MIROSLAV LAZANSKI: Srbija od Rusije kupuje avione „Mig-35“, PVO sistem S-350, radare i dva helikoptera

MIROSLAV LAZANSKI: Srbija od Rusije kupuje avione „Mig-35“, PVO sistem S-350, radare i dva helikoptera

28 avgusta 2013

Miroslav_Lazanski_AnalizaPiše: Miroslav Lazanski

Otvarajući 11. Međunarodnu izložbu aviona „Maks 2013” na podmoskovskom aerodromu „Žukovski”, premijer Rusije Dmitrij Medvedev naglasio je da se ta manifestacija ne održava u ovom gradu baš slučajno, već da se u „Žukovskom” stvara ruski nacionalni centar avio-gradnje gde će biti sve što je potrebno za razradu perspektivnih modela letelica, od projektovanja do prvih modela novih aviona.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin nije se pojavio na otvaranju avio-izložbe iako je to činio prethodnih godina. Navodno, nezadovoljan je brzinom razvoja ruske avio-industrije.

Uprkos tome, ruska civilna avio-industrija očekuje da se na „Maksu 2013” potpišu ugovori o početku proizvodnje civilnih aviona „superdžet 100” i „MS-21”, pri čemu velike ugovore očekuje i kompanija „Iljušin”.

Ruska kompanija „Rostehnologija” i kanadska firma „Bombardir” potpisaće ugovor o proizvodnji u Rusiji putničkog aviona za domaći saobraćaj na srednjim linijama, dok je domaća kompanija „Radioelektronske tehnologije” predstavila na ovoj izložbi dva nova ruska tehnološka dostignuća: nove pilotske kacige, koje pilotima omogućavaju savršeno opažanje cilja danju i noću i u svim meteo-uslovima, kao i novi radar za helikoptere „mi-28N” pomoću kojeg pilot pretražuje teren iznad kojeg leti.

Osim školskog aviona „lasta 95”, koji je predstavljen uz svu moguću reklamu i oko kojeg je od juče dosta posmatrača, Srbiju na „Maksu 2013” predstavlja i vojna delegacija sa komandantom vazduhoplovstva i PVO generalom Rankom Živakom na čelu. Delegacija će voditi razgovore sa domaćinima, generalima ruskog ratnog vazduhoplovstva, kao i sa predstavnicima firme „MiG”.

Srbija želi da kupi šest aviona „mig 29M2”, to jest „mig 35”, a Moskva u tu svrhu nudi vrlo zanimljiv kredit. Srpska vojska je zainteresovana i za kupovinu dva ruska radara, kao i dva najnovija helikoptera „mi-171A2”.

Osim toga, želimo da kupimo i ruski PVO sistem S-350, što je varijanta između sistema S-300 i S-400. Sistem S-350 je specifičan, jer ima mogućnost da koristi i rakete za gađanje bližih ciljeva, tako da se ne troši skupa raketa za gađanje na velikim daljinama radi pogađanja ciljeva koji su na srednjim daljinama.

Na „Maksu 2013” će, inače, prvi put skupno leteti tri ruska aviona pete generacije T-50, a poseban interes vlada i za program nastupa višenamenskog borbenog aviona „mig 35D”, kao i za lovac „su-30SM”. Ruske akrogrupe „Ruski vitezovi” na avionima „su-27”, grupa „Striži” na aparatima „mig 29”, „Sokolovi Rusije” na „su-27” i grupa „Berkuti” na helikopterima „mi-28N”, najavljuju spektakularne programe. Tu je i kineska akrogrupa „Prvi avgust” na avionima četvrte generacije „J-10”.

Od ruskih aviona leteće i lovci i lovci-bombarderi „su-25SM”, „su-30M2”, „su-35S”, „mig 29SMT”, bombarderi „tu-160”, „tu-95MS”, školsko-borbeni „jak-130”, borbeni helikopteri „mi-26” i „ka-52” i novi transportni avion „il-76MD-90A”. Jedan dan biće posebno posvećen helikopterima, očekuje se premijera helikoptera „mi-171A2”, kao i predstavljanje biznis helikoptera SSJ-100.

Na ovogodišnjem „Maksu” prisutno je više od hiljadu izlagača među kojima je 277 stranih iz 43 države. Ove godine biće prikazano 165 ruskih letelica i 21 inostrana. „Maks 2013” očekuje i odlične finansijske rezultate, budući da je prošle godine potpisano ugovora u vrednosti oko deset milijardi dolara.

Što se tiče posetilaca, prošle godine je sajam avijacije obišlo više od 500.000 ljudi, a ove godine cene ulaznica su od 12 do 17 evra. Za bezbednost manifestacije brine se oko 3.000 policajaca.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *