МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Срби су коначно постали Срби, а Србија ће бити све снажнија!

MIROSLAV LAZANSKI: Srbi su konačno postali Srbi, a Srbija će biti sve snažnija!

24 juna 2015

Lazanski Srbija 32443Piše: Miroslav Lazanski

Kao što je po Klauzevicu rat nastavak politike drugim sredstvima, tako je i fudbal nastavak politike na drugi način. Jer, zbog fudbala su svojevremeno u Južnoj Americi zaratile dve države. Pucali su topovi, leteli i bombardovali borbeni avioni. Dok su nas bombardovali 1999. godine, dva evropska lidera su vodila telefonski razgovor prekidajući ga kada su na televiziji padali golovi. A po nama su upravo tada padale bombe i rakete. Fudbal je odavno opijum za mase, naravno ne samo po Marksu.

Pročitajte od Miroslava Lazanskog još:

MIROSLAV LAZANSKI: Kakav je zapravo Vladimir Vladimirovič Putin izbliza?

MIROSLAV LAZANSKI: Kako Nemačku nije sramota da nas ucenjuje posle svega što je počinila na ovim prostorima 1914–1918, 1941–1945, i 1999?.

MIROSLAV LAZANSKI: Od sada će sve biti drugačije, Rusija i Putin su zvanično proglasili NATO za neprijatelja

Fudbalska reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina, postala je prvak sveta. Fenomenalan uspeh igrača i selektora trenera uspeh je za istoriju. Način na koji su igrači i rukovodstvo tima proslavili titulu šampiona na terenu odmah posle finalnog meča verovatno zaslužuje i dublju sociološko-psihološku analizu. Kao i doček koji je Beograd priredio šampionima. Nacija je eksplodirala u novom osećanju moći, samopoštovanja i vere u sebe. A sve to nam je nedostajalo proteklih godina. Dakle, moglo bi se reći da su Srbi ovom titulom šampiona sveta u fudbalu konačno postali Srbi. Naime, u bivšoj SFRJ većina Srba prvo su bili Jugosloveni, dobar deo njih i komunisti, pa tek onda Srbi. Za druge nacije u bivšoj nam zajedničkoj otadžbini SFRJ to se ne bi moglo tvrditi. Hrvati su uvek bili Hrvati, istina dobar deo njih su bili i komunisti, a najmanji deo Jugosloveni. Raspad SFRJ zatekao je Srbe iznenađene i ostavljene u ofsajdu. Svi se izvukoše, oni ostadoše sami pred golom. Trebalo je vremena da se Srbi opamete i priberu, da shvate da je Srbija samo njima važna i nikome drugom. Proslava fudbalera posle finala na Novom Zelandu, ta mlada lica koja svedoče o zdravom patriotizmu, oduševljeni građani Beograda na dočeku, to je zapravo novo lice Srbije. Lice nastalo posle godina međunarodnog ucenjivanja, ponižavanja, sankcija i nepravdi. Svaka akcija izaziva reakciju. Opruga se može savijati do određene mere, posle toga se vraća kao bumerang. Jer, mladi su danas nosioci patriotizma u onom najpozitivnijem smislu. A njih je najteže savijati i lomiti. Zato, hvala fudbalerima i treneru selektoru za novo lice Srbije, koje će svakako izazvati i određene promene u geopolitici Balkana.

Niste hteli Jugoslaviju, gospodo bivši Jugosloveni. U redu, sada ćete imati sve snažniju Srbiju, u sportu, verovatno ubrzo i u ekonomiji, a vojni aspekt bio je danas predstavljen na izložbi naoružanja i vojne opreme „Partner 2015” u Beogradu. Ono što može danas da proizvede srpska vojna industrija to bivše jugoslovenske republike ne mogu: nove avione, nova oklopna vozila, nove rakete…

Dakle, kao nepopravljivi jugonostalgičar mogu da konstatujem da su Srbi izgleda konačno postali Srbi. I to je dobro za Srbiju.

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. Mare says:

  Lepo. Samo ja se ne bih uzdao u omladinu. Ja sam takodje pripadnik te iste omladine i previse puta sam cuo komentare sta ce nam Kosovo, sta ce nam Raska, Sta ce nam Vojvodina itd... Sve ipak krece iz kuce, a vecina upravo pomenute stavove slusa kuci.

 2. Golgeter says:

  Gdje li samo iskopa ovakvu konstataciju?

 3. E, kad bi mi bili vezani odnazad says:

  Poltrončić se brzinom munje pretvara u poltrončinu. Ma sve kao preslikano iz novoameričkosrpske vlasti. Gospodine Lazanski, koliko sendviča dobijete po izjavi? Uskoro će nam svaku pobedu naših sportista pretstavljati kao krvavi rat srpskih heroja i korak bliže ka slobodi. Prave heroje u Hag ili proterati ili pokrstiti a sportistima i bivšim i upokojenim naučnicima prebezima ostaje slava oslobađanja Srbije. Ajte, Lazanski, pa nemoj te baš tako po plićaku. Zagazite makar do kolena. Eto, vaši uzori su zagazili do guše u Briselu, a vi se još brćkate po plićaku. Idite već jednom i poklonite se Briselu, pa danam i vama sunce svane. Da nam bude jasno, a ne da nam zavlačite na kvarnjaka. Jakšić je to odavno uradio, vaša urednica usput je i to stigla, pa šta vi još čekate? Ne prihvataju oni samo izjave. Morate se i nakloniti. Onako ljudski, rodoljubivo a može malo i odnazad. Zašto da oni imaju 5-10 hiljada evra mesečno, a vi 300? Šta fali? Svi vrhunski ministri i oni iznad su već to uradili, pa što ne bi i vi? Na dobrom ste putu i očekujemo skoro javljanje iz Brisela. Znam ja da ste bili ubeđeni da niko neće prokužit ovako lepo zapakovan poklon. Eh, da nije i nas koji smo živeli jedno vreme baš tamo gde i vi.

 4. Milivoje Kuzmanović, univ. dipl.oec. says:

  Svaka Vam čast gospodine Lazanski! S poštovanjem. Milivoje Kuzmanović

 5. Dux says:

  Gosp. Lazanski, dobra konstatacija-svaka čast!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *