MIROSLAV LAZANSKI: Sveti Petar mi je rekao da ima rešenje za nas u Srbiji

MIROSLAV LAZANSKI: Sveti Petar mi je rekao da ima rešenje za nas u Srbiji

1 februara 2014

miroslav_lazanski_2_111109Piše: Miroslav Lazanski

Pre neku noć imao sam košmaran san prepun naše svakodnevice, redovnih i vanrednih izbora, političkih svađa i afera, rasprava o budžetu, zakonima o radu, privatizaciji i stečaju, sindikatima, reformama i kočničarima reformi, hoćemo li sa Rusima ili sa Amerikancima, kakav kapitalizam Srbiji odgovara, a kakav joj ne odgovara.

Usred teškog sna javio mi se Sveti Petar: „Sine imam rešenje za vas u Srbiji.” Nisam siguran, ali mislim da sam ga drsko upitao kakve veze ima kapitalizam skrojen za nas sa verom? On mi reče da ima.

„Bili ste u zabludi i još ste u zabludi da će pad socijalizma kod vas automatski dovesti do uspostavljanja sistema slobodnog tržišta. Verovali ste da je deregulacija sve što je potrebno za stvaranje moderne industrijske privrede, smatrali ste da su kulturni i politički faktori irelevantni za ekonomiju i da su podređeni ekonomskim snagama. To je potpuno netačno, nacionalna kultura je ta koja određuje formu koju jedna privreda poprima.

Maks Veber i R. H. Toni su još na početku prošlog veka tvrdili da je kapitalizam proizvod kulturne i verske prirode zapadnog društva. Veber je 1920. u ’Protestantskoj etici i duhu kapitalizma’ napisao da postoji tesna veza između asketskog moralnog učenja kalvinizma i razvoja institucija evropskog kapitalizma. Engleski hrišćanski socijalista Toni razvio je paralelne tvrdnje u delu ’Religija i uspon kapitalizma’, Veberovi i Tonijevi stavovi potvrđeni su sadašnjim razvojem kapitalizma u Evropi.”

„Ali, Sveti Petre, mi u Srbiji nismo asketski kalvinisti”, zavapio sam u snu.

„Ćuti i slušaj: u slučaju Amerike razvoj protestantskog hrišćanstva tokom 18. i početkom 19. veka doveo je do toga da prvobitno uverenje kolonista o bezgraničnim mogućnostima Amerike pretvori puritansko shvatanje greha i ubeđenje o predestinaciji – u verovanje da materijalni uspeh i stečeno bogatstvo predstavljaju dokaz Božjeg blagoslova i za pojedince i za naciju.Kapitalizam na američki način tada je funkcionisao u okviru moćnog kodeksa protestantskog ubeđenja da je sticanje bogatstva povezano sa sposobnošću, ali da predstavlja i moralnu i obavezu.

Verovanje u moralne obaveze bogatih nastavljeno je tokom pedesetih godina prošlog veka kroz ’korporativna građanska prava’ uverenjem da kompanije imaju obaveze prema svojim ’deoničarima’, radnicima i zajednici. Posle se nacionalni moral u okviru kojeg funkcioniše biznis i industrija radikalno promenio, uticaj religije je uništen i elita, pa i širi slojevi društva, okrenuli su se hedonističkom individualizmu.

Danas američki biznis funkcioniše s načelnim neobaziranjem na individualne zahteve za ispunjenje socijalne pravde i sa čvrstim verovanjem da će tržište rešiti sve probleme, uključujući i pitanje pravde i jednakosti. Tu američku ekonomsku etiku, vi ste nekritički uvezli u Srbiju, a to je loš spoj nasleđene kulture i uvezenih ekonomskih vrednosti.”

„Ali, Sveti Petre, zato sada i težimo reformama, idemo u reforme, idemo u EU kao 29. članica.”

„Ne žuri sine, 29. članica EU su nezaposleni u EU. A kad je reč o reformama, njih treba gledati ne kroz retoriku sračunatu na efekat, već iz ugla poštovanja nacionalnih interesa i spretnosti s kojom se ti interesi brane na međunarodnom planu.

Vi ste u poslednjih dvadesetak godina doživeli i geostrateški pad, posle izlaska iz socijalizma našli ste se okruženi kriminalcima koji su istog časa počeli da pljačkaju sve što stignu, a vaši prijatelji sa Zapada pristali su na ulogu ravnodušnih svedoka. Pomislili ste da ste izlaskom ispod železne zavese socijalizma direktno stigli u raj, da više nemate neprijatelja, da vas sada svi u svetu vole.”

„Sveti Petre, kako da mi siroti građani Srbije stignemo u raj blagostanja?”

„Prvo morate da iz političke elite izbacite sva lica koja sarađuju sa stranim specijalnim službama, kao i one ljude na vlasti koji nekritički štite interese stranih kompanija. Vašu monetarno-kreditnu i spoljnotrgovinsku politiku moraju da formulišu vaši, a ne saradnici MMF-a, poreski i ostali zakoni i pravila privatizacije moraju da se donose pod nalogom vaših, a ne stranih eksperata.”

„Ali strani stručnjaci to znaju bolje od naših…”

„Sine, prestanite da se zanosite iluzijama i da se uzdate samo u tuđu dobru volju. U svetu koji se ubrzano raspada na ’zlatnu milijardu’ i sve ostale, najvažniji životni oslonac za vas može i treba da bude srpska država, kojom, naravno, upravljaju kompetentni, pošteni, obrazovani i otadžbini odani ljudi. Država koja zaslužuje poverenje građana.

Jer, bez snažne srpske države, osuđeni ste na tužan život potrošačkih sluga, služićete interesima transnacionalnih korporacija na vašem na tlu. I neće vam pomoći niko osim vas samih, jer Srbija je potrebna samo vama. I samo zajedno s njom možete da sačuvate sebe i obezbedite dostojnu budućnost.”

A onda se probudih iz sna…

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. treeefas says:

    lepo rečeno dokle ćemo tražiti i želeti tuđe šljive od njih nema dobre rakije !jako selo čini jaku džavu !prvo su nam sela uništili e sad je država na redu!dovedimo poštenog starinu,domaćina sa sla pa da bude domaćin države onda že se videti srbsko nasleđe kroz vekove!!!

  2. velimir says:

    SVAKA TI JE NA MESTU , OVO SAM NAŠAO NA INTERNETU POGLEDAJTE SRBI I PROCENITE SAMI http://ekonomskipokret.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *