МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Шта се крије иза ослобађања Шешеља?

MIROSLAV LAZANSKI: Šta se krije iza oslobađanja Šešelja?

3 aprila 2016

lazanski 456Piše: Miroslav Lazanski

Pravni aspekti prvostepene oslobađajuće presude gospodinu Vojislavu Šešelju su poznati, o političkim možemo da raspravljamo, ali o vojnom kontekstu, fenomenu dobrovoljaca u ratovima u Hrvatskoj i u BiH malo je bilo stručnih rasprava. Zapravo ih nije ni bilo. Zašto su se uopšte i pojavili dobrovoljci, otkuda potreba za njima, kada je JNA uoči raspada SFRJ imala oko 300.000 vojnika, oficira i podoficira? Odgovor je moguć u samo jednoj rečenici: od 37 mobilisanih brigada JNA na teritoriji Srbije, Crne Gore i BiH tokom 1991. i početkom 1992. godine 33 brigade su se ili raspale, ili pobegle, ili nisu izvršile zadatak. U Hrvatskoj su bežale 145. lička brigada, kao i 4. i 5. kordunaška brigada JNA, 11. brigada JNA iz Dvora na Uni sedam puta je bežala ispred hrvatskih „zengista“, daleko slabije naoružanih i manje brojnih. Tokom sukoba 1991. Druga mehanizovana brigada iz Valjeva, potomci slavne Drinske divizije, pobegla je sa fronta kod Tovarnika i ostavila na livadama osam tenkova i 50 oklopnih transportera…

Naime, zna se da je nekadašnja JNA još 1991. ostavila Srbima u Krajini dosta vrlo kvalitetnog naoružanja. Ostali su i uređeni komandni centri i lokacije na Šamarici, na Slunju, u okolini Srba, jaki relejni čvorovi Plješivica i Čićevac, velika skladišta municije i goriva kraj Drniša, pa Sveti Rok, Željava, Čerkezovac. Jer, granice nekadašnje Republike Srpske Krajine postavila je JNA, ali četiri godine očito nisu bile dovoljne da te granice postanu i stalne.

Bilo je to vreme opšte bežanije, vreme kada su mame sprečavale sinove da idu kao vojnici JNA da deblokiraju opkoljene kasarne u kojima su bili takođe nečiji sinovi vojnici JNA, vreme kada su mame upadale u republički parlament da sprečavaju mobilizaciju, vreme kada su neke krupne jedinice JNA u Sloveniji i u Hrvatskoj između ostalog predali oficiri JNA Srbi: inženjerijski puk u Škofjoj Loki, granični bataljon prema Dravogradu, bio je pokušaj predaje oklopne brigade JNA u Jastrebarskom. Naime, komandant Srbin je prvog dana blokade i rata pozivao svoje vojnike na predaju, zatim je pobegao, a brigadu je na Baniju izvukao njegov zamenik Slovenac. O predaji najmodernijeg radio-elektronskog prislušnog centra na Balkanu, centra JNA u Velikoj Buni između Siska i Zagreba da ne pričam, o predaji, izdaji i defetizmu u Ratnoj mornarici roman može da se napiše.

Rat dobija vrhunska organizacija, čelična disciplina i rukovođenje nacijom, pri čemu je vojska, pre svega, pitanje struke. Ne možete oficire na brzinu stvarati od kuvara, šofera, skladištara i mehaničara, a toga je bilo 1991. i 1992. Osećaj samozadovoljstva i superiornosti koji u startu ne trpi kritiku nije dobar ni za jednu profesiju, posebno ne za vojnu.

Dobrovoljci, čast pojedincima i izuzecima, posledica su upravo takvog stanja. Da li su nešto postigli u ratovima 1991–1995? Vojno gledano, nije mi poznat neki veliki doprinos, osim operacije izvlačenja blokiranih tenkova JNA u kasarni Logorište južno od Karlovca, gde su dobrovoljci, taksisti iz Beograda, uz regularne vojnike JNA, mladiće od 18 godina, odigrali veliku ulogu. Upasti u pozadinu neprijateljskog rasporeda, forsirati dve nabujale reke noću, po jakom pljusku i uz stalnu neprijateljsku vatru, napraviti dekonzervaciju tenkova T-55 i izvlačiti ih opet kroz neprijateljski borbeni raspored, to je bila operacija za vojne udžbenike. Komandant operacije general-potpukovnik JNA Špiro Niković ubrzo je penzionisan… Čovek je bio general od struke.

Dobrovoljci, odnosno njihov status, oslobađajućom presudom gospodinu Šešelju delimično su abolirani. I po Ustavu SFRJ, i sada po Hagu, oni su bili legitimni borci u sistemu oružanih snaga SFRJ. Naravno, pojedinačni, ni grupni zločini bilo koga ne mogu se abolirati.

Vojska je pod Miloševićem doživela pad standarda, tehničke i tehnološke moći, ali i to je bilo relativno podnošljivo vreme u odnosu na ono što je posle usledilo. Vojska se brojčano smanjivala i reformisala tako da su u penziju slati potpukovnici-instruktori padobranstva sa preko 2.000 skokova, jer nisu završili komandnoštapsko usavršavanje. Slepo preslikavanje tuđih modela nije se pokazalo najboljim. Priče o najvišim standardima koje kopiramo, priče su za amatere. Remontni zavodi su nam ostali bez najboljih majstora, u statusu su izjednačeni mehaničari na „migovima“ i oni na kamionima. Jedni rade na avionima koji koštaju 30 miliona dolara, drugi na kamionima od 50.000 dolara. Onda nam skladištari ne razlikuju akumulatore za avione od akumulatora za kamione, pa nam se komšije slatko smeju. Pa nemamo ni adekvatan budžet za VMA, a nemamo ni načelnika VMA već nekoliko meseci…

Da bi neka vojska bila uspešna, sistem odbrane bio uspešan, mora da postoji ili ideologija ili pare.

Prvo više odavno ne postoji, drugog je očajno malo, a goli entuzijazam potrošna je kategorija…

(Politika)

KOMENTARI31 komentara

 1. kosovac says:

  Lazanski sada o Šešelju može pisati samo ako mu Vučić da nalog, i ako se posavetuje sa svojom tetkom.

 2. Mico says:

  Jel se ovo preporucuje za ministra vojnog?

 3. Niki says:

  Kakav stručan komentar? Počeo o rasulu u vojsci, koje je i dovelo do toga da borbu vode dobrovoljci, a završi s pričom da je tek sad potpuno rasulo, kakvo zaista i jeste, zahvaljujući onima koji su instalirali marionetski režim, koji on zdušno podržava. Lepo na kraju teksta konstatova da ne postiji ni ideologija, ni pare. Onda gospodine Lažanjski i ti svoj goli entuzijazam možeš vezati mačku o rep, kao i svoju politiku onaj koga ti podržavaš.

 4. Sale says:

  Kriju se Ameri,koji kontrolisu taj tribunal...

 5. s@ša says:

  Jel ti Vučić sad piše tekstove nesrećo !

 6. vla says:

  Kakve veze ima tekst s naslovom? I zasto je tekst pamflet koji za raspad JNA krivi (srpske) mame i bezaniju Srba (Slovenci su, na drugoj strani, jedini osvetlali obraz), kad se vrlo dobro zna da su glavni faktori u slabljenju JNA bila masovno dezerterstvo (ukljucujuci prakticno kompletno neodazivanje regrutaciji) Hrvata, Slovenaca i muslimana i organizovna subverzivna delatnost predvodjena hrvatskim secesionistima. "U sklopu takve koncepcije, znali smo da je presudno za odbranu Hrvatske angažovanje Hrvata - vojnika i oficira JNA, te pronalaženje načina kako da pređu na našu stranu, zbog čega smo utvrdili ciljene i njihovu realizaciju. Dobili smo oficire profesionalce, koje nismo imali. Bitno smo oslabili iznutra i razbili JNA" - pise HDZ insajder Zdravko Tomac u knjizi "Iza zatvorenih vrata". Za neefikasnost delovanja onog sto je ostalo od JNA i sto je (sto Lazanski vrlo dobro zna) jos uvek bilo dovoljno da se slome secesionisti, najodgovornija je politicka kocnica, uglavnom rezultat zapadnih pritisaka. Nista od svega toga Lazanski ne spominje, samo mame i srpske bezanije. Koliko nisko moze ovaj covek da padne?

 7. Laufer says:

  Ovaj je diletant pravi...lupeta gluposti i misli kako zna nešto klasičan idiot!

 8. Toma says:

  Kakve veze ovaj tekst ima sa Seseljem?

 9. papra says:

  Koliko ja secam ovi sto su bili kod tovarnika su pobegli jer ih je artiljerija iz Sida cadjala skoro mesec dana ,i avijacija iz Beograda. Zar nije covek iz te jedinice dovezao bvp ispred skupstine, u znak protesta. Lazanjski govno jedno prodano

 10. Predrag says:

  Ubuduće ne čitam ono što Lazanski piše. Samo sam pročitao naslov i podnaslov i kažem Laѕanski prodao si se Vučiću za poslanički mandat i više ti ništa ne verujem.Mislim da nisam jedini.

 11. sotja says:

  Lazo nesretnice... potrcao si pred rudu I prodao se uzalud... prdeknu ce ti gazda na izborima samo tako!

 12. Mladjenović Radoman says:

  Osnovni razlozi su: 1. Zaostalost strategije odbrabe SFRJ na principima TO, kao i postojanje TO, u republikama i pokrajinama, gde nije na vrme reformisana celovita JNA, iz korpusnog sastava u brigadni sastav. Znači, stvaranjem profesionalnih vojnih obaveznika i dobro obučenih oficira. 2.Postavljanje na dužnostima najodgovornim u JNA, ne kvalitetnih proverenih, u praksi, kadrova. Nego po partijskoj i kumovskoj liniji. 3.Zastarelo naoružanje. 4. Haosno komandovanje i rukovođenje strate[kim i operativnim jedinicama. Na takti;kom planu je ne[to bilo mnogo bolje! 5. Partisko vođenje vojnih operacija pod pritiskom sa jedne ili druge strane. 6.Ne sagledavanje posledice takvog stanja u OS JNA SFRJ; i kuda takvo stanje propadanja države vodi?... Radoman Mladjenović-Mrđa: mladjenovic.radoman@gmali.com

 13. Pirus says:

  Gospodine Lazanski evo Vucic vam daje mogucnost da nesto promenite nabolje u vosku Srbije,ako Vam dozvole ti zlostvori koji sede u ceneralstab.a sto se tice JNA to je bilo u kratkim crtama jedan uzasno rastimovan instrument.

 14. giulio1970 says:

  Neće biti ministar Lazo, kao ni tvoj Izdajnički narednik AV.Vi ste sa uništavanjem naroda i zemlje Srbije završili !!!!!!

 15. don says:

  Prvo 12g.pritvora nije malo,nije to 12 dana!Drugo Vucic ce pobediti to se vec zna.Trece dobrodosli u haos.Uskoro cete znati zasto.Pa ko ostane od omladine pricace.Srecno.

 16. oooooooooooooko says:

  seselj je pusten da rzbije srbiju zato nije kaznjen srbi oprez

 17. Redosled says:

  Lazanski je pre neki dan završio kurseve kod Kandićke a ovaj članak mu je bio diplomski rad i zove se -"Kako pišati po Srbima" Rad je finansirao sa nepoznatom količinom dolara sam Gospodin Soroš. Lazanski je diplomirao sa desetkom. Uskoro prelazi na doktorsku disertaciju koja nosi radni naslov "Kako srati po Srbima". Ako na kraju upadne u septičku jamu, ja mu nisam kriv. A blizu je ivice. I ivice septičke jame i ivice Dačića.

 18. Redosled says:

  Intermagazine, slomiću ti krila... Ja pišem na srpskom i normalno, pišem ćirilicom. Ceo svoj vek. Za to vam hvala. Ali zašto onda kada pošaljem komentar Intermagazin sajt automatski prevodi moje pisanje na latinicu i otvara prema meni latinično izdanje? Dobro, ja onda opet idem "na vrh" stranice i kliknem "ćirilica", ali zašto ja to moram da radim? Zašto ne ostajem na ćiriličnom izdanju? U današnje vreme "teorija zavere" ponekad se iznerviram i mislim da vi to namerno radite? Isto kao što mislim da nam namerno seirite Lazanskog i slične srpske domoljube iz Novosti.

 19. Otadzbina says:

  Nekadasnji vojni komentator i saradnik vise stranih obavestajnih sluzbi je ispricao svoju pricu. Ja, kao oficir pilot na MI-8 ukratko da ispricam istinitu pricu. U Sloveniju sam odleteo 26.06.1991.g. da spasavam zivote teskih ranjenika iz okruzenja na a.Cerklje. U Kasarnama u Sloveniji i Hrvatskoj su bili uglavnom regruti iz drugih Republika jer su Slovenci i Hrvati prestali da upucuju svoje regrute.Kad je poceo rat u Hrvatskoj od Srba sam ocekivao da se otimaju za puske zbog Jasenovca i jama.Mobilizacija u Srbiji rezervista je bila sramna, odziv slab. Na jedvite jade neke brigade su skrpljene. Do Banja Luke su isli a zatim bezali. Do Sida i Negoslavaca su isli a odatle bezali. JNA je bila visenacionalna vojska i raspala se po nacionalnim savovima. U Srbiju su dosle staresine svih nacionalnosti tako da su staresine Srbi bili u manjini. U RSK i kasnije u RS ostao je mali broj staresina Srba rodjenih na tim prostorima.Mnoge staresine Srbi sa tih prostora i mnogi vojnosposobni su utekli u Srbiju. Bio nam je potreban svaki vojnik, svaki staresina. Bio sam dobrovoljac 4.g. i znam da nam je bio dobrodosao svaki dobrovoljac. Lazanski se prodaje onome ko bolje plati. Los covek.

 20. Nina says:

  A ne kaže koje su sve dobrovoljačke grupe bile na strani onih koji su ratovali protiv Srba. Broja im se ne zna. I upravo te nelegalne grupe su i izazvale rat, počev od teritorijalne odbrane Janeza Janše. Ne kaže da je u obrazloženju oslobadjajuće presude Vojislavu Šešelju, po prvi put, konstatovano da je rat na prostorima bivše Jugoslavije izazvan nelegalnom secesijom Slovenije i Hrvatske. On bi to, kao pravnik, morao znati, ali izgleda da mu je Međunarodno javno pravo slabija strana. Ne kaže koliko Srba je bilo u samom vrhu nekadašnje JNA.

 21. triglav says:

  u članku je izražena bit jugoslovenskog problema u rečenici "rade na avionima koji koštaju 30 miliona dolara, drugi na kamionima od 50.000 dolara" sa akcentom na predikatu "dolara".

 22. Dragan says:

  "Vojno gledano, nije mi poznat neki veliki doprinos, osim operacije izvlačenja blokiranih tenkova JNA u kasarni Logorište južno od Karlovca, gde su dobrovoljci, taksisti iz Beograda, uz regularne vojnike JNA, mladiće od 18 godina, odigrali veliku ulogu. Upasti u pozadinu neprijateljskog rasporeda, forsirati dve nabujale reke noću, po jakom pljusku i uz stalnu neprijateljsku vatru, napraviti dekonzervaciju tenkova T-55 i izvlačiti ih opet kroz neprijateljski borbeni raspored, to je bila operacija za vojne udžbenike. Komandant operacije general-potpukovnik JNA Špiro Niković ubrzo je penzionisan… Čovek je bio general od struke." Moram da demantujem većinu navedenog g-dine Lazanski. Nisu u pitanju bili dobrovoljci, odnosno taksisti iz Beograda, već pripadnici 9.brigade iz Zaječara, pod komandom, tada ppukovnika, M.Momčilovića. Nisu bili mladići od 18 godina, većinu su činile starešine, civilna lica (vojni majstori) i rezervni sastav koji je mobilisan u većini iz Timočke krajine. Ovo što sam naveo, nisam čuo od nekoga pa preneo, već oznosim iz ličnog iskustva. Iako sam starešina po profesiji, u to vreme sam se dobrovoljno javio za odlazak u Krajinu.

  • Bojan says:

   Gospodine ja sam bio mlađi vodnik(upravo posle Logorišta dobio čin m.vodnika) redovni vojnik na odsluženju vojnog roka u garnizonu Hajduk veljko iz Negotina koji je bio u sastavu 9zaječarske mladić od 18 ipo godina,učestvovao u operaciji izvlačenja tehnike i ljudstva iz kasarne Logorište i niste apsolutno u pravu.osim 7-8 starešina od potporučnika do majora ne računajući starešinski sastav u okruženju u kasarni nas oko 300 vojnika zajedno sa dva voda To >Tušilović i Vojnić odradili smo ovu operaciju koja je trajala nepunih 4 dana sa pripremom i forsiranjem dve reke Korane i Mrežnic,tako da je informacija lazanjskog na mestu,lično sam učestvovao i za to dobio medalju za hrabrost kao i dvadesetak mojih saboraca,poslednje koje je Jna dodelila nekom vojniku,pozdrav!

 23. marinko says:

  Lazanski treba odgovarati za nestanak jugoslavije i srbskih sela i gradova u jugoslaviji

 24. zz says:

  ...."od 37 mobilisanih brigada JNA na teritoriji Srbije, Crne Gore i BiH tokom 1991. i početkom 1992. godine 33 brigade su se ili raspale, ili pobegle, ili nisu izvršile zadatak"... KOJE 4 BRIGADE SE NISU PONELE POPUT ŽENA? ..."Druga mehanizovana brigada iz Valjeva, potomci slavne Drinske divizije, pobegla je sa fronta kod Tovarnika i ostavila na livadama osam tenkova i 50 oklopnih transportera…"... SRAMOTA.

  • Učesnik says:

   Nije pobegla moja deveta zaječarska,ja sam sa njom lično kao redovni vojnik iz garnizona Hajduk Veljko u Negotinu početkom oktobra meseca otišao i to kamionima običnim Dajčevima direktno na borbeni položaj ispred Karlovca na Kordunu gde smo smenili pobeglu rezervnu lozničku brigadu!Znači mi momci od 18,19 i 20 godina,preuzeli smo tada napuštene položaje tih rezervista sa kojima smo se mimoišli kod Gline i nismo pobegli!Eto to je istina.

 25. Robert Wronsky says:

  Olako se odričete i omalovažavate Lazanskog koji veoma dobro zna što govori. Tema su Šešeljevi dobrovoljci koji su počinili zločine i nanijeli ljagu Srbiji i JNA. Što Lazanski ne shvaća ili ne kaže, logično je bilo da se JNA raspadne kada se je nelegitimno i protuustavno svrstala na stranu Srba i kada su ju napustili vojnici i oficiri nesrpske nacionalnosti.

 26. Padre says:

  Ovo je sukob interesa!Ili je novinar ili je političar, ako je ova zadnje, onda može samo da daje izjave!

 27. Učesnik says:

  Ja kao tadašnji redovni vojnik desetar,sa nepunih 19 godina pripadnik devete motorizovane zaječarske brigade iz garnizona Hajduk Veljko iz Negotina,lično sam učestvovao u akciji izvlačenja ljudstva i tehničko borbenih sredstava iz kasarne Logorište i mogu da potvrdim da osim lokalnih teritorijalnih jedinica nivoa dva voda,nije bilo nikakvih taksista iz Beograda i niko osim nas nije u tome učestvovao,operacijom rukovodio p,pukovnik Momčilović moj komandat garnizona Hajduk Veljko u Negotinu i ova priča Lazanjskog je tačna osim taksista!U skladištu ubojnih sredstava bilo je nešto oko 400 ljudi blokiranih koje smo uz 14 gubitaka uspeli da izvučemo zajedno sa preko 70 što oklopnih,što transportnih sredstava!Gubici neprijatelja,variraju po njihovim zvaničnim statistikama naravno od 30 do 90 ljudi uz 16 civilnih potvrđenih žrtava i mogu vam reći da se i dan danas hrvatska strana oko toga spori međusobno,okrivljujući se za pretrpljeni poraz i nanešenu sramotu tog novembra 1991g.!

 28. Pingback: Nebojša Vuković - Kako i zašto smo izgubili Krajinu? (1) - Novi Standard

 29. Pingback: Kako i zašto smo izgubili Krajinu? (1) – Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *