MIROSLAV LAZANSKI: Srbija će nemo posmatrati stvaranje Velike Albanije

MIROSLAV LAZANSKI: Srbija će nemo posmatrati stvaranje Velike Albanije

4 jula 2013

miroslav-lazanski-1352145077-226727-11128267369Vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenio je za Srnu da se potpisani vojni sporazum „Kosova“ i Albanije može tumačiti kao provokacija i korak ka velikoj Albaniji, te dodao da postoji mogućnost da albanske snage u okviru NATO-a u nekom trenutku dođu na sever okupiranih teritorija.

Lazanski je rekao da taj sporazum daje pravo albanskim oružanim snagama da budu stacionirane na okoupiranim teritorijama i obrnuto.

„Naravno da će to, pre svega, iskoristiti Albanci da sa svojom vojskom dođu na teritoriju Kosova, pošto je Albanija u NATO-u“, rekao je Lazanski, navodeći da je to pitanje koje Srbija može da uputi NATO-u.

Lazanski je upitao šta ako te oružane snage Albanije, u okviru NATO-a, krenu na neki zadatak na sever „Kosova“?

„Za sada neće. Nisu toliko ludi da idu odmah, ali u nekoj budućoj varijanti sigurno da hoće. Ruku na srce, pravi se velika Albanija svakim danom sve više i više. Nemojte da se pravimo naivni“, rekao je Lazanski.

On je dodao da taj sporazum ujedno predstavlja i provokaciju prema Srbiji i nešto što sigurno neće relaksirati odnose na Balkanu, što se tiče odnosa između Beograda i Prištine.

Lazanski je istakao da je to očekivao i mnogo ranije i da nije iznenađenje, te da je samo pitanje vremena kada će se kosovska vojska transformisati u prave oružane snage, kada će dobiti, verovatno, i teško oružje.

„A, mi ćemo sve to u Beogradu nemo posmatrati i biti učesnici stvaranja velike Albanije“, istakao je Lazanski.

On je dodao da Srbija ne pravi nikakve probleme i veoma je kooperativna, i više, možda, nego što bi trebalo u postojećim okolnostima, ali pitanje je šta dobija za to.

Navodeći da na Kosovu i u Albaniji, koje gotovo da i nemaju granicu između sebe, živi isti narod, Lazanski ocenjuje da je samo pitanje vremena kada će se te dve teritorije spojiti.

„Mi za sada samo posmatramo sve to. Takvu smo politiku odabrali“, rekao je Lazanski.

Sporazum o vojnoj saradnji Kosova i Albanije, kao i o boravku pripadnika jedne oružane snage na teritoriji druge zemlje, potpisali su ministar kosovskih snaga bezbednosti Agim Čeku i ministar odbrane Albanije Arben Imami u ponedeljak u Prizrenu.

Sporazum sadrži proceduru za ulazak i izlazak, kao i privremeni boravak i status pripadnika Oružanih snaga Republike Albanije i pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga na teritoriji druge strane potpisnice.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je vojni sporazum okupiranih teritorija i Albanije veoma ozbiljan problem i da Srbija, radi zaštite svojih građana, o tome mora da razgovara s EU i ostalim partnerima u svetu, ali da ne sme sebi da pravi probleme na međunarodnom planu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *