje nacionalne valute. Za sada svetom vlada dolar. Dolar je u rukama Hazara. Hazari su,,,

 9. A akoM says:

  Ova Izraelska vojna vježba,ako je nisu prijavili,vjerovatno je prisjela Španjolcima kad su joj se na granicama iznenada pojavili 250 stranih vojnih aviona u napadačkim formacijama,vjerovatno u neko"lijevo"vrijeme!Bit će da je Španjolcima vilica otpala od šoka u taj tren!?!A u pravom ratu bi uz avione letilo još i par stotina raketa,plus još možda i 100"neidentificiranih"(a zapravo USA)raketa!I sve to samo u prvom valu!A onda bi se počeli ponavljati ti valovi,danima,tjednima,ako treba mjesecima,sve dok ne postignu željeno!To je i njihov vjerovatni želja-scenario za Iran!

 10. Zdravko Kupusar says:

  Super bi to bilo. ISlamska teroristicka zemlja sa nuklearnim bombama bukvalno nikome nije potrebna. Iran bi kad tad, a cenim vrlo brzo sa tim nuklearkama poceo i Rusiju uslovljavati. Ako ih ameri i izrael uniste bice to fin racun za Ruse. Rusi bi zaradili na nafti, i kasnijoj obnovi zemlje, naftne inustrije i prodaju oruzja, a plus bi se iran malo savio i poceo traziti saveznistvo umesto sto se sad .urce Rusima. Ujedno taj deo kineskog puta svile otpada, tako da bi se morali pojacati pravci kroz centralnu Aziju i Rusiju kao i Severni morski put. Hahhaha Ameri cine Rusima neverovatno mnogo usluga :D

  • Velika Metla says:

   Здравко,ЈЕДИНИ терориста на овом дуњалуку је наци-америка!

  • Slobodanka says:

   Nisi dobro shvatio stanje na Bliskom Istoku. Američki rat protiv Irana je posrednički (proksi) rat protiv Rusije! Rat bi bio na iranskoj teritoriji, nije na teritoriji Rusije, ali glavni cilj je Rusija. "Nuklearni" sporazum sa Iranom bio je dobar u pogledu vodjenja stalne kontrole da Iran ne proizvodi nuklearno naoružanje. Americi treba baš ovo što je Iran sada objavio da i on odustaje od tog nuklearnog Sporazuma i tako SAD je time dobio povod za vojni napad na Iran. Ispada da Iran je dao sam sebi autogol. Zašto je to Iran uradio? Verovatno zato što ne može ili ne želi da trpi ekonomske sankcije. Protiv Irana se već godinu dana sprovode ekonomske sankcije i te sankcije ne prestaju. To je isto kao da je Iranu objavljen rat. Protiv Irana se već vodi rat, a u ratu protiv njega je ne samo SAD nego i druge zemlje Zapada doduše po prislilom, ali ipak svi zajedno su u ekonomskom ratu protiv Irana. Iran ne može da ih pobedi u ekonomskom ratu, a da li može vojno da ih pobedi? Ni to ne može, ali po cenu sopstvenih žrtava, ipak može da im zada ozbiljan udarac. Bitno je da izdrže avio i raketne napade sa drugih nosača, da izdrže udarce tj. da ne padnu kao ranije Irak. Ali i s druge strane biće američkih žrtava, nosiće itekako pune plastične vreće kući, i zbog toga imaće kod kuće ozbiljnih političkih potresa. Zatim svima je jasno da kad vojna agresija na Irana počne, da će Iranu trebati ozbiljan prodavac oružja. Nije teško pogoditi da će Rusija prodavati naoružanje Iranu. Kakvo naoružanje ima Rusija? Mislim da su zbog moćnog ruskog naoružanja već povukli svoje vojne snage Španija, Nemačka, Holandija i verovatno će još neke države, a ne zbog poštovanja Irana ili zvog poštovanja medjunarodnog prava. To je sad tako - medjunarodno pravo poštuju samo ako vide opasnu silu pa onda beže. Jedino Amerika, zatim Izrael i još poneko još uvek su slepi na tu mogućnost.

   • Cp6a says:

    Тај прокси је кад неко ратује за неког: кроасани, балије, шипанзе и камилојебци у сандалама за англо-нацисте. Ово што ти рече, није, ал' ај није ни важно.

    • Slobodanka says:

     I bez osvajanja Irana SAD bi mogla da se bavi osvajanjem Azije. Nego SAD napada Iran da bi izbegla direktan sukob sa Rusijom, a najradje bi napala i slomila direktno Rusiju jer ona najviše smeta sa svojom vojnom silom. U ovom slučaju posebno je samo to da rat je na posrednoj (indirektnoj) teritoriji jer ne smeju direktno vojno da dejstvuju na teritoriji Rusije. Boje se celokupnog ruskog naoružanja, ako bi otvoreno i direktno vojno krenuli na Rusku Federaciju.

     • samostalan says:

      SAD napada Iran po nalogu Izraela, to i dete moze da vidi. Sukob sa Rusijom je u sasvim drugom planu.

    • Slobodanka says:

     Током сиријског рата Иран првенствено ратује за себе, али истовремено ратује и за Русију. Такође ако САД сада нападне Иран, опет се понавља да Иран првенствено и једино брани себе али истина је да истовремено бране и Русију (њену спољну јужну границу). Руске позиције у Сирији биће теже ако Иран буде сломљен. Ето тако Иранци ратују и за Русију слично као прокси снаге, мада верујем да се Иранцима не би допала ова изјава.

  • Slobodanka says:

   Da su izabrali napad na Venecuelu umesto Irana, i pod uslovom da imaju uspeha, time bi američki jastrebovi daleko manje dobili i još rizikuju rat u blizini svojih južnih granica. Ovako trude se da se oni što više približe južnim granicama Rusije, a da su američke južne granice mirne. Čak u najgoroj varijanti da Rusija ne može da spasi Venecuelu, koja mislim da nije moguča, ali to je prilično daleko od Rusije. Veću štetu prave Rusiji ovde, ali samo ako bi uspeli da potpuno poraze Iran.

   • Zdravko Kupusar says:

    Sve su to teorije, ali u praksi amerika nema snagu da zauzme Iran. Mogu ga vratiti u kameno doba bombardovanjem ili eventulano zaglaviti u vecnom ratu na kopnu, tacnije, morali bi izaci odatle kad tad. Drugim recima juzni stomak Rusije tu nije ugrozen. Ako bude ugrozen, bice iz Uzbekistana koji ima najbrojniju populaciju u centralnoj aziji i navise islamista, mada ni to nije bas tako lako zbog logistike koju nemaju, a razdaljine od Uzbekistana preko Kazahstana pa do Rusije su velike. Sve su to naklapanja. Razaranje irana moze samo biti korisno kao sto rekoh gore, samo sto Rusi to ne smeju javno reci. I nemojte NIKAD zaboraviti iranske mudzahedine koji su Srbima u Bosni odsecali glave. Slatko bi oni to radili opet i Srbima i Rusima. Sve je to dole djubar, a ne narodi.

   • samostalan says:

    Nista ti devojko ne razumes jer sve gledas iz perspektive tvoje zamisjene Rusije. Napad na Iran je narucen pre vise godina od strane cionistickog lobija. Cak i kad Rusija ne bi postojala, tu bi sve ostalo isto, Izrael bi trazio da se unisti Iran. Natanjahu je jedini strani politicar koji ima mogucnost da nastupa pred americkim kongresmenima i da im govori sta da rade i kako da misle. Pa, covek treba da bude glup pa da ne vidi da je Amerika cionisticka kolonija. Rusija iasto tako, samo na drugi nacin, da se Vlasi ne dosete.

    • Slobodanka says:

     E može i divan diko kao Milićka: Kad Rusija ne bi postojala onda bi im ratni posao bio puno lakši. Pogledaj koliko je azijskih zemalja u ratu, pa dodaj i one gde povremeno varniči. Sve bi ih lako porazili, ali imaju problem šta ako im Rusija proda naoružanje ili na neki drugi način pomogne.

 11. doktrina soka says:

  Napadom na Iran,napadaju Rusiju i Kinu,malo veliki zalogaj za Amere,popusit ce ga sigurno,jer SA i ostali vazali sa sve americkim naoruzanjem ni sa bosonogim Hutima nemogu da dobiju rat Ludi i degenerisani starci koji to planiraju stvarno trebaju pshijatrijsko lecenje.

 12. petrovgrad says:

  Ja sam za istok, zapad smatram pljačkaškom tvorevinom koja treba da nestane. To je moja želja i zalaganje. Nisam ekonomista, ali BDP Kalifornije je veći od BDP Rusije. Nešto mi nije jasno. Kako to prezaduženi a visok standard. Uzmite nekog privrednika iz komšiluka koji je prezadužen a da bogato živi. Ta škola je za menadžere na Sega Mega fakultetima. Zapad je bogat, jer plasira svoj novac kao robu na istoku. Samo od štampanja i emisije dolara Ameri mogu da žive. Dolar kao papir ima rok trajanje, on se povlači, menja, oštećene novčanice se menjaju i td. Dali znate koliko imaju Ameri zavoda za izradu ili štampanja novčanica, koliko ljudi radi.

  • samostalan says:

   Rusi i Kiezi odrzavaju americki dolar jer su svi pod kontrolom cionisticko-bankarskog kartela. U medjuvremenu, ljudi razmisljaju u kategorijama nacije, religije… i ne razumeju nista.

   • Slobodanka says:

    Nije baš ni tako jer najpre je napravljen i prihvaćen je medjunarodni Bretonvudski sporazum 1944 godine, a petrodolar je lukavo ubačen naknadno tj. oko tri decenije kasnije. Bretonvudskim sporazumom iz 1944 godine stvoren je Medjunarodni monetarni fond, Medjunarodna banka za obnovu i razvoj i dogovorena je saradnja u oblasti medjunarodnih plaćanja, formiranju kurseva, itd. Ali na konferenciji u Bretonvudsu predstavnici raznih zemalja nisu se dogovorili o petrodolaru, jer on tada nije ni postojao. Niti su se kasnije dogovarali o petrodolaru. Petrodolar je podmuklo ubačen kasnije kao crno kopile.

    • samostalan says:

     Lako cemo sto je dolar ubacen, ali kako objasniti da su sve zemlje aminovale da ga koriste. Slobodanka voli da mlati oko grma, a nikada ne objasni sustinu.

     • Slobodanka says:

      Pred kraj drugog svetskog rata 1944 na konferenciju u Breton Vudsu svetu je trebala stabilna valuta za medjunarodna plaćanja, imonetarni sistem kako je tada bio zacrtan bio je potreban i za medjunarodna plaćanja i za obnovu ekonomija razrušenih zemalja. Početkom 70-tih nikome nije bio potreban petrodolar sem vladarima Amerike i niko od zemalja učesnika u medjunarodnim plaćanjima nije ni pitan da li to prihvata. Petrodolar je uljez u sistemu medjunarodnih plaćanja. Takav uljez ne može se oterati novim dogovorom na nekoj medjunarodnoj konferenciji. U medjunarodnim plaćanjima učestvuje još nekoliko valuta kao što su juan, euro, itd ali one učestvuju u značajno manjem procentu nego dolar. Treba privoleti dobar deo ovog sveta da više koriste te druge valute. Verovatno zato Rusija i Kina kupuju zlato, da bi time svoja nedolarska medjunarodna plaćanja učinili sigurnijim i prihvatljivijim za ostatak sveta. Ima još toga šta treba uraditi da bi uspeli da smanje upotrebu dolara u medjunarodnim plaćanjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u