МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Шта све може да се деси са споразумом из Минска

MIROSLAV LAZANSKI: Šta sve može da se desi sa sporazumom iz Minska

11 februara 2015

miroslav-lazanski-L267687665Piše: Miroslav Lazanski

Mir u Ukrajini treba da nastupi u ponoć 15. februara, dogovoreno je u Minsku. Hoće li se to održati i u stvarnosti, teško je reći. Potpisani sporazumi dosta su komplikovani, vojno, pravno i, pre svega, politički. Neke stavke uslovljene su ispunjavanjem drugih klauzula sporazuma, tako da u celom tom mirovnom „paketu” postoji više „ako”. Iskustvo iz sporazuma Minsk-1, koji nije zaživeo, govori da ga je svaka strana tumačila po svome, ukrajinske jedinice nisu tada napustile aerodrom u Donjecku, iako je to sporazum predviđao.

Vojni aspekti sporazuma predviđaju zonu razdvajanja najmanje 50 kilometara za cevnu artiljeriju kalibra od 100 mm i više, 70 kilometara za višecevne raketne bacače „grad”, odnosno BM-21, pa sve do 140 kilometara za višecevne raketne bacače „tornado-S”, „uragan” i „smerč”, kao i za taktičke balističke rakete „točka”. Sporazumi predviđaju razoružavanje svih nezakonitih oružanih formacija i grupa i povlačenje iz Ukrajine svih stranih oružanih formacija, ratne tehnike i plaćenika, a sve pod kontrolom OEBS-a. Ko je taj koji će neku oružanu formaciju proglasiti nezakonitom, recimo „Desni sektor”, određene pronacističke oružane grupe u Kijevu, ili ko će izbaciti iz Ukrajine plaćenike američke privatne kompanije „Akademi”? Ili, ko će iz Ukrajine izbaciti određene ruske dobrovoljačke snage, po kome će se to zakonu i kriterijumu izvoditi? Ko će to određivati? OEBS nema tu snagu.

Odmicanje jednih i drugih oružanih snaga na određene linije – za Kijev je to sadašnja linija dodira, za snage Donbasa to je linija dodira od 19. septembra 2014 – rezultat je kompromisa da se stvori što veća tampon-zona, ali je problem kako tumačiti i kako rešiti pitanje „džepa” kod Debaljceva, gde je opkoljeno 6.000–8.000 ukrajinskih vojnika sa teškom borbenom tehnikom. Oni nastavljaju ratne operacije ne bi li se izvukli iz blokade.

Vladimir Putin je posle sporazuma u Minsku rekao: „Polazimo od toga da će između 6.000 i 8.000 ukrajinskih vojnika opkoljenih u Debaljcevu položiti svoje oružje.” Šta ako oni to odbiju, šta ako žele da izađu iz obruča sa celokupnom ratnom tehnikom? Jer tih 6.000 do 8.000 opkoljenih ukrajinskih vojnika trenutno čini 30 odsto svih operativnih snaga ukrajinske vojske.

U Minsku je, po izjavi Fransoa Olanda, došlo do sporazuma Kijeva sa Donbasom, što znači da je Kijev prvi put i politički priznao Donbas. Donbas je pristao da do kraja 2015. Ukrajina preuzme kontrolu granice sa Rusijom, onih 400 kilometara koje sada ne kontroliše, ali pod uslovom da se prvo izvedu takve ustavne promene koje Donbasu garantuju poseban status.

Ipak, najveća nepoznanica jeste kako će na sve to sada reagovati Vašington. Da se ne ponove Lisabon i BiH?

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. jeremija says:

  Treba ,ali iskreno,uložiti sve moguće snage da ne dođe do rata - ratnih sukoba i upotrebe vatrenog oružja koje prouzrokuje smrt kako vojnika zaraćenih strana tako,u mnogo većem broju ,nevinog stanovništva. Ako je već došlo do sukoba,poginulo na hiljade ljudi,razorena i uništena infrastruktura - sva primirja su varljiva i lažna.Mir se može postići isključivo i jedino BEZUSLOVNOM KAPITULACIJOM jedne od zaraćenih strana.

 2. Milorad says:

  Nema od toga nista dektatri prekokkeanski deterali u svoju nemacku bazu tanderbeg avione-svinje koje zele da upotrebe za borbu protiv tenkova i pesadije i jos 300 pilota

 3. Zapadnjak says:

  Lazanski vam je sve lepo objasnio,ali hajde da ga zamolimo da to još jedanput napravi za nepismenjakoviće kao što si ti Milorade.Amerika je mogla poslati i 500 aviona neznam kojeg tipa,mogla je isto tako poslati i 500 pilota,zar misliš da to nešto menja na stvari,ti avioni i piloti u njima bili bi samo glineni golubovi na nebu Ukrajine,ako znaš na šta mislim,od toga nema leba,znači,jedini i pravi put je da se taj "kotao" likvidira,dali pregovorima,dali borbom,dođe mu na isto,samo da ga nestane,mislim da ljudi koji se bave kontrašpijunažom iz tog obruča jedino neće puštati akademce,posrnule poljake i hrvatske ustaše,ima još letača koji će možda,kažem možda izvući živu glavu,ovi neće sigurno,i pravo da ti kažem,nije ni šteta.A ako Amerika kojim slučajem i počne slati oružje to će biti prika moj jeziva katastrofa,znači,čitaj šta ti Lazanski piše,a i još po neki slobodni novinari i uživaj,tvoja guzica nije u pitanju,mislim da neće ni biti.

 4. Steva says:

  Naravno,da je tesko reci kako ce se situacija odvijati.Ameri na celu sa Petrosenkom i Jacenjukom,svakako ,ne zele mir,ali sta ih najvise "boli" i EU naravno,ukrajinsko dezerterstvo.Ukrajinci masovno izbegavaju mobilizaciju,na svu srecu,to zapad najvise muci.Zasto Merkelova i Oland tako iznenadno"okrecu"ledja Amerima,oni sad vide da Ukrajinci,nemogu dobit rat,bez razlike,i da ih Ameri naoruzaju,dok je Amerima najbitnije,da rat ide dalje.Zato neverujem,da ce se primirje odrzati,jer iskreno receno,nikome nije u interesu da rat stane,osim civilnog stanovnistva Ukrajine.

 5. djordje says:

  gaspromovci tvrde da od svega toga nema ništa. Npr. u ruskom tumačenju povlačenje ustanika na liniju od 19. septembra odnosi se samo na artiljeriju100mm+ i OMJ, ne i na trupe, naravno. Ukrajinci smatraju da se ustanici moraju povući skroz... eto razloga za važno razmimoilaženje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *