МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Шта се крије иза ослобађања Шешеља?

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Шта се крије иза ослобађања Шешеља?

3 априла 2016

lazanski 456Пише: Мирослав Лазански

Правни аспекти првостепене ослобађајуће пресуде господину Војиславу Шешељу су познати, о политичким можемо да расправљамо, али о војном контексту, феномену добровољаца у ратовима у Хрватској и у БиХ мало је било стручних расправа. Заправо их није ни било. Зашто су се уопште и појавили добровољци, откуда потреба за њима, када је ЈНА уочи распада СФРЈ имала око 300.000 војника, официра и подофицира? Одговор је могућ у само једној реченици: од 37 мобилисаних бригада ЈНА на територији Србије, Црне Горе и БиХ током 1991. и почетком 1992. године 33 бригаде су се или распале, или побегле, или нису извршиле задатак. У Хрватској су бежале 145. личка бригада, као и 4. и 5. кордунашка бригада ЈНА, 11. бригада ЈНА из Двора на Уни седам пута је бежала испред хрватских „зенгиста“, далеко слабије наоружаних и мање бројних. Током сукоба 1991. Друга механизована бригада из Ваљева, потомци славне Дринске дивизије, побегла је са фронта код Товарника и оставила на ливадама осам тенкова и 50 оклопних транспортера…

Наиме, зна се да је некадашња ЈНА још 1991. оставила Србима у Крајини доста врло квалитетног наоружања. Остали су и уређени командни центри и локације на Шамарици, на Слуњу, у околини Срба, јаки релејни чворови Пљешивица и Чићевац, велика складишта муниције и горива крај Дрниша, па Свети Рок, Жељава, Черкезовац. Јер, границе некадашње Републике Српске Крајине поставила је ЈНА, али четири године очито нису биле довољне да те границе постану и сталне.

Било је то време опште бежаније, време када су маме спречавале синове да иду као војници ЈНА да деблокирају опкољене касарне у којима су били такође нечији синови војници ЈНА, време када су маме упадале у републички парламент да спречавају мобилизацију, време када су неке крупне јединице ЈНА у Словенији и у Хрватској између осталог предали официри ЈНА Срби: инжењеријски пук у Шкофјој Локи, гранични батаљон према Дравограду, био је покушај предаје оклопне бригаде ЈНА у Јастребарском. Наиме, командант Србин је првог дана блокаде и рата позивао своје војнике на предају, затим је побегао, а бригаду је на Банију извукао његов заменик Словенац. О предаји најмодернијег радио-електронског прислушног центра на Балкану, центра ЈНА у Великој Буни између Сиска и Загреба да не причам, о предаји, издаји и дефетизму у Ратној морнарици роман може да се напише.

Рат добија врхунска организација, челична дисциплина и руковођење нацијом, при чему је војска, пре свега, питање струке. Не можете официре на брзину стварати од кувара, шофера, складиштара и механичара, а тога је било 1991. и 1992. Осећај самозадовољства и супериорности који у старту не трпи критику није добар ни за једну професију, посебно не за војну.

Добровољци, част појединцима и изузецима, последица су управо таквог стања. Да ли су нешто постигли у ратовима 1991–1995? Војно гледано, није ми познат неки велики допринос, осим операције извлачења блокираних тенкова ЈНА у касарни Логориште јужно од Карловца, где су добровољци, таксисти из Београда, уз регуларне војнике ЈНА, младиће од 18 година, одиграли велику улогу. Упасти у позадину непријатељског распореда, форсирати две набујале реке ноћу, по јаком пљуску и уз сталну непријатељску ватру, направити деконзервацију тенкова Т-55 и извлачити их опет кроз непријатељски борбени распоред, то је била операција за војне уџбенике. Командант операције генерал-потпуковник ЈНА Шпиро Никовић убрзо је пензионисан… Човек је био генерал од струке.

Добровољци, односно њихов статус, ослобађајућом пресудом господину Шешељу делимично су аболирани. И по Уставу СФРЈ, и сада по Хагу, они су били легитимни борци у систему оружаних снага СФРЈ. Наравно, појединачни, ни групни злочини било кога не могу се аболирати.

Војска је под Милошевићем доживела пад стандарда, техничке и технолошке моћи, али и то је било релативно подношљиво време у односу на оно што је после уследило. Војска се бројчано смањивала и реформисала тако да су у пензију слати потпуковници-инструктори падобранства са преко 2.000 скокова, јер нису завршили командноштапско усавршавање. Слепо пресликавање туђих модела није се показало најбољим. Приче о највишим стандардима које копирамо, приче су за аматере. Ремонтни заводи су нам остали без најбољих мајстора, у статусу су изједначени механичари на „миговима“ и они на камионима. Једни раде на авионима који коштају 30 милиона долара, други на камионима од 50.000 долара. Онда нам складиштари не разликују акумулаторе за авионе од акумулатора за камионе, па нам се комшије слатко смеју. Па немамо ни адекватан буџет за ВМА, а немамо ни начелника ВМА већ неколико месеци…

Да би нека војска била успешна, систем одбране био успешан, мора да постоји или идеологија или паре.

Прво више одавно не постоји, другог је очајно мало, а голи ентузијазам потрошна је категорија…

(Политика)

KOMENTARI31 коментара

 1. kosovac says:

  Лазански сада о Шешељу може писати само ако му Вучић да налог, и ако се посаветује са својом тетком.

 2. Mico says:

  Jel se ovo preporucuje za ministra vojnog?

 3. Niki says:

  Kakav stručan komentar? Počeo o rasulu u vojsci, koje je i dovelo do toga da borbu vode dobrovoljci, a završi s pričom da je tek sad potpuno rasulo, kakvo zaista i jeste, zahvaljujući onima koji su instalirali marionetski režim, koji on zdušno podržava. Lepo na kraju teksta konstatova da ne postiji ni ideologija, ni pare. Onda gospodine Lažanjski i ti svoj goli entuzijazam možeš vezati mačku o rep, kao i svoju politiku onaj koga ti podržavaš.

 4. Sale says:

  Kriju se Ameri,koji kontrolisu taj tribunal...

 5. s@ša says:

  Jel ti Vučić sad piše tekstove nesrećo !

 6. vla says:

  Kakve veze ima tekst s naslovom? I zasto je tekst pamflet koji za raspad JNA krivi (srpske) mame i bezaniju Srba (Slovenci su, na drugoj strani, jedini osvetlali obraz), kad se vrlo dobro zna da su glavni faktori u slabljenju JNA bila masovno dezerterstvo (ukljucujuci prakticno kompletno neodazivanje regrutaciji) Hrvata, Slovenaca i muslimana i organizovna subverzivna delatnost predvodjena hrvatskim secesionistima. "U sklopu takve koncepcije, znali smo da je presudno za odbranu Hrvatske angažovanje Hrvata - vojnika i oficira JNA, te pronalaženje načina kako da pređu na našu stranu, zbog čega smo utvrdili ciljene i njihovu realizaciju. Dobili smo oficire profesionalce, koje nismo imali. Bitno smo oslabili iznutra i razbili JNA" - pise HDZ insajder Zdravko Tomac u knjizi "Iza zatvorenih vrata". Za neefikasnost delovanja onog sto je ostalo od JNA i sto je (sto Lazanski vrlo dobro zna) jos uvek bilo dovoljno da se slome secesionisti, najodgovornija je politicka kocnica, uglavnom rezultat zapadnih pritisaka. Nista od svega toga Lazanski ne spominje, samo mame i srpske bezanije. Koliko nisko moze ovaj covek da padne?

 7. Laufer says:

  Ovaj je diletant pravi...lupeta gluposti i misli kako zna nešto klasičan idiot!

 8. Toma says:

  Kakve veze ovaj tekst ima sa Seseljem?

 9. papra says:

  Koliko ja secam ovi sto su bili kod tovarnika su pobegli jer ih je artiljerija iz Sida cadjala skoro mesec dana ,i avijacija iz Beograda. Zar nije covek iz te jedinice dovezao bvp ispred skupstine, u znak protesta. Lazanjski govno jedno prodano

 10. Предраг says:

  Убудуће не читам оно што Лазански пише. Само сам прочитао наслов и поднаслов и кажем Лаѕански продао си се Вучићу за посланички мандат и више ти ништа не верујем.Мислим да нисам једини.

 11. sotja says:

  Lazo nesretnice... potrcao si pred rudu I prodao se uzalud... prdeknu ce ti gazda na izborima samo tako!

 12. Mladjenović Radoman says:

  Osnovni razlozi su: 1. Zaostalost strategije odbrabe SFRJ na principima TO, kao i postojanje TO, u republikama i pokrajinama, gde nije na vrme reformisana celovita JNA, iz korpusnog sastava u brigadni sastav. Znači, stvaranjem profesionalnih vojnih obaveznika i dobro obučenih oficira. 2.Postavljanje na dužnostima najodgovornim u JNA, ne kvalitetnih proverenih, u praksi, kadrova. Nego po partijskoj i kumovskoj liniji. 3.Zastarelo naoružanje. 4. Haosno komandovanje i rukovođenje strate[kim i operativnim jedinicama. Na takti;kom planu je ne[to bilo mnogo bolje! 5. Partisko vođenje vojnih operacija pod pritiskom sa jedne ili druge strane. 6.Ne sagledavanje posledice takvog stanja u OS JNA SFRJ; i kuda takvo stanje propadanja države vodi?... Radoman Mladjenović-Mrđa: mladjenovic.radoman@gmali.com

 13. Pirus says:

  Gospodine Lazanski evo Vucic vam daje mogucnost da nesto promenite nabolje u vosku Srbije,ako Vam dozvole ti zlostvori koji sede u ceneralstab.a sto se tice JNA to je bilo u kratkim crtama jedan uzasno rastimovan instrument.

 14. giulio1970 says:

  Neće biti ministar Lazo, kao ni tvoj Izdajnički narednik AV.Vi ste sa uništavanjem naroda i zemlje Srbije završili !!!!!!

 15. don says:

  Prvo 12g.pritvora nije malo,nije to 12 dana!Drugo Vucic ce pobediti to se vec zna.Trece dobrodosli u haos.Uskoro cete znati zasto.Pa ko ostane od omladine pricace.Srecno.

 16. oooooooooooooko says:

  seselj je pusten da rzbije srbiju zato nije kaznjen srbi oprez

 17. Редослед says:

  Лазански је пре неки дан завршио курсеве код Кандићке а овај чланак му је био дипломски рад и зове се -"Како пишати по Србима" Рад је финансирао са непознатом количином долара сам Господин Сорош. Лазански је дипломирао са десетком. Ускоро прелази на докторску дисертацију која носи радни наслов "Како срати по Србима". Ако на крају упадне у септичку јаму, ја му нисам крив. А близу је ивице. И ивице септичке јаме и ивице Дачића.

 18. Редослед says:

  Интермагазине, сломићу ти крила... Ја пишем на српском и нормално, пишем ћирилицом. Цео свој век. За то вам хвала. Али зашто онда када пошаљем коментар Интермагазин сајт аутоматски преводи моје писање на латиницу и отвара према мени латинично издање? Добро, ја онда опет идем "на врх" странице и кликнем "ћирилица", али зашто ја то морам да радим? Зашто не остајем на ћириличном издању? У данашње време "теорија завере" понекад се изнервирам и мислим да ви то намерно радите? Исто као што мислим да нам намерно сеирите Лазанског и сличне српске домољубе из Новости.

 19. Otadzbina says:

  Nekadasnji vojni komentator i saradnik vise stranih obavestajnih sluzbi je ispricao svoju pricu. Ja, kao oficir pilot na MI-8 ukratko da ispricam istinitu pricu. U Sloveniju sam odleteo 26.06.1991.g. da spasavam zivote teskih ranjenika iz okruzenja na a.Cerklje. U Kasarnama u Sloveniji i Hrvatskoj su bili uglavnom regruti iz drugih Republika jer su Slovenci i Hrvati prestali da upucuju svoje regrute.Kad je poceo rat u Hrvatskoj od Srba sam ocekivao da se otimaju za puske zbog Jasenovca i jama.Mobilizacija u Srbiji rezervista je bila sramna, odziv slab. Na jedvite jade neke brigade su skrpljene. Do Banja Luke su isli a zatim bezali. Do Sida i Negoslavaca su isli a odatle bezali. JNA je bila visenacionalna vojska i raspala se po nacionalnim savovima. U Srbiju su dosle staresine svih nacionalnosti tako da su staresine Srbi bili u manjini. U RSK i kasnije u RS ostao je mali broj staresina Srba rodjenih na tim prostorima.Mnoge staresine Srbi sa tih prostora i mnogi vojnosposobni su utekli u Srbiju. Bio nam je potreban svaki vojnik, svaki staresina. Bio sam dobrovoljac 4.g. i znam da nam je bio dobrodosao svaki dobrovoljac. Lazanski se prodaje onome ko bolje plati. Los covek.

 20. Nina says:

  A ne kaže koje su sve dobrovoljačke grupe bile na strani onih koji su ratovali protiv Srba. Broja im se ne zna. I upravo te nelegalne grupe su i izazvale rat, počev od teritorijalne odbrane Janeza Janše. Ne kaže da je u obrazloženju oslobadjajuće presude Vojislavu Šešelju, po prvi put, konstatovano da je rat na prostorima bivše Jugoslavije izazvan nelegalnom secesijom Slovenije i Hrvatske. On bi to, kao pravnik, morao znati, ali izgleda da mu je Međunarodno javno pravo slabija strana. Ne kaže koliko Srba je bilo u samom vrhu nekadašnje JNA.

 21. triglav says:

  u članku je izražena bit jugoslovenskog problema u rečenici "rade na avionima koji koštaju 30 miliona dolara, drugi na kamionima od 50.000 dolara" sa akcentom na predikatu "dolara".

 22. Dragan says:

  "Vojno gledano, nije mi poznat neki veliki doprinos, osim operacije izvlačenja blokiranih tenkova JNA u kasarni Logorište južno od Karlovca, gde su dobrovoljci, taksisti iz Beograda, uz regularne vojnike JNA, mladiće od 18 godina, odigrali veliku ulogu. Upasti u pozadinu neprijateljskog rasporeda, forsirati dve nabujale reke noću, po jakom pljusku i uz stalnu neprijateljsku vatru, napraviti dekonzervaciju tenkova T-55 i izvlačiti ih opet kroz neprijateljski borbeni raspored, to je bila operacija za vojne udžbenike. Komandant operacije general-potpukovnik JNA Špiro Niković ubrzo je penzionisan… Čovek je bio general od struke." Moram da demantujem većinu navedenog g-dine Lazanski. Nisu u pitanju bili dobrovoljci, odnosno taksisti iz Beograda, već pripadnici 9.brigade iz Zaječara, pod komandom, tada ppukovnika, M.Momčilovića. Nisu bili mladići od 18 godina, većinu su činile starešine, civilna lica (vojni majstori) i rezervni sastav koji je mobilisan u većini iz Timočke krajine. Ovo što sam naveo, nisam čuo od nekoga pa preneo, već oznosim iz ličnog iskustva. Iako sam starešina po profesiji, u to vreme sam se dobrovoljno javio za odlazak u Krajinu.

  • Бојан says:

   Господине ја сам био млађи водник(управо после Логоришта добио чин м.водника) редовни војник на одслужењу војног рока у гарнизону Хајдук вељко из Неготина који је био у саставу 9зајечарске младић од 18 ипо година,учествовао у операцији извлачења технике и људства из касарне Логориште и нисте апсолутно у праву.осим 7-8 старешина од потпоручника до мајора не рачунајући старешински састав у окружењу у касарни нас око 300 војника заједно са два вода То >Тушиловић и Војнић одрадили смо ову операцију која је трајала непуних 4 дана са припремом и форсирањем две реке Коране и Мрежниц,тако да је информација лазањског на месту,лично сам учествовао и за то добио медаљу за храброст као и двадесетак мојих сабораца,последње које је Јна доделила неком војнику,поздрав!

 23. marinko says:

  Lazanski treba odgovarati za nestanak jugoslavije i srbskih sela i gradova u jugoslaviji

 24. зз says:

  ...."од 37 мобилисаних бригада ЈНА на територији Србије, Црне Горе и БиХ током 1991. и почетком 1992. године 33 бригаде су се или распале, или побегле, или нису извршиле задатак"... КОЈЕ 4 БРИГАДЕ СЕ НИСУ ПОНЕЛЕ ПОПУТ ЖЕНА? ..."Друга механизована бригада из Ваљева, потомци славне Дринске дивизије, побегла је са фронта код Товарника и оставила на ливадама осам тенкова и 50 оклопних транспортера…"... СРАМОТА.

  • Učesnik says:

   Nije pobegla moja deveta zaječarska,ja sam sa njom lično kao redovni vojnik iz garnizona Hajduk Veljko u Negotinu početkom oktobra meseca otišao i to kamionima običnim Dajčevima direktno na borbeni položaj ispred Karlovca na Kordunu gde smo smenili pobeglu rezervnu lozničku brigadu!Znači mi momci od 18,19 i 20 godina,preuzeli smo tada napuštene položaje tih rezervista sa kojima smo se mimoišli kod Gline i nismo pobegli!Eto to je istina.

 25. Robert Wronsky says:

  Olako se odričete i omalovažavate Lazanskog koji veoma dobro zna što govori. Tema su Šešeljevi dobrovoljci koji su počinili zločine i nanijeli ljagu Srbiji i JNA. Što Lazanski ne shvaća ili ne kaže, logično je bilo da se JNA raspadne kada se je nelegitimno i protuustavno svrstala na stranu Srba i kada su ju napustili vojnici i oficiri nesrpske nacionalnosti.

 26. Padre says:

  Ovo je sukob interesa!Ili je novinar ili je političar, ako je ova zadnje, onda može samo da daje izjave!

 27. Учесник says:

  Ја као тадашњи редовни војник десетар,са непуних 19 година припадник девете моторизоване зајечарске бригаде из гарнизона Хајдук Вељко из Неготина,лично сам учествовао у акцији извлачења људства и техничко борбених средстава из касарне Логориште и могу да потврдим да осим локалних територијалних јединица нивоа два вода,није било никаквих таксиста из Београда и нико осим нас није у томе учествовао,операцијом руководио п,пуковник Момчиловић мој командат гарнизона Хајдук Вељко у Неготину и ова прича Лазањског је тачна осим таксиста!У складишту убојних средстава било је нешто око 400 људи блокираних које смо уз 14 губитака успели да извучемо заједно са преко 70 што оклопних,што транспортних средстава!Губици непријатеља,варирају по њиховим званичним статистикама наравно од 30 до 90 људи уз 16 цивилних потврђених жртава и могу вам рећи да се и дан данас хрватска страна око тога спори међусобно,окривљујући се за претрпљени пораз и нанешену срамоту тог новембра 1991г.!

 28. Pingback: Nebojša Vuković - Kako i zašto smo izgubili Krajinu? (1) - Novi Standard

 29. Pingback: Kako i zašto smo izgubili Krajinu? (1) – Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u