МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Следећи пут кад РОСУ упадне на север Косова, Србија треба да…

MIROSLAV LAZANSKI: Sledeći put kad ROSU upadne na sever Kosova, Srbija treba da…

1 aprila 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Šta bi bilo da je neko od pripadnika jedinice ROSU koja je intervenisala u Kosovskoj Mitrovici povukao obarač i otvorio vatru na okupljene Srbe? Naravno, pod pretpostavkom da su imali bojevu municiju, jer onako nervoznima i smotanima, kako su izgledali, niko normalan takvu municiju ne bi ni dao. No, kako je prostor južne srpske pokrajine odavno daleko od normalnosti, pitanje je šta bi se dalje događalo da je otvorena vatra i da je neko od prisutnih Srba i ubijen? Kakve bi reakcije bile Srba na severu Kosova, Prištine, Kfora i Beograda?

Srbi na severu Kosova ne samo da bi aktivirali sve sirene već bi se najverovatnije aktivirale i one snage samoodbrane koje nisu pod kontrolom Beograda, a kojima bi to bio trenutak izlaska iz senke i dokazivanja da su bili u pravu. Priština bi, opet, procenjivala je li to taj trenutak da pokušaju da konačno vojno-policijski zauzmu sever Kosova, eliminišu projekat Zajednice srpskih opština i kompletiraju celu priču o svojoj nezavisnosti. Kfor i Euleks bi diskretno bili na strani Prištine, držali bi se pasivno sve dok broj mrtvih eventualno ne bi prešao barem 20. Beograd bi procenjivao kuda idu stvari, je li reč o spontanom incidentu, ili je namera Prištine da potpuno zauzme sever Kosova. Iako bismo mi morali da imamo takve informacije i procene barem sedam dana pre nego što se događaji i odigraju. Jer, kada krenu spontani događaji, vremena za analizu i nema, pošto je istorija prepuna „spontanih” događaja.

Beograd je već nekoliko puta naglasio da po sporazumu sa Kforom i NATO-om jedinice ROSU bez odobrenja lokalne samouprave, što znači Srba sa severa Kosova, ne mogu ulaziti niti boraviti na severu Kosova. Priština je sada taj sporazum zgazila bez ikakvih posledica po nju.

Pretpostavljam da je telefonski poziv iz Beograda predsednika Aleksandra Vučića naveo Prištinu da hitno povuče ROSU iz Kosovske Mitrovice. Kada je u avgustu 1995. godine hrvatska vojska sa severozapada, a hrvatsko-muslimanska vojska sa juga bila pred Banjalukom, Slobodan Milošević je pozvao Ričarda Holbruka i saopštio mu da on politički ne može, da posle pada Knina, preživi i pad Banjaluke i da ako se ofanziva na Banjaluku nastavi onda vojska SR Jugoslavije ulazi u rat. Holbruk je upozorenje ozbiljno shvatio, vrhovni komandant NATO-a general Džulvan je i pored zabrane letenja iznad BiH za srpske avione dozvolio poletanja i srpska avijacija s aerodroma Banjaluka uništila je hrvatske snage koje su već prelazile reku Unu na severozapadu i hrvatsko-muslimanske snage kod hidroelektrane „Bočac” na južnim prilazima Banjaluci. Banjaluka je tako i odbranjena. Amerikanci su tada shvatili da i Srbi imaju crvene linije.

To je bilo 1995, posle je došla agresija NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. Sada je 2018. U pokrajini za koju je NATO vodio prvi rat u svojoj istoriji danas vlada kompletan haos, eksperiment koji se ne odvija dobro. Jer, zahvaljujući Amerikancima reč Kosovo se završava slovom „a” prema albanskom, a ne prema srpskom pravopisu. No, to „a” označava i anarhiju. Jasno je da je agresija NATO-a 1999. godine na odlučujući način rešila za sada u korist Albanaca srpsko-albansku borbu za ovu teritoriju.

Najmanje je pet značajnih razloga zašto je eksperiment „države Kosova”, bez presedana u lokalnoj primeni svetske vladavine, krenuo pogrešnim putem. Prvo, teško bi se moglo zamisliti teže mesto za takav pokušaj. Nije u pitanju samo fizičko razaranje, reč je o socijalnom i psihološkom razaranju posle 1999. I struktura stanovnika, ne samo etnička, gradova na Kosovu se promenila. Razjedinjenost, korupcija i neodgovornost lokalnih albanskih političara na Kosovu, sve je to dobro poznato zapadnim sponzorima Prištine. Iako i Tači i Haradinaj pričaju o ljudskim pravima, toleranciji i stabilnosti, svi na Zapadu koji žele da znaju, dobro znaju da su to samo priče.

„Tači zamišlja da je novi Fidel Kastro”, izjavio je pre 15 godina novinar Baton Hadžiju. Osim vlade u Prištini postoji i druga, nezvanična vlada, koja kontroliše pare koje sa Zapada šalju na Kosovo albanski gastarbajteri.

Treći razlog haosa jeste i kontekst međunarodne situacije koji se dosta  promenio od 1999. godine. Haos i složenost međunarodnog prisustva na Kosovu možda nama u Beogradu i nije tako vidljiv, ali to postoji. Lokalni šefovi OVK sa ponosom ističu: „Mi balkanizujemo međunarodnu zajednicu”. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN kaže da je Kosovo pod suverenitetom SR Jugoslavije, ali i da će uživati značajnu autonomiju i samoupravu. Spoj devičanstva i materinstva. Poslednje, ali ne i najmanje važno, haos vlada i zbog toga što svet zaista i ne želi da više bude na Kosovu. Svaka zemlja koja je poslala svoje vojnike u okviru snaga Kfora najvećim delom sama i plaća svoje troškove.

Svet, zapravo Zapad, polako se umara od problema koji se zove Kosovo. Tu i leži šansa Srbije da postigne rešenje koje odgovara našim nacionalnim i državnim interesima. Naravno, treba da jasno i nedvosmisleno kažemo šta je to naš državni i nacionalni interes na Kosovu. Ako je to sever Kosova, onda sledeći upad jedinice ROSU ne sme ostati samo na verbalnim reakcijama Beograda. Kosovo i odnosi sa Rusijom jedini su aduti Srbije u odnosima sa Zapadom. Potrošimo li ih, imaćemo kao sledeći problem Rašku, posle možda i Vojvodinu. Pretkumanovska Srbija…

(Politika)

KOMENTARI17 komentara

 1. goran says:

  Vucicev pionir Lazanski resave problem Kosova. Zivi pis.

  • Velika Metla says:

   Goran,na sva zvona su navalili da nam prikažu da je samo sever "kosove"srbski,a jug,zapad i istok srbske pokrajine Kosovo i Metohija kao nisu srbski! Baš se trude da nam uši priviknu na to da je SAMO sever srbski,a ostale "strane"sveta naše pokrajine nisu! Džaba kreče!

  • Za Srbiju says:

   ROSU dao vučiću po nosu.

 2. bagerista says:

  retko inteligentan novinar,svi ostali su buljosevici...

  • goran says:

   On se ne predstavlja kao novinar nego kao vojni ekspert. A ekspert je malo sutra.

   • Velika Metla says:

    Goran,pravi je ekspert u tome da NIKADA ne napiše tekst protiv aktuelne vlasti! Pravi komuNIŠTA,nikada protiv vlasti!

    • goran says:

     Komunjarac i jugoslavista. Da je Mira Markovic u Beogradu, bio bi njen pulen.

 3. Strateg says:

  Da je momenat za neko brzo i radikalno rešenje nije! Da ako pametno odigramo i budemo strpljivi i složni Kosovo će biti ponovo srpsko. Da bi smo bilo koji korak napravili moramo ekonomski da ojačamo. Ekonomska nezavisnost svaku nezavisnost daje. Srbi sa ekonomskim razvojem moraju da porade na prirodnom priraštaju ili natalitetu. Da bi država mogla da potpomogne natalitet nama je pre svega potrebna stabilnost u regionu. Bez ratnih pokliča,bez poziva na mobilizaciju i riskantnih poteza. Zato je potrebno naći neko rešenje za Kosovo. Svet je umoran od istog i želi da reši to pitanje jednom za uvek ili bar na duži period. A do tada će Srbija trpeti pritisak sa svih strana. Ekonomski i vojno ojačani mi ćemo imati odličnu poziciju za dalje pregovore. 10-20-50-100 godina moramo imati cilj slogu i jedinstvo. Zamislimo da svaka Srpkinja rodi petoro šestoro dece na Kosovu,Republici Srpskoj,Crnoj Gori,Hrvatskoj,Makedoniji... Za 30 godina bi nas bilo 50 miliona. Šiptarska prisutnost na Kosovu bi izgubila smisao sama po sebi. Iselili bi se glavom bez obzira. Oni beže od formiranja ZSO kao djavo od krsta jer je formiranje ZSO početak kraja sapunice o tzv. nezavisnom Kosovu. Srbija bi u ZSO uložila kapital za pravljenje stanova i otvaranje radnih mesta i napravila prijatan ambijent zamkade u tom delu Srbije. Samim tim šiptari bi bili frustrirani i trebili bi se izmedju sebe. tači i haradinaj i ostali teroristi to dobro znaju i zato provociraju nestabilnost.

  • zlatko says:

   Nije loše imati strategiju, a ovo tvoje je dobra strategija. Ali mislim da je KiM naš i bez tako širokog zahvata, bez 5-6 dece u narednih 100 godina, mada je ova tvoja vizija divna. Vreme se nekako ubrzalo, pred našim očima se odvijaju dogadjaji kao ubrzani film, čovek dobija vrtoglavicu od te brzine. Kosovo će možda već sledećeg proleća biti opet naše. A šiptari? Pa njima kako volja. Ako hoće, i oni mogu biti naši (mirni) sunarodnici, a ako neće, neka idu kuda hoće. Naravno, oni koji su okrvavili ruke, moraju da odgovaraju, a ostali će uživati prava kao i ostali stanovnici Srbije, ni veća, ni manja. Dakle, vidimo se sledeće godine u Prištini. Živela Srbija!

  • Cp6a says:

   O čemu ti to zemljače? Na Gazimestanu je 1989. bilo 1-2 miliona odraslih i pravih Srba. Tako goloruki možemo da pregazimo Kosovo, a kamoli naoružani. Zar je moguće da smo došli dotle da se tresemo kad tamo neka Rosa pređe iz jednog kombija u drugi. Ko zna šipce, reći će ti da su oni samo silni kad ih je 100 na jednog Srbina, a kad im dođemo još brojčano nadmoćniji, ima da beže do Jonskog mora. To za natalitet nema šanse. Što su žene samostalnije, emancipovanije, ravnopravnije, obrazovanije i imućnije, one manje rađaju, hoće da prožive lepo svoj prolazni i jedini život. To je svuda u svetu, pa i kod nas. Da smo pametni i organizovani, kao što nismo, treba raditi da se šiptarke emancipuju, školuju i modiraju. Čuo sam da se to tamo i dešava i da šipaca uoššte nema toliko, nego su raznim prevarama, glasanjima u drugim mestima, čak državama, manipulacijama oko popisa, namakli 1,8 miliona, a da ih ustvari ima najviše milion. Dakle, lako bi mi sa njima, samo nam treba bratska ruska zaleđina. Što se dalje šištarske sudbine tiče, tu ne treba da ima emocija: kakvi su oni bili prema nama, takvi najmanje treba da budimo i mi šrema njima, a to zna se šta znači.

   • zlatko says:

    Naravno da mi možemo da silom povratimo KiM. Ali takva rešenja u principu treba izbegavati i kad god je moguće stvari rešavati za stolom. Ali ne ovako kako ga rešava ova naša kilava vlast. Što se tiče nataliteta, za mene je najbolji pokazatelj školska 2008. kad je u srpske škole upisan rekordan broj prvaka. Desio se mali bebi bum samo na osnovu pozitivnih očekivanja ljudi nakon smene Miloševića. Nije problem u ženama, njihovoj emancipaciji, bogatstvu, modiranju, nego u perspektivi. Kad je društvo perspektivno, kad počiva na zdravim osnovama, na univerzalnim, večnim principima pravde, istine, ljubavi, dobrote itd. kad postoji svest da će se u društvu svakog dana živeti malo bolje, onda je normalno da ljudi žele decu i radjaju ih. Tu ove ovakve mere kakva ova tupava vlast donosi slabo pomaže, ali je potrebno da celo društvo, sve institucije, na svim nivoima pokažu da su nam dečica dobrodošla, da ih volimo i da im se radujemo. Zato je veliki greh i šteta što je ova gradska vlast prvo što je uradila kad se ustoličila ukinula besplatne udžbenike. Time je ona pokazala da nama deca najmanje trebaju, da su nam višak i teret. Oni u svojoj gluposti i ludačkom slepilu ne razumeju da deca sve primećuju i osećaju, a pogotovu to osećaju i razumeju mladi ljudi koji bi trebalo da zasnuju porodicu. Eto recepta za povećanje nataliteta. Ali šta vredi pisati pohlepnoj bandi koja zna samo da pelješi i otima i koju ništa drugo i ne zanima.

    • Cp6a says:

     Bate, 2008. pričaš o nekom bumu, a broj prvaka je bio povećan za 3%, što može da bude slučajna varijabilnost, a može i posledica dolaska našeg napaćenog naroda sa Kosova u Srbiju. Što se tiče Miloševića, u njegovo vreme je bilo preko 100.000 prvaka, a ti pričaš o bumu i pozitivnim očekivanjima kod 78.000 prvaka. Stvarno su ovi tvoji žutaći, sa masovnim otpuštanjima i uništavanjem privrede, delovali perspektivno i optimistički. Ako mere oko nataliteta ove tupave vlasti slabo pomažu, zar misliš da je mera u vidu besplatnih udžbenika prethodne vlasti bila bolja? Što se tiče rešenja za stolom. Ti pitaš Tačija "Oš se vratite pod okrilje Srbije?", a on ti kaže "Neću". I koju ćeš onda mudrost da primeniš?

 4. goran says:

  A zasto da budemo strpljivi kad je Rusija obecala pomoc. Ili priznajes da od ruske pomoci nema nista. Mogu misliti kako se Putin zabavlja gledajuci glupe Srbe koji mu veruju, a poneki cak u njemu vide i cara.

  • Miraš says:

   Treba da budemo strpljivi, ali nisu smeli da OVOLIKO POPUŠTAJU, niti da pod izgovorom veoma nesigurnog ali navodno bržeg razvoja povezuju nas sa EU koja nas uslovljava sa priznavanjem Kosova. Veoma je važno da znamo da EU nije ta koja će nam obezbediti ekonomski razvoj. Ne mogu Rusi raznim žutim elitama u nizu, a svi su kao po pravilu nekako isti jer su iskompleksirani drugosrbijanci, ne mogu da posole njihov umišljeni najpametniji mozak. To je veoma slično kao što to nisu mogli ni u montenegrinskoj Crngori. Ne mogu Rusi biti Srbi, niti mogu biti domaćini Srbije, a ne mogu ni da opamete ove "naše" prepametne, a sigurno im pričaju ponešto više od 10 godina. Najgore je kad blesav i iskompleksiran umisli da je pametan pa kad naprimer navali kao mutav na telefon: Hoćemo u EU, bez EU nam nema života, itd. Gori su od bilo kog tinejdžera jer ne vidi se kraj njihovom političkom pubertetu. Srbija odavno nije kuća domaćinska i to je samo naš problem, ali to je i glavni naš problem. S druge strane kad se gleda šta će mi i cela ova Srbija, ne samo Kosovo i Metohija, kad idioti na vlasti raduju se da su nešto prodali i to strancima da bi tako na pogrešan način lečili svoje neizlečive komplekse i verovatno punili podmitljive i uvek šuplje džepove. Gde su stimulativne mere za domaće privrednike ili za preduzetnike koji tek počinju nešto da rade. Za ove druge će nešto uvesti kad se primaknemo EU rupi da bi nas tako još jednom ubedjivali da nam nema druge i da smo kao na dobrom putu.

 5. Ognjen says:

  I zasto nije niko puco a svi su kurceviti. Zato sto je bilo takvo naredjenje. A ako je sa obe strane bilo takvo naredjenje znaci da je unapred postojao dogovor i scenario citave akcije sa obe strane. Pre svega je bila duznost obezbedjenja Djurica da ga zastiti i da proceni opasnost situacije oni nisu reagovali. Vec je mirno zarobljen a dosad su mogli vec sve organe da mu prodaju i da se hvale time, kako bi onda obezbedjenje reagovali. A postoji i mogucnost da je tamo u robstvu Djuric zamenjen nekim klonom ili cipovan ili zarazen nekim virusom pa onda pusten.

  • goran says:

   Sve je namesteno, Taci i Vucko rade zajedno, sve drugo je samo zvaka za ludaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *