МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Толстој је све предвидео! ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

MIROSLAV LAZANSKI: Tolstoj je sve predvideo! EVO ŠTA ĆE SE DESITI

24 aprila 2019

Piše: Miroslav Lazanski

Lav Tolstoj je u svom romanu „Rat i mir“ napisao „da je uoči 1812. godine došlo do koncentrisanja zapadnoevropskih snaga koje su krenule sa Zapada na Istok, ka granicama Rusije“. Ne znam šta bi rekao veliki pisac i mislilac da može danas, na početku 21. veka, da baci pogled na Evropu.Kao da je još tada predvideo „natoizaciju“ Evrope, opkoljavanje Rusije i političko-psihološke pritiske na neutralne države da se priključe NATO-u. Ono što je u Evropi započeto 1999. raketiranjem i bombardovanjem SR Jugoslavije, sada se nastavlja usisavanjem država Balkana u NATO. I tragedijom u Ukrajini, tragedijom građanskog rata.

Hoće li novi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski možda učiniti kraj slikama srušenih zgrada i mostova, spaljenih kuća i leševa koji leže na ulicama u Evropi 21. veka. I to nije film, već surova zbilja. A politička Evropa koja je ćutala na iste takve prizore u SR Jugoslaviji 1999, sada je indiferentna na ljudske patnje u Ukrajini. Politička Evropa je 2014. godine nametnula narodu Ukrajine izbor „ili, ili“, a time i rat. Posle je, posebno posle Minska-2, u Evropi, a još više u SAD, bilo i ima još onih koji misle da upućivanjem vojne pomoći Kijevu mogu vojno promeniti situaciju. Nikakve nove zapadne protivoklopne rakete ne mogu promeniti odnos snaga na terenu, jer vojnici Kijeva nisu obučeni da ih koriste, treba im najmanje šest meseci učenja i treninga, artiljerijski sistemi NATO-a nisu kompatibilni sa sistemima koje ima ukrajinska vojska. Zapad može Ukrajini isporučiti obične oklopne automobile za prevoz pešadije, što su Britanci već i uradili, elektroniku za radio-veze i artiljerijske radare, što je, takođe, Kijevu i isporučeno. No, ukoliko bi NATO isporučio Kijevu neko drugo naoružanje, ili poslao svoje stručnjake za obuku, na strani Donbasa bi mogli da se pojave tenkovi T-80 i T-90, umesto tenkova T-72, pa bi se onda videlo koja raketa šta probija! Ulazak bilo koje jedinice NATO-a u Ukrajinu doveo bi i do ulaska ruske armije u Ukrajinu. U konvencionalnom sukobu na tom prostoru nijedna zapadna armija, pa ni američka, ne može pobediti rusku vojsku, jer ono što zapadni generali očito zaboravljaju, jeste doktrina maršala Ogarkova, koja je i danas aktuelna u ruskoj armiji: postizanje pobede u prvoj fazi konvencionalnog rata kroz uništenje ključnih ciljeva duboko u pozadini protivnika od prvog trenutka rata i brzo osvajanje protivničke teritorije napredovanjem kopnenih snaga. To je potpuna pobeda u prvoj fazi rata, pobeda bez korišćenja taktičkog nuklearnog oružja. Strategija ofanzive sa ciljem dubokog prodora u pozadinu neprijatelja bez upotrebe nuklearnog oružja bila je suština sovjetskog pogleda na rat u Evropi. Amerikanci su pokušali da pariraju doktrinom „Vazdušno-kopnene bitke 2000“.

Upravo zato ni SAD ni NATO neće slati svoje snage u Ukrajinu, jer u konvencionalnom ratu nemaju šanse za pobedu. Naime, u situaciji kada bi NATO, ili SAD trupe u Ukrajini bile pred porazom od strane ruske vojske, Brisel i Vašington bi morali da odluče ili da priznaju poraz sa svim političkim i vojnim posledicama, ili da pribegnu upotrebi krstarećih projektila sa taktičkim nuklearnim oružjem. U takvoj situaciji, kada „ tomahavk“ rakete mogu da pogode ciljeve u Rusiji za pet do šest minuta, Kremlju preostaje užasno malo vremena da se odluči za nuklearni odgovor, da ga naredi i da ga započne. Ako ne odluči u roku od tri minuta, neće moći ni da ga izvede, jer bi u tom slučaju američke krstareće rakete već pogodile svoje ciljeve. Drugim rečima, opasna je granica prelaska sa upotrebe taktičkog na strateško nuklearno naoružanje. Rizik eskalacije je stravičan, i jedna i druga strana upotrebu taktičkog nuklearnog oružja mogu da protumače kao uvod u korišćenje strateškog nuklearnog oružja. A onda je planeti samo Bog u pomoći. Poginulo bi između 500 miliona i 1,5 milijardi ljudi, Rusija bi imala od 20 do 45 odsto poginulih, Evropa i SAD od 60 do 90 odsto mrtvih, jer Rusija ima bolji sistem civilne zaštite. Što se tiče „nezaraćenih država“ — u Evropi bi bilo od 20 do 50 odsto mrtvih, od 30 do 60 u Japanu i od 20 do 70 odsto u Kini. To su podaci profesora Lauela Vuda iz Nacionalne laboratorije iz Livermora, SAD, objavljeni još 1982. godine. Kako je tehnologija nuklearnog oružja u međuvremenu napredovala, broj poginulih bio bi daleko veći.

Da li o tome razmišljaju oni koji bi da prošire i internacionalizuju sukob u Ukrajini?

Pred novim predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim veliki je izazov…

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. petrovgrad says:

  Opet će Rusi morati u Berlin

  • Cetnik says:

   I mi cemo uz njih!

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Lepo bi bilo da nema 90% amerikanaca i 50% EUrulje, lepo.

 3. Dusan says:

  Svako potezanje oruzija nece biti dobro ni za jednu stranu. Evropljani bih prvi nastradali i cemu sve to onda pogibija od 20-70% bih znacilo good bay Europo. Vec su obracunali sve tako da se ne bih upustali u vece sukobe.Rusi jos nigde u sukobe ne povlace novo oruzije jedino u ekspirimentalno.

  • JOS says:

   Pa to i jeste plan. Svi ratovi su se i vodili u Evropi, ona je dala najveće žrtve. Bele rase. Najviše poginulih su imali Rusi i Prusi.

 4. samostalan says:

  Zelenski je isto sto i venecuelanski Gnjido.

 5. Laki je malo nervozan says:

  Tolstoj predvideo? A šta je Bog odredio i On je rekao i zapisao u Svetom Pismu i poslednjoj knjizi iz Pisma - Otkrivenju. "Svako će dobiti po delima svojim."

  • samostalan says:

   Hajde ne budali, ogranicen si ako mislis da postoji samo jedan bog, onaj kojeg su ti servirali u osnovnoj skoli.

  • Velika Metla says:

   Srbe ne zanima Bog,a ni Njegova Reč Sveto Pismo! Malo je njih na svetu koje zanima Reč Gospoda Boga Sveto Pismo! Obrati pažnju kad kažeš nekome "ti si sujeveran",šta ti odgovori? Uglavnom su odgovori " pu,pu,pu....,daleko bilo nisam"! Kad ga priupitaš "šta znači to "pljuckanje" u stranu 3-4 puta,to pu...pu...pu..."? Ne zna da objasni! A takvih je 99% ! Nažalost!

 6. Vojna i ojdesve says:

  Dolazi Gospod Isus Hristos, kako kazhe apokalipsa - otkrovenije ap. Jovana... Dalje od nebo nee idemo, nee bojte se. Radujte see...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *