МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Сулејман Угљанин је само полуга притиска, иза њега је…

MIROSLAV LAZANSKI: Sulejman Ugljanin je samo poluga pritiska, iza njega je…

5 novembra 2017

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, uzdrmao je čitavu zemlju pozivajući se na referendum iz 1991. godine kojim su se građani Sandžaka navodno izjasnili za punu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja nekoj od suverenih republika.

Sulejman Ugljanin otišao je toliko daleko, da je pozvao EU da reaguje i uslovi Srbiju priznavanjem rezultata ovog glasanja u okviru pristupnih pregovora i otvaranja poglavlja 23. i 24.

Srbija i EU da zajedno utvrde datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka – rekao je Ugljanin, tražeći uspostavljanje novih vlasti u okviru Sandžaka kao autonomne pokrajine.

Tako se ponovo u Srbiji stvara novi separatizam, a bez obzira koliko nam Ugljanin delovao beznačajno i njegova ideja kao nešto što nema podršku, trebalo bi se samo setiti šta se desilo kada smo potcenili separatističke pokrete u našoj zemlji.

Matrica je uvek ista

Pre samo 15 godina bili smo u istoj državi sa Crnom Gorom, a pre 20 imali apsolutnu kontrolu nad Kosovom i Metohijom.

Svaki problem koji se izrodio u Srbiji zapravo je započeo marginalnim najavama. Nije prošlo mnogo vremena, buknula je teroristička pobuna na Kosovu i Metohiji. Sledi ista matrica, problem se internacionalizuje, a onda takozvana međunarodna zajednica, odnosno SAD i njihovi evropski sateliti, krenu da posreduju i donesu „pravično rešenje“, koje je uvek po pravilu, na štetu Srba.

Slično je bilo sa Crnom Gorom, od dva oka u glavi kako smo se nazivali, brzo smo oćoravili, dozvoljavajući da nam jedan Solana kroji neku Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora kojoj, kako i sam tragikomični naziv svedoči, nije bilo zajedničke budućnosti.

Jedan referendum osakatio je Srbiju i ostavio je bez izlaza na more, u geostrateškom smislu – nebitnu, osim kao koridor, za prolaz nekih drugih. A rezultati glasanja?! Pa tu se ionako pita onaj ko broji, a na mali broj stanovnika, šta je teško navući preko 50 odsto.

Ugljanin je samo poluga pritiska na Srbiju

Naš poznati novinar i vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da u izjavama Sulejmana Ugljanina treba gledati moguće sredstvo američkog pritiska na Srbiju.

O kakvoj se vrsti pritiska radi, i da li SAD traže od nas da uđemo u NATO, naš sagovornik kaže.

– SAD znaju da mi ne možemo u NATO, bez referenduma, a zna se da bi na referendumu narod glasao protiv toga. Oni jednostavno žele, na neki način, da Srbiju potpuno odmaknu od bilo kakve saradnje sa Rusijom. To je cilj ove američke “duboke države”.

Prema rečima našeg sagovornika Tramp ima toliko problema da ne stiže ni da se bavi spoljnom politikom.

– Ta američka administracija još uvek stvara velike probleme i Trampu, ali i po svetu. Oni imaju utabanu spoljnu politiku još iz vremena Klintonove administracije – kaže Lazanski.

Lazanski tvrdi da Ugljanin ništa ne preduzima slučajno.

– On je ovde samo poluga pritiska na Beograd. To je momenat gde Amerikanci mogu da pokušaju da nas destabilizuju, upravo preko Raške.

Vesnici nesreća ne stoje sami

Početak najave loših vremena i novih problema za Srbiju nikada nije bio slučajan. Vesnici ovih nesreća nikada nisu stajali sami, jer da jesu, odavno bi ležali na robijama, ali ako iza njih stoji neko moćniji, onda je to teško uraditi, pogotovo ako niste dovoljno moćni.

Ukoliko Sulejman Ugljanin ne bude odgovarao za svoje političke avanture, stvar je jasna.

(Srbija Danas)

KOMENTARI4 komentara

 1. Trifun says:

  Izazivanje novog rata bi bila kobna greska zapadnih genocidnih hijena. Kobna. Samo bi mogli da gledaju kako ruska armada svice po srpskim planinama, gdje ce i ostati. Zauvijek. Konacno. Nema nazad.

  • Velika Metla says:

   Ako u tom ratu zapadne hijene,na čelu s Čemerikom,ne osete na svom području sve strahote rata nikada od njih ostatak sveta neće biti miran! Oba svetska rata,i mnoge druge,a svi su bili pljačkaški,su vodili na tuđoj teritoriji i baš ih briga ko i koliko gine,samo dok ratna industarija i njeni vlasnici pune džepove!

 2. Pirus says:

  Ovo je dokaz da u Srbiji nema zakon koji garantuje suverinitet pa zato joj se desilo Kosovo i Metohija,a kako je navalio ovaj mudjahedin uskoro se moze desiti i sandjak,pa presevska dolina i na kraju Vojvodina.Jer zasto neugrabiti deo terirtorije Srbije ako ti je to dozvoljeno.Kako se brani suverinitet i celovitost drzave pokazala je Spanija.Pa Srbijo ugledajse na Spaniju i pokazi svima da se Srbija nemoze vise drobiti.Ovaj primer sa Suljom je pravi moment za to.

 3. Velika Metla says:

  Dok god su na vlasti u Stradiji od strane ambasadora postavljene vlasti Stradija će se rasparčavati! Mada ruku na srce,državi koja to nije i treba da se rasparča,kad nije sposobna rešavati probleme onako kako ozbiljna država to i radi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *