МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Северној Кореји се неће десити ни обојена револуција, ни „милосрдни анђео“!

MIROSLAV LAZANSKI: Severnoj Koreji se neće desiti ni obojena revolucija, ni „milosrdni anđeo“!

9 januara 2016

korea-625826Piše: Miroslav Lazanski

Severna Koreja je svetu čestitala Novu 2016. godinu probnom eksplozijom atomske ili hidrogenske bombe. Čestitka je, naravno, uzburkala političku javnost Japana i SAD, oglasili su se i Peking i Moskva, pa i Savet bezbednosti UN. Amerikanci nisu sigurni da li je reč o probi atomske ili hidrogenske bombe, iako je jasno da onaj ko poseduje tehnologiju za proizvodnju atomske bombe u roku od godinu dana može da napravi i hidrogensku bombu. A Pjongjang atomsku bombu ima već nekoliko godina, tehnologiju za proizvodnju nuklearnog oružja stalno usavršava, pa je i eventualna proba hidrogenske bombe samo završetak jednog ciklusa u naoružavanju Severne Koreje.

Zvanično saopštenje iz Pjongjanga govori o probi „male” hidrogenske bombe. Termin „mala” mogao bi da se odnosi na programirano redukovanu snagu bombe, jer poligon gde je izvršena podzemna eksplozija ne dozvoljava probu „normalne” snage bombe, ili se pod terminom „mala” misli i na fizičke gabarite bombe. Gabarite koji omogućavaju njeno postavljanje na rakete koje bi mogle da dobace do zapadne obale SAD. Zapravo, Severna Koreja ima dobro iskustvo u probnim eksplozijama nuklearnog oružja redukovane snage, eksplozija njene atomske bombe od 9. oktobra 2006. godine imala je snagu od samo 0,5 do 1 kilotona. Bomba koja je razorila Hirošimu avgusta 1945. bila je snage 10 kilotona. Sadašnju eksploziju su seizmološke laboratorije u Japanu i u Južnoj Koreji registrovale kao potres od 4,8 stepeni po Rihteru.

Zašto je Pjongjang upravo sada izveo nuklearnu probu? Veliki vođa Kim Džong Un voli spektakle na određene datume, obožava da nervira Zapad, da iznenađuje i svoje komšije, ali i da na taj način svom narodu daje igara, kada već nema standarda. Osim toga, on je na vreme shvatio da onaj ko ima atomsku bombu neće biti predmet bilo koje „obojene revolucije” nametnute spolja. Jer, Sadam Husein nije napadnut zato što su Amerikanci posumnjali da ima atomsku bombu, već zato što su dobro znali da je nema.

Pretpostavka je da su severnokorejske rakete već usmerene na ciljeve u SAD, samo je problem kako da ih pogode, jer najveći domet severnokorejskog projektila tipa „taepodong-2” je oko 6.000 kilometara. Raketa „nodong-1” leti do 1.000 kilometara, a „taepodong-1” nešto više od 2.000. Otkako je 31. avgusta 1998. godine severnokorejska raketa „taepodong-1” preletala preko Japana, dometi tih projektila prava su noćna mora i Vašingtona i Tokija. Ovi u Seulu o tome i ne brinu previše, oni su ionako u dometu malo boljih severnokorejskih dalekometnih topova.

Pjongjang se u jednom trenutku ponaša poput razjarenog bika koji preti ratom, da bi već u sledećem tražio od SAD i Južne Koreje hranu i naftu u zamenu za mir na Korejskom poluostrvu. Prilično šizofrena politika, ali koja poslednjoj staljinističkoj diktaturi u svetu za sada prolazi. No, zbog svega toga Severna Koreja je podvrgnuta višegodišnjim sankcijama UN, pri čemu se tim sankcijama svojevremeno pridružila i Kina. Verovatno samo formalno, jer je Kina i glavni zaštitnik Severne Koreje na međunarodnoj sceni.

Zapravo, svako trguje onim što ima. Severna Koreja ima atomske bombe i rakete raznih dometa. To znaju sasvim solidno da naprave, a mogu i da izvezu, što je Pjongjang i činio izvozeći ranije raketno-nuklearnu tehnologiju u Pakistan, posle i u Iran. U današnjem svetu sile i jakih, sasvim dovoljna moneta za poštovanje i trgovinu. Naravno, ako nemate naftu, dijamante ili dolare. Nije baš utešno, ali je tako.

Pjongjang demonstracijom vojne sile želi nastavak direktnih pregovora s Vašingtonom, pregovora koji bi doveli do definitivnog skidanja Severne Koreje s američke crne liste „država osovine zla”. Istovremeno, Severna Koreja koristi i godinu u kojoj su američki predsednički izbori, pa su manevarske mogućnosti Bele kuće donekle ograničene. Pjongjang želi ukidanje sankcija i ekonomsku pomoć u zamenu za odustajanje od proizvodnje nuklearnog oružja i raketa srednjeg i velikog dometa. Vašington je svojevremeno to i obećao Severnoj Koreji, to su obećavale administracije i Bila Klintona i Džordža Buša mlađeg. Severna Koreja je pre više godina demontirala svoj nuklearni reaktor u Jongbjonu i ostale nuklearne centre otvorila za međunarodne inspektore. No, sa američke „crne liste” nije bila skinuta.

Vreme je prolazilo, režim pokojnog lidera Kim Džong Ila, za koga su Amerikanci mislili da će biti „slabašan sin” velikog vođe Kim Il Sunga, nekoliko je puta upozoravao da će obnoviti svoj vojni nuklearni program ako mu se ne skinu sve vrste sankcija i ako hitno ne dobije ekonomsku pomoć. Jer, proizvodnja raketa i nuklearnog oružja nesumnjivo da koči ekonomski razvoj Severne Koreje i jasno je da zbog nuklearno-raketnih ambicija režima stanovnici imaju manji životni standard. U međuvremenu je „slabašni sin” preživeo dugo na vlasti i imao vremena da vidi kako je prošao Sadam Husein bez atomskog oružja. Kako Vašington, ipak, ne odbacuje mogućnost ovakve ili onakve smene režima u Pjongjangu, svaki se diktator oseća nesigurnim ako nema atomsku bombu.

Severna Koreja želi da joj drugi hrane narod, i da drugi potvrde autoritet njene vladajuće elite sa liderom Kim Džong Unom na čelu. Te želje poduprte su s nuklearnim oružjem i raketama. Koliko je to u ovom času iracionalno, a koliko samo simpatično drsko, videće se ubrzo. Režim u Pjongjangu je samo delimično predvidiv…

(Politika)

KOMENTARI12 komentara

 1. miroslav says:

  E bas me briga sta ce se desiti njima.Bolje se upitaj sta ce se desiti i desava nama sa ovom Alan Ford vlascu.Te stripove si citao.

 2. Baja says:

  Ovaj Lazanski samo palamudi,dobro zivi a niskoristi od njega.

 3. gladijator svjatoslav says:

  nacional socijalistički inžinjeri iz nemačke vrše probe u severnoj koreji.severna koreja pored dva okeana-tihog i indijskog nemože biti gladna jer su okeani puni ribe i morskih plodova.pogledajte malo bolje gde se severna koreja nalazi na geografskoj karti.a ko može da garantuje da i carski japan nepomaže s.koreju,pa amerikanci su bacili dve atomske bombe na japan i napravili pokolj.mislite li da se japan neće osvetiti.amerika može sama da gađa teksas,kaliforniju,oregon sa hidrogenskim bombama kako bi optužila severnu koreju i tako spasila raspad sjedinjenih američkih država.s.koreju amerika nesme da napadne jer bi svaki nuklearni projektil bio potencijalna opasnost za rusiju ili kinu i bio bi oboren u kosmosu ili nad pacifikom.severna koreja i južna koreja se nikad neće ujediniti osim ako propadne amerika.severna koreja preko svojih razglasa šalje informacije o korumpiranosti j.korejskih političara i pljački j.korejskog naroda.severna koreja ima jaku propagandu a to je jače oružje od svih atomskih bombi zajedno.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

 4. nikyy says:

  Monogo zna lazanski kada je bio u severnu koreju jer ga to ameri potplatili da ovako pise nadjite na fejsu naseg trenera koji se nalazi u severnu koreju paprocitajte njegov tekst o s.koreji

 5. Baja says:

  Dao bi ja njemu da sadi kumpire.

 6. Ne analitičar says:

  Ovaj tekst Lazanskog je nečuvenom greškom objavljen u srpskim medijima. Sada je kasno da se Lazanski izvuče, ali neko mu je silno podvalio. Valda ga bio sit, kao i mnogi od nas, zbog promene kursa magle koju je uspešno prodavao Srbima. Pa iako je bila magla, ponekad sunce probijalo. Ovaj tekst je Lazanski pisao po porudžbini CIE, ali da se objavi prvo u Dojče Vele. Nije važno da li je baš tako kako ja pišem ko je naručilac, a ko je trebao da objavi, ali je važno primetiti da tekst stvarno tako izgleda. Zašto je Lazanski puko? Šta ja znam. Nisam ja analitičar, ali čak i naš simpatično antipatični Baja je to primetio. Baja, promeni nameru, jer ako Lazanski bude sadio kumpire, mi ćemo jesti samo ljuske. Po svoj prilici.

 7. Svetislav says:

  @baja...A da podjubri te kumpire sa tobom posle? Sto se tice teksta jeste da Lazanski na prvi pogled ponavlja ono sta vec sta svi znaju, ali i podseca nas sve na ono sta srpski narod je dobro osetio a posto patimo od "bolesti zaborava", i da je jedina nasa nada da i mi negde nabavimo tu tehnologiju, pa da nam se ne ponavlja istorija!

 8. Baja says:

  Ma nisam ja tekst ni cito,predugacak.

 9. Ajduk Stanko says:

  A ja bio duboko ubeđen da je samo šef Lazanskog, gospon Jakšić, dopisnik i komentator AlDžazire, a vidi čuda... Izgleda posilni Lazanski krenuo stazama velikog šefa Jakšića. (Prošle godine je gospođa Smailović, glavna urednica Politike, da li sama ili na zahtev saudijaca, postavila gospodina Jakšića za šefa, to jest glavnog menaždera( oprostite, ali slučajno ne znam kako se to ispravno piše) rubrike "Pogledi" u srpskom staroslovenskom listu Politika, a u tom delu svoje otkrovenje srpsko je redovno nalazio i gospon Lazanski, inače poluslovenac po poreklu) A u Pogledima je sve više novih, zapadno orijentisanih analitičara koji se rađaju čak i preko noći, a zaštićeni su kao beli medvedi. Stari, dobri analitičari su ili udaljeni ili se okrenuli polako na profitabilniju stranu, zaboravljajući da su do juče živeli jedući hleb iz srpskih ruku, a oni stari prozapadnjački analitičari i profesori(naročito ako ste profesor na filozofckom fakultetu i ako ste prijatelj srpske kraljevske porodice) i profesorke(naročito ako ste profesorka na ekonomskom fakultetu) danas žive lagodno i bez kritičnih komentara(u Politici su kritički komentari strogo cenzurisani). Na primer, jedan od naših najvećih finansijskih stručnjaka, Gospodin Katić, je pisao tako žestoke tekstove da su ga jednostavno isterali iz Politike, pa onda i iz Srbije. Danas Katić izuzetno uspešno radi u jednoj engleskoj banci, tamo živi i odnade redovno kiti naše finansijske stručnjake. Imate njegov portal na internetu. Inače, AlDžazira je ogranak CNN-a u arapskom svetu. Tamo Jakšić gostuje pre letenja sa Avaksom i posle toga. Valda naš Lazanski ima želju da sedne i u jedno zapadno vojno vozilo, pa traži puta. Ipak, ruku na srce i treba reći da Srbijom kruži ružna priča o našoj današnjoj američkoj vlasti da je ucenila Lazanskog pre par godina i potpuno mu promenila orijentaciju. Iako to još uvek nije primetno previše, ipak je više nego zastupljeno. Kroz koju godinu, ako ne ode u penziju pre toga, što mu ja od srca želim, Lazanski će biti ljuti kritičar Rusije. Ne verujete? Ne verujem ni ja, ali zato želim da ode u penziju što pre, da ga ne doživimo i takvog i da ga se sećam po direktnim komentarima, bio ja saglasan ili ne.

 10. miroslav says:

  Koji radom je zasluzio penziju?

 11. Ajduk Stanko says:

  Miroslave, mnogi danas uživaju penziju bez porekla rada. Ja samo smatram da je bolje takve penzionisati, jer će nam manje prodavati maglu. Možda nam bude malo jasniji svet oko nas, a ne da gledamo njinim očima, koje su sve češće razroke.

 12. miroslav says:

  Ajduk Stanko,slazem se neka i dobije penziju.Ko je sve nije dobio.Neka ti je srecan bozic Hristos Voskrese!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *