МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: „Хрватска би могла да одузме територију Србији!“

MIROSLAV LAZANSKI: „Hrvatska bi mogla da oduzme teritoriju Srbiji!“

4 jula 2017

Piše: Miroslav Lazanski

Spor između Slovenije i Hrvatske oko Piranskog zaliva međunarodna arbitraža rešila je kompromisom, iako je ta odluka u Hrvatskoj dočekana s odbijanjem i negodovanjem, a u Sloveniji s olakšanjem.

No, posle prvih utisaka čini se da niti je Slovenija prošla nešto posebno dobro, niti je Hrvatska prošla nešto posebno loše.

To jest, Slovenija je dobila na moru koridor širine 2,5 milja i dužine 12 milja radi direktnog izlaza iz svojih teritorijalnih voda u međunarodne vode, ali se taj koridor i dalje pravno tretira kao deo hrvatskih teritorijalnih voda i na tom prostoru Slovenija nema pravo nikakve eksploatacije ni mora ni morskog dna, dok Hrvatska ima. Tim koridorom Slovenija dobija pravo nesmetanog prolaska brodova i aviona, ali je to Zagreb i ranije predlagao Ljubljani. Istina, Slovenija je dobila tri četvrtine morskog prostora Piranskog zaliva i to je ono što Hrvatsku najviše boli.

Kada je u pitanju granica na kopnu, međunarodna arbitraža se rukovodila katastarskim knjigama. Po tom principu Slovenija nije dobila sve što je tražila ni u području reke Dragonje ni u delu oko reke Mure. Katastar je tu bio odlučujući.

Slučaj međunarodne arbitraže oko Piranskog zaliva prilika je da Srbija spremi svoj pristup rešavanju pitanja granice na Dunavu sa Hrvatskom.

Naime, po katastru Hrvatska ima nekih 30.000 hektara zemljišta na našoj obali Dunava, dok Srbija ima oko 10.000 hektara na hrvatskoj obali Dunava. Hrvatsko zemljište po katastru zahvata i neka urbana područja na našoj strani Dunava, Apatin sa lukom, marinom i brodogradilištem, dok srpsko zemljište po katastru na hrvatskoj obali Dunava obuhvata jaruge, močvare i livade. Granica između dve socijalističke republike unutar SFRJ, Srbije i Hrvatske, išla je sredinom matice Dunava, i to je po međunarodnom pravu standardno rešenje, i to je bila Avnojevska granica. U procesu secesije od Jugoslavije Hrvatska se i pozivala na Avnojevske granice, a ne na katastar zemljišta. I Badinterova komisija je Avnojevske granice socijalističkih republika SFRJ proglasila međudržavnim granicama. Naravno, Dunav je tokom godina malo i meandrirao, promenio se glavni tok matice reke, pa i tu ima problema oko Šarengradske ade, odnosno čije je to ostrvo.

Uglavnom, ako Srbija uđe u arbitražu sa Hrvatskom oko granice na Dunavu vrlo su male šanse da iz te arbitraže izađe zadovoljna.

Kao prvo, imamo lošu startnu poziciju – nismo članica ni EU ni NATO. Kao drugo, međunarodna arbitraža većinom koristi anglosaksonsko pravo, odnosno precedentno pravo. A to znači, ako su u sporu između Slovenije i Hrvatske oko granice odlučivale i katastarske knjige onda će po tom precedentnom pravu u sporu između Srbije i Hrvatske takođe odlučivati katastar. U tom slučaju luka, marina i brodogradilište u Apatinu odmah mogu da se zatvore…

(Politika)

KOMENTARI10 komentara

 1. Dragan says:

  Hoce ali preko mene mrtvog. Ili tek kad se reaktivira Republika Srpska Krajina a Srbi se vrate u Ustav krvatske kao konstitutivni narod

 2. kuka says:

  To je i bilo svrha nezakonitog postavljenja brnabićke na mesto premijera. Da se otme još neki komadić teritorije od Srbije i još malo iživljava nad Srbima. Svakom treba neka vreća za boks, a Srbija je svačija. Ovaj hrvatski zahtev je potpuno besmislen i ovakav pristup (preskakanje prvobitnog prava i prelaženje odmah na dogovor o razmeni teritorije, uzimanje kao primer spor sa Slovenijom, pominjanje arbitraže itd.) je navodjenje vode na hrvatsku vodenicu, što će reći izdaja. Vlada sa hrvaticom na čelu će verovatno ići tim putem u pokušaju da udovolji svom ustaškom domu jer je i ona verovatno spremna. Ali osnova za to nemaju nikakvog. Ako je Dunav meandrirao, nije meandrirao na teritoriji države hrvatske. Ona nije postojala ni tad, ni bilo kad pre ustaške pavelićeve, niti je igde utvrdjeno da je ona naslednica zemlje na kojoj je on meandrirao. Granice su komunisti utvrdili po sredini današnjeg toka Dunava i takve na našu žalost potvrdio ceo svet. Šta sad hrvati hoće? Bolje bi bilo i njima i nama da gledamo kako da pohapsimo pljačkaške bande koje su se ustoličile na vlasti i tamo i ovde, pa čerupaju šta stignu. Predlažem da se potraži beleška (pretpostavljam da ona negde postoji) o tome da su Srbi u 17. veku od A-U kupili celu Baranju i da se odmah hrvatskoj ispostavi zahtev za njenu predaju Srbiji. Takodje hrvatskoj treba poslati teritorijalne i druge zahteve po osnovu genocida nad Srbima u 20. veku. Kakva Slovenija, kakva razmena! Kuš, bagro!!!

  • Dragan says:

   Sve to bi se moglo desiti da mi na vlasti imamo patriote a ne izdajnike, koji na nasu veliku zalost vladaju Srbijom!

 3. goran says:

  Hrvati imaju podrsku Natoa, Srbi pokusavaju da nadmudre i Ruse i Nato. Zato ce ostati praznih saka. Srbi su svakoga ko ume da misli oterali iz Srbije. Neka se sada snalaze.

 4. Cane says:

  Lazanski polako menja stranu....? kao da ga je neko ucenio, razvodnjava...sad prešao na granice....pazi već oteo deo teritorije...patriJota

 5. marko says:

  cane says ne radi se o lazanskom vec da je hrvatska u ue i nato u i zapadni svet joj je naklonjeniji nego srbiji koja nije eu i nato.hrvatskoj zapad nije osudio n ijedno g generala srbiji sudi 100 ljudi najverovatnije ce srbija izgubiti deo vojvodine jer hrvatska tu vidi priliku nece je propustati

  • kuka says:

   Ne, Srbija neće izgubiti ako se uopšte bude borila. Problem je u tome što naša vlast preko svojih novinara počinje da nas obradjuje kako ćemo izgubiti, pa ne vredi ni da se oni bore, sve to verovatno samo zato da bi oni mogli da taj prostor prodaju hrvatima, nemcima, EU... a pare njima u džep.

 6. Pastrovic says:

  Neka uzmu, jer su se za to borili od 1917. Ko nam je kriv kad nam je sladji i interesantniji zapadno lacmsnski brabonjak od gibanice. A ovo sto vec imaju, to nije srbsko, je li? Pih, bem ti brabonjak narod.

 7. Kulak says:

  Neće.Rvati sami sebe žderu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *