MIROSLAV LAZANSKI: Srbi se sete Boga i vojske samo kada naiđu teškoće

MIROSLAV LAZANSKI: Srbi se sete Boga i vojske samo kada naiđu teškoće

1 marta 2014

Miroslav-Lazanski-Piše: Miroslav Lazanski

Mediji su objavili da u Srbiji postoji 100 multimilionera čija ukupna imovina vredi 12 milijardi dolara i da se njihov broj svake godine povećava, dok se prosečna plata građana Srbije u odnosu na lane čak i smanjila. Da ne budem krivo shvaćen, nemam ništa lično protiv multimilionera, štaviše želeo bih da sam jedan od njih, ali ne uspevam, nego nešto razmišljam, kako da nagovorimo te multimilionere da dobrovoljno odvoje neku paricu za potrebe Vojske Srbije. Ako neće dobrovoljno, kako da ih država nagovori da to ipak bude dobrovoljno? Jer, sa dosadašnjim sistemom finansiranja Vojska Srbije svakodnevno gubi tehničko-tehnološku trku sa susednim zemljama. Na 15. godišnjicu NATO bombardovanja ova zemlja i dalje ima suštinski isto oružje sa kojim se pre 15 godina branila od agresije. A to je oružje, zapravo, oružje nekadašnje JNA, Srbija i dalje koristi i troši borbene sisteme Titove armije. Dok Mađari već odavno lete na avionima „gripen“, Hrvati planiraju F-16, Rumuni dobijaju od Portugalije takođe lovce F-16,Bugari dobijaju F-16, ili FA-18, Albanija je na pragu sporazuma da od Turske dobije lovce F-5, ili čak i F-4 „fantom“. Od oklopnih sredstava Hrvatska u „Đuri Đakoviću“ ubrzano sklapa finske „patrije“, a svi oko nas modernizuju postojeće tenkove. Hrvatska na godišnje izdvaja za potrebe kupovine nove borbene tehnike oko 130 miliona dolara, dok Srbija u iste svrhe odvaja oko 22 miliona evra. Oko 80 odsto vojnog budžeta Srbija troši na plate oficira, podoficira i profesionalnih vojnika. Od priča da ćemo u Rusiji nabaviti nove borbene avione „mig-35”, helikoptere „Mi-171”, raketne sisteme S-300PMU2 i „pancir za sada nema ništa. Rusi su bili spremni da to daju pod veoma povoljnim uslovima, ali naši nisu bili spremni da to i preuzmu. Ne daju ovi iz MMF-a. Da smo hteli američke avione, MMF ne bi imao ništa protiv. Toliko o suverenosti.

No, kada naiđu vremenske nepogode, onda se vojska zove u pomoć. Dajte helikoptere, dajte sve što leti. Kada to prođe, koga briga koliko ispravnih helikoptera vojska ima. Jer, Srbi se uvek sete boga i vojske kada naiđu teškoće. Posle brzo zaborave i boga i vojsku.

Nijedan novi borbeni avion nismo nabavili još od 1992. godine, nijedan tenk M-84 u jedinicama Vojske Srbije nije modernizovan, nijedno borbeno vozilo pešadije M-80 nije modernizovano, nismo za potrebe naše vojske kupili ni samohodne haubice „nora B-52“, ni borbena vozila BOV-10 i BOV-11, ni točkaš „lazar-2“. Modernizovali smo stari višecevni raketni lanser „plamen“ na kamionskoj platformi, poboljšali domet tih raketa, nešto pušaka M-21 kalibra 5,56 mm kupile su specijalne snage Vojske Srbije, kao i „crne strele“ od 12,7 mm. Oko proizvodnje raketnog sistema „bumbar“ stvari idu jako sporo, vojska je kupila od FAP-a manju količinu kamiona, a vojno vazduhoplovstvo kupilo je domaće školske avione za početnu obuku „lasta-95“. U međuvremenu je masa još uvek dobre vojne tehnike uništena ili prodata. Recimo, tenkovi T-55 još uvek su u nekim jedinicama ruske vojske. Kod nas su već nekoliko godina izbačeni iz naoružanja. Rusi još uvek masovno drže u jedinicama tenkove T-72, kod nas su ti tenkovi stavljeni u rezervu. Rakete „strela-2M“ smo po nagovoru američke ambasade uništavali, da ne bi, ne daj bože, pale u ruke svetskim teroristima, a te rakete još su u naoružanju ruske elitne Kantemirovske gardijske oklopne divizije. Smanjili smo brojno stanje oružanih snaga, pa čak i formacijski ustrojili brigade po britanskom modelu. Onaj koji je to uradio zaboravio je da britanske kopnene brigade imaju podršku vazduhoplovstva kopnene vojske, a da britanski oklopni bataljoni imaju samohodnu artiljeriju kakvu nemaju naši. Naša samohodna cevna artiljerija je kalibra 122mm sa municijom koja nije tipa „krasnopolj“, odnosno „pametna“. Raketni lanseri su druga priča.

Sada u predvečerje izbora niti jedna stranka, niti jedan političar ne govore o problemima oružanih snaga Srbije. Niko nema neki koncept kako odbranu i oružane snage učiniti što sposobnijim ne samo za slučajeve elementarnih nepogoda, ili obuku plemenskih vojski u državi Mali, već i za osnovni i glavni zadatak svake vojske u samostalnoj državi, a to je čuvanje države i državne teritorije.

Naprosto je zadivljujuća tišina o tim pitanjima, pa bi se moglo čak i pomisliti da su problemi odbrane marginalna pitanja za današnju Srbiju. Ili za njenu političku elitu? Ili ne znaju, ili ne smeju? Nedostatak novca nije izgovor, jer Grčka kupuje najsavremenije oružje za odbranu, članica je NATO-a i dužna je do neba. Dakle, dajte tajkunima predlog koji ne mogu da odbiju, neka svaki od njih kupi neki borbeni sistem za Vojsku Srbije. Putin je to uradio sa ruskim tajkunima i razvojem pojedinih područja u Rusiji. Možda bi naši tajkuni na to i pristali, ipak su oni Srbi. Možda vole vojsku…

(Politika)

KOMENTARI6 komentara

 1. FORum LIvii says:

  Kako stvari stoje , kada bude oformljena vojska tzv.R.Kosova ,i kada ih Ameri budu naoruzali , bice to izazov za Srbiju!

 2. vemi says:

  Tako Srbiji i treba kad vec godinama tolerise izdajnicke garniture vlastodrzaca. Kad se narod bude osvestio, za bilo kakvu vrstu odbrane, bojim se, bice kasno!

 3. velimir says:

  DRŽAVNA SRAMOTA

 4. Voja says:

  Svo oružje što smo "dobrovoljno" uništili ili zapustili, plati će mo u krvi ako ne danas onda naši sinovi ili unuci. Naši političari misle ako ne daju pare vojsci to je ušteda. Kakva zabluda jer sve što se pare daju vojsci one se vraćaju privredi kroz r/d, hranu, odeću i dr. i našpe firme rade. Šta vredi kad imamo "školovane" političare na bezbednosnom kursu u Briselu pa onda postanu ministri i "komanduju" vojsci. Jadno i istinito.

 5. Kobra says:

  Ukratko, od Tadica, Sutanovca, njihovih zutih pa do danasnjih gulikoza na vlasti - sjebali smo vojsku do daske. Ali ima nade, naoruzace nas NATO. Sacekajmo jos malo dok nas ovi danasnji i isti buduci (ostace oni na vlasti ne brinite) ne uvedu u tu zlikovacku organizaciju pa ce biti i naoruzanja svih vrsta. Doduse kostace nas to do grla ali ko te pita za cenu, vazno da ce ONI da budu popularni do svog kraja a njima nema kraj bez motke i noza.

 6. qryber says:

  Ko ce biti kriv ukoliko dodje do nekog sr@nj@, a mi nismo sposobni da se branimo? Hocemo li tada da jurcamo Botu, Suntavog i ostale veleizdajnike da ih vesamo, ili je sada taj trenutak!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *